StoryEditorOCM
Dalmacijanismo krivi

Ministarstvo: Petric mora osigurati zdravstvenu zaštitu

Piše PSD.
8. svibnja 2013. - 11:04
Ministarstvo zdravlja progovorilo je o problemima vezanim uz ukidanje Radiološke ambulante u Vrgorcu, te o prebacivanju odgovornosti na njih od vodećih ljudi županijskog Doma zdravlja u pogledu plaćanja radiologa koji jednom tjedno dolaze iz Splita u Tinov grad.

Podsjetimo, inženjerka radiologije prije dva je tjedna ponovno premještena iz Vrgorca na posao u Imotski, a predbilježbe za snimanje na ultrazvuku i rendgenu moguće su samo još desetak dana.

− Prema podacima HZZO-a, a sukladno Mreži javne zdravstvene službe na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ugovorio je na području ispostave Vrgorac djelatnost radiologije, koja uključuje klasične i kontrastne pretrage, ultrazvuk, mamografiju i snimanje zubi. Na osnovi upozorenja Državnog inspektorata te Ministarstva rada i mirovinskog sustava da se obavljanje ugovorne djelatnosti ne može temeljiti na ugovoru o djelu za poslove koji imaju obilježja ugovora o radu, Ministarstvo je obavijestilo sve zdravstvene ustanove o potrebi usklađivanja sa zakonskim propisima.

- No, kako bi se osigurala zakonitost rada u zdravstvenoj djelatnosti kad nedostaje potreban broj zdravstvenih djelatnika, te osigurala dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite svim osiguranicima, u kolovozu prošle godine poslali smo naputak ravnateljima zdravstvenih ustanova da za obavljene poslove mogu sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji.

- Iz ovog je jasno da je Ministarstvo poduzelo određene korake da ne dođe do ukidanja Radiologije u Vrgorcu, međutim, to je pitanje u nadležnosti ravnatelja Doma zdravlja koji je, sukladno pozitivnim propisima, dužan osigurati i organizirati provođenje zdravstvene zaštite u punom opsegu, odnosno za djelatnosti koje su ugovorene s HZZO-om − kazala je Tamara Marinković, glasnogovornica Ministarstva zdravlja.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 03:44