stdClass Object ( [id] => 1088221 [title] => Brodosplit se hvali jedrenjakom koji će ući u Guinnessa, a obrtniku ne žele isplatiti 36.000 kuna: ‘Prave se ludi, kažu da ne znaju tko smo‘ [alias] => brodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za nešto više od mjesec dana najveći jedrenjak na svijetu, koji će uskoro ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ukrcat će svoje prve goste na kružnom putovanju oko Velike Britanije!

Opa, Guinnessov rekord! Gordo su neki dan zvučale u mikrofon izrečene najave Tomislava Debeljaka, čiji je DIV vlasnik splitskog brodogradilišta, dok su zastave vihorile na povjetarcu, a svita ministara, admirala, župana, gradonačelnika i sličnih ozbiljnošću izraza lica podupirala govornika na vrh navoza u Uvali Supavla, koja gleda na Kaštelanski zaljev.

U more je bio porinut jedan mali polarni kruzer, oko toga su se bili okupili svečari, a Debeljak je govorio o velikom jedrenjaku, eno ga i danas na istom mjestu, nešto dalje u škveru, uz opremnu obalu.

- Mi smo od 2013. do 2020. za neto plaće isplatili 2,44 milijarde kuna, poreza i doprinosa 1,82 milijarde kuna, davanja državi i javnim poduzećima 360 milijuna kuna, a domaćim dobavljačima i kooperantima 2,7 milijardi kuna. "Brodosplit" je u tom razdoblju pridonio našem BDP-u sa skoro deset milijardi kuna i višestruko vratio državi uloženo.

I tako, sve je bilo u cvijeću, a tek će biti u buketima... O tzv. Guinnessovu jedrenjaku isplele su se već cijele čipke hvalospjeva, pa ih nećemo plagirati. Tek da znamo o čemu pričamo, bio je izgrađen za cijenu od nešto manje od 70 milijuna eura. Više se posvetimo riječima Josipa Vukušića (1991.), momka koji se penje na velike visine. Pa je na tim visinama počeo i raditi. Mala firma, obrt, za velike stvari:

- Osta nan je dužan skoro 36.000 kuna! Debeljakov škver... Ima godinu i po dana ne žele platit, prave se ludi, sad kažu da nemaju pojma ko smo, da nas nikad nisu ni vidili, da mi nismo radili na jedrenjaku, a sami su nas našli i zvali. Nema nan druge, idemo na sud....

Hm, pet tisuća eura duga, a pred ministrom i kamerama milijarde zarade i doprinosa hrvatskom gospodarstvu.

Uglavnom, mladi Vukušić je sportski penjač još od 2008. godine. Stariji kolege bavili su se i poslovanjem na višim kotama, pa je isto u neko doba učinio i Josip. Obrt "Visinac" otvorio je 2017. godine.

- Viđali ste to već, pranje prozora na visokin zgradama, postavljanje reklama, klima, svašta.

Znamo. Tog varljivog ljeta 2019. godine Vukušića su pozvali u škver: veliki luksuzni jedrenjak, novogradnja 483, bio je pri kraju, trebalo je još postaviti križne jarbole - pet komada! - jedra, sajle i konopce. Takozvani rigging. I Josip je plesao na visini od 65 metara.

- To je ka industrijski alpinizam, zahtjevno i složeno, triba dobro pazit gori. Jedan moj kolega koji se bavi istin poslon bija je zauzet, pa su škverani zvali mene. Bili smo nas dvojica, ja i još jedan moj kolega. Ne mogu ništa loše reć za škverske radnike i ljude s kojima smo surađivali. Tu je jako bitan timski rad. Mogu samo reć da su ti škverani jako loše plaćeni za ono šta rade, a odlični su. Evo, da skužite: svaki taj golemi jarbol mora sist u jedan milimetar razmaka, tumači Josip.

Ajde, sve su se dogovorili s "Brodosplitom" i sve odradili. Ima Vukušić baš svu dokumentaciju: od škverskog upita do "Visinčeve" ponude, pa narudžbenice, računa, tjednih dnevnika obavljenih radova. Sve potpisao škverski projektni menadžer. Jest Vukušić mlad, ali je profesionalac.

I išlo je to neko vrijeme, penjač je inzistirao na tjednim uplatama po dijelu obavljenog posla njih dvojice kolega izvođača. Mali je to obrt, mali čovjek na jedrenjaku za Guinnessa!

- Biće je misec dana bilo sve korektno, a onda se počelo kasnit s plaćanjen. Mi smo posal završili na vrime, a bili smo zainteresirani i za daljnju suradnju, računali smo da će bit još posla. Najprije bi ih nazva, rekli bi da nema problema, platit će danas, sutra. Onda ja ne bi zva misec, dva. Pa bi opet okrenija broj. Platit će sigurno, govorili su, predali su brod, ovo, ono, triba in uplatit država, i sve tako. Vozaju me, a pare su mi tribale hitno zbog nekih zdravstvenih razloga u obitelji.

