StoryEditorOCM
ObalaIzbori usred tjedna

Ministar Fuchs izjavio da je datum izbora loš za škole, ravnatelji iz Dalmacije tvrde: ‘Neće biti problema!‘

Piše Marija Lončar
30. ožujka 2024. - 19:41

Škole, kada su izbori, gotovo u pravilu funkcioniraju kao biračka mjesta, a budući da se na birališta do sada uvijek odlazilo nedjeljom, to nije moglo utjecati na normalno odvijanje nastave. No, ovogodišnji parlamentarni izbori prvi u ovoj super izbornoj godini, u kojoj nas očekuju još i europski te predsjednički izbori, održat će se srijedu, 17. travnja.

Dakle, usred radnog tjedna pa nas je zanimalo hoće li ta promjena utjecati na rad škola, što je sa školskim natjecanjima te hoće li se morati i kada nadoknaditi sati i predmeti neodržani te izborne srijede? Pogotovo stoga jer je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs javno kazao kako je odluka o datumu parlamentarnih izbora za škole jako loša te da će iziskivati brojne reorganizacije.

No, iz razgovora s ravnateljima šibenskih osnovnih i srednjih škola doznaje se kako problema neće biti, niti će im izborna srijeda biti povod za bilo kakve organizacijske pretumbacije. Mnogi od njih ističu kako ni prijašnih godina nisu imali nikakve veze s izborima i organizacijom birališta, bez obzira što su ona bila u njihovim školama. Nisu morali čak ni određivati dežurno osoblje, a kada bi se u ponedjeljak vratili u školu, govore nam neki od ravnatelja, sve bi bilo sređeno i ništa ne bi ukazivalo da se dan prije tu događalo nešto što nema nikakve veze sa samim nastavnim procesom. Iznenadni neradni dan stoga bi učenicima, a vjerojatno i nastavnicima, mogao biti samo dobrodošao odmor.

image


Na fotografiji: ravnatelj Natko Duvnjak
 

Niksa Stipanicev/HANZA MEDIA

Tako i ravnatelji šibenske OŠ Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak ističe kako se pretvorba te škole u biralište usred radnog tjedna neće razlikovati od situacije kada se sve to odvijalo nedjeljom.

- Srijeda će biti neradni dan, a što se tiče pripreme škole za biračka mjesta, donošenja paravana, biračkih kutija i ostalog, sve se to može doraditi dan uoči, ali nakon što završi nastava. Ne vidim razloga da to bude problem. Mislim čak i da nećemo morati nadoknađivati nastavu, jer je nastavni kalendar propisao dovoljno radnih dana te imamo lufta. Naime, moramo odraditi 175 radnih dana, a u kalendaru je uvijek nekoliko dana više predviđenih upravo za neke posebne događaje kao što su dan škole, grada i slično – objasnio je Duvnjak.

image

Maja Morić Kulušić, ravnateljica
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

I njegova kolegica iz škole sa suprotnog dijela grada Maja Morić Kulušić, ravnateljica OŠ Brodarica, misli kako predstojeći izbori neće poremetiti rad škole.

- Neradni je dan, ali vjerujte trenutačno u školi imamo drugih, važnijih briga i poslova tako da o tomu ni ne razmišljamo. Ima još vremena do izbora – kazala je Morić Kulušić.

Iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, koji je osnivač osnovnih škola na šibenskom području, poručuju pak kako nemaju ništa s ovom situacijom te da se "planirani sadržaji odgojno-obrazovnih ustanova ili njihova eventualna odgoda definiraju na relaciji nadležnog Ministarstva i same ustanove". Sa sličnom porukom oglasili su se i iz Ureda šibensko-kninskog župana

- Izborna povjerenstva općina i gradova određuju biračka mjesta na kojima će se održati izbori, pa je za pretpostaviti da će isti organizaciju samih izbora dogovoriti s ravnateljima. Šibensko-kninska županija nije u mogućnosti utjecati na navedeno – navodi se u kratkom priopćenju koje potpisuje Agneza Filipović Grčić, privremena pročelnica županova Ureda.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA

Ravnateljica OŠ Meterize Margit Vrbičić napominje pak kako je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja već stigla obavijest kako se propuštena nastava treba nadoknaditi. Poput svojih kolega i ona vjeruje da to na kraju neće biti potrebno. U slučaju da bi učenici ipak morali u klupe kako bi odslušali predmete koje su propustili u srijedu, Vrbičić kaže kako to ne bi mogla biti niti jedna subota, već bi školska godina trebala završiti dan kasnije. Drugim riječima, ne 21. lipnja kako je to određeno prema ovogodišnjem školskom kalendaru, nego sljedećeg radnog dana.

- Izbori su neradni dan, a i da nije ne bi bilo moguće da se istodobno odvija nastava i da u školi budu biračka mjesta. Uostalom, u ovoj školi nema ni prostora, jer nam izbori zauzmu četiri učionice – kazala je Vrbičić. Napominje kako problem mogu biti jedino školska državna natjecanja, seminari ili kongresi koje bi bilo teško pomicati u neke druge termine, pogotovo ako su za njih već odrađene javne nabave i dogovoren smještaj učenika i ostalih sudionika. Ali, smatra, ni to ne bi trebao biti problem.

image


Na fotografiji: Margit Vrbicic ravnateljica skole.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA

- Imamo neka sportska natjecanja u Poreču, ali nam je rečeno kako će svi imati mogućnost glasovati i tamo. Samo se morate na vrijeme prijaviti. U sličnom košu naći će se i maturanti, ako su punoljetni, ali uvijek postoji ta mogućnost glasovanja izvan mjesta stalnog boravišta. Evo i mi smo u školi imali jedan događaj zakazan baš na dan izbora, 17. travnja, ali smo ga pomakli dan ranije – 16. travnja. Riječ je o Sportskim igrama mladih. To je državno natjecanje, a naša je škola ove godine domaćin za Šibensko-kninsku županiju – istaknula je Vrbičić.

image

 


Na fotografiji: Ravnateljica Aleksandra Acalin.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA

I ravnateljica šibenske Medicinske škole Aleksandra Acalin izbornu srijedu ne dočekuje s brigama oko reorganizacije.

- Mi s tim što će zgrada naše škole biti biralište zapravo nemamo ništa. Nismo imali ni dosadašnjih godina, birački odbori ili tko je već zadužen za organizaciju izbora sve bi odradili sami. Vjerujem da nećemo morati ni nadoknađivati nastavu, a ako bude trebalo, ni to neće biti smak svijeta. Što se tiče državnih natjecanja, seminara i sličnih događanja, škole opet s tim nemaju ništa. Hvala bogu, to nije naša briga, jer ih organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja – zaključila je Acalin.

 

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA

Informatičari ne dolaze u Solaris, jer skup nije ni ugovoren

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nedavno je u Karlovcu izjavio kako će se zbog izbora zakazanih 17. travnja, u sredini radnog tjedna, neki događaji morati odgoditi. Među njima, spomenuo je, i veliki skup informatičara u Solarisu na koji je trebalo doći čak 2.000 sudionika. Fuchs je tada rekao kako je to problem jer je riječ o davno planiranoj informatičkoj konferencije u hotelu Solaris, koju sada treba pomicati.

-Obavljene su javne nabave, to su znatni iznosi. Tu je 2.000 sudionika, to se također pokušava riješiti - kazao je ministar Fuchs.

Je li se i kako taj problem riješio pokušali smo doznati u upravi Amadria Parka (nekadašnji Hoteli Solaris). No, sudeći po odgovoru, skup u Solarisu nije uopće bio ni ugovoren.

-Potvrđujemo da smo u mjesecu siječnju zaprimili upit od strane agencije i Agencije za odgoj i obrazovanje, a vezano za organizaciju eventa koji se trebao održati, prema raspoloživosti, sredinom mjeseca ožujka 2024. godine. Do današnjeg dana nismo dobili povratnu informaciju oko istoga – navodi se u prioćenju uprave Amadria Parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:25