stdClass Object ( [id] => 1292655 [title] => Pločanin se prije 80 godina borio na Sutjesci: Bili smo opkoljeni kao muhe u boci. Boli kad nas danas zovu zločincima [alias] => plocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije Sutjeska bez razloga prozvana “grobljem dalmatinskih heroja”. Jer od sedam i pol tisuća poginulih partizana u toj najvećoj bitki iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, njih tri tisuće bili su Dalmatinci. I zato, kada netko danas, godine 2023., može reći da je kao dalmatinski partizan preživio i Neretvu i Sutjesku, onda je jasno da pred sobom imamo živog svjedoka slavne prošlosti. Stoga je valjalo sjesti u automobil i otići u Ploče.

Jer taj svjedok živi u Pločama: 96-godišnji Ivo Karamatić, jedan od posljednjih živih dalmatinskih i hrvatskih partizana, čovjek koji je bio sudionik legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci.

Kurir i bombaš Prve dalmatinske brigade - koja je na Sutjesci, štiteći Centralnu bolnicu s ranjenicima, izgubila 50 posto boraca.

– Karamatić je i danas neobično vitalan za svoju dob, pa i dalje svake godine na godišnjice Neretve i Sutjeske odlazi u Jablanicu i na Tjentište, da obiđe presudne lokacije svoje rane mladosti, a zapravo dječaštva. Jer te 1943. imao je samo 16 godina. Tada je bio među najmlađim partizanima, a danas je najstariji.

Lani, na obilježavanju 79. godišnjice bitke na Sutjesci, u Dolini heroja na Tjentištu pojavila su se samo dva živuća Titova partizana. Jedan je bio Petar Perišić - kurir slavnog komandanta Treće divizije Save Kovačevića, koji je i poginuo na Sutjesci. Kako vidimo, čini se da su zadnjih godina preminuli i posljednji partizanski borci; na životu su ostali još samo oni koji su tada bili najmlađi – kuriri i bombaši.

Ivo Karamatić rođen je 1927. u Plini Istočnoj nedaleko od Ploča. Rano djetinjstvo proteklo mu je u pastirskoj svakodnevici po neretvanskim poljima, a osnovnu školu pohađao je u Šarić Strugi. Kao 14-godišnjak trebao je preko Hrvatskog radiše otići u Zagreb na stolarski zanat, ali mu je planove omeo početak Drugog svjetskog rata: umjesto u Zagreb stolarima, dječak odlazi u šumu partizanima.

Nakon rata se školuje uz posao, pa malu maturu završava u Splitu, veliku maturu u Pločama, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Od 1953. radi u pločanskoj filijali Narodne banke FNRJ – najprije kao blagajnik, poslije kao direktor – da bi osamdesetih bio i predsjednik Skupštine općine Ploče i zamjenik predsjednika tadašnje Zajednice općina Dalmacije.

S drugom Karamatićem razgovarali smo između dviju velikih antifašističkih obljetnica: neposredno nakon 80. godišnjice bitke na Neretvi, a uoči 80. godišnjice bitke na Sutjesci. Čovjek se sjeća svega, kao da je jučer bilo.

Čujem da ste u djetinjstvu svakodnevno pješačili do škole i natrag 16 kilometara. Znači da ste u partizane stigli fizički spremni, u dobroj kondiciji?

- Ujutro te pošalju u školu, osam kilometara u jednom pravcu, osam u drugom, a vraćaš se po mraku navečer. To me je očeličilo za sve, organizam mi se navikao na muku i patnju. Jer mi smo u partizanima neprestano putovali.

Putovali ste? Čime?

- Pješice, bogati, čime ćemo putovat? Stalno smo hodali amo-tamo.

---

image

Ivo Karamatić: Šta smo jeli? Koru bukovu. I travu sremušu

Feđa KLARIĆ
---

Zašto ste otišli u partizane? Te 1941. imali ste 14 godina?

- Nas su 1941. počeli strašit da dolaze četnici i da kolju sve redom. I ja jedan dan idem na zemlju i vidim - Neretvom plivaju mrtvi ljudi. Tada je ovdje bila ustaška vlast i nama su govorili da su to četnici ubijeni u borbi, ali ja vidim na tim mrtvim ljudima da su vezani žicom i da imaju suknene gaće, sve od modre galice. Vidim - seljaci! Kakvi su ovo četnici? I još su imali žuljeve na rukama. I shvatim: pa ovo su ustaše pokupili srpske seljake i pobili ih.

Kako ste došli u kontakt s partizanima?

- Odmah sam se počeo spremat za ić u partizane. Talijani su kod nas dolazili po vino, a ja jednome kažem: “Daj mi šta robe, ja sam siromašan.” I tako sam skupio punu vriću robe. I onda, bio je jedanaesti misec četrdeset prve, jednu noć neko mi pokuca na vrata i tiho zovne: “Ante, otvori!”

Ali vi niste Ante?

- Oni su tražili mog strica Antu Karamatića Strikana, koji je živio odmah do nas, pa sam ih ja iz kreveta uputio na susjedna vrata. Ali više nisam moga zaspat jer sam se uplašio za strica.

On je prije rata radio u Americi i tamo je kao sindikalni vođa organizira radničke demonstracije i štrajkove, pa je po povratku među prvima ovdje po neretvanskim selima širio komunističke ideje. I ja sam se uspaničio jer sam pomislio da ga to traže Talijani i da ga hoće uhapsit. I ja se dignem iz kreveta, odem do strica i pokucam. I oni me puste.

Jesu ti ljudi bili unutra?

- Jesu. Njih dva u uniformi s kapom trorogom. Jedan s dva pištolja, drugi s jednim. Posli sam sazna da su to bili Jure Galić Veliki iz Bijače i Ante Radelić iz Gradca. Jure je bio jedan od organizatora ustanka u Metkoviću, poslije je proglašen narodnim herojem. I ja slušam kako oni pričaju o podizanju ustanka i akcijama protiv okupatora, i ovaj Jure mi stavi svoju kapu na glavu i kaže: “Ti bi mali bio nama dobar kurir.” I ja kažem: “Oću.” I tako sam najprije bio partizanski kurir.

Što je to značilo? Što ste radili?

- Bio sam veza partizanima sa selom, nosio im vodu i hranu i obavljao druge kurirske poslove. I pripremao se za odlazak u šumu.

A ne smim nikome reć. Ne smi ćaća saznat, jer spriječit će me. I uspio sam onu vriću s robom sakrit u brdo. I jedan dan sretnem brata, on je bio dvi godine stariji od mene, i pitam ga di će, a on kaže: “U partizane.” A nema ništa robe. Onda smo uzeli tu vriću šta sam ja sakrio, uzeli smo još neke deke očeve i krenuli na Biokovo. Nismo se javili ni ocu ni majci. To je bilo jedanaestog šestog četrdeset druge.

---

image

ivo Karamatić: U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti.

Feđa KLARIĆ
---

Kako je izgledao dolazak u partizane?

- Došli smo u mjesto Krčenik i skoro me nisu primili partizani. Kažu oni: “Vi ste dva brata, aj neka se jedan vrati doma, da neko ostane živ.” I kaže ovaj partizan: “Ajde, koji je mlađi od vas, neka se vrati doma.” Ali ja nisam tija i tako su nas ipak primili obojicu. U Šošiće se formirao bataljon “Josip Jurčević”, a oni kažu: “Dobro, ali nećete oba u istu četu, da neko ostane živ.” I dođe naređenje – pravac Bosna.