Onda je proljetos sve poharala korona. Nije bilo ovrha, prisilnih naplata i sličnog. Jednako kao ni posla za more obrtnika. Kao ni pošteno zarađenog novca na 65 metara iznad brodske palube. Vukušić je angažirao odvjetnicu, ona zvala i iznosila prijedloge škveru. Ništa... Na kraju, nije bilo druge nego ići ovrhom, to je već bilo u ovoj godini.

U veljači se "Brodosplit" javio da bi ipak platio, ali bi se škverani rado nagodili: Josip im je potpisao i da se odriče kamata i troškova. Platio je i javnog bilježnika, odvjetnicu. Dobro, upustili su se u pustu birokraciju, zakon ovaj, onaj, članci, paragrafi, može misliti. Na koncu je Vukušićeva odvjetnica napisala prijedlog nagodbe i dodala neke zaštitne stavke. Poslala sve u škver.

- Ni pisma, ni razglednice više iz škvera. Samo sad kažu da pojma nemaju ko smo i šta smo, da mi nismo ni radili u škveru. Alo, nismo radili, koji apsurd?! Ma, idemo mi na sud, pa ćemo vidit. Znan ja da će to trajat, ali neću in pustit! Čujen da je svima dužan okolo, iman prijatelje, znan kooperante, svi to kažu. A okolo se fali uspjesima, na televiziji po uru vrimena trubi, država ga fudraje i daje mu puste novce. Ja bi se griza da deset kuna bilo kome dugujen, a on ništa...

Dimi Josipu iz ušiju, vatru pravedničku riga. I mi bismo isto. Puštamo da se mladić ispuše. Kaže, zna da će dobiti na sudu, prije ili kasnije, a Debeljak valjda igra na kartu da ima pravnu službu u škveru, da može voditi 50 ili 100 sličnih postupaka, dok godine neplaćanja prolaze.

- Valjaju me odavna, zato ne odustajen, taman idemo u sudski postupak!

Napominje Josip jednu sitnicu: radove o kojima govori u škveru su obavila dva obrta: njegov "Visinac" i još jedan, obrt "Assai". Iz nekih formalnih razloga, za suštinu naše priče i – potpuno nebitnih. Vukušić je bio glavni izvođač radova u oba obrta. Oba obrta imaju iste certifikate, a i svi škverski potpisi su stavljeni na oba obrta. A zašto to spominjemo?! Zato jer je dug od 35.600 kuna ostao na obrtu "Assai", kojemu "Brodosplit" nikako da plati.

Pardon, da ne zaboravimo, a baš će dobro leći: nekidan je zabilježena vijest da je "Brodosplit" izvanredno sazvao dioničare, a glavni je Debeljak, da vide kako će među sobom podijeliti dividendu, odnosno lanjsku dobit tešku 250 milijuna kuna.

---

U ‘Brodosplitu‘ samo šute

Ne biste vjerovali, "Brodosplitu" smo poslali pitanja o cijelom slučaju prije tjedan dana. Sve lijepo napisali, ali odgovora još nema. Čak ih u petak i podsjetili, rekli da imamo još vremena do ponedjeljka. Ali iz Uvale Supavla – još ništa. Možda su se zabavili oko problema s isplatom plaća. Razumijemo. Javit ćemo, kad oni jave nama.

---

---

Dio flote koja nije isporučena kupcima

Jedrenjak dug 162 metra danas nosi ime "Golden Horizon", s malteškom zastavom, i dio je tzv. vlastite škverske flote: dijelom je čine brodovi koji nikada nisu isporučeni kupcima iz različitih razloga, nećemo sada o krivcima, to rješavaju sudovi.

Građen je za tvrtku "Star Clippers", Mikaela Krafta, brodovlasnika s monegaškom adresom. Brod se trebao zvati "Flying Clipper".

---

---

Presuda trgovačkog suda

Imamo u rukama i presudu splitskog Trgovačkog suda od 12. ožujka 2021. godine: sudac Paško Bačić riješio je da "Brodograđevna industrija Split" ima isplatiti tužitelju, tvrtki "Cummins Adriatic" iz Dugopolja, u roku od osam dana 130.000 kuna, zajedno sa zateznim kamatama koje teku. Sve strane mogu se i žaliti Visokom trgovačkom sudu. Ne znamo jesu li.

