StoryEditorOCM

Matijašević o Oporabi: Lažnim podacima od EU dobili nepovratnih 4,6 milijuna eura

Piše PSD.
29. listopada 2014. - 22:37
Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u srijedu je održao konferenciju za novinare u prostoru tvrtke Oporaba u radnoj zoni Čaporice gdje je nastavio priču započetu na istom mjestu 1. svibnja ove godine.

- Ovogodišnji praznik rada obilježili smo ukazujući na konkretnim primjerima zbog čega u Hrvatskoj nema investicija. U slučaju Oporabe po našim je saznanjima falsificiranom solimizacijom ugovora od strane javnog bilježnika Branka Ranogajca Erste banka nad nekretninama Oporabe pokrenula ovrhu.

- Po našim javnim prozivkama na mogući kriminal do danas nema nikakvih reakcija od strane državnih institucija. Štoviše, radi ovoga slučaja 29. svibnja podnijeli smo kaznenu prijavu zbog organiziranog kriminala, ali nemamo saznanja da li se po toj kaznenoj prijavi postupa – kazao je Matijašević o nastavio:

- U međuvremenu smo saznali zaprepašćujuću činjenicu da je tvrtka Mjehurić iz Splita 2012. godine aplicirala za sredstva iz EU fondova i da im je odobreno nepovratnih 4,6 milijuna eura. U programu na temelju kojega su dobili ta sredstva naveli su nekretnine tvrtke Oporaba u radnoj zoni Čaporice lažno prikazujući da su u njihovu posjedu. Dobili su i suglasnost Ministarstva gospodarstva.

- Upitno je da li je Ministarstvo napravilo provjeru i ako jest kakvu. Odobravanjem 4,6 milijuna eura na takav način zabili smo sebi veliki autogol. Kada ovo dođe do ureda u Bruxellesu, a mi ovom konferencijom cijelu priču dijelimo s najširom javnosti, može se zamisliti kakav će to imati odjek za sve koji iz Hrvatske apliciraju za EU sredstva – kaže Matijašević.

Podsjetimo, Oporaba je u triljskoj radnoj zoni izgradila dva proizvodna pogona, za reciklažu PET ambalaže i automobilskih guma. Pogoni su izgrađeni prije 5 godina i od tada zjape prazni čime se, po tvrdnji Matijaševića, onemogućava zapošljavanje 300 novih radnika.

Slobodan Radić iz Oporabe tada je tvrdio da je imao ugovor s Erste bankom, čijim je novcem financirana izgradnja pogona, da će mu po završetku izgradnje odobriti sredstva za kupnju strojeva i početak rada.

Umjesto toga, tvrdio je Radić, banka je protiv njega povela sudske sporove, a po njegovoj tvrdnji glavni argument im je falsificirani dokument o solemizaciji ugovora u javnobilježničkom uredu Branka Ranogojca u Zagrebu s potpisom direktorice Oporabe Tee Radić koja u tom uredu nikada nije bila.

Unatoč inzistiranju iz Oporabe javni bilježnik Ranogojac nikako da se pojavi na sudu, ali je zato banka uputila prijedlog sudu da nad Oporabom otvori stečajni postupak.

Toni Paštar
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:36