stdClass Object ( [id] => 1151804 [title] => Bila je jedna od najumnijih mladih žena u Dalmaciji, jedna od prvih hrvatskih feministica. Maji Nižetić u spomen, sve žene trebale bi se zapitati... [alias] => bila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na spomen ranog feminizma u Hrvatskoj mnogima je prva asocijacija Marija Jurić Zagorka, žena koja je uistinu živjela ideju feminizma u vremenu kada to nije bilo nimalo lako. No, još jedna žena tog vremena trebala bi biti poznatija i uzor svakoj modernoj ženi, a to je Dalmatinka Maja Čulić Nižetić.

Njezina životna priča i povijesno značenje natjerali su nas da se zapitamo i o feminizmu i pitanjima položaja žena tada i danas, kao i o pitanjima progresa i strujanjima nekih manje ili više radikalnih ideja u novijoj povijesti.

Da bismo temeljitije ušli u tematiku, razgovarali smo s povjesničarem Dujom Jakovčevićem, autorom knjige „Naprednjaštvo u Dalmaciji“. On je nedavno u "Kvartu", udruzi za suvremenu umjetnost, održao i predavanje „O počecima feminizma u Dalmaciji“, koje nam je bilo dodatan poticaj na razmišljanje o ovoj još uvijek jako živoj temi.

- Dok sam istraživao članke u tadašnjim tiskovinama, naročito Hrvatske pučke napredne stranke, naišao sam na neočekivane materijale koji su mi jako zaokupili pažnju, a to su njihovi tekstovi o biračkom pravu žena, jer je baš tih godina, početkom 20. stoljeća, u Europi bio aktualan sufražistički pokret. Bili smo u toku, jer se tada i na ovim područjima pojavila takozvana napredna omladina, odnosno mladi intelektualci koji su sa školovanja u svoje sredine donijeli moderne i progresivne ideje - uveo nas je u temu Jakovčević.

- Danas zbog opće retradicionalizacije društva svjedočimo čak jednom koraku unatrag, naročito u pogledu ženskih prava - kaže nam.

- S druge strane, nikada ne smijemo pristati na etiketiranje samih sebe, jer se tako prikazujemo mnogo gorima nego zbilja jesmo kao društvo. Moramo priznati da danas postoje područja u kojima Hrvatska prednjači u odnosu na neke druge države Zapada, npr. kad govorimo o SAD-u, socijalna prava žena kod nas su nešto što bi kod prosječne Amerikanke izazivalo zavist - naglasio je.

Lijepa fasada

No, naveo je i da ne smijemo upasti u zamku da se dičimo samo „lijepom fasadom“, dok ignoriramo nešto ružniju sliku skrivenu iza nje. Činjenica je da iako Hrvatska zakonski jamči mnoge slobode i prava ženama prema kojima bismo trebali biti u samom svjetskom vrhu u kontekstu kvalitete života žena, praksa i realnost su ipak nešto drugo. Dostupnost zdravstvene skrbi, stigmatizacija, tromost sustava zaštite, predrasude i seksizam česta su boljka u našem društvu, pa čudi da se ženski glasovi u javnom prostoru vrlo slabo čuju i vrlo se malo javno žale na stanje.

---

image
Duje Jakovčević održao je predavanje ne temu feminizma
Paun Paunović/Cropix
---

Jer, retradicionalizacija je primarno simptom većeg problema i nešto što nam pokazuje da smo negdje zapeli, napravili krivi korak i da se trebamo pokrenuti i djelovati preventivno da stvar ne ode krivim smjerom. Jedan od razloga mogao bi biti izostanak momenta stvaranja kritične mase i udruživanja. A važnost udruživanja u svrhu pogurivanja progresa „milom ili silom“ bila je jasna intelektualcima s početka dvadesetog stoljeća.