Da ne duljimo sada, možda ćemo idućih dana, u pitanju je bila isporuka i neplaćanje isporučene brodske opreme, a sve je trajalo godinama.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a što reći? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => a što reći? 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-29 11:44:43 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-01 10:45:01 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2021-04-01 09:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341014.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341010.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341002.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341026.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341024.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341020.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341016.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341018.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341038.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341036.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341034.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341032.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341028.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341030.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17341050.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Iza Guinnessova jedrenjaka ostali su dugovi","","","","","Josip Vuku\u0161i\u0107 (u sredini) s kolegama s kojima je odradio posao na jedrenjaku","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1226","hd_17341014_1920.jpg":"1920x1080","k_17341014_1280.jpg":"1280x1280","k_17341014_1024.jpg":"1024x1024","k_17341014_640.jpg":"640x640","k_17341014_480.jpg":"480x480","k_17341014_340.jpg":"340x340","k_17341014_220.jpg":"220x220","o_17341014_1280.jpg":"1280x817","o_17341014_1024.jpg":"1024x653","o_17341014_640.jpg":"640x408","o_17341014_480.jpg":"480x306","o_17341014_340.jpg":"340x217","o_17341014_220.jpg":"220x140","h_17341014_1280.jpg":"1280x854","h_17341014_1024.jpg":"1024x683","h_17341014_640.jpg":"640x427","h_17341014_480.jpg":"480x320","h_17341014_340.jpg":"340x227","h_17341014_220.jpg":"220x147","pp_17341014_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341014_1024.jpg":"805x1024","pp_17341014_640.jpg":"503x640","pp_17341014_480.jpg":"377x480","pp_17341014_340.jpg":"267x340","pp_17341014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1292","hd_17341010_1920.jpg":"1920x1080","k_17341010_1280.jpg":"1280x1280","k_17341010_1024.jpg":"1024x1024","k_17341010_640.jpg":"640x640","k_17341010_480.jpg":"480x480","k_17341010_340.jpg":"340x340","k_17341010_220.jpg":"220x220","o_17341010_1280.jpg":"1280x861","o_17341010_1024.jpg":"1024x689","o_17341010_640.jpg":"640x430","o_17341010_480.jpg":"480x323","o_17341010_340.jpg":"340x228","o_17341010_220.jpg":"220x148","h_17341010_1280.jpg":"1280x854","h_17341010_1024.jpg":"1024x683","h_17341010_640.jpg":"640x427","h_17341010_480.jpg":"480x320","h_17341010_340.jpg":"340x227","h_17341010_220.jpg":"220x147","pp_17341010_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341010_1024.jpg":"805x1024","pp_17341010_640.jpg":"503x640","pp_17341010_480.jpg":"377x480","pp_17341010_340.jpg":"267x340","pp_17341010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1124","hd_17341002_1920.jpg":"1920x1080","k_17341002_1280.jpg":"1280x1280","k_17341002_1024.jpg":"1024x1024","k_17341002_640.jpg":"640x640","k_17341002_480.jpg":"480x480","k_17341002_340.jpg":"340x340","k_17341002_220.jpg":"220x220","o_17341002_1280.jpg":"1280x749","o_17341002_1024.jpg":"1024x599","o_17341002_640.jpg":"640x374","o_17341002_480.jpg":"480x281","o_17341002_340.jpg":"340x199","o_17341002_220.jpg":"220x128","h_17341002_1280.jpg":"1280x854","h_17341002_1024.jpg":"1024x683","h_17341002_640.jpg":"640x427","h_17341002_480.jpg":"480x320","h_17341002_340.jpg":"340x227","h_17341002_220.jpg":"220x147","pp_17341002_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341002_1024.jpg":"805x1024","pp_17341002_640.jpg":"503x640","pp_17341002_480.jpg":"377x480","pp_17341002_340.jpg":"267x340","pp_17341002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x998","hd_17341026_1920.jpg":"1920x1080","k_17341026