Za Livno?

- U Bosni se formirala Prva dalmatinska brigada. Četiri bataljona se sakupilo kod Livna i šestog devetog četrdeset druge u selu Dobrom formira se Prva dalmatinska. Komandant nam je bio jedan Crnogorac, ne mogu se sjetit sad imena. Mi smo ušli kao treći bataljon Prve dalmatinske. I onda prve akcije: od Duvna do Kupresa, pa Jajce, pa Travnik. Na Badnji dan četrdeset druge smo napali ustaško uporište u mjestu Turbe, tu smo došli do hrane i do njihovih kuna, to su bili novci tadašnji. Ima sam punu torbu tih kuna, a nisam ih ima di potrošit.

I što ste napravili s njima?

- Triba sam prije rata ić u Zagreb u Hrvatskog radiše, za stolara. Ali kako sam otiša u partizane, onda je u Zagreb za stolara otiša moj rođak, i ja sam onda tu torbu ustaških kuna posla njemu u Zagreb. I sretnem se s tim rođakom posli rata na jednoj fešti, a on neće da mi se javi. Jer šta je bilo: ja sam u torbu stavio pismo di sam mu napisa: “Telefonske žice zuje/drug nam Tito poručuje...” I njega je ustaška policija zbog tog mog pisma uhapsila i završio je u zatvor pod sumnjom da je komunistički simpatizer. Jedva smo se pomirili.

Dolaskom u Bosnu više niste kurir. Postajete bombaš?

- Branko Veža, umro je lani u 103. godini, bio je moj komandir čete, i on je odredio da budem bombaš. Kad smo poslije u Gackom napali četnike, Branka odmah pogodi metak, oko mu odmah ispadne. Mislio sam da je mrtav, ali sam ga poslije rata sreo u vojsci.

Jeste li imali neke bombaške vježbe ili trening?

- Nisam ništa, kao da smo mi imali višak bombi za trening. Vježbaš s kamenom: uzmeš i baciš. Bila je bomba “kragujevka”, nju moraš tvrdo udarit pa bacit odma. A talijanske bombe imaju neki špag i oprugu, pa je možeš držat. Oružja nije bilo puno: osim bombi, dali su mi i neki pištolj, kasnije pušku. Ja sam bio najmlađi u četi i svi su me štedili, stražarili umisto mene.

---

image

Iz ratnih dana s partizankom

---

Koliko je bilo vas bombaša?

- Četiri-pet u bataljonu, nas dva u četi. Mi smo bili specijalci za bombe, jer smo bili maleni, niski, čvrsti, mogli smo proć ispod svega.

Jeste li znali tada za Boška Buhu?

- Posli rata sam čuo za njega.

Kako ste preživjeli Neretvu? Vi ste među prvima prešli onaj srušeni, pa na brzinu improvizirani most kod Jablanice?

- Već prije Jablanice su nas napale njemačke “štuke”. A most na Neretvi je popravio i prvi preko njega prešao pokojni Stevo Opačić i njegova desetina iz Druge dalmatinske, a mi za njim. Kad smo se popeli, gore su bili četnici i bila je borba prsa u prsa. Mi smo kao lavovi letili kad smo se popeli i tu smo ih razbili, ja ih više nisam vidio do Nevesinja. I onda smo krenili za Gacko.

I dolazite na Sutjesku. Lani ste u razgovoru za portal Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) rekli da ste na Sutjesci bili opkoljeni kao muhe u boci. Jeste li tada znali da ste opkoljeni?

- Jesmo, znali smo. I rukovodstvo nam je reklo: “Drugovi, mi smo opkoljeni sa svih strana.” A i da nisu rekli, mogao si zaključiti.

Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti. Nismo ga ni pokopali, jer nisi ima vremena nikoga pokopat.

Kako ste se izvukli iz obruča?

- Moj bataljon je morao osigurati mostobran preko rijeke za Centralnu bolnicu. Najprije smo pokušali preko rijeke Tare, bacajući stabla jele na drugu obalu, ali nismo uspjeli.

Zašto niste? Što se dogodilo?

- Netko je morao preplivati Taru da poveže one jele za mostobran. Javila su se dva dobrovoljca: zamjenik komandanta bataljona Gojko Ujdurović iz Gradca i pomorac Mijo Medak iz Komina. Gojko je doplivao do pola Tare i potonuo. A mi to gledamo, cijeli bataljon poredan uz rijeku: umorni, gladni, žedni. A bilo jutro, sunce granulo, prije toga smo se čitavu noć spuštali niz kanjon Tare. I kad je Ujdurović poginuo, nisu dali Medaku da pliva, nego ćemo bacati jele ovako, pa kako padne.

Kad odjednom – zapuca po nama s druge strane “šarac”.

---

image

Ivo Karamatić: Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

Feđa KLARIĆ
---

Tko je pucao? Nijemci?

- Ne znam točno, jer tamo su bili četnici, Nijemci i Bugari.

Bugari?

- E. To nismo tada znali, kasnije smo saznali da su tu bili i Bugari. Uglavnom, “šarac” zapuca i promaši nas. Svi rafali odu iznad nas i sve one jele pale po nama.

Što ste onda napravili?

- Onda smo se okrenuli, prošli kroz Centralnu bolnicu i napravili mostobran preko rijeke Pive, jer preko Tare nije bilo moguće. Moj bataljon je uspio preći Pivu i tu pitamo komandanta bataljona Peru Radevića možemo li odmoriti, jer dva dana nismo stali. A komandant kaže: “Drugovi, moramo do vrha planine Vučevo, tamo nas čekaju drugovi s hranom, tamo ćemo odmoriti.”

I je li gore bilo hrane?

- Sad ćeš vidit. I mi idemo, idemo, i pred sam vrh Vučeva neko zove “Iko”, a tako su mene zvali. Ja to čujem, ali ne okrećem se, jer mislim, pa ko mene zna.

Kad ono opet: “Iko”... i vidim grupu tifusara, i jedan se nasmije, i onda sam ga pozna: moj rođak Ante Karamatić s kojim sam otiša u partizane. Ja mu kažem: “Rođo, rekli su nam kad se popnemo na vrh, tu će nas čekati drugovi s hranom. “Je”, kaže on, “i mi smo to čuli.”

I je li bilo hrane?

- Ja sam se mora pozdravit s rođakom i otić za svojom jedinicom, jer ako izgubiš svoju jedinicu, upast ćeš u zasjedu: njemačku, talijansku, četničku... Ustaša na tom dijelu nije bilo. I mi dođemo gori i tamo u loncima neki janjci. Međutim, nije se voda ni smlačila, kad čuješ naređenje: “Drugovi, bacaj janjce, pokret!”

Znači, niste se okusili?

- Neki su jeli onako sirovo, a jedan je stavio cilo janje oko vrata. I on ide ispred mene s tim janjcem, a ja nemam noža da otkinem. I ja potegnem za rep da ću otkinit, ali nisam uspio. I onda poslije Sutjeske, kad smo došli na Romaniju, upadnemo u neko muslimansko selo...

Oprostite, ali šta je bilo s tim janjcem na Vučevu?

- Osta je s tim čovikom i ne znam šta je bilo s tim. Nisam se okusio, jer nisam ima noža.

