stdClass Object ( [id] => 1368899 [title] => Radnice ugasle ‘Revije‘ 23 godine čekaju svoje plaće: ‘Opet ćemo na Markov trg ako treba, ali ovaj put nećemo biti tihe‘ [alias] => radnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne traže ništa što nije njihovo, već samo svojih devet zarađenih plaća, isplatu kojih čekaju 23 godine! I ne odustaju, iako su u toj borbi, umorne i iscrpljene, pune gorčine zbog nepravde koju su doživjele, već i starost dočekale!

Uglas to ponavljaju Jadranka Košarić, Anica Gojanović i Radojka Pekas, bivše radnice propale šibenske Revije, nekad poznatog brenda u svijetu tekstilne industrije bivše države, čije su se haljine, suknje, bluze, hlače i jakne prodavale od Triglava do Đevđelije.

U novije doba Revija je pak postala sinonim za najduži stečaj u hrvatskoj povijesti. Trajao je gotovo 20 godina, te je u rujnu 2020. godine okončan u rekordnom vremenu: za nepunu minutu sud je rekao svoje i Revija je postala prošlost. Ali nije plaća stečajnog upravitelja. Sudskom odlukom pripalo mu je 630.000 kuna bruto. Radnice, njih 326, koje su za svoje neisplaćene plaće i otpremnine potraživale ukupno 9,7 milijuna kuna (1,29 milijuna eura), nisu dobile ni lipe.

Jadranka, Anica i Radojka Reviji su zajedno dale stotinjak godina života, a danas žive s 300 eura mirovine. Ili nešto više, kao Anica i Radojka, koje imaju nekoliko desetaka eura više na račun mirovine pokojnog supruga.

---

image

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Nakon što je tvornica prestala raditi, morale su se, kažu, snalaziti kako su znale i umjele. Radile su i na crno, njegovale starije i bolesne, mijenjale im pelene poput Jadranke ili kopale i orale te nastavile šivati kod kuće poput Radojke ili kao Anica bile čistačice na jednoj benzinskoj crpki na autoputu. Trebalo je, kažu, nastaviti živjeti, školovati djecu, otplaćivati kredite, plaćati ovrhe...

- Već 23 godine čekamo svoje neisplaćene plaće. Ostarile smo u tom čekanju. Kad se sad osvrnem, pitam se kako smo izdržale devet mjeseci bez ijedne lipe. Netko bi rekao zašto niste otišle? Ali ako odeš, izgubit ćeš sva prava, a i di smo mogle otići mi koje smo tada bile u 40-im ili 50-im godinama života? Tko će vas uzeti? Svima ste prestari.

Devet mjeseci dolazile smo na posao, a sve oko nas je propadalo. Bila sam tada sindikalna povjerenica, dosta sam toga znala, ali nitko ti neće otkriti karte do kraja i reći u kakvoj se situaciji firma nalazi. Direktor se tri mjeseca nije pojavio u Reviji, a mi smo dolazile svakog dana.

Sjećam se i kada su nam plaću smanjili za 15 posto da bi se gradio novi pogon u Bilicama, u koji smo se iz zgrade na rivi u gradu preselili 1993. godine. Rekli su da je to privremeno, ali nije bilo. Nikada nam to nisu vratili, a mi smo pokraj svih svojih muka radile kao da imamo plaću od 1000 ili 2000 eura, a bila je kao da danas primate 200 ili 300 eura – s gorčinom govori Anica Gojanović.

---

image

Anica Gojanović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Neke radnice kraj stečaja nisu ni dočekale, neke su se povukle i nisu išle ni na ročišta, umorne od svega odustale su i od prosvjeda. Ne i Jadranka, Anica i Radojka. One su i prije tri mjeseca, osim Radojke koju je bolest spriječila, s grupom još aktivnih kolegica prosvjedovale na Markovu trgu i tražile da im država, koja je u ime svojih potraživanja postala vlasnik pogona u Bilicama te ostalih Revijinih nekretnina i pokretnina, isplati zarađene plaće.