_1280.jpg":"1280x1280","k_17341026_1024.jpg":"1024x1024","k_17341026_640.jpg":"640x640","k_17341026_480.jpg":"480x480","k_17341026_340.jpg":"340x340","k_17341026_220.jpg":"220x220","o_17341026_1280.jpg":"1280x665","o_17341026_1024.jpg":"1024x532","o_17341026_640.jpg":"640x332","o_17341026_480.jpg":"480x249","o_17341026_340.jpg":"340x176","o_17341026_220.jpg":"220x114","h_17341026_1280.jpg":"1280x854","h_17341026_1024.jpg":"1024x683","h_17341026_640.jpg":"640x427","h_17341026_480.jpg":"480x320","h_17341026_340.jpg":"340x227","h_17341026_220.jpg":"220x147","pp_17341026_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341026_1024.jpg":"805x1024","pp_17341026_640.jpg":"503x640","pp_17341026_480.jpg":"377x480","pp_17341026_340.jpg":"267x340","pp_17341026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","hd_17341024_1920.jpg":"1920x1080","k_17341024_1280.jpg":"1280x1280","k_17341024_1024.jpg":"1024x1024","k_17341024_640.jpg":"640x640","k_17341024_480.jpg":"480x480","k_17341024_340.jpg":"340x340","k_17341024_220.jpg":"220x220","o_17341024_1280.jpg":"1280x846","o_17341024_1024.jpg":"1024x677","o_17341024_640.jpg":"640x423","o_17341024_480.jpg":"480x317","o_17341024_340.jpg":"340x224","o_17341024_220.jpg":"220x145","h_17341024_1280.jpg":"1280x854","h_17341024_1024.jpg":"1024x683","h_17341024_640.jpg":"640x427","h_17341024_480.jpg":"480x320","h_17341024_340.jpg":"340x227","h_17341024_220.jpg":"220x147","pp_17341024_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341024_1024.jpg":"805x1024","pp_17341024_640.jpg":"503x640","pp_17341024_480.jpg":"377x480","pp_17341024_340.jpg":"267x340","pp_17341024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17341020_1920.jpg":"1920x1080","k_17341020_1280.jpg":"1280x1280","k_17341020_1024.jpg":"1024x1024","k_17341020_640.jpg":"640x640","k_17341020_480.jpg":"480x480","k_17341020_340.jpg":"340x340","k_17341020_220.jpg":"220x220","o_17341020_1280.jpg":"1280x853","o_17341020_1024.jpg":"1024x682","o_17341020_640.jpg":"640x426","o_17341020_480.jpg":"480x320","o_17341020_340.jpg":"340x226","o_17341020_220.jpg":"220x146","h_17341020_1280.jpg":"1280x854","h_17341020_1024.jpg":"1024x683","h_17341020_640.jpg":"640x427","h_17341020_480.jpg":"480x320","h_17341020_340.jpg":"340x227","h_17341020_220.jpg":"220x147","pp_17341020_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341020_1024.jpg":"805x1024","pp_17341020_640.jpg":"503x640","pp_17341020_480.jpg":"377x480","pp_17341020_340.jpg":"267x340","pp_17341020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17341016_1920.jpg":"1920x1080","k_17341016_1280.jpg":"1280x1280","k_17341016_1024.jpg":"1024x1024","k_17341016_640.jpg":"640x640","k_17341016_480.jpg":"480x480","k_17341016_340.jpg":"340x340","k_17341016_220.jpg":"220x220","o_17341016_1280.jpg":"1280x853","o_17341016_1024.jpg":"1024x682","o_17341016_640.jpg":"640x426","o_17341016_480.jpg":"480x320","o_17341016_340.jpg":"340x226","o_17341016_220.jpg":"220x146","h_17341016_1280.jpg":"1280x854","h_17341016_1024.jpg":"1024x683","h_17341016_640.jpg":"640x427","h_17341016_480.jpg":"480x320","h_17341016_340.jpg":"340x227","h_17341016_220.jpg":"220x147","pp_17341016_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341016_1024.jpg":"805x1024","pp_17341016_640.jpg":"503x640","pp_17341016_480.jpg":"377x480","pp_17341016_340.jpg":"267x340","pp_17341016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_17341018_1920.jpg":"1920x1080","k_17341018_1280.jpg":"1280x1280","k_17341018_1024.jpg":"1024x1024","k_17341018_640.jpg":"640x640","k_17341018_480.jpg":"480x480","k_17341018_340.jpg":"340x340","k_17341018_220.jpg":"220x220","o_17341018_1280.jpg":"1280x800","o_17341018_1024.jpg":"1024x640","o_17341018_640.jpg":"640x400","o_17341018_480.jpg":"480x300","o_17341018_340.jpg":"340x212","o_17341018_220.jpg":"220x137","h_17341018_1280.jpg":"1280x854","h_17341018_1024.jpg":"1024x683","h_17341018_640.jpg":"640x427","h_17341018_480.jpg":"480x320","h_17341018_340.jpg":"340x227","h_17341018_220.jpg":"220x147","pp_17341018_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341018_1024.jpg":"805x1024","pp_17341018_640.jpg":"503x640","pp_17341018_480.jpg":"377x480","pp_17341018_340.jpg":"267x340","pp_17341018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","hd_17341038_1920.jpg":