(Ovdje se u razgovor ubacuje barba Ivin unuk Tomislav, pokazuje nam mali džepni nožić na stolu i kaže: “Zato dida otada cili život nosi ovi brtulin sa sobom, to mu je ostalo od rata. Samo ga stalno gubi, pa ga svi moramo tražit po kući.”)

I kako ste se konačno izvukli iz obruča?

- Nakon šta smo se vratili s Tare, uspjeli smo preći Pivu. Napravili smo improvizirani most na dvi sajle i prešli. Tu je bilo: ko je preša – preša je. Pucaju Nijemci, pucamo mi, pa ko koga, dok se nismo dočepali Zelengore. Dio brigade je osta na Zelengori, a nama su rekli da idemo tamo di se dan prije probila Deseta hercegovačka brigada. Došli smo do ceste di su išli njemački tenkovi, mi smo legli dok ne prođu, i onda smo prošli. To je bilo Dragaš-sedlo.

A kad ste shvatili da ste se izvukli iz obruča?

- Poviše Sarajeva, kad smo došli do Jahorine.

Jeste li tada znali da je obruč probio Koča Popović, komandant Prve proleterske divizije?

- Kako ne bi znali. Kad smo bili u toj klopci, rekli su nam da je Koča sa svojom Prvom proleterskom probio put iz obruča. Koča jest proša, ali Nijemci su to brzo zatvarali. Mi smo dobili zadatak da se probijemo preko Tare, to nismo uspjeli, pa preko Pive, ali oni do Pive nisu uspjeli doć.

Kad kažete “oni”, mislite na ranjenike?

- Je, na Centralnu bolnicu. Tu je bilo četiri iljade naših ranjenika koje smo mi nosili i čuvali još od Neretve, ali na Sutjesci ih nismo mogli spasit. Tu je Sava Kovačević poginuo, komandant Treće divizije.

Što je bilo s onim vašim rođakom Antom, tifusarom što ste ga sreli na Vučevu?

- Tog mog rođaka nikad više nisam vidio. Na Sutjesci je poginulo pet mojih rođaka Karamatića: Ante Karamatić Barišić, Jure Karamatić Čingrijić i brat mu Martin, Nedo Karamatić Lilić i Neda Karamatić Strikanova.

Jeste li na Sutjesci vidjeli Tita ili nekog od članova Vrhovnog štaba?

- Vidio sam na Sutjesci Đilasa. I popa Vladu Zečevića – oko vrata mu križ, a na čelu petokraka. Mi smo na Sutjesci stalno hodali, putovali, neprestano. Na Tari smo stali možda sat vremena, dok se Gojko nije utopio.

Što ste jeli tih mjesec dana na Sutjesci?

- Koru bukovu. I travu sremušu. Ali ta kora bukova ti stisne grlo i nakon dva-tri zalogaja ne možeš više gutat. Piješ vode, ali ne može proć kroz grlo. Velika je glad bila na Sutjesci. A mrtvog konja, ono kad nabubri, navale na njega ko vrane. Ako ubiju konja, navali cila četa jesti.

Sirovo?

- A sirovo, šta ćeš. I tu su prednost imali drugovi koji su imali nož, jer oni odsijeku meso, a meni bi ostala kost.

Pamtite li neku posebnu gozbu u partizanima?

- To sam vam bio počeo pričat, kad smo poslije Sutjeske, na Romaniji, upali u to muslimansko selo, a svi su iz sela bili u ustašama. Tu smo dobili odobrenje, jer su nam rekli: “Drugovi, ono dole je ustaško selo, tu možete uzet hranu ako što nađete.” Jer inače bi te strijeljalo ako bi šta uzeo od naroda. Nismo smili uzet ni jabuku. Kod Nevesinja smo morali strijeljat svoje drugove, jer je došla žena iz sela i kaže: “Vaš partizan mi je ukrao mlijeko.” Mi se postrojili, ona ide od jednog do drugog i kaže isprid jednog: “On je.” A bio od Splita. Ona je rekla da je popio šolju mlijeka, a on da nije. Postrojili cilu brigadu, prijeki sud i presuda – smrt strijeljanjem. I odma su ga strijeljali. A ovdje smo dobili odobrenje.

---

image

Ivo Karamatić: Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu

Feđa KLARIĆ
---

I jeste li našli štogod?

- Dođem u selo - nema ništa. U jednoj kući nađem nož i tri mješine pune sira, i to sam počeo jesti, i onda sam ponio sa sobom pola mješine toga sira. Ali sir slan, toliko me mučila žeđ. Ja sam to nosio sve do Duvna, i tu su nas ustaše opkolili i napali, pa sam morao sav taj sir bacit.

Gdje ste dočekali kraj rata?

- Ja sam se nakon Sutjeske razbolio, pa su me vratili u komandu mjesta Biokova. Tetka me nije prepoznala kad sam se vratio. Ja vičem: “Tetka Ive!”, a ona me gleda. Bio sam kost i koža.

Jeste li nakon rata imali neke privilegije jer ste bili partizan?

- Jesam. Na prvim izborima posli rata ja nisam još bio punoljetan, ali kako sam bio bombaš, onda su mi dopustili glasat.

Je li vam na Sutjesci bilo najteže u ratu?

- Bilo je i na Neretvi teško. Meni je skoro najteže bilo kod Prozora, kad su drugovi rekli da Prozor noćas mora pasti. Tamo su me poslali isto za bombaša, da se provučem ispod žice i bacim bombe na talijanski bunker. Talijani pucali na mene, imao sam sreću da me nije pogodilo. Bacio sam svojih pet-šest bombi, izvršio sam zadatak.

Na kojoj udaljenosti od bunkera ste bacali bombe? Dvadeset, trideset metara?

- Ma kakvi, bliže puno. Moraš doć na pet-šest metara od bunkera.

A gdje ste se u partizanima najviše smrzli?

- Na puno mista. Slabo sam robe ima, led puca, roba se suši na tebi. Oko Travnika sam se dosta smrza.

Hoćete li ići ove godine na Sutjesku?

- Oću, ako budem mogao. Lani sam sve one skale do spomenika proša bez štaka, uz pomoć unuka, a ove godine ne znam oću li moć, noge su me malo izdale.

Kako se osjećate kad dođete na Tjentište? O čemu tada mislite?

- Mislim na sve moje mrtve drugove i drugarice koji su ostali na Sutjesci. Vraćaju mi se slike leševa i ranjenika koje nismo uspjeli spasit. Sjećam se jedne bolničarke, Ivičević Darinka se zvala, iz Drvenika.

Zgodnije djevojke nisam vidio od nje, imala je devetnaest godina. I stoji ona uz mene, i tu stoji liječnik Stipe s Korčule, i ona odjednom mrtva pade. Nju je metak pogodio u butinu i umrla je. Ja sam posli rata pita Stipu kako je to ona umrla, a bila je pogođena samo u butinu, a on mi kaže: “Srčani šok.” Reka je on meni i medicinski termin, ali sam ga zaboravio.

---

image

Ivo Karamatić sa suborcima na Biokovu 1944.godine

---

Jeste li bili član Partije?

- U Partiju sam primljen 1944. kao najbolji bombaš, a u SKOJ-u sam bio od početka rata.

Kako vam je kad danas čujete da su partizani zločinci?

- To me najviše pogađa. Toliko lažu. Oni kažu nama da smo mi razbojnici, da smo bili kriminalci. To ne mogu nikako shvatit.