- Prve ideje o političkoj emancipaciji žena u Dalmaciji došle su iz pera muškaraca. Splitski političar Prvislav Grisogono 1905. godine u članku o položaju i značenju žena istaknuo je zahtjev da Hrvatice ne trebaju biti odgajane samo za ognjište i zabavu muškaraca, nego da budu aktivne sudionice narodnog i političkog života.

Drugi vrlo važan članak na tu temu je 1907. godine objavljen u Šibeniku, nepoznatog autora potpisanog pseudonimom M. i naslovljen „Moderna žena“ te iznosi i danas aktualne argumente u prilog ženske emancipacije. Argument je da su žene i fizički i moralno i intelektualno ravnopravne muškarcima te zaslužuju i ista prava.

Ženama autor preporučuje da se kao i svi potlačeni u svojoj borbi za jednakost oslone na najjače oružje u toj borbi, a to je udruživanje. Članak završava naglašavanjem da emancipacija žena znači udvostručavanje svih snaga i talenata koje ima naš narod - upućuje nas Jakovčević u prve emancipatorske korake u Dalmaciji.

- Nadalje, 1908. godine, na kongresima Hrvatske pučke napredne stranke u Splitu, jedan njezin član, i koji zbog toga zaslužuje da mu se ne zaboravi ime, Marinko Perak iz Omiša, javno poziva da stranka u svoj program, po uzoru na Finsku, unese opće biračko pravo za žene - ističe.

Stranka se doduše poslije nije baš bavila tim pitanjem jer se Europa tad već kretala prema ratu, no jedno žensko ime se u Dalmaciji ipak pojavilo na političkoj sceni. I to ne samo vezano uz prava žena, nego se radilo o u potpunosti politički angažiranoj ženi, čije je značenje toliko primijećeno da je čak rame uz rame s muškim politički aktivnim „neprijateljima sistema“ završavala i u zatvoru.

Znamo da zvuči čudno, ali za ono doba to bismo mogli čak nazvati komplimentom, jer dok su žene još nevidljive i društveno nerelevantne, ona je ne samo bila aktivna, nego viđena i kao ozbiljan intelektualni kapacitet i potencijalna prijetnja režimu. Riječ je o Maji Nižetić.

- Čitajući splitske novine Sloboda, koje je izdavala Hrvatska pučka narodna stranka, naići ćemo na prve njezine, uglavnom književne, priloge, potpisane imenom Maja. Ona je bila za svoje vrijeme i kao učiteljica izvanredno obrazovana žena, a svojim je javnim radom dokazala i da je bila najumnija mlada žena u Dalmaciji. Bila je dijelom tzv. nacionalističke omladine, to su bile grupice ogorčenih mladih ljudi u godinama prije Prvog svjetskog rata. Među njezinim poznanicima bili su Tin Ujević, Ivo Andrić i zaručnik Jerko Čulić.

Maju pamtimo prije svega po Ženskoj narodnoj zadruzi koju je osnovala 1918. godine u Splitu, a u proljeće 1914. pokrenula je osnivanje društva sličnog imena - Narodna ženska udruga. No, tada je u Dalmaciji uvedeno izvanredno stanje, pohapšeno je gotovo „sve s diplomom“, a među zatvorenicima se našla i Maja. Ona se u zatvoru i udala - priča nam njezinu životnu priču Jakovčević.

---

image
Osnivačica Prve ženske zadruge Maja Čulić Nižetić
Udruga ‘Domine‘
---

Imena na ponos

U njezinu kasnijem djelovanju jednako se zalagala za unitarno jugoslavenstvo i za ženska prava. Takva patriotska ženska društva bila su česta u Europi i imala važnu ulogu. S jedne strane su to možda i bili paravani za feminističko djelovanje, a funkcionirali su i kao svojevrsna škola ženama za političko djelovanje.

Saznavši ovako impresivne podatke o Maji, zapitali smo se i zašto se za nju ne čuje baš puno, kao za već spomenutu Zagorku.

