StoryEditorOCM
ObalaSVETI PETRE, POMOZI

‘Partijska škola‘, koju je bivši HDZ-ov ministar predao Gradu, pojela je pozamašan iznos, evo tko se sve ‘osladio‘

26. veljače 2024. - 15:31

‘‘Vilu Irena‘‘ na makarskom poluotoku Sveti Petar, 2019. godine je u vlasništvo dobio Grad Makarska, svečanim potpisivanjem ugovora između tadašnjeg HDZ-ova ministra državne imovine Gorana Marića i HDZ-ova gradonačelnika Jure Brkana.

image

Bivši makarski gradonačelnik Jure Brkan preuzeo je ‘Vilu Irenu‘ od Gorana Marića

Ivo Ravlić/Cropix

Radovi na energetskoj obnovi objekta, poznatog u Makarskoj kao "Partijska škola", na kojeg se bio uknjižio SDP, pa ga preuzela država, započeli su 2022. godine, a prije četiri godine zahvaljujući Javnoj ustanovi Makarska razvojna agencija MARA, odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Makarskoj je za energetsku obnovu Vile dodijeljeno 115 tisuća eura, odnosno 40 posto ukupne vrijednosti projekta. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 287 tisuća eura.

U kakvom je sada statusu obnova ‘‘Vile Irena‘‘ i koliko je "Bijela kuća", u kojoj je na vlasti SDP-ov gradonačelnik Zoran Paunović, do sada isplatila raznim tvrtkama za projekte i radove, upitali smo Grad Makarsku.

Prva faza adaptacije

Iz Grada nam je rečeno da se prva faza adaptacije, koja uključuje energetsku obnovu privodi kraju i novi rok je do kraja veljače, a produljen je zbog radova koji se nisu mogli predvidjeti ni od stane naručitelja ni od projektanta.

- Druga faza opremanja, odnosno uređenje Centra za posjetitelje (stalnog postava baštine poluotoka Sveti Petar) uslijedit će nakon završene prve faze adaptacije. Sve uplate Grada vezane za energetsku obnovu "Vile Irena" vidljive su kroz aplikaciju Otvoreni grad - kazali su iz Grada.

Međutim, na platformi Otvoreni grad sada se više po opisu ne može pronaći iznos koji je Grad isplaćivao za projekte, a iz Grada kazuju da se sadržaj aplikacije I-Transparentnost trenutno usklađuje s naputkom Ministarstva financija o minimalnom skupu podataka te načinu objave na internetskim stranicama jedinica lokalne samouprave. Naputak o transparentnosti točno propisuje koji podaci se objavljuju za pravne i fizičke osobe.

Stoga smo posredstvom platforme Otvoreni grad upisivali razne pojmove, od rekonstrukcije i adaptacije do projektne dokumentacije i OIB-a tvrtki za koje smo ranije vidjeli da im je Grad uplatio za rekonstrukciju ‘‘Vile Irena‘‘ pa smo došli do iznosa od 170.563,00 eura, a koji sigurno nije konačan jer platforma još nije dorađena pa nedostaju uplate koje su bile vidljive prije dorade.

Tako je Grad Makarska ‘‘Muzama‘‘ isplatio 3879 eura, tvrtki "Polinom" iz Splita 156 tisuća eura, "Ugao" iz Makarske je dobio 570 eura, NO638 Medoš Maša i Nikšić Klara 610 eura, "Jukić Dam" iz Velike Gorice 8855 eura, a "Alfa inženjering" Slavonski Brod 649 eura, mada se na platformi Otvoreni grad prije njezine dorade mogao naći iznos od 4014 eura za izradu projektne dokumentacije "Vile Irena" i projekta fotonaponske elektrane, ali sada taj iznos više nije vidljiv.

Inače, zagrebačke ‘‘Muze‘‘ od Grada su do sada dobile ukupno 36.397,12 eura, a osim 3879 eura za ‘‘Vilu Irena‘‘- usluge izrade projektnog zadatka za projekt rekonstrukcije i adaptacije i energetske obnove, tu je 6801 eura za izradu idejne muzeološke koncepcije stare upravne zgrade "Metalplastike", i 25.714,00 eura za dvije faze izrade ‘‘Strateškog plana razvoja kulturnog turizma u Makarskoj‘‘ te za sami Plan.

Strateški plan

Prije dvije godine zagrebačka tvrtka ‘‘Muze‘‘, za Grad je izradila "Strateški plan razvoja kulturnog turizma Makarske", a u dijelu koji se odnosi na osnaživanje kulturne infrastrukture nalazi se prenamjena i uređenje "Vile Irena" za koju su ‘‘Muze‘‘ navele da će se ovaj vrijedni objekt koristiti za izložbe.

A među ostalim su zaključile ‘‘Muze‘‘ sve ono što zna svaki Makaranin - da su na ‘‘ovoj lokaciji česti jaki olujni udari vjetra, praćeni višemetarskim valovima za vrijeme nevremena, jakom posolicom i generalno visokom koncentracijom soli u zraku.

Gledano iz perspektive zaštite i konzervacije muzejske građe, takvi uvjeti nisu dobri za dugotrajno izlaganje predmeta, posebice onih od metala, papira, drva i slično. Zgrada od ukupno 227,59 četvornih metara zbog tih uvjeta predstavlja idealno mjesto za povremene izložbe, koje mogu zajednički koristiti Gradski muzej Makarska i Galerija "Antun Gojak", odnosno budući Centar za vizualne umjetnosti "Gojak" (Merkur 5)‘‘.

O radovima na ‘‘Vili Irena‘‘ prije četiri godine je javnost izvijestila JU MARA iz koje je rečeno da se nakon cjelovite obnove zgrade, prostor trebao prilagoditi potrebama Gradskog muzeja Makarska koji bi u ‘‘Vilu Irenu‘‘ premjestio dio svog postava - muzejsku zbirku vezanu za pomorsku baštinu te nalaze s obližnjeg arheološkog lokaliteta Sveti Petar.

image
Ivo Ravlić/Cropix

S obzirom na lokaciju zgrade i neposrednu blizinu arheološkog lokaliteta Sveti Petar, budućeg Arheoparka, logičan slijed bio je spajanje namjene zgrade sa neprocjenjivom kulturnom vrijednošću ovog arheološkog lokaliteta. Obnova i adaptacija objekta odvijat će se u dvije faze.

Energetska obnova

Prva faza odnosi se na cjelovitu energetsku obnovu koja obuhvaća toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane objekta i stropa tavana, izmjenu kompletnog pokrova, nove spuštene stropove, nove podove s toplinskom izolacijom, sanaciju balkona, terasa, kompletne fasade, zamjenu postojeće stolarije, novu unutarnju stolariju, ugradnju novih vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, novu sanitarnu opremu, sanaciju zidova od vlage, nove ograde na balkonima i stubištima, ugradnju novog sustava grijanja pomoću dizalica topline kao i novi sustav pripreme tople vode pomoću dizalica topline, zamjenu kompletne rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima i uklanjanje postojećih elektroinstalacija te izradu novih.

Druga faza odnosi se na uspostavu muzejske zbirke čija je tematika vezana za pomorsku baštinu, odnosno nalaze arheološkog lokaliteta Sveti Petar. Osim arheološke zbirke, s obzirom na stupanj atraktivnosti lokacije, planiraju se uključiti edukativni, prezentacijski i posjetiteljski sadržaji koji će se definirati muzeološko-muzeografskim rješenjem, u suradnji sa konzervatorima i projektantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:22