Kažu da smo mi zločinci, a ustaše da su borci za slobodu: kako oni mogu bit oslobodioci, a bili su sluge okupatora, njemačkih nacista? I na Sutjesci su bili s Nijemcima. Oni su bili zločinci, krvnici, izdajnici svog naroda. Šta bi oni u Domovinskom ratu oslobodili da nije bilo nas i našeg komandanta Tita? Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu.

Za koji tjedan je jubilarna 80. godišnjica bitke na Sutjesci. Jesu li vas zvali s Hrvatske televizije?

- Nikada nisam pozvan na radio ili TV da govorim o Sutjesci. Nikad nisam gostovao na HTV-u, ali su me zvali s njemačkog radija da im govorim o našoj partizanskoj borbi u Drugom svjetskom ratu. Znači našu borbu protiv nacizma više poštuju u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. Ja to ne mogu shvatit: zovu me oni protiv kojih sam se borio, a ne zovu me oni za koje sam se borio. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVO KARAMATIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IVO KARAMATIĆ 2 0 18558 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-20 08:48:59 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-24 09:50:58 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2023-05-24 09:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 470 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pločanin se prije 80 godina borio na Sutjesci: Bili smo opkoljeni kao muhe u boci. Boli kad nas danas zovu zločincima [metakey] => Ivo Karamatić, Prozor mora pasti, partizani, Bitka na Sutjesci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931363.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931329.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931325.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931327.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931319.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24931367.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24939860.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Fe\u0111a KLARI\u0106","Fe\u0111a KLARI\u0106","Fe\u0111a KLARI\u0106","","Fe\u0111a KLARI\u0106","Fe\u0111a KLARI\u0106",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161 novinar, Ivo Karamati\u0107 i Ivan \u010covi\u0107 iz udruge VeDRA<\/p>","

Ivo Karamati\u0107: \u0160ta smo jeli? Koru bukovu. I travu sremu\u0161u<\/p>","

ivo Karamati\u0107: U mojoj jedinici bio je Gunja\u010da neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade \u2013 mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti.<\/p>","

Iz ratnih dana s partizankom<\/p>","

Ivo Karamati\u0107: Ide\u0161 neprestano danima, pa pogleda\u0161: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-\u0161est dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo tr\u010dali i pucali.<\/p>","

Ivo Karamati\u0107: Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s \u010detnicima na \u010delu<\/p>","

Ivo Karamati\u0107 sa suborcima na Biokovu 1944.godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24931363_1920.jpg":"1920x1080","k_24931363_1280.jpg":"1280x1280","k_24931363_1024.jpg":"1024x1024","k_24931363_640.jpg":"640x640","k_24931363_480.jpg":"480x480","k_24931363_340.jpg":"340x340","k_24931363_220.jpg":"220x220","o_24931363_1280.jpg":"1280x960","o_24931363_1024.jpg":"1024x768","o_24931363_640.jpg":"640x480","o_24931363_480.jpg":"480x360","o_24931363_340.jpg":"340x255","o_24931363_220.jpg":"220x165","h_24931363_1280.jpg":"1280x854","h_24931363_1024.jpg":"1024x683","h_24931363_640.jpg":"640x427","h_24931363_480.jpg":"480x320","h_24931363_340.jpg":"340x227","h_24931363_220.jpg":"220x147","pp_24931363_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931363_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931363_640.jpg":"640x814","pp_24931363_480.jpg":"480x611","pp_24931363_340.jpg":"340x432","pp_24931363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2626","hd_24931329_1920.jpg":"1920x1080","k_24931329_1280.jpg":"1280x1280","k_24931329_1024.jpg":"1024x1024","k_24931329_640.jpg":"640x640","k_24931329_480.jpg":"480x480","k_24931329_340.jpg":"340x340","k_24931329_220.jpg":"220x220","o_24931329_1280.jpg":"1280x1750","o_24931329_1024.jpg":"1024x1400","o_24931329_640.jpg":"640x875","o_24931329_480.jpg":"480x656","o_24931329_340.jpg":"340x465","o_24931329_220.jpg":"220x300","h_24931329_1280.jpg":"1280x854","h_24931329_1024.jpg":"1024x683","h_24931329_640.jpg":"640x427","h_24931329_480.jpg":"480x320","h_24931329_340.jpg":"340x227","h_24931329_220.jpg":"220x147","pp_24931329_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931329_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931329_640.jpg":"640x814","pp_24931329_480.jpg":"480x611","pp_24931329_340.jpg":"340x432","pp_24931329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24931325_1920.jpg":"1920x1080","k_24931325_1280.jpg":"1280x1280","k_24931325_1024.jpg":"1024x1024","k_24931325_640.jpg":"640x640","k_24931325_480.jpg":"480x480","k_24931325_340.jpg":"340x340","k_24931325_220.jpg":"220x220","o_24931325_1280.jpg":"1280x1706","o_24931325_1024.jpg":"1024x1365","o_24931325_640.jpg":"640x853","o_24931325_480.jpg":"480x640","o_24931325_340.jpg":"340x453","o_24931325_220.jpg":"220x293","h_24931325_1280.jpg":"1280x854","h_24931325_1024.jpg":"1024x683","h_24931325_640.jpg":"640x427","h_24931325_480.jpg":"480x320","h_24931325_340.jpg":"340x227","h_24931325_220.jpg":"220x147","pp_24931325_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931325_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931325_640.jpg":"640x814","pp_24931325_480.jpg":"480x611","pp_24931325_340.jpg":"340x432","pp_24931325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3017","hd_24931327_1920.jpg":"1920x1080","k_24931327_1280.jpg":"1280x1280","k_24931327_1024.jpg":"1024x1024","k_24931327_640.jpg":"640x640","k_24931327_480.jpg":"480x480","k_24931327_340.jpg":"340x340","k_24931327_220.jpg":"220x220","o_24931327_1280.jpg":"1280x2011","o_24931327_1024.jpg":"1024x1609","o_24931327_640.jpg":"640x1005","o_24931327_480.jpg":"480x754","o_24931327_340.jpg":"340x534","o_24931327_220.jpg":"220x345","h_24931327_1280.jpg":"1280x854","h_24931327_1024.jpg":"1024x683","h_24931327_640.jpg":"640x427","h_24931327_480.jpg":"480x320","h_24931327_340.jpg":"340x227","h_24931327_220.jpg":"220x147","pp_24931327_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931327_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931327_640.jpg":"640x814","pp_24931327_480.jpg":"480x611","pp_24931327_340.jpg":"340x432","pp_24931327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3952","hd_24931319_1920.jpg":"1920x1080","k_24931319_1280.jpg":"1280x1280","k_24931319_1024.jpg":"1024x1024","k_24931319_640.jpg":"640x640","k_24931319_480.jpg":"480x480","k_24931319_340.jpg":"340x340","k_24931319_220.jpg":"220x220","o_24931319_1280.jpg":"1280x2634","o_24931319_1024.jpg":"1024x2107","o_24931319_640.jpg":"640x1317","o_24931319_480.jpg":"480x988","o_24931319_340.jpg":"340x699","o_24931319_220.jpg":"220x452","h_24931319_1280.jpg":"1280x854","h_24931319_1024.jpg":"1024x683","h_24931319_640.jpg":"640x427","h_24931319_480.jpg":"480x320","h_24931319_340.jpg":"340x227","h_24931319_220.jpg":"220x147","pp_24931319_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931319_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931319_640.jpg":"640x814","pp_24931319_480.jpg":"480x611","pp_24931319_340.jpg":"340x432","pp_24931319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24931367_1920.jpg":"1920x1080","k_24931367_1280.jpg":"1280x1280","k_24931367_1024.jpg":"1024x1024","k_24931367_640.jpg":"640x640","k_24931367_480.jpg":"480x480","k_24931367_340.jpg":"340x340","k_24931367_220.jpg":"220x220","o_24931367_1280.jpg":"1280x1706","o_24931367_1024.jpg":"1024x1365","o_24931367_640.jpg":"640x853","o_24931367_480.jpg":"480x640","o_24931367_340.jpg":"340x453","o_24931367_220.jpg":"220x293","h_24931367_1280.jpg":"1280x854","h_24931367_1024.jpg":"1024x683","h_24931367_640.jpg":"640x427","h_24931367_480.jpg":"480x320","h_24931367_340.jpg":"340x227","h_24931367_220.jpg":"220x147","pp_24931367_1280.jpg":"1280x1628","pp_24931367_1024.jpg":"1024x1303","pp_24931367_640.jpg":"640x814","pp_24931367_480.jpg":"480x611","pp_24931367_340.jpg":"340x432","pp_24931367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_24939860_1920.jpg":"1920x1080","k_24939860_1280.jpg":"1280x1280","k_24939860_1024.jpg":"1024x1024","k_24939860_640.jpg":"640x640","k_24939860_480.jpg":"480x480","k_24939860_340.jpg":"340x340","k_24939860_220.jpg":"220x220","o_24939860_1280.jpg":"1280x832","o_24939860_1024.jpg":"1024x666","o_24939860_640.jpg":"640x416","o_24939860_480.jpg":"480x312","o_24939860_340.jpg":"340x221","o_24939860_220.jpg":"220x143","h_24939860_1280.jpg":"1280x854","h_24939860_1024.jpg":"1024x683","h_24939860_640.jpg":"640x427","h_24939860_480.jpg":"480x320","h_24939860_340.jpg":"340x227","h_24939860_220.jpg":"220x147","pp_24939860_1280.jpg":"1280x1628","pp_24939860_1024.jpg":"1024x1303","pp_24939860_640.jpg":"640x814","pp_24939860_480.jpg":"480x611","pp_24939860_340.jpg":"340x432","pp_24939860_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4094523 Threads: 4 Questions: 122538901 Slow queries: 53521 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3729720 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/plocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima-1292655 [printLink] => /dalmacija/obala/plocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima-1292655?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705836 [name] => Ivo Karamatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-10 20:58:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-karamatic [link] => /tag/ivo-karamatic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 717381 [name] => Prozor mora pasti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 11:46:08 [main_article_id] => 0 [alias] => prozor-mora-pasti [link] => /tag/prozor-mora-pasti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 358616 [name] => partizani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => partizani [link] => /tag/partizani ) [3] => stdClass Object ( [id] => 367469 [name] => Bitka na Sutjesci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bitka-na-sutjesci [link] => /tag/bitka-na-sutjesci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVO KARAMATIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pločanin se prije 80 godina borio na Sutjesci: Bili smo opkoljeni kao muhe u boci. Boli kad nas danas zovu zločincima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931363.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Feđa KLARIĆ [mainImageDesc] =>