- Općenito o počecima feminizma kod nas znamo jako malo. Zagorka nije bila toliko programatska intelektualka koliko netko tko je svojim primjerom živio ideal moderne žene. Majin primjer postaje sve poznatiji, dijelom zahvaljujući i udruzi "Domine". Majina pojava na političkoj sceni Dalmacije je prvi i najcjelovitiji primjer one aktivne sudionice političkog života o kojoj govori Grisogono, ona je taj ideal definitivno ostvarila - uspoređuje Jakovčević.

I jedna i druga su nam svakako na ponos, i dva ženska imena koja ne smijemo zaboraviti, štoviše, trebali bismo ih češće spominjati.

Kad se uzmu u obzir životne priče poput naše Maje Nižetić ili (također naše) Marije Jurić Zagorke, moramo se zapitati nije li malo prerano i moralno neprihvatljivo odlučiti se ne biti aktivna. Pravo na izbor naravno znači i pravo ne izabrati, ali kao žene, kada se sjetimo kroz što su naše prethodnice prošle da bismo mi danas uopće mogle birati, barem iz zahvalnosti prema njima, trebale bismo izabrati biti aktivne. I pri tome nikako ne pristajati na površna polurješenja i gotovo uvredljive koncepte.

Jedno takvo polurješenje su često spominjane ženske kvote kojima se, naročito pred izbore, vole hvaliti svi redom - od vlasnika tvrtki do političara. Ženske kvote su ipak, čini nam se, grozno nerješenje. Može se reći da su otvorile vrata ženama za ulazak u neka područja, ali uz koju cijenu?

Kvote su zapravo u lijep šareni papir zapakirana uvreda. Iz njih proizlazi zaključak da žene nisu jednako sposobne za natjecanje za poslove ili političke pozicije kao muškarci pa im se mora osigurati postotak ulaznosti. Olakšani program. Prilagođeni kriteriji. Zvjezdica za trud. Često to znači da žena koja se negdje tako i zaposli mora prolaziti dodatan put dokazivanja svoje vrijednosti, jer nerijetko naiđe na seksističku predrasudu „mala je tu zbog kvote, makni je negdje da radi kavu i ne smeta“.

