StoryEditorOCM
ObalaPROJEKT SUTIKLA

Jedan od najljepših predjela Dalmacije dobiva novo lice, evo što niče na prostoru kome je pečat udario slavni arhitekt

8. veljače 2024. - 20:00

Nakon dvije godine priprema dokumentacije i javnog arhitektonskog natječaja koji je organiziralo i provelo Društvo arhitekata Split, Podgora će dobiti novi izgled Sutikle zahvaljujući Županiji splitsko-dalmatinskoj koja je investitor i raspisivač projekta.

Riječ je o natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja predjela Sutikla, koji je trajao do sredine prosinca prošle godine.
Tijekom postupka pristiglo je devet radova, a nagradni fond iznosio je 27.141 euro koliko je podijeljeno za pet radova, s time da je prvonagrađeni izradio tim iz tvrtke “Radionica arhitekture” i za to dobio 10.856 eura.

Riječ je o arhitektima Mariji Bašić, Tajani Levojević, Zvonimiru Prusini, Goranu Raki, Josipu Saboliću, Tinu Vukušiću i Zrinki Ževrnji.

‘Simpatičan i duboko promišljen‘

Prema riječima Petre Radić, općinske načelnice, nekada simpatičan i duboko promišljen plažni objekt arhitekta Ante Rožića koji je zatim “evoluirao” u fast food i disko, danas je ruglo i javni zahod.

image

Arhitekt Ante Rožić

Cropix

– Maksimalno uvažavajući mjesto koje želimo preoblikovati, koristili smo elemente iz njegove prošlosti smatrajući ih iskorakom u budućnost – kratak je opis prvoplasiranog rada.

image

Načelnica Općine Podgora Petra Radić
 

Ivo Ravlić/Cropix

Zanimljiva je činjenica da je nakon otvaranja kuverti utvrđeno da su se čak dva Podgoranina našla u samom vrhu rangiranih projekata – Goran Rako i Mirko Buvinić – kazala je načelnica Radić.

Ocjenjivački sud činili su Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, te arhitekti Petra Radić, predsjednica Ocjenjivačkog suda, Klara Nikšić, Berislav Lukšić i Ana Krstulović, dok je zamjenik bio Aljoša Gazde.

Cilj provedbe javnog natječaja je dobivanje najboljeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja kojim će se sagledati uređenje prostora Sutikle, uskladiti današnje potrebe stanovnika Podgore i posjetitelja s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom prostoru plaže Sutikla.

Nagrađenim rješenjem bit će uređena javna plaža koja će imati sadržaje poput vodenih sportova, a bit će prilagođena osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Uz to, formirat će se i prostor za okupljanje i druženje te odvijanje sportskih, zabavnih, kulturnih i drugih događanja.

image
Ante Šunjić

U zoni obuhvata planirano je parterno uređenje prostora i to za ugostiteljske i sportske sadržaje, a tu je i rješenje pješačkog prometa, javne rasvjete, krajobrazno uređenje s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zelenog karaktera i identiteta i osmišljavanje elemenata urbane opreme.

Posebno mjesto

Kako navodi pobjednički tim, Sutikla je posebno mjesto, punta Podgore na čijem uzvišenom dijelu je jedno od najljepših groblja Dalmacije. Nekada je na punti bio i Prolaz sriće, koji je nažalost teško oštećen te srušen nakon potresa 1962. godine.

Projektni zadatak je upotpuniti dvije plaže, onu zapadno od punte prilagoditi osobama smanjene pokretljivosti, a onu smještenu istočno osposobiti za bavljenje sportovima, dok će se “jezik” na kojem se te plaže preklapaju učiniti mjestom javnih događanja.

– Groblje svete Tekle koje se nadvija nad puntu i dva žala doživljavamo više kao park, pogotovo ako ga zamislimo u skoroj budućnosti, jer Podgorani se danas uglavnom ukapaju na novom groblju. Naš projekt nastao je na osnovi dva scenarija koja se dopunjuju.

Prvi je “građenje hladovinom”, na Mediteranu tisućljećima provjeravana metoda. Drugi je oblikovanje “memorijom” preostalom od Prolaza sriće. Scenariji rezultiraju vraćanjem puta od stubišta na ulazu u groblje do spuštanja po krovu punte do obale.

Krov je ujedno i kišobran i suncobran, noću gledalište s pozornicom, danju vidikovac, a ispod njega je terasa.
Budući da je vrjednija što je praznija, spremište rekvizita ukopavamo, a prizemlje “okupiramo” valjcima niz koje pogled minimalno zapinje, dok su između valjaka, u debelom hladu, stolovi kafića i dječje igralište – navedeno je u radu tima iz “Radionice arhitekture”, uz dodatak da će na plaži biti bazen, dok je osnovni materijal građevine bijeli armirani beton, sličan onom od kojeg je napravljen spomenik Galebova krila na zapadnom dijelu mjesta. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:22