Naš novinar, Ivo Karamatić i Ivan Čović iz udruge VeDRA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931363.jpg [title] =>

Naš novinar, Ivo Karamatić i Ivan Čović iz udruge VeDRA

Feđa KLARIĆ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931329.jpg [title] =>

Ivo Karamatić: Šta smo jeli? Koru bukovu. I travu sremušu

Feđa KLARIĆ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931325.jpg [title] =>

ivo Karamatić: U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti.

Feđa KLARIĆ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931327.jpg [title] =>

Iz ratnih dana s partizankom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931319.jpg [title] =>

Ivo Karamatić: Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

Feđa KLARIĆ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24931367.jpg [title] =>

Ivo Karamatić: Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu

Feđa KLARIĆ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24939860.jpg [title] =>

Ivo Karamatić sa suborcima na Biokovu 1944.godine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije Sutjeska bez razloga prozvana “grobljem dalmatinskih heroja”. Jer od sedam i pol tisuća poginulih partizana u toj najvećoj bitki iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, njih tri tisuće bili su Dalmatinci. I zato, kada netko danas, godine 2023., može reći da je kao dalmatinski partizan preživio i Neretvu i Sutjesku, onda je jasno da pred sobom imamo živog svjedoka slavne prošlosti. Stoga je valjalo sjesti u automobil i otići u Ploče.

Jer taj svjedok živi u Pločama: 96-godišnji Ivo Karamatić, jedan od posljednjih živih dalmatinskih i hrvatskih partizana, čovjek koji je bio sudionik legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci.

Kurir i bombaš Prve dalmatinske brigade - koja je na Sutjesci, štiteći Centralnu bolnicu s ranjenicima, izgubila 50 posto boraca.

– Karamatić je i danas neobično vitalan za svoju dob, pa i dalje svake godine na godišnjice Neretve i Sutjeske odlazi u Jablanicu i na Tjentište, da obiđe presudne lokacije svoje rane mladosti, a zapravo dječaštva. Jer te 1943. imao je samo 16 godina. Tada je bio među najmlađim partizanima, a danas je najstariji.

Lani, na obilježavanju 79. godišnjice bitke na Sutjesci, u Dolini heroja na Tjentištu pojavila su se samo dva živuća Titova partizana. Jedan je bio Petar Perišić - kurir slavnog komandanta Treće divizije Save Kovačevića, koji je i poginuo na Sutjesci. Kako vidimo, čini se da su zadnjih godina preminuli i posljednji partizanski borci; na životu su ostali još samo oni koji su tada bili najmlađi – kuriri i bombaši.

Ivo Karamatić rođen je 1927. u Plini Istočnoj nedaleko od Ploča. Rano djetinjstvo proteklo mu je u pastirskoj svakodnevici po neretvanskim poljima, a osnovnu školu pohađao je u Šarić Strugi. Kao 14-godišnjak trebao je preko Hrvatskog radiše otići u Zagreb na stolarski zanat, ali mu je planove omeo početak Drugog svjetskog rata: umjesto u Zagreb stolarima, dječak odlazi u šumu partizanima.

Nakon rata se školuje uz posao, pa malu maturu završava u Splitu, veliku maturu u Pločama, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Od 1953. radi u pločanskoj filijali Narodne banke FNRJ – najprije kao blagajnik, poslije kao direktor – da bi osamdesetih bio i predsjednik Skupštine općine Ploče i zamjenik predsjednika tadašnje Zajednice općina Dalmacije.

S drugom Karamatićem razgovarali smo između dviju velikih antifašističkih obljetnica: neposredno nakon 80. godišnjice bitke na Neretvi, a uoči 80. godišnjice bitke na Sutjesci. Čovjek se sjeća svega, kao da je jučer bilo.

Čujem da ste u djetinjstvu svakodnevno pješačili do škole i natrag 16 kilometara. Znači da ste u partizane stigli fizički spremni, u dobroj kondiciji?

- Ujutro te pošalju u školu, osam kilometara u jednom pravcu, osam u drugom, a vraćaš se po mraku navečer. To me je očeličilo za sve, organizam mi se navikao na muku i patnju. Jer mi smo u partizanima neprestano putovali.

Putovali ste? Čime?

- Pješice, bogati, čime ćemo putovat? Stalno smo hodali amo-tamo.