Kvote su samo jedan primjer fasadnog „rješenja“ koje to apsolutno nije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ženska prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ženska prava 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-09 09:55:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Maja Vejić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-16 12:23:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-16 12:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20344076.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20256258.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/10554114.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Udruga \u2018Domine\u2018","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Udruga \u2018Domine\u2018"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Duje Jakov\u010devi\u0107 odr\u017eao je predavanje ne temu feminizma","Osniva\u010dica Prve \u017eenske zadruge Maja \u010culi\u0107 Ni\u017eeti\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","39:45"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_20344076_1920.jpg":"1920x1080","k_20344076_1280.jpg":"1280x1280","k_20344076_1024.jpg":"1024x1024","k_20344076_640.jpg":"640x640","k_20344076_480.jpg":"480x480","k_20344076_340.jpg":"340x340","k_20344076_220.jpg":"220x220","o_20344076_1280.jpg":"1280x960","o_20344076_1024.jpg":"1024x768","o_20344076_640.jpg":"640x480","o_20344076_480.jpg":"480x360","o_20344076_340.jpg":"340x255","o_20344076_220.jpg":"220x165","h_20344076_1280.jpg":"1280x854","h_20344076_1024.jpg":"1024x683","h_20344076_640.jpg":"640x427","h_20344076_480.jpg":"480x320","h_20344076_340.jpg":"340x227","h_20344076_220.jpg":"220x147","pp_20344076_1280.jpg":"1006x1280","pp_20344076_1024.jpg":"805x1024","pp_20344076_640.jpg":"503x640","pp_20344076_480.jpg":"377x480","pp_20344076_340.jpg":"267x340","pp_20344076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2874","hd_20256258_1920.jpg":"1920x1080","k_20256258_1280.jpg":"1280x1280","k_20256258_1024.jpg":"1024x1024","k_20256258_640.jpg":"640x640","k_20256258_480.jpg":"480x480","k_20256258_340.jpg":"340x340","k_20256258_220.jpg":"220x220","o_20256258_1280.jpg":"1280x1916","o_20256258_1024.jpg":"1024x1532","o_20256258_640.jpg":"640x958","o_20256258_480.jpg":"480x718","o_20256258_340.jpg":"340x508","o_20256258_220.jpg":"220x329","h_20256258_1280.jpg":"1280x854","h_20256258_1024.jpg":"1024x683","h_20256258_640.jpg":"640x427","h_20256258_480.jpg":"480x320","h_20256258_340.jpg":"340x227","h_20256258_220.jpg":"220x147","pp_20256258_1280.jpg":"1006x1280","pp_20256258_1024.jpg":"805x1024","pp_20256258_640.jpg":"503x640","pp_20256258_480.jpg":"377x480","pp_20256258_340.jpg":"267x340","pp_20256258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"504x815","hd_10554114_1920.jpg":"1920x1080","k_10554114_1280.jpg":"1280x1280","k_10554114_1024.jpg":"1024x1024","k_10554114_640.jpg":"640x640","k_10554114_480.jpg":"480x480","k_10554114_340.jpg":"340x340","k_10554114_220.jpg":"220x220","o_10554114_1280.jpg":"1280x2069","o_10554114_1024.jpg":"1024x1655","o_10554114_640.jpg":"640x1034","o_10554114_480.jpg":"480x776","o_10554114_340.jpg":"340x549","o_10554114_220.jpg":"220x355","h_10554114_1280.jpg":"1280x854","h_10554114_1024.jpg":"1024x683","h_10554114_640.jpg":"640x427","h_10554114_480.jpg":"480x320","h_10554114_340.jpg":"340x227","h_10554114_220.jpg":"220x147","pp_10554114_1280.jpg":"1006x1280","pp_10554114_1024.jpg":"805x1024","pp_10554114_640.jpg":"503x640","pp_10554114_480.jpg":"377x480","pp_10554114_340.jpg":"267x340","pp_10554114_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4584550 Threads: 3 Questions: 151074447 Slow queries: 64427 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4493931 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/bila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati-1151804 [printLink] => /dalmacija/obala/bila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati-1151804?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660082 [name] => maja nižetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-16 13:24:10 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-nizetic [link] => /tag/maja-nizetic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660083 [name] => maja čulić nižetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-16 13:24:10 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-culic-nizetic [link] => /tag/maja-culic-nizetic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 496090 [name] => feminizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => feminizam [link] => /tag/feminizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 243953 [name] => ženska prava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zenska-prava [link] => /tag/zenska-prava ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660084 [name] => duje jakovčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-16 13:24:10 [main_article_id] => 0 [alias] => duje-jakovcevic [link] => /tag/duje-jakovcevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ženska prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bila je jedna od najumnijih mladih žena u Dalmaciji, jedna od prvih hrvatskih feministica. Maji Nižetić u spomen, sve žene trebale bi se zapitati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-03-57-12-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20344076.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Udruga ‘Domine‘ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20344076.jpg [title] => Udruga ‘Domine‘ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20256258.jpg [title] => Duje Jakovčević održao je predavanje ne temu feminizma Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/10554114.jpg [title] => Osnivačica Prve ženske zadruge Maja Čulić Nižetić Udruga ‘Domine‘ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na spomen ranog feminizma u Hrvatskoj mnogima je prva asocijacija Marija Jurić Zagorka, žena koja je uistinu živjela ideju feminizma u vremenu kada to nije bilo nimalo lako. No, još jedna žena tog vremena trebala bi biti poznatija i uzor svakoj modernoj ženi, a to je Dalmatinka Maja Čulić Nižetić.