Nadu im je probudio ministar Branko Bačić, koji ih je u prosincu primio u Banskim dvorima i obećao isplatu plaća. Novac nije problem, poručio je, ali jest pravna forma kako ga dati, budući da je stečaj završen prije, bit će skoro, i četiri godine! Na tomu je i ostalo, premda je Novi sindikat koji zastupa Revijine radnice spominjao, ako treba, i donošenje Lex Revija samo da konačno radnice dobiju što im pripada. Bačić je obećao novi sastanak i razgovor o modelu isplate neisplaćenih plaća krajem veljače. No, još ih nitko, kaže Jadranka, nije zvao.

- Bačić je bio u Šibeniku nedavno, ali ja sam to u zadnji čas doznala. Inače bih i ja došla. Mi ne odustajemo. Plenković je rekao da di smo do sada bile, da za nas nije nikada čuo! Ali morao je. Mi smo aktivne od prvog dana. Bile smo i u Gradu Šibeniku i u Županiji i kod jedne i kod druge vlasti. Išli u HDZ i u SDP, ali nam nitko nije pomogao. Jedini je Petar Baranović, kad je bio zastupnik u Saboru, dva puta govorio o nama – rekla je Jadranka i dodala da je upravo ovih dana, kao što je bilo i dogovoreno, ministru Bačiću poslala popis svih radnica s točnim iznosima koji im država treba platiti. Nadaju se da ovaj put neće biti izigrane, ali ono kroz što su prošle u posljednjih 20-ak godina teško je zaboraviti.

---

image

Nekadašnje radnice Revije na hodniku Trgovačkog suda u Šibeniku 2007. godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Mi smo i danas ogorčene na stečajnog upravitelja, naše suce, državno odvjetništvo, jer nas nisu podržali, nisu nas htjeli čuti. Naša im riječ nije bila važna. Na ročištima nismo mogle sve ni biti prisutne. Nisu nas puštali u sudnicu i onda kada bi sve završilo, pognute glave i tužne išle smo pred novinare. Jedino su nas oni slušali i pratili od početka – ističe Radojka, a s njom se slažu Anica i Jadranka.

- Radile smo danonoćno i za vrijeme rata dok su bile zračna i opća opasnost, pod zamračenjem, s crnom folijom na prozorima. U staroj Reviji na rivi šivale smo uniforme za našu vojsku. Prvo za Zadrane, a onda za šibensku, 113. brigadu. Pošteno smo to radile tri godine i danas bi u jednu ruku trebale za to imati i status hrvatskog branitelja, kao što su, znamo to, neke žene kuhale u "Solarisu" osam mjeseci za pričuvni sastav policije, odnosno tadašnji Zbor narodne garde, i one su to dobile! A mi dobili neku plaketu na zid, ni ne znamo di je završila! Još kada smo morale trčati u sklonište, niz one skale, vani na ulicu pa u drugu zgradu gdje se nalazilo sklonište. Nekada bi i puzale, jer su govorili da ima snajperista - prisjećaju se Anica i Jadranka.

Radojka je pak tijekom rata zbog svog angažmana u Civilnoj zaštiti u Tromilji, gdje živi, dobila i orden iz Reda Danice, ali joj to, kaže, ništa ne znači.

---

image

Radojka Pekas

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- U to vrijeme jedan mi je sin bio na Velebitu, a drugi, s 18 godina, di je bio nisam ni znala. Vodila sam brigu i o dvoje unučadi, blizancima. Ujutro s njima u vrtić, pa u Reviju, a nakon Revije u Civilnu zaštitu. U Reviji smo i noćili. Jednom sam, s još osam žena, pet dana i noći ostala na poslu i nisam išla kući svojoj dici. Radili smo za njemački Jobis i dogodilo se da je jedan punat bio preko mjere u 600 suknji. Sve smo to morale ispraviti i urediti da roba može ići za Njemačku – prisjeća se Radojka koja s puno ljubavi, i danas nakon svega, govori o poslu koji ne bi mijenjala ni za koji drugi na svijetu!

