StoryEditorOCM
DalmacijaPREVLADAVANJE RASCJEPKANOSTI

Zajedničkim snagama do žičare za Vidovu goru

Piše PSD.
29. prosinca 2014. - 21:38

Na Braču sve više sazrijeva uvjerenje kako samo zajedničkim snagama mogu ostvariti brže i kvalitetnije razvojne pomake. Dosadašnja rascjepkanost na osam dijelova, sedam općina i grad Supetar pokazala je mnoge manjkavosti i propuste. Brač je, teritorijalnim ustrojem. dobio 7 općina i grad Supetar, ali je izgubio mnoge značajke otoka.

Još jednom se potvrdilo kako otok, osobito kada su u pitanju krupni infrastrukturni zahvati i kapitalni objekti, može uspješno funkcionirati samo kao skladna i zajednička cjelina u kojoj svatko može zadržati svoj identitet i sačuvati bitne interese.

Zatvaranje u vlastite atare postalo je kontraproduktivno i nesvrhovito.Tako, primjerice, od 8 jedinica lokalne samouprave svaka za sebe čini prostorne planove, pa potom njihove izmjene i dopune, što je nepotrebno rasipanje i sredstava i kadrova i svekolikih kapaciteta.

Novi vjetrovi

Da se situacija mijenja i da pušu neki novi svježi vjetrovi pokazao je sastanak u Bolu gdje su čelnici svih jedinca bračke samouprave sjeli za zajednički stol. Raspravljali su o realizaciji više kapitalnih objekata koji bi pridonijeli revitalizaciji, ali i gospodarskom i turističkom usponu Brača.

Bilo je govora o komunalnom otpadu, njegovu prikupljanju i svekolikoj ekologiji. Čist i uredan otok preduvjet je svakog drugog napretka, a ostvareni rezultati daju za pravo Bračanima kada najavljuju da će postati eko- otok. I u nadležnom Ministarstvu otok Brač će istaknuti kao pozitivan primjer.

Podržan je projekt Tonča Pejovića, direktora bračke zračne luke, koji je najavio cjelogodišnje poslovanje i povezanost sa Zagrebom, ali i projekt prema koju će hidroavioni spajati sve dalmatinske otoke. Tako će ta zrakoplovna luka, nakon višegodišnje stagnacije, vrlo brzo disati punim poslovnim plućima.

Izazovna tema u raspravi bila je i najavljena izgradnja žičare Bol - Vidova gora, pa bi gosti s preplanule plaže Zlatni rat mogli na osvježenje otići do Vidove gore čiji se vrh uzdiže 778 metara prema nebu. Na taj način bi se u funkciju stavili i resursi u unutrašnjosti otoka. Investicija je „teška“ 80 milijuna kuna, ali se planira polovinu sredstava namaknuti iz Europskih fondova.

Čelnici bračkih jedinica lokalne samouprave pružili su podršku tim projektima, a u roku od mjesec dana svoja stajališta iznijet će sva vijeća.

ivica radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:40