"1920x1080","k_17341038_1280.jpg":"1280x1280","k_17341038_1024.jpg":"1024x1024","k_17341038_640.jpg":"640x640","k_17341038_480.jpg":"480x480","k_17341038_340.jpg":"340x340","k_17341038_220.jpg":"220x220","o_17341038_1280.jpg":"1280x790","o_17341038_1024.jpg":"1024x632","o_17341038_640.jpg":"640x395","o_17341038_480.jpg":"480x296","o_17341038_340.jpg":"340x209","o_17341038_220.jpg":"220x135","h_17341038_1280.jpg":"1280x854","h_17341038_1024.jpg":"1024x683","h_17341038_640.jpg":"640x427","h_17341038_480.jpg":"480x320","h_17341038_340.jpg":"340x227","h_17341038_220.jpg":"220x147","pp_17341038_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341038_1024.jpg":"805x1024","pp_17341038_640.jpg":"503x640","pp_17341038_480.jpg":"377x480","pp_17341038_340.jpg":"267x340","pp_17341038_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2743","hd_17341036_1920.jpg":"1920x1080","k_17341036_1280.jpg":"1280x1280","k_17341036_1024.jpg":"1024x1024","k_17341036_640.jpg":"640x640","k_17341036_480.jpg":"480x480","k_17341036_340.jpg":"340x340","k_17341036_220.jpg":"220x220","o_17341036_1280.jpg":"1280x1828","o_17341036_1024.jpg":"1024x1462","o_17341036_640.jpg":"640x914","o_17341036_480.jpg":"480x685","o_17341036_340.jpg":"340x485","o_17341036_220.jpg":"220x314","h_17341036_1280.jpg":"1280x854","h_17341036_1024.jpg":"1024x683","h_17341036_640.jpg":"640x427","h_17341036_480.jpg":"480x320","h_17341036_340.jpg":"340x227","h_17341036_220.jpg":"220x147","pp_17341036_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341036_1024.jpg":"805x1024","pp_17341036_640.jpg":"503x640","pp_17341036_480.jpg":"377x480","pp_17341036_340.jpg":"267x340","pp_17341036_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_17341034_1920.jpg":"1920x1080","k_17341034_1280.jpg":"1280x1280","k_17341034_1024.jpg":"1024x1024","k_17341034_640.jpg":"640x640","k_17341034_480.jpg":"480x480","k_17341034_340.jpg":"340x340","k_17341034_220.jpg":"220x220","o_17341034_1280.jpg":"1280x817","o_17341034_1024.jpg":"1024x653","o_17341034_640.jpg":"640x408","o_17341034_480.jpg":"480x306","o_17341034_340.jpg":"340x217","o_17341034_220.jpg":"220x140","h_17341034_1280.jpg":"1280x854","h_17341034_1024.jpg":"1024x683","h_17341034_640.jpg":"640x427","h_17341034_480.jpg":"480x320","h_17341034_340.jpg":"340x227","h_17341034_220.jpg":"220x147","pp_17341034_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341034_1024.jpg":"805x1024","pp_17341034_640.jpg":"503x640","pp_17341034_480.jpg":"377x480","pp_17341034_340.jpg":"267x340","pp_17341034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17341032_1920.jpg":"1920x1080","k_17341032_1280.jpg":"1280x1280","k_17341032_1024.jpg":"1024x1024","k_17341032_640.jpg":"640x640","k_17341032_480.jpg":"480x480","k_17341032_340.jpg":"340x340","k_17341032_220.jpg":"220x220","o_17341032_1280.jpg":"1280x853","o_17341032_1024.jpg":"1024x682","o_17341032_640.jpg":"640x426","o_17341032_480.jpg":"480x320","o_17341032_340.jpg":"340x226","o_17341032_220.jpg":"220x146","h_17341032_1280.jpg":"1280x854","h_17341032_1024.jpg":"1024x683","h_17341032_640.jpg":"640x427","h_17341032_480.jpg":"480x320","h_17341032_340.jpg":"340x227","h_17341032_220.jpg":"220x147","pp_17341032_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341032_1024.jpg":"805x1024","pp_17341032_640.jpg":"503x640","pp_17341032_480.jpg":"377x480","pp_17341032_340.jpg":"267x340","pp_17341032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2944","hd_17341028_1920.jpg":"1920x1080","k_17341028_1280.jpg":"1280x1280","k_17341028_1024.jpg":"1024x1024","k_17341028_640.jpg":"640x640","k_17341028_480.jpg":"480x480","k_17341028_340.jpg":"340x340","k_17341028_220.jpg":"220x220","o_17341028_1280.jpg":"1280x1962","o_17341028_1024.jpg":"1024x1570","o_17341028_640.jpg":"640x981","o_17341028_480.jpg":"480x736","o_17341028_340.jpg":"340x521","o_17341028_220.jpg":"220x337","h_17341028_1280.jpg":"1280x854","h_17341028_1024.jpg":"1024x683","h_17341028_640.jpg":"640x427","h_17341028_480.jpg":"480x320","h_17341028_340.jpg":"340x227","h_17341028_220.jpg":"220x147","pp_17341028_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341028_1024.jpg":"805x1024","pp_17341028_640.jpg":"503x640","pp_17341028_480.jpg":"377x480","pp_17341028_340.jpg":"267x340","pp_17341028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