No, priča o Reviji za ove tri radnice ima i lijepu stranu. Možda je u naletima svih nepravdi i poniženja u posljednjih 20 i više godina zakopana negdje duboko u sjećanjima, ali ipak nije izbrisana.

- Bile smo kao jedna obitelj. Bilo je pisme, uživanja i zajedništva. Slavili smo sve blagdane, Božić, Uskrs... Donile bi mesa, jaja, recimo, a kad bi bio pravoslavni Uskrs onda bi one donile još i više. Poštivale smo jedne druge. Nismo se mogle micati od stroja, ali je jezik uvik radija. Bilo je i viceva i šala. Ja bi znala i zapivat čim dođem na posao, a oni bi me pitali kako mogu tako rano pivati. Ujutro bi svoje probleme ostavljala ispred Revije, a kad posao završi, pokupila ih i išla kući – Jadranka će s nostalgijom.

---

image

Nekadašnji pogon tekstilne tvrtke Revija 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Bila su to, dodaje Anica, neka druga vremena, a i ljudi su bili drukčiji!

- Skupa smo se veselile i skupa plakale. Nije bilo krštenja i vjenčanja koje nismo proslavile. Kada bi neka od nas bila bolesna, odmah bi zvale i pitale kako je, treba li joj što, a ako bi bila duže na bolovanju išle bi kući u posjet!

- Moji najsretniji trenuci u Reviji bili su 70-ih godina, kada smo primale viškove na plaću. Tako sam napravila zidove od kuće i stavila ploču! Sretne su mi bile i tri godine rada u Skradinu, gdje se otvorila Revija i gdje smo obučavale mlade žene za šivanje. Tu su radile žene iz Bratiškovaca, Đevrsaka i cile okolice Skradina. Bili smo kao braća i sestre. I danas iman lipe uspomene od tih mojih žena – nakratko se Radojka prisjetila minulih dana Revijine slave, ali povratak u sadašnjost je neizbježan.

- U jednom sam momentu jadna i tužna, a u drugom imam neku nadu da će ipak biti nešto, da ćemo dobiti te svoje novce, tih nekih 6000-7000 eura, ili koliko već koga zapada. Vjerujem ministru Bačiću, u mojim očima on je jedini pošten – dodaje Radojka, a Jadranka brzo objašnjava da je to iznos bez kamata.

Jasno im je koliku je vrijednost izgubio njihov novac tijekom svih tih godina čekanja, no da bi dobile plaće uvećane za kamate trebale bi naknadno tužiti državu. A to, im se više ne da, niti vjeruju da bi od toga nešto bilo na kraju. Anicu pak brine hoće li i ovo obećanje biti ludom radovanje.

---

image

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix
---

- Nisam previše optimistična. Da su imali volje, mogli su to riješiti u ove 23 godine. U Vladi su sada rekli da nije problem novac, nego model isplate. Pa neka ga nađu. Ali ono što mi nikako ne želimo je da to bude nekakva socijalna mjera kako se sada spominje kao mogućnost pa da to dobivamo u nekakvim malim mjesečnim iznosima – objašnjava Anica, a Jadranka najavljuje i nove korake.