Njezina životna priča i povijesno značenje natjerali su nas da se zapitamo i o feminizmu i pitanjima položaja žena tada i danas, kao i o pitanjima progresa i strujanjima nekih manje ili više radikalnih ideja u novijoj povijesti.

Da bismo temeljitije ušli u tematiku, razgovarali smo s povjesničarem Dujom Jakovčevićem, autorom knjige „Naprednjaštvo u Dalmaciji“. On je nedavno u "Kvartu", udruzi za suvremenu umjetnost, održao i predavanje „O počecima feminizma u Dalmaciji“, koje nam je bilo dodatan poticaj na razmišljanje o ovoj još uvijek jako živoj temi.

- Dok sam istraživao članke u tadašnjim tiskovinama, naročito Hrvatske pučke napredne stranke, naišao sam na neočekivane materijale koji su mi jako zaokupili pažnju, a to su njihovi tekstovi o biračkom pravu žena, jer je baš tih godina, početkom 20. stoljeća, u Europi bio aktualan sufražistički pokret. Bili smo u toku, jer se tada i na ovim područjima pojavila takozvana napredna omladina, odnosno mladi intelektualci koji su sa školovanja u svoje sredine donijeli moderne i progresivne ideje - uveo nas je u temu Jakovčević.

- Danas zbog opće retradicionalizacije društva svjedočimo čak jednom koraku unatrag, naročito u pogledu ženskih prava - kaže nam.

- S druge strane, nikada ne smijemo pristati na etiketiranje samih sebe, jer se tako prikazujemo mnogo gorima nego zbilja jesmo kao društvo. Moramo priznati da danas postoje područja u kojima Hrvatska prednjači u odnosu na neke druge države Zapada, npr. kad govorimo o SAD-u, socijalna prava žena kod nas su nešto što bi kod prosječne Amerikanke izazivalo zavist - naglasio je.

Lijepa fasada

No, naveo je i da ne smijemo upasti u zamku da se dičimo samo „lijepom fasadom“, dok ignoriramo nešto ružniju sliku skrivenu iza nje. Činjenica je da iako Hrvatska zakonski jamči mnoge slobode i prava ženama prema kojima bismo trebali biti u samom svjetskom vrhu u kontekstu kvalitete života žena, praksa i realnost su ipak nešto drugo. Dostupnost zdravstvene skrbi, stigmatizacija, tromost sustava zaštite, predrasude i seksizam česta su boljka u našem društvu, pa čudi da se ženski glasovi u javnom prostoru vrlo slabo čuju i vrlo se malo javno žale na stanje.

---

image
Duje Jakovčević održao je predavanje ne temu feminizma
Paun Paunović/Cropix
---

Jer, retradicionalizacija je primarno simptom većeg problema i nešto što nam pokazuje da smo negdje zapeli, napravili krivi korak i da se trebamo pokrenuti i djelovati preventivno da stvar ne ode krivim smjerom. Jedan od razloga mogao bi biti izostanak momenta stvaranja kritične mase i udruživanja. A važnost udruživanja u svrhu pogurivanja progresa „milom ili silom“ bila je jasna intelektualcima s početka dvadesetog stoljeća.

- Prve ideje o političkoj emancipaciji žena u Dalmaciji došle su iz pera muškaraca. Splitski političar Prvislav Grisogono 1905. godine u članku o položaju i značenju žena istaknuo je zahtjev da Hrvatice ne trebaju biti odgajane samo za ognjište i zabavu muškaraca, nego da budu aktivne sudionice narodnog i političkog života.

Drugi vrlo važan članak na tu temu je 1907. godine objavljen u Šibeniku, nepoznatog autora potpisanog pseudonimom M. i naslovljen „Moderna žena“ te iznosi i danas aktualne argumente u prilog ženske emancipacije. Argument je da su žene i fizički i moralno i intelektualno ravnopravne muškarcima te zaslužuju i ista prava.