1136","hd_17341030_1920.jpg":"1920x1080","k_17341030_1280.jpg":"1280x1280","k_17341030_1024.jpg":"1024x1024","k_17341030_640.jpg":"640x640","k_17341030_480.jpg":"480x480","k_17341030_340.jpg":"340x340","k_17341030_220.jpg":"220x220","o_17341030_1280.jpg":"1280x757","o_17341030_1024.jpg":"1024x605","o_17341030_640.jpg":"640x378","o_17341030_480.jpg":"480x284","o_17341030_340.jpg":"340x201","o_17341030_220.jpg":"220x130","h_17341030_1280.jpg":"1280x854","h_17341030_1024.jpg":"1024x683","h_17341030_640.jpg":"640x427","h_17341030_480.jpg":"480x320","h_17341030_340.jpg":"340x227","h_17341030_220.jpg":"220x147","pp_17341030_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341030_1024.jpg":"805x1024","pp_17341030_640.jpg":"503x640","pp_17341030_480.jpg":"377x480","pp_17341030_340.jpg":"267x340","pp_17341030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17341050_1920.jpg":"1920x1080","k_17341050_1280.jpg":"1280x1280","k_17341050_1024.jpg":"1024x1024","k_17341050_640.jpg":"640x640","k_17341050_480.jpg":"480x480","k_17341050_340.jpg":"340x340","k_17341050_220.jpg":"220x220","o_17341050_1280.jpg":"1280x853","o_17341050_1024.jpg":"1024x682","o_17341050_640.jpg":"640x426","o_17341050_480.jpg":"480x320","o_17341050_340.jpg":"340x226","o_17341050_220.jpg":"220x146","h_17341050_1280.jpg":"1280x854","h_17341050_1024.jpg":"1024x683","h_17341050_640.jpg":"640x427","h_17341050_480.jpg":"480x320","h_17341050_340.jpg":"340x227","h_17341050_220.jpg":"220x147","pp_17341050_1280.jpg":"1006x1280","pp_17341050_1024.jpg":"805x1024","pp_17341050_640.jpg":"503x640","pp_17341050_480.jpg":"377x480","pp_17341050_340.jpg":"267x340","pp_17341050_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7972600 Threads: 1 Questions: 1657712282 Slow queries: 4928492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111949372 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/brodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo-1088221 [printLink] => /dalmacija/obala/brodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo-1088221?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224862 [name] => Brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634989 [name] => Josip Vukušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-01 11:40:23 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-vukusic [link] => /tag/josip-vukusic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 389313 [name] => flying clipper [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => flying-clipper [link] => /tag/flying-clipper ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a što reći? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brodosplit se hvali jedrenjakom koji će ući u Guinnessa, a obrtniku ne žele isplatiti 36.000 kuna: ‘Prave se ludi, kažu da ne znaju tko smo‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341014.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Iza Guinnessova jedrenjaka ostali su dugovi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341014.jpg [title] => Iza Guinnessova jedrenjaka ostali su dugovi Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341010.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341002.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341026.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341024.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341020.jpg [title] => Josip Vukušić (u sredini) s kolegama s kojima je odradio posao na jedrenjaku Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341016.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341018.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341038.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341036.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341034.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341032.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341028.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341030.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17341050.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za nešto više od mjesec dana najveći jedrenjak na svijetu, koji će uskoro ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ukrcat će svoje prve goste na kružnom putovanju oko Velike Britanije!