- Očekivali smo novi sastanak krajem veljače i sada ćemo vidjeti tjedan ili dva. Teško je do ministra Bačića sada doći. Svaki dan je u drugom gradu, ali ako nas ne budu zvali, mi smo spremne u još većem broju otići ponovno na Markov trg. Ovaj put nećemo biti tihe. Zviždat ćemo i vikati, ali nećemo odustati od svoje borbe. Neka nam se i druge kolegice pridruže. Ne samo da kažu da njih ne zanimaju prosvjedi i sastanci, ali ih zanima, pa nas zovu, kada će biti isplata! Evo, uskoro će 8. ožujka – Međunarodni dan žena, pa da ga i mi, barem iduće godine, proslavimo, zapjevamo i zaplešemo kako spada - zaključile su Jadranka, Anica i Radojka, radnice bivše šibenske Revije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umorne i ogorčene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => umorne i ogorčene 2 0 9658 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 14:02:00 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 08:04:48 [modified_by] => 3164 [publish_up] => 2024-03-03 08:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Radnice ugasle 'Revije' 23 godine čekaju svoje plaće: 'Opet ćemo na Markov trg ako treba, ali ovaj put nećemo biti tihe' page_title=Radnice ugasle 'Revije' 23 godine čekaju svoje plaće: 'Opet ćemo na Markov trg ako treba, ali ovaj put nećemo biti tihe' [metakey] => tvornica tekstila revija, stečaj, neisplaćene plaće, prosvjed na markovu trgu, jadranka košarić, anica gojanović, Radojka Pekas, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677553.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26682908.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26682904.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677563.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677559.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26677557.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26103920.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26103918.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26103916.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26103907.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/24565614.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1348904.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/1526705.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Radojka Pekas, Anica Gojanovi\u0107 i Jadranka Ko\u0161ari\u0107<\/p>","

Zgrada u kojoj je bio pogon biv\u0161e tvornice tekstila Revija, danas zarasla u \u0161ipra\u017eju<\/p>","

Zgrada u kojoj je bio pogon biv\u0161e tvornice tekstila Revija, danas zarasla u \u0161ipra\u017eju
\n\u00a0<\/p>","

Anica Gojanovi\u0107<\/p>","

Jadranka Ko\u0161ari\u0107<\/p>","

Radojka Pekas<\/p>","

Biv\u0161e radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu<\/p>","

Biv\u0161e radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu<\/p>","

Biv\u0161e radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu<\/p>","

Zagreb, 231123.
\nTrg svetog Marka.
\nNovi sindikat organizirao je prosvjed bivsih radnica sibenske tvrtke Revija.
","

Mirni prosvjed biv\u0161ih radnica Revije ispred zgrade Suda u \u0160ibeniku, odr\u017ean u o\u017eujku pro\u0161le godine
\n\u00a0<\/p>","

Nekada\u0161nje radnice Revije\u00a0na hodniku Trgova\u010dkog suda u \u0160ibeniku 2007. godine<\/p>","

