StoryEditorOCM
Obalafilmska baština EU

Filmaši obožavaju Dubrovnik, ali im je skup. Hoće li Stradunu nakon dodijeljene titule cijena skočiti?

Piše Lorita Vierda
21. listopada 2023. - 11:42

U povodu proglašenja dubrovačkog Straduna „Blagom europske filmske kulture“,  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i hrvatski producent Boris T. Matić otkrili su u Luži plaketu Europske filmske akademije. Europska filmska akademija  uvrstila je Stradun među „Blaga europske filmske kulture 2023.“, a na toj listi značajnih lokacija za europsku kinematografiju ukupno je 41 lokacija.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je riječ o velikom priznanju, ali i potvrdi izvrsnosti i kvalitete Dubrovnika.

„Priznanja su i breme odgovornosti, jer tu razinu trebamo održati. Bitno je da u okviru održivosti, poštivanja spomeničke baštine i očuvanja kulturnog identiteta i dalje promoviramo sve što Dubrovnik jest, ali da budemo otvoreni kao grad svjetske kulture“, rekao je Franković i dodao kako je to prilika za disperziju filmske djelatnosti u budućnosti.

Najavio je i zanimljivost, otvaranje manjeg filmskog studija u sklopu projekta preuređenja tvornice TUP, ali i uspostavljanje tima filmskih stručnjaka koji će služiti kao most filmašima koji žele snimati u gradu te kao pomoć u uklanjanju prepreka. No ne snima se samo u staroj gradskoj jezgri, snima se na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, pa ipak interes je dosad možda bio najveći za sam Dubrovnik. 

image

Stradunu je dodijeljena titula Blago europske filmske baštine

Fb/

Producent Boris T. Matić rekao je kako su europski filmaši prepoznali značaj Dubrovnika kao europske filmske destinacije.

„Lijepo je što se ovdje snimaju hollywoodski filmovi, ali bi mi htjeli imati i malo više europskih filmova. I da Dubrovnik igra samog sebe, a ne da bude kulisa za neke druge filmove“.

Pa podsjetimo, u novije doba Grad je postao, točno kako Matić i govori, kulisa za planetarno popularnu Game of Thrones seriju koja je Gradu donijela nevjerojatan priljev turista ljubitelja serije i onih koji ne mare za seriju previše, ali su im se svidjele scene i mogu se po povrtaku s putovanja pohvaliti kako su šetali setom GOT-a.

image

Dubrovnik, 240914.
Jutros je poceo nastavak snimanja HBO serije Game of Thrones na dubrovackim zidinama.
Na fotografiji: glumica Lena Headey.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Na Stradunu i drugim gradskim lkacijama snimala se i jedna od priča Ratova zvijezda, visokobudžetni holivudski hit Robin Hood, Indijski akcijski film s najvećim Bollywoodskim zvijezdama, povijesne britanske dokumentarno-igrane serije, europska serija Borgia o zloglasnoj istoimenoj obitelji iz doba renesanse, američka serija Missing s holivudskom zvijezdom Ashley Judd, BBC je snimio i dvije serije, Casanova i Three men in the boat, nedavno je zimu u gradu proveo i John Krasinski snimajući megapopularnu seriju Jack Ryan. Holivudsko-europska koprodukcija filma “The Unbearable Weight of Massive Talent” u grad je dovela Nicholasa Cagea i Pedra Pascala, razrušeni hotelski kompleks Kupari poslužio je kao jedna od lokacija za snimanje filma o legendarnoj ratnoj fotografkinji magazina Vogue, Lee Miller, koju je utjelovila oskarovka Kate Winslet. Uz nju u filmu glume i Jude Law i Marion Cotillard, a gotovo istovremeno, snimala se i hit serija Vikinzi: Valhalla. Tek da idemo u vrijeme prije Domovinskog rata, imali bi se čega načitati, sve do Elizabeth Taylor i Richarda Burtona.