Opa, Guinnessov rekord! Gordo su neki dan zvučale u mikrofon izrečene najave Tomislava Debeljaka, čiji je DIV vlasnik splitskog brodogradilišta, dok su zastave vihorile na povjetarcu, a svita ministara, admirala, župana, gradonačelnika i sličnih ozbiljnošću izraza lica podupirala govornika na vrh navoza u Uvali Supavla, koja gleda na Kaštelanski zaljev.

U more je bio porinut jedan mali polarni kruzer, oko toga su se bili okupili svečari, a Debeljak je govorio o velikom jedrenjaku, eno ga i danas na istom mjestu, nešto dalje u škveru, uz opremnu obalu.

- Mi smo od 2013. do 2020. za neto plaće isplatili 2,44 milijarde kuna, poreza i doprinosa 1,82 milijarde kuna, davanja državi i javnim poduzećima 360 milijuna kuna, a domaćim dobavljačima i kooperantima 2,7 milijardi kuna. "Brodosplit" je u tom razdoblju pridonio našem BDP-u sa skoro deset milijardi kuna i višestruko vratio državi uloženo.

I tako, sve je bilo u cvijeću, a tek će biti u buketima... O tzv. Guinnessovu jedrenjaku isplele su se već cijele čipke hvalospjeva, pa ih nećemo plagirati. Tek da znamo o čemu pričamo, bio je izgrađen za cijenu od nešto manje od 70 milijuna eura. Više se posvetimo riječima Josipa Vukušića (1991.), momka koji se penje na velike visine. Pa je na tim visinama počeo i raditi. Mala firma, obrt, za velike stvari:

- Osta nan je dužan skoro 36.000 kuna! Debeljakov škver... Ima godinu i po dana ne žele platit, prave se ludi, sad kažu da nemaju pojma ko smo, da nas nikad nisu ni vidili, da mi nismo radili na jedrenjaku, a sami su nas našli i zvali. Nema nan druge, idemo na sud....

Hm, pet tisuća eura duga, a pred ministrom i kamerama milijarde zarade i doprinosa hrvatskom gospodarstvu.

Uglavnom, mladi Vukušić je sportski penjač još od 2008. godine. Stariji kolege bavili su se i poslovanjem na višim kotama, pa je isto u neko doba učinio i Josip. Obrt "Visinac" otvorio je 2017. godine.

- Viđali ste to već, pranje prozora na visokin zgradama, postavljanje reklama, klima, svašta.

Znamo. Tog varljivog ljeta 2019. godine Vukušića su pozvali u škver: veliki luksuzni jedrenjak, novogradnja 483, bio je pri kraju, trebalo je još postaviti križne jarbole - pet komada! - jedra, sajle i konopce. Takozvani rigging. I Josip je plesao na visini od 65 metara.

- To je ka industrijski alpinizam, zahtjevno i složeno, triba dobro pazit gori. Jedan moj kolega koji se bavi istin poslon bija je zauzet, pa su škverani zvali mene. Bili smo nas dvojica, ja i još jedan moj kolega. Ne mogu ništa loše reć za škverske radnike i ljude s kojima smo surađivali. Tu je jako bitan timski rad. Mogu samo reć da su ti škverani jako loše plaćeni za ono šta rade, a odlični su. Evo, da skužite: svaki taj golemi jarbol mora sist u jedan milimetar razmaka, tumači Josip.

Ajde, sve su se dogovorili s "Brodosplitom" i sve odradili. Ima Vukušić baš svu dokumentaciju: od škverskog upita do "Visinčeve" ponude, pa narudžbenice, računa, tjednih dnevnika obavljenih radova. Sve potpisao škverski projektni menadžer. Jest Vukušić mlad, ali je profesionalac.

I išlo je to neko vrijeme, penjač je inzistirao na tjednim uplatama po dijelu obavljenog posla njih dvojice kolega izvođača. Mali je to obrt, mali čovjek na jedrenjaku za Guinnessa!

- Biće je misec dana bilo sve korektno, a onda se počelo kasnit s plaćanjen. Mi smo posal završili na vrime, a bili smo zainteresirani i za daljnju suradnju, računali smo da će bit još posla. Najprije bi ih nazva, rekli bi da nema problema, platit će danas, sutra. Onda ja ne bi zva misec, dva. Pa bi opet okrenija broj. Platit će sigurno, govorili su, predali su brod, ovo, ono, triba in uplatit država, i sve tako. Vozaju me, a pare su mi tribale hitno zbog nekih zdravstvenih razloga u obitelji.

Onda je proljetos sve poharala korona. Nije bilo ovrha, prisilnih naplata i sličnog. Jednako kao ni posla za more obrtnika. Kao ni pošteno zarađenog novca na 65 metara iznad brodske palube. Vukušić je angažirao odvjetnicu, ona zvala i iznosila prijedloge škveru. Ništa... Na kraju, nije bilo druge nego ići ovrhom, to je već bilo u ovoj godini.

U veljači se "Brodosplit" javio da bi ipak platio, ali bi se škverani rado nagodili: Josip im je potpisao i da se odriče kamata i troškova. Platio je i javnog bilježnika, odvjetnicu. Dobro, upustili su se u pustu birokraciju, zakon ovaj, onaj, članci, paragrafi, može misliti. Na koncu je Vukušićeva odvjetnica napisala prijedlog nagodbe i dodala neke zaštitne stavke. Poslala sve u škver.

- Ni pisma, ni razglednice više iz škvera. Samo sad kažu da pojma nemaju ko smo i šta smo, da mi nismo ni radili u škveru. Alo, nismo radili, koji apsurd?! Ma, idemo mi na sud, pa ćemo vidit. Znan ja da će to trajat, ali neću in pustit! Čujen da je svima dužan okolo, iman prijatelje, znan kooperante, svi to kažu. A okolo se fali uspjesima, na televiziji po uru vrimena trubi, država ga fudraje i daje mu puste novce. Ja bi se griza da deset kuna bilo kome dugujen, a on ništa...

Dimi Josipu iz ušiju, vatru pravedničku riga. I mi bismo isto. Puštamo da se mladić ispuše. Kaže, zna da će dobiti na sudu, prije ili kasnije, a Debeljak valjda igra na kartu da ima pravnu službu u škveru, da može voditi 50 ili 100 sličnih postupaka, dok godine neplaćanja prolaze.