---

image

Ivo Karamatić: Šta smo jeli? Koru bukovu. I travu sremušu

Feđa KLARIĆ
---

Zašto ste otišli u partizane? Te 1941. imali ste 14 godina?

- Nas su 1941. počeli strašit da dolaze četnici i da kolju sve redom. I ja jedan dan idem na zemlju i vidim - Neretvom plivaju mrtvi ljudi. Tada je ovdje bila ustaška vlast i nama su govorili da su to četnici ubijeni u borbi, ali ja vidim na tim mrtvim ljudima da su vezani žicom i da imaju suknene gaće, sve od modre galice. Vidim - seljaci! Kakvi su ovo četnici? I još su imali žuljeve na rukama. I shvatim: pa ovo su ustaše pokupili srpske seljake i pobili ih.

Kako ste došli u kontakt s partizanima?

- Odmah sam se počeo spremat za ić u partizane. Talijani su kod nas dolazili po vino, a ja jednome kažem: “Daj mi šta robe, ja sam siromašan.” I tako sam skupio punu vriću robe. I onda, bio je jedanaesti misec četrdeset prve, jednu noć neko mi pokuca na vrata i tiho zovne: “Ante, otvori!”

Ali vi niste Ante?

- Oni su tražili mog strica Antu Karamatića Strikana, koji je živio odmah do nas, pa sam ih ja iz kreveta uputio na susjedna vrata. Ali više nisam moga zaspat jer sam se uplašio za strica.

On je prije rata radio u Americi i tamo je kao sindikalni vođa organizira radničke demonstracije i štrajkove, pa je po povratku među prvima ovdje po neretvanskim selima širio komunističke ideje. I ja sam se uspaničio jer sam pomislio da ga to traže Talijani i da ga hoće uhapsit. I ja se dignem iz kreveta, odem do strica i pokucam. I oni me puste.

Jesu ti ljudi bili unutra?

- Jesu. Njih dva u uniformi s kapom trorogom. Jedan s dva pištolja, drugi s jednim. Posli sam sazna da su to bili Jure Galić Veliki iz Bijače i Ante Radelić iz Gradca. Jure je bio jedan od organizatora ustanka u Metkoviću, poslije je proglašen narodnim herojem. I ja slušam kako oni pričaju o podizanju ustanka i akcijama protiv okupatora, i ovaj Jure mi stavi svoju kapu na glavu i kaže: “Ti bi mali bio nama dobar kurir.” I ja kažem: “Oću.” I tako sam najprije bio partizanski kurir.

Što je to značilo? Što ste radili?

- Bio sam veza partizanima sa selom, nosio im vodu i hranu i obavljao druge kurirske poslove. I pripremao se za odlazak u šumu.

A ne smim nikome reć. Ne smi ćaća saznat, jer spriječit će me. I uspio sam onu vriću s robom sakrit u brdo. I jedan dan sretnem brata, on je bio dvi godine stariji od mene, i pitam ga di će, a on kaže: “U partizane.” A nema ništa robe. Onda smo uzeli tu vriću šta sam ja sakrio, uzeli smo još neke deke očeve i krenuli na Biokovo. Nismo se javili ni ocu ni majci. To je bilo jedanaestog šestog četrdeset druge.

---

image

ivo Karamatić: U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti.

Feđa KLARIĆ
---

Kako je izgledao dolazak u partizane?

- Došli smo u mjesto Krčenik i skoro me nisu primili partizani. Kažu oni: “Vi ste dva brata, aj neka se jedan vrati doma, da neko ostane živ.” I kaže ovaj partizan: “Ajde, koji je mlađi od vas, neka se vrati doma.” Ali ja nisam tija i tako su nas ipak primili obojicu. U Šošiće se formirao bataljon “Josip Jurčević”, a oni kažu: “Dobro, ali nećete oba u istu četu, da neko ostane živ.” I dođe naređenje – pravac Bosna.

Za Livno?

- U Bosni se formirala Prva dalmatinska brigada. Četiri bataljona se sakupilo kod Livna i šestog devetog četrdeset druge u selu Dobrom formira se Prva dalmatinska. Komandant nam je bio jedan Crnogorac, ne mogu se sjetit sad imena. Mi smo ušli kao treći bataljon Prve dalmatinske. I onda prve akcije: od Duvna do Kupresa, pa Jajce, pa Travnik. Na Badnji dan četrdeset druge smo napali ustaško uporište u mjestu Turbe, tu smo došli do hrane i do njihovih kuna, to su bili novci tadašnji. Ima sam punu torbu tih kuna, a nisam ih ima di potrošit.

I što ste napravili s njima?

- Triba sam prije rata ić u Zagreb u Hrvatskog radiše, za stolara. Ali kako sam otiša u partizane, onda je u Zagreb za stolara otiša moj rođak, i ja sam onda tu torbu ustaških kuna posla njemu u Zagreb. I sretnem se s tim rođakom posli rata na jednoj fešti, a on neće da mi se javi. Jer šta je bilo: ja sam u torbu stavio pismo di sam mu napisa: “Telefonske žice zuje/drug nam Tito poručuje...” I njega je ustaška policija zbog tog mog pisma uhapsila i završio je u zatvor pod sumnjom da je komunistički simpatizer. Jedva smo se pomirili.

Dolaskom u Bosnu više niste kurir. Postajete bombaš?

- Branko Veža, umro je lani u 103. godini, bio je moj komandir čete, i on je odredio da budem bombaš. Kad smo poslije u Gackom napali četnike, Branka odmah pogodi metak, oko mu odmah ispadne. Mislio sam da je mrtav, ali sam ga poslije rata sreo u vojsci.

Jeste li imali neke bombaške vježbe ili trening?

- Nisam ništa, kao da smo mi imali višak bombi za trening. Vježbaš s kamenom: uzmeš i baciš. Bila je bomba “kragujevka”, nju moraš tvrdo udarit pa bacit odma. A talijanske bombe imaju neki špag i oprugu, pa je možeš držat. Oružja nije bilo puno: osim bombi, dali su mi i neki pištolj, kasnije pušku. Ja sam bio najmlađi u četi i svi su me štedili, stražarili umisto mene.

---

image

Iz ratnih dana s partizankom

---

Koliko je bilo vas bombaša?

- Četiri-pet u bataljonu, nas dva u četi. Mi smo bili specijalci za bombe, jer smo bili maleni, niski, čvrsti, mogli smo proć ispod svega.

Jeste li znali tada za Boška Buhu?

- Posli rata sam čuo za njega.

Kako ste preživjeli Neretvu? Vi ste među prvima prešli onaj srušeni, pa na brzinu improvizirani most kod Jablanice?

- Već prije Jablanice su nas napale njemačke “štuke”. A most na Neretvi je popravio i prvi preko njega prešao pokojni Stevo Opačić i njegova desetina iz Druge dalmatinske, a mi za njim. Kad smo se popeli, gore su bili četnici i bila je borba prsa u prsa. Mi smo kao lavovi letili kad smo se popeli i tu smo ih razbili, ja ih više nisam vidio do Nevesinja. I onda smo krenili za Gacko.

I dolazite na Sutjesku. Lani ste u razgovoru za portal Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) rekli da ste na Sutjesci bili opkoljeni kao muhe u boci. Jeste li tada znali da ste opkoljeni?

- Jesmo, znali smo. I rukovodstvo nam je reklo: “Drugovi, mi smo opkoljeni sa svih strana.” A i da nisu rekli, mogao si zaključiti.

Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti. Nismo ga ni pokopali, jer nisi ima vremena nikoga pokopat.

Kako ste se izvukli iz obruča?

- Moj bataljon je morao osigurati mostobran preko rijeke za Centralnu bolnicu. Najprije smo pokušali preko rijeke Tare, bacajući stabla jele na drugu obalu, ali nismo uspjeli.

Zašto niste? Što se dogodilo?

- Netko je morao preplivati Taru da poveže one jele za mostobran. Javila su se dva dobrovoljca: zamjenik komandanta bataljona Gojko Ujdurović iz Gradca i pomorac Mijo Medak iz Komina. Gojko je doplivao do pola Tare i potonuo. A mi to gledamo, cijeli bataljon poredan uz rijeku: umorni, gladni, žedni. A bilo jutro, sunce granulo, prije toga smo se čitavu noć spuštali niz kanjon Tare. I kad je Ujdurović poginuo, nisu dali Medaku da pliva, nego ćemo bacati jele ovako, pa kako padne.

Kad odjednom – zapuca po nama s druge strane “šarac”.

---

image

Ivo Karamatić: Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

Feđa KLARIĆ
---

Tko je pucao? Nijemci?

- Ne znam točno, jer tamo su bili četnici, Nijemci i Bugari.

Bugari?

- E. To nismo tada znali, kasnije smo saznali da su tu bili i Bugari. Uglavnom, “šarac” zapuca i promaši nas. Svi rafali odu iznad nas i sve one jele pale po nama.

Što ste onda napravili?

- Onda smo se okrenuli, prošli kroz Centralnu bolnicu i napravili mostobran preko rijeke Pive, jer preko Tare nije bilo moguće. Moj bataljon je uspio preći Pivu i tu pitamo komandanta bataljona Peru Radevića možemo li odmoriti, jer dva dana nismo stali. A komandant kaže: “Drugovi, moramo do vrha planine Vučevo, tamo nas čekaju drugovi s hranom, tamo ćemo odmoriti.”

I je li gore bilo hrane?

- Sad ćeš vidit. I mi idemo, idemo, i pred sam vrh Vučeva neko zove “Iko”, a tako su mene zvali. Ja to čujem, ali ne okrećem se, jer mislim, pa ko mene zna.

Kad ono opet: “Iko”... i vidim grupu tifusara, i jedan se nasmije, i onda sam ga pozna: moj rođak Ante Karamatić s kojim sam otiša u partizane. Ja mu kažem: “Rođo, rekli su nam kad se popnemo na vrh, tu će nas čekati drugovi s hranom. “Je”, kaže on, “i mi smo to čuli.”

I je li bilo hrane?

- Ja sam se mora pozdravit s rođakom i otić za svojom jedinicom, jer ako izgubiš svoju jedinicu, upast ćeš u zasjedu: njemačku, talijansku, četničku... Ustaša na tom dijelu nije bilo. I mi dođemo gori i tamo u loncima neki janjci. Međutim, nije se voda ni smlačila, kad čuješ naređenje: “Drugovi, bacaj janjce, pokret!”

Znači, niste se okusili?

- Neki su jeli onako sirovo, a jedan je stavio cilo janje oko vrata. I on ide ispred mene s tim janjcem, a ja nemam noža da otkinem. I ja potegnem za rep da ću otkinit, ali nisam uspio. I onda poslije Sutjeske, kad smo došli na Romaniju, upadnemo u neko muslimansko selo...

Oprostite, ali šta je bilo s tim janjcem na Vučevu?

- Osta je s tim čovikom i ne znam šta je bilo s tim. Nisam se okusio, jer nisam ima noža.

(Ovdje se u razgovor ubacuje barba Ivin unuk Tomislav, pokazuje nam mali džepni nožić na stolu i kaže: “Zato dida otada cili život nosi ovi brtulin sa sobom, to mu je ostalo od rata. Samo ga stalno gubi, pa ga svi moramo tražit po kući.”)

I kako ste se konačno izvukli iz obruča?

- Nakon šta smo se vratili s Tare, uspjeli smo preći Pivu. Napravili smo improvizirani most na dvi sajle i prešli. Tu je bilo: ko je preša – preša je. Pucaju Nijemci, pucamo mi, pa ko koga, dok se nismo dočepali Zelengore. Dio brigade je osta na Zelengori, a nama su rekli da idemo tamo di se dan prije probila Deseta hercegovačka brigada. Došli smo do ceste di su išli njemački tenkovi, mi smo legli dok ne prođu, i onda smo prošli. To je bilo Dragaš-sedlo.

A kad ste shvatili da ste se izvukli iz obruča?

- Poviše Sarajeva, kad smo došli do Jahorine.

Jeste li tada znali da je obruč probio Koča Popović, komandant Prve proleterske divizije?

- Kako ne bi znali. Kad smo bili u toj klopci, rekli su nam da je Koča sa svojom Prvom proleterskom probio put iz obruča. Koča jest proša, ali Nijemci su to brzo zatvarali. Mi smo dobili zadatak da se probijemo preko Tare, to nismo uspjeli, pa preko Pive, ali oni do Pive nisu uspjeli doć.

Kad kažete “oni”, mislite na ranjenike?

- Je, na Centralnu bolnicu. Tu je bilo četiri iljade naših ranjenika koje smo mi nosili i čuvali još od Neretve, ali na Sutjesci ih nismo mogli spasit. Tu je Sava Kovačević poginuo, komandant Treće divizije.

Što je bilo s onim vašim rođakom Antom, tifusarom što ste ga sreli na Vučevu?

- Tog mog rođaka nikad više nisam vidio. Na Sutjesci je poginulo pet mojih rođaka Karamatića: Ante Karamatić Barišić, Jure Karamatić Čingrijić i brat mu Martin, Nedo Karamatić Lilić i Neda Karamatić Strikanova.

Jeste li na Sutjesci vidjeli Tita ili nekog od članova Vrhovnog štaba?

- Vidio sam na Sutjesci Đilasa. I popa Vladu Zečevića – oko vrata mu križ, a na čelu petokraka. Mi smo na Sutjesci stalno hodali, putovali, neprestano. Na Tari smo stali možda sat vremena, dok se Gojko nije utopio.

Što ste jeli tih mjesec dana na Sutjesci?

- Koru bukovu. I travu sremušu. Ali ta kora bukova ti stisne grlo i nakon dva-tri zalogaja ne možeš više gutat. Piješ vode, ali ne može proć kroz grlo. Velika je glad bila na Sutjesci. A mrtvog konja, ono kad nabubri, navale na njega ko vrane. Ako ubiju konja, navali cila četa jesti.

Sirovo?

- A sirovo, šta ćeš. I tu su prednost imali drugovi koji su imali nož, jer oni odsijeku meso, a meni bi ostala kost.

Pamtite li neku posebnu gozbu u partizanima?

- To sam vam bio počeo pričat, kad smo poslije Sutjeske, na Romaniji, upali u to muslimansko selo, a svi su iz sela bili u ustašama. Tu smo dobili odobrenje, jer su nam rekli: “Drugovi, ono dole je ustaško selo, tu možete uzet hranu ako što nađete.” Jer inače bi te strijeljalo ako bi šta uzeo od naroda. Nismo smili uzet ni jabuku. Kod Nevesinja smo morali strijeljat svoje drugove, jer je došla žena iz sela i kaže: “Vaš partizan mi je ukrao mlijeko.” Mi se postrojili, ona ide od jednog do drugog i kaže isprid jednog: “On je.” A bio od Splita. Ona je rekla da je popio šolju mlijeka, a on da nije. Postrojili cilu brigadu, prijeki sud i presuda – smrt strijeljanjem. I odma su ga strijeljali. A ovdje smo dobili odobrenje.