Ženama autor preporučuje da se kao i svi potlačeni u svojoj borbi za jednakost oslone na najjače oružje u toj borbi, a to je udruživanje. Članak završava naglašavanjem da emancipacija žena znači udvostručavanje svih snaga i talenata koje ima naš narod - upućuje nas Jakovčević u prve emancipatorske korake u Dalmaciji.

- Nadalje, 1908. godine, na kongresima Hrvatske pučke napredne stranke u Splitu, jedan njezin član, i koji zbog toga zaslužuje da mu se ne zaboravi ime, Marinko Perak iz Omiša, javno poziva da stranka u svoj program, po uzoru na Finsku, unese opće biračko pravo za žene - ističe.

Stranka se doduše poslije nije baš bavila tim pitanjem jer se Europa tad već kretala prema ratu, no jedno žensko ime se u Dalmaciji ipak pojavilo na političkoj sceni. I to ne samo vezano uz prava žena, nego se radilo o u potpunosti politički angažiranoj ženi, čije je značenje toliko primijećeno da je čak rame uz rame s muškim politički aktivnim „neprijateljima sistema“ završavala i u zatvoru.

Znamo da zvuči čudno, ali za ono doba to bismo mogli čak nazvati komplimentom, jer dok su žene još nevidljive i društveno nerelevantne, ona je ne samo bila aktivna, nego viđena i kao ozbiljan intelektualni kapacitet i potencijalna prijetnja režimu. Riječ je o Maji Nižetić.

- Čitajući splitske novine Sloboda, koje je izdavala Hrvatska pučka narodna stranka, naići ćemo na prve njezine, uglavnom književne, priloge, potpisane imenom Maja. Ona je bila za svoje vrijeme i kao učiteljica izvanredno obrazovana žena, a svojim je javnim radom dokazala i da je bila najumnija mlada žena u Dalmaciji. Bila je dijelom tzv. nacionalističke omladine, to su bile grupice ogorčenih mladih ljudi u godinama prije Prvog svjetskog rata. Među njezinim poznanicima bili su Tin Ujević, Ivo Andrić i zaručnik Jerko Čulić.

Maju pamtimo prije svega po Ženskoj narodnoj zadruzi koju je osnovala 1918. godine u Splitu, a u proljeće 1914. pokrenula je osnivanje društva sličnog imena - Narodna ženska udruga. No, tada je u Dalmaciji uvedeno izvanredno stanje, pohapšeno je gotovo „sve s diplomom“, a među zatvorenicima se našla i Maja. Ona se u zatvoru i udala - priča nam njezinu životnu priču Jakovčević.

---

image
Osnivačica Prve ženske zadruge Maja Čulić Nižetić
Udruga ‘Domine‘
---

Imena na ponos

U njezinu kasnijem djelovanju jednako se zalagala za unitarno jugoslavenstvo i za ženska prava. Takva patriotska ženska društva bila su česta u Europi i imala važnu ulogu. S jedne strane su to možda i bili paravani za feminističko djelovanje, a funkcionirali su i kao svojevrsna škola ženama za političko djelovanje.

Saznavši ovako impresivne podatke o Maji, zapitali smo se i zašto se za nju ne čuje baš puno, kao za već spomenutu Zagorku.

- Općenito o počecima feminizma kod nas znamo jako malo. Zagorka nije bila toliko programatska intelektualka koliko netko tko je svojim primjerom živio ideal moderne žene. Majin primjer postaje sve poznatiji, dijelom zahvaljujući i udruzi "Domine". Majina pojava na političkoj sceni Dalmacije je prvi i najcjelovitiji primjer one aktivne sudionice političkog života o kojoj govori Grisogono, ona je taj ideal definitivno ostvarila - uspoređuje Jakovčević.