- Valjaju me odavna, zato ne odustajen, taman idemo u sudski postupak!

Napominje Josip jednu sitnicu: radove o kojima govori u škveru su obavila dva obrta: njegov "Visinac" i još jedan, obrt "Assai". Iz nekih formalnih razloga, za suštinu naše priče i – potpuno nebitnih. Vukušić je bio glavni izvođač radova u oba obrta. Oba obrta imaju iste certifikate, a i svi škverski potpisi su stavljeni na oba obrta. A zašto to spominjemo?! Zato jer je dug od 35.600 kuna ostao na obrtu "Assai", kojemu "Brodosplit" nikako da plati.

Pardon, da ne zaboravimo, a baš će dobro leći: nekidan je zabilježena vijest da je "Brodosplit" izvanredno sazvao dioničare, a glavni je Debeljak, da vide kako će među sobom podijeliti dividendu, odnosno lanjsku dobit tešku 250 milijuna kuna.

---

U ‘Brodosplitu‘ samo šute

Ne biste vjerovali, "Brodosplitu" smo poslali pitanja o cijelom slučaju prije tjedan dana. Sve lijepo napisali, ali odgovora još nema. Čak ih u petak i podsjetili, rekli da imamo još vremena do ponedjeljka. Ali iz Uvale Supavla – još ništa. Možda su se zabavili oko problema s isplatom plaća. Razumijemo. Javit ćemo, kad oni jave nama.

---

---

Dio flote koja nije isporučena kupcima

Jedrenjak dug 162 metra danas nosi ime "Golden Horizon", s malteškom zastavom, i dio je tzv. vlastite škverske flote: dijelom je čine brodovi koji nikada nisu isporučeni kupcima iz različitih razloga, nećemo sada o krivcima, to rješavaju sudovi.

Građen je za tvrtku "Star Clippers", Mikaela Krafta, brodovlasnika s monegaškom adresom. Brod se trebao zvati "Flying Clipper".

---

---

Presuda trgovačkog suda

Imamo u rukama i presudu splitskog Trgovačkog suda od 12. ožujka 2021. godine: sudac Paško Bačić riješio je da "Brodograđevna industrija Split" ima isplatiti tužitelju, tvrtki "Cummins Adriatic" iz Dugopolja, u roku od osam dana 130.000 kuna, zajedno sa zateznim kamatama koje teku. Sve strane mogu se i žaliti Visokom trgovačkom sudu. Ne znamo jesu li.

Da ne duljimo sada, možda ćemo idućih dana, u pitanju je bila isporuka i neplaćanje isporučene brodske opreme, a sve je trajalo godinama.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Iza Guinnessova jedrenjaka ostali su dugovi
Božidar Vukičević/Cropix
Josip Vukušić (u sredini) s kolegama s kojima je odradio posao na jedrenjaku
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/brodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo-1088221 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2022473302d150699d879e2b56f4a762cfaed400 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brodosplit+se+hvali+jedrenjakom+koji+%C4%87e+u%C4%87i+u+Guinnessa%2C+a+obrtniku+ne+%C5%BEele+isplatiti+36.000+kuna%3A+%E2%80%98Prave+se+ludi%2C+ka%C5%BEu+da+ne+znaju+tko+smo%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbrodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo-1088221 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbrodosplit-se-hvali-jedrenjakom-koji-ce-uci-u-guinessa-a-obrtniku-ne-zele-isplatiti-36-000-kuna-prave-se-ludi-kazu-da-ne-znaju-tko-smo-1088221 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a što reći? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Obalaa što reći?

Brodosplit se hvali jedrenjakom koji će ući u Guinnessa, a obrtniku ne žele isplatiti 36.000 kuna: ‘Prave se ludi, kažu da ne znaju tko smo‘

1. travnja 2021. - 11:39

Za nešto više od mjesec dana najveći jedrenjak na svijetu, koji će uskoro ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ukrcat će svoje prve goste na kružnom putovanju oko Velike Britanije!

Opa, Guinnessov rekord! Gordo su neki dan zvučale u mikrofon izrečene najave Tomislava Debeljaka, čiji je DIV vlasnik splitskog brodogradilišta, dok su zastave vihorile na povjetarcu, a svita ministara, admirala, župana, gradonačelnika i sličnih ozbiljnošću izraza lica podupirala govornika na vrh navoza u Uvali Supavla, koja gleda na Kaštelanski zaljev.

U more je bio porinut jedan mali polarni kruzer, oko toga su se bili okupili svečari, a Debeljak je govorio o velikom jedrenjaku, eno ga i danas na istom mjestu, nešto dalje u škveru, uz opremnu obalu.

- Mi smo od 2013. do 2020. za neto plaće isp...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:27