---

image

Ivo Karamatić: Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu

Feđa KLARIĆ
---

I jeste li našli štogod?

- Dođem u selo - nema ništa. U jednoj kući nađem nož i tri mješine pune sira, i to sam počeo jesti, i onda sam ponio sa sobom pola mješine toga sira. Ali sir slan, toliko me mučila žeđ. Ja sam to nosio sve do Duvna, i tu su nas ustaše opkolili i napali, pa sam morao sav taj sir bacit.

Gdje ste dočekali kraj rata?

- Ja sam se nakon Sutjeske razbolio, pa su me vratili u komandu mjesta Biokova. Tetka me nije prepoznala kad sam se vratio. Ja vičem: “Tetka Ive!”, a ona me gleda. Bio sam kost i koža.

Jeste li nakon rata imali neke privilegije jer ste bili partizan?

- Jesam. Na prvim izborima posli rata ja nisam još bio punoljetan, ali kako sam bio bombaš, onda su mi dopustili glasat.

Je li vam na Sutjesci bilo najteže u ratu?

- Bilo je i na Neretvi teško. Meni je skoro najteže bilo kod Prozora, kad su drugovi rekli da Prozor noćas mora pasti. Tamo su me poslali isto za bombaša, da se provučem ispod žice i bacim bombe na talijanski bunker. Talijani pucali na mene, imao sam sreću da me nije pogodilo. Bacio sam svojih pet-šest bombi, izvršio sam zadatak.

Na kojoj udaljenosti od bunkera ste bacali bombe? Dvadeset, trideset metara?

- Ma kakvi, bliže puno. Moraš doć na pet-šest metara od bunkera.

A gdje ste se u partizanima najviše smrzli?

- Na puno mista. Slabo sam robe ima, led puca, roba se suši na tebi. Oko Travnika sam se dosta smrza.

Hoćete li ići ove godine na Sutjesku?

- Oću, ako budem mogao. Lani sam sve one skale do spomenika proša bez štaka, uz pomoć unuka, a ove godine ne znam oću li moć, noge su me malo izdale.

Kako se osjećate kad dođete na Tjentište? O čemu tada mislite?

- Mislim na sve moje mrtve drugove i drugarice koji su ostali na Sutjesci. Vraćaju mi se slike leševa i ranjenika koje nismo uspjeli spasit. Sjećam se jedne bolničarke, Ivičević Darinka se zvala, iz Drvenika.

Zgodnije djevojke nisam vidio od nje, imala je devetnaest godina. I stoji ona uz mene, i tu stoji liječnik Stipe s Korčule, i ona odjednom mrtva pade. Nju je metak pogodio u butinu i umrla je. Ja sam posli rata pita Stipu kako je to ona umrla, a bila je pogođena samo u butinu, a on mi kaže: “Srčani šok.” Reka je on meni i medicinski termin, ali sam ga zaboravio.

---

image

Ivo Karamatić sa suborcima na Biokovu 1944.godine

---

Jeste li bili član Partije?

- U Partiju sam primljen 1944. kao najbolji bombaš, a u SKOJ-u sam bio od početka rata.

Kako vam je kad danas čujete da su partizani zločinci?

- To me najviše pogađa. Toliko lažu. Oni kažu nama da smo mi razbojnici, da smo bili kriminalci. To ne mogu nikako shvatit.

Kažu da smo mi zločinci, a ustaše da su borci za slobodu: kako oni mogu bit oslobodioci, a bili su sluge okupatora, njemačkih nacista? I na Sutjesci su bili s Nijemcima. Oni su bili zločinci, krvnici, izdajnici svog naroda. Šta bi oni u Domovinskom ratu oslobodili da nije bilo nas i našeg komandanta Tita? Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu.

Za koji tjedan je jubilarna 80. godišnjica bitke na Sutjesci. Jesu li vas zvali s Hrvatske televizije?

- Nikada nisam pozvan na radio ili TV da govorim o Sutjesci. Nikad nisam gostovao na HTV-u, ali su me zvali s njemačkog radija da im govorim o našoj partizanskoj borbi u Drugom svjetskom ratu. Znači našu borbu protiv nacizma više poštuju u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. Ja to ne mogu shvatit: zovu me oni protiv kojih sam se borio, a ne zovu me oni za koje sam se borio. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Feđa KLARIĆ Feđa KLARIĆ Feđa KLARIĆ Feđa KLARIĆ Feđa KLARIĆ
Feđa KLARIĆ

Naš novinar, Ivo Karamatić i Ivan Čović iz udruge VeDRA

Feđa KLARIĆ

Ivo Karamatić: Šta smo jeli? Koru bukovu. I travu sremušu

Feđa KLARIĆ

ivo Karamatić: U mojoj jedinici bio je Gunjača neki, od Splita, bio mi je kao otac. I idemo u koloni, on odjednom pade – mrtav. Ne od metka, samo je umro. Od umora i iscrpljenosti.


Iz ratnih dana s partizankom

Feđa KLARIĆ

Ivo Karamatić: Ideš neprestano danima, pa pogledaš: bogati, pa ovdje smo bili prije pet-šest dana. Vrtili smo se u krugu neprestano. Ja nisam lega misec dana, samo smo trčali i pucali.

Feđa KLARIĆ

Ivo Karamatić: Da nije bilo nas, posli rata bi bila Kraljevina Jugoslavija, s četnicima na čelu


Ivo Karamatić sa suborcima na Biokovu 1944.godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/plocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima-1292655 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d5b687f0952a92b7a4badf66fb4eb37d67c623d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plo%C4%8Danin+se+prije+80+godina+borio+na+Sutjesci%3A+Bili+smo+opkoljeni+kao+muhe+u+boci.+Boli+kad+nas+danas+zovu+zlo%C4%8Dincima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima-1292655 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplocanin-se-prije-80-godina-borio-na-sutjesci-bili-smo-opkoljeni-kao-muhe-u-boci-boli-kad-nas-danas-zovu-zlocincima-1292655 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVO KARAMATIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaIVO KARAMATIĆ

Pločanin se prije 80 godina borio na Sutjesci: Bili smo opkoljeni kao muhe u boci. Boli kad nas danas zovu zločincima

24. svibnja 2023. - 11:45

Nije Sutjeska bez razloga prozvana “grobljem dalmatinskih heroja”. Jer od sedam i pol tisuća poginulih partizana u toj najvećoj bitki iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, njih tri tisuće bili su Dalmatinci. I zato, kada netko danas, godine 2023., može reći da je kao dalmatinski partizan preživio i Neretvu i Sutjesku, onda je jasno da pred sobom imamo živog svjedoka slavne prošlosti. Stoga je valjalo sjesti u automobil i otići u Ploče.

Jer taj svjedok živi u Pločama: 96-godišnji Ivo Karamatić, jedan od posljednjih živih dalmatinskih i hrvatskih partizana, čovjek koji je bio sudionik legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci.

Kurir i bombaš Prve dalmatinske brigade - koja je na Sutjesci, štiteći Centralnu bolnicu s ranjenicima, izgubila 50 posto boraca.

– Karama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:50