Ne zaboravimo filmove u bivšoj državi, ali i hrvatske uspješnice novijih datuma, poput Murine, redateljice Antonete Alamat Kusijanović koja je briljirala na svim filmskim festivalima i pokazala da uz golemi rad i trud te neprikosnoveni talent, morate imati i nešto posebno, a naše je područje definitivno takav momenat. 

image

Dubrovnik, 280217.
Na dijelu seta filma Robin Hood Origins glavnom gradskom ulicom Stradun projahali su i engleski vitezovi na konjima.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Obzirom na UNESCO-ovu zaštićenu baštinu, nerijetko je bilo i prepreka u snimanju određenih scena. Sjetimo se walk of shame u Igri prijestolja, i gole glavne glumice, kraljice Cersei (Lena Headey) koja je za taj kao od majke rođeni hod za kojeg je ipak imala dublericu, trebala odraditi najprije cijelom duljinom Straduna, počevši od Katedrale, što im, zbog čudoređa iz župe Gospe velike nisu htjeli dozvoliti ili je barem samo ta informacija izišla u javnost, no sve se izgladilo promjenom lokacije, pa se Cersei prošetala niz skaline od Jezuita i uz Dominikance. Prepreke u svakom slučaju postoje, a grad smo pitali što sve filmašima treba da bi Dubrovnik odabrali kao lokaciju, kao i postoji li i neko povjerenstvo za čudoređe koje takve scene odobrava ili odbacuje. Kad dobijemo odgovor objavit ćemo ga.

image

Dubrovnik, 130114.
Na snimanje seta serije Borgia, koje se odvijalo na zapadnom ulazu u gradsku jezgru, danas su pozvani novinari kojima se poslije obratio producent serije Rick McCallum i Hrvoje Hribar pojasnivsi im razliku izmedju serija Obitelj Borgia i Borgia-e.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Suradnici u filmskim produkcijama istaknuli su jednu i glavnu prepreku kod snimanja u Dubrovniku: cijenu.

-Najveća prepreka nam je što smo jako skupi. Pravilnik je okej, to se mora tako raditi zbog ljudi, ponašanja, veliki je broj sudionika, uostalom u svemu ostalome što treba, Grad zaista izlazi ususret, tu nema nikakvih problema, ali cijena... Svi bi snimali na Stradunu, ali znate li koliko to košta? I ovisi koliki je i kakav projekt, Grad naravno mora naplatiti javnu površinu, mada i tu izlaze ususret, ali možemo govoriti primjerice za neke projekte 40-50 tisuća kuna po danu, a možemo i više. Eto, nema nekih drugih prepreka, to je možda jedina i najveća - priča nam jedan od suradnika na brojnim produkcijama filmova i serija u Dubrovniku. Dodaje i kako se sve drugo nekako i dogovori, ali i sve ostalo je u gradu skupo.

image

Dubrovnik, 280217.
Na dijelu seta filma Robin Hood Origins glavnom gradskom ulicom Stradun projahali su i engleski vitezovi na konjima.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

-A još govorimo o mjesecima van sezone, obično je to zima ili proljeće, jer ljeti bi se mogli slikat‘. Govorimo o velikom, velikom poslu, o strahovito puno ljudi, opreme, sve to treba negdje smjestiti na spavanje, treba dovesti i postaviti opremu, pa samo je parking nevjerojatno skup, i tu nam stvarno Grad uvijek izađe ususret, ma svi s kojima surađujemo na našem području jer benefiti za Dubrovnik i za sve uključene jednostavno su toliki da se ne mogu ni izmjeiti. To svima dođe jako dobro, i to se ne smije zaboraviti, dobit je velika u svakom smislu".

Velike i manje produkcije i u ovom trenu već snimaju u Hrvatskoj, najava ima, ali ništa konkretno ne može reći.

-Skauti cijelu godinu razgledaju, to se stalno događa, a koliko će se toga realizirati vidjet ćemo, u Americi još uvijek traje štrajk u filmskoj industriji, pa sve stoji".

U Gradu i širem dubrovačkom području snimaju se i brojni kratkometražni filmovi, dokuserije i dokumentarci, spotovi, često nas dolaze posjetiti i klege novinari, posebno iz domene turizma i to usred sezone, a taj dio godine, nažalost, jedna je od većih prepreka za snimanje u gradu. Sve velike produkcije snimanja su odrađivala u kasnu jesen, zimu i rano proljeće, prije nego počne ludilo s turistima, a tako će najvjerojatnije i ostati, kao što ostaje za vidjeti i hoće li cijena Stradunu kao lokaciji skočiti nakon dodijeljene laskave titule.

Filming in Croatia

Velik dio zasluga za popularnost Hrvatske u filmskom svijetu pripada projektu Filming in Croatia, koji je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar 2012. godine, te koji u suradnji s Ministarstvom kulture i medija provodi program poticaja u obliku povrata od 25 posto ili čak 30 posto, ovisno o kriterijima poput minimalnog potrošenog iznosa u Hrvatskoj, angažiranja hrvatskih glumaca i članova filmske ekipe ili snimanja u područjima ispodprosječne razvijenosti. Zasluge idu i Dubrovčanima u filmskom svijetu, poput Erike Milutin, koja je s Embassy films u Dubrovnik dovela brojne vrhunske produkcije, filmove i serije i koja Dubrovnik uvijek stavlja na prvo mjesto kad je riječ o odabiru lokacije.

