StoryEditorOCM
Dalmacijapodijeljene reakcije

Torcida Lapad oslikava novi mural: nakon ratnih motiva, na red došli navijački

1. rujna 2018. - 17:27

Dubrovački grafiteri nastavili su s oslikavanjem zidova stadiona u Lapadu. Nakon murala ratne tematike, autori, inače članovi Torcide Lapad, nadahnuće su našli u nogometu, točnije u Hajduku kojega planiraju opjevati u ostatku zidnih 'slikarija'.

Sredinom kolovoza su, podsjetimo, uz suglasnost gradske uprave, torcidaši dovršili murale s motivima razaranja povijesne jezgre tijekom Domovinskog rata, rađene prema predlošku fotografija dubrovačkog fotografa Pava Urbana koji je smrtno stradao 1991. fotografirajući za vrijeme napada na Grad.

Murali su naišli na podijeljene reakcije Dubrovčana, od kojih su jedni podržali umjetnike uz ocjenu da djela znače počast braniteljima Dubrovnika. Kritičari su pak ocijenili kako se ne bi trebalo stalno iznova vraćati na 1991., te da ratna tematika nije primjerena na turistički Lapad.

Glavni grafiter je mladi daroviti Dubrovčanin Vlaho Bupić, a niz Pavovih snimaka završava fotografijom 'Kamena prašina nad gradom', snimljenom netom prije nego je autor poginuo od minobacačke granate. Na kraju zidne 'trake' poznati je stih "Da vi niste hrabri bili, ne bi mi trobojnicu vili", riječi pjesme "Mojim prijateljima" pokojnog Srećka Kljunka, dubrovačkog branitelja, namijenjena svima koji su dali život za Hrvatsku.

– Grad Dubrovnik je inicijator oslikavanja zida na ulazu na stadion u Lapadu te je, u suglasju s Javnom ustanovom Športski objekti Dubrovnik, dogovoreno da se zid uredi i ukrasi grafitima. Na ovu inicijativu javila se skupina mladih, Torcida Lapad, koji su se angažirali i predložili svoju ideju, što je Grad prihvatio, također uz suglasnost Ustanove Športski objekti Dubrovnik. Mladi iz Lapada samostalno financiraju i izvode oslikavanje – izvijestili su iz dubrovačke gradske uprave.

– Motiv nije bio zadan, bili su slobodni sami ga predložiti, a procijenili smo da je njihov prijedlog potpuno primjeren. Dobili smo unaprijed vizualizaciju kako će izgledati u konačnici. Kada slika bude gotova u cijelosti, moći će se dobiti i potpun dojam, a nosit će i svoju posebnu pozitivnu poruku – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:26