I jedna i druga su nam svakako na ponos, i dva ženska imena koja ne smijemo zaboraviti, štoviše, trebali bismo ih češće spominjati.

Kad se uzmu u obzir životne priče poput naše Maje Nižetić ili (također naše) Marije Jurić Zagorke, moramo se zapitati nije li malo prerano i moralno neprihvatljivo odlučiti se ne biti aktivna. Pravo na izbor naravno znači i pravo ne izabrati, ali kao žene, kada se sjetimo kroz što su naše prethodnice prošle da bismo mi danas uopće mogle birati, barem iz zahvalnosti prema njima, trebale bismo izabrati biti aktivne. I pri tome nikako ne pristajati na površna polurješenja i gotovo uvredljive koncepte.

Jedno takvo polurješenje su često spominjane ženske kvote kojima se, naročito pred izbore, vole hvaliti svi redom - od vlasnika tvrtki do političara. Ženske kvote su ipak, čini nam se, grozno nerješenje. Može se reći da su otvorile vrata ženama za ulazak u neka područja, ali uz koju cijenu?

Kvote su zapravo u lijep šareni papir zapakirana uvreda. Iz njih proizlazi zaključak da žene nisu jednako sposobne za natjecanje za poslove ili političke pozicije kao muškarci pa im se mora osigurati postotak ulaznosti. Olakšani program. Prilagođeni kriteriji. Zvjezdica za trud. Često to znači da žena koja se negdje tako i zaposli mora prolaziti dodatan put dokazivanja svoje vrijednosti, jer nerijetko naiđe na seksističku predrasudu „mala je tu zbog kvote, makni je negdje da radi kavu i ne smeta“.

Kvote su samo jedan primjer fasadnog „rješenja“ koje to apsolutno nije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Udruga ‘Domine‘ Paun Paunović/Cropix Udruga ‘Domine‘
Paun Paunović/Cropix
Duje Jakovčević održao je predavanje ne temu feminizma
Udruga ‘Domine‘
Osnivačica Prve ženske zadruge Maja Čulić Nižetić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/bila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati-1151804 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2a0c68788f3647370efdfd37473b687531376b61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bila+je+jedna+od+najumnijih+mladih+%C5%BEena+u+Dalmaciji%2C+jedna+od+prvih+hrvatskih+feministica.+Maji+Ni%C5%BEeti%C4%87+u+spomen%2C+sve+%C5%BEene+trebale+bi+se+zapitati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati-1151804 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbila-je-jedna-od-najumnijih-mladih-zena-u-dalmaciji-jedna-od-prvih-hrvatskih-feministica-maji-nizetic-u-spomen-sve-zene-trebale-bi-se-zapitati-1151804 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ženska prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaženska prava

Bila je jedna od najumnijih mladih žena u Dalmaciji, jedna od prvih hrvatskih feministica. Maji Nižetić u spomen, sve žene trebale bi se zapitati...

Piše Maja Vejić
16. prosinca 2021. - 13:22

Na spomen ranog feminizma u Hrvatskoj mnogima je prva asocijacija Marija Jurić Zagorka, žena koja je uistinu živjela ideju feminizma u vremenu kada to nije bilo nimalo lako. No, još jedna žena tog vremena trebala bi biti poznatija i uzor svakoj modernoj ženi, a to je Dalmatinka Maja Čulić Nižetić.

Njezina životna priča i povijesno značenje natjerali su nas da se zapitamo i o feminizmu i pitanjima položaja žena tada i danas, kao i o pitanjima progresa i strujanjima nekih manje ili više radikalnih ideja u novijoj povijesti.

Da bismo temeljitije ušli u tematiku, razgovarali smo s povjesničarem Dujom Jakovčevićem, autorom knjige „Naprednjaštvo u Dalmaciji“. On je nedavno u "Kvartu", udruzi za suvremenu umjetnost, održao i predavanje „O počecima feminizma u Dalmaciji“, koje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:57