Dubrovnik kao filmska kulisa

Dramaturg i publicist Hrvoje Ivanković predstavio je knjigu ‘Dubrovnik kao filmska kulisa‘. Da je Dubrovnik posljednja dva desetljeća postao poznata kulisa filmske industrije, dobro je poznato u cijelom svijetu. No, manje se zna da je grad pod Srđem to isto bio i u razdoblju do Drugog svjetskog rata. Javnosti nepoznate fotografije, filmovi i dokumenti objedinjeni su u knjizi dramaturga i publicista te HRT-ova arhivista Hrvoja Ivankovića. Iako je ‘‘Monna Vanna‘‘ najstariji strani film snimljen u Hrvatskoj, Afrodita je najstariji sačuvani. Oba su snimljena u Dubrovniku i oba mađarska. Najvažnija su to otkrića knjige. 

- Mađarski redatelj Alfred Deesy u Dubrovniku je snimao eksterijere za čak 10 filmova i među tim filmovima je i film Afrodita. Znači, otkrića tih 10-ak mađarskih filmova snimljenih 1916., odnosno 1918. za koje se dosada kod nas uopće nije znalo, a koji su ujedno najstariji filmovi snimljeni na području Republike Hrvatske, rekao je Ivanković koji je neumorno prikupljao rijetke inserte, plakate i fotografije te javnosti nepoznate podatke i ukoričio ih.

- Najveći broj filmova u Dubrovniku su snimile njemačke filmske tvrtke, međutim između dva svjetska rata snimale su i mađarske, i austrijske i Česi, a imamo i jedan poljski film. Nažalost, u tim filmovima do II. Svjetskog rata Dubrovnik je vrlo rijetko glumio samoga sebe. U filmovima iz 1936. Irčina romansa i Vragolanka imamo Dubrovnik gotovo kao dramsko lice, kazao je Ivanković i podvukao ono čemu se svi nadaju - da će Dubrovnik jednom zaista zaigrati samog sebe. Knjiga će dobiti i nastavak do 21. stoljeća, s više od 180 filmova i serija, od Hollywooda do Bollywooda.

Blago europske filmske kulture

ARMENIJA

Yerevan: Parajanov Museum

AUSTRIJA

Sölden: 007 Elements 

Beč: Giant Ferris Wheel

BELGIJA

Bruxelles: 23, Quai du Commerce

Hrvatska

Dubrovnik: Stradun

Češka Republika

Prag: Automat Svět

DANSKA

Ringsted: Skjoldenæsholm Castle

FINSKA

Helsinki: Senate Square

FRANCUSKA

Andé: Moulin d’Andé

Lyon: Institut Lumière

Pariz: – Café des Deux Moulins

           – La Samaritaine

Sète: Beach of Sète

NJEMAČKA

Potsdam: Studio Babelsberg 

GRČKA

Thessaloniki: White Tower

MAĐARSKA

Budimpešta: Nyugati Station

ISLAND

Reykjavik: Kaffibarinn

IRSKA

County Tipperary: Cahir Castle

ITALIJA

Pennabilli: The World of Tonino Guerra

Rim: Trevi Fountain

Stromboli: Casa Rossa

LATVIJA

Riga: Mežaparks Great Bandstand

LUXEMBOURG

Cinémathèque de la Ville de Luxembourg

POLJSKA

Varšava: Inflancka Housing Complex

PORTUGAL

Porto: Ribeira do Porto

RUSIJA

Moskva: Eisenstein Centre

ŠPANJOLSKA

Alméria: Tabernas Desert

Calanda: Centro Buñuel

Cardona: Collegiate Church of Sant Vicenc

Madrid: Circulo de Bellas Artes

Sevilla: Plaza de España

ŠVEDSKA

Bjäre Peninsula: Hovs Hallar

Fårö: Bergmancenter

Halland: Tjolöholm Castle

VELIKA BRITANIJA

Dungeness: Prospect Cottage

Greenwich: Old Royal Naval College

Lochailort: Lochailort Chapel

London: – Freemasons’ Hall

               – Quilter Street

               – The Notting Hill Bookshop

UKRAJINA

Odessa: Potemkin Stairs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:15