Nekada\u0161nji pogon tekstilne tvrtke Revija\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1182","hd_26677553_1920.jpg":"1920x1080","k_26677553_1280.jpg":"1280x1280","k_26677553_1024.jpg":"1024x1024","k_26677553_640.jpg":"640x640","k_26677553_480.jpg":"480x480","k_26677553_340.jpg":"340x340","k_26677553_220.jpg":"220x220","o_26677553_1280.jpg":"1280x788","o_26677553_1024.jpg":"1024x630","o_26677553_640.jpg":"640x394","o_26677553_480.jpg":"480x295","o_26677553_340.jpg":"340x209","o_26677553_220.jpg":"220x135","h_26677553_1280.jpg":"1280x854","h_26677553_1024.jpg":"1024x683","h_26677553_640.jpg":"640x427","h_26677553_480.jpg":"480x320","h_26677553_340.jpg":"340x227","h_26677553_220.jpg":"220x147","pp_26677553_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677553_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677553_640.jpg":"640x814","pp_26677553_480.jpg":"480x611","pp_26677553_340.jpg":"340x432","pp_26677553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_26682908_1920.jpg":"1920x1080","k_26682908_1280.jpg":"1280x1280","k_26682908_1024.jpg":"1024x1024","k_26682908_640.jpg":"640x640","k_26682908_480.jpg":"480x480","k_26682908_340.jpg":"340x340","k_26682908_220.jpg":"220x220","o_26682908_1280.jpg":"1280x783","o_26682908_1024.jpg":"1024x626","o_26682908_640.jpg":"640x391","o_26682908_480.jpg":"480x293","o_26682908_340.jpg":"340x208","o_26682908_220.jpg":"220x134","h_26682908_1280.jpg":"1280x854","h_26682908_1024.jpg":"1024x683","h_26682908_640.jpg":"640x427","h_26682908_480.jpg":"480x320","h_26682908_340.jpg":"340x227","h_26682908_220.jpg":"220x147","pp_26682908_1280.jpg":"1280x1628","pp_26682908_1024.jpg":"1024x1303","pp_26682908_640.jpg":"640x814","pp_26682908_480.jpg":"480x611","pp_26682908_340.jpg":"340x432","pp_26682908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_26682904_1920.jpg":"1920x1080","k_26682904_1280.jpg":"1280x1280","k_26682904_1024.jpg":"1024x1024","k_26682904_640.jpg":"640x640","k_26682904_480.jpg":"480x480","k_26682904_340.jpg":"340x340","k_26682904_220.jpg":"220x220","o_26682904_1280.jpg":"1280x790","o_26682904_1024.jpg":"1024x632","o_26682904_640.jpg":"640x395","o_26682904_480.jpg":"480x296","o_26682904_340.jpg":"340x209","o_26682904_220.jpg":"220x135","h_26682904_1280.jpg":"1280x854","h_26682904_1024.jpg":"1024x683","h_26682904_640.jpg":"640x427","h_26682904_480.jpg":"480x320","h_26682904_340.jpg":"340x227","h_26682904_220.jpg":"220x147","pp_26682904_1280.jpg":"1280x1628","pp_26682904_1024.jpg":"1024x1303","pp_26682904_640.jpg":"640x814","pp_26682904_480.jpg":"480x611","pp_26682904_340.jpg":"340x432","pp_26682904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_26677563_1920.jpg":"1920x1080","k_26677563_1280.jpg":"1280x1280","k_26677563_1024.jpg":"1024x1024","k_26677563_640.jpg":"640x640","k_26677563_480.jpg":"480x480","k_26677563_340.jpg":"340x340","k_26677563_220.jpg":"220x220","o_26677563_1280.jpg":"1280x838","o_26677563_1024.jpg":"1024x670","o_26677563_640.jpg":"640x419","o_26677563_480.jpg":"480x314","o_26677563_340.jpg":"340x222","o_26677563_220.jpg":"220x144","h_26677563_1280.jpg":"1280x854","h_26677563_1024.jpg":"1024x683","h_26677563_640.jpg":"640x427","h_26677563_480.jpg":"480x320","h_26677563_340.jpg":"340x227","h_26677563_220.jpg":"220x147","pp_26677563_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677563_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677563_640.jpg":"640x814","pp_26677563_480.jpg":"480x611","pp_26677563_340.jpg":"340x432","pp_26677563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_26677559_1920.jpg":"1920x1080","k_26677559_1280.jpg":"1280x1280","k_26677559_1024.jpg":"1024x1024","k_26677559_640.jpg":"640x640","k_26677559_480.jpg":"480x480","k_26677559_340.jpg":"340x340","k_26677559_220.jpg":"220x220","o_26677559_1280.jpg":"1280x818","o_26677559_1024.jpg":"1024x654","o_26677559_640.jpg":"640x409","o_26677559_480.jpg":"480x307","o_26677559_340.jpg":"340x217","o_26677559_220.jpg":"220x140","h_26677559_1280.jpg":"1280x854","h_26677559_1024.jpg":"1024x683","h_26677559_640.jpg":"640x427","h_26677559_480.jpg":"480x320","h_26677559_340.jpg":"340x227","h_26677559_220.jpg":"220x147","pp_26677559_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677559_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677559_640.jpg":"640x814","pp_26677559_480.jpg":"480x611","pp_26677559_340.jpg":"340x432","pp_26677559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_26677557_1920.jpg":"1920x1080","k_26677557_1280.jpg":"1280x1280","k_26677557_1024.jpg":"1024x1024","k_26677557_640.jpg":"640x640","k_26677557_480.jpg":"480x480","k_26677557_340.jpg":"340x340","k_26677557_220.jpg":"220x220","o_26677557_1280.jpg":"1280x812","o_26677557_1024.jpg":"1024x649","o_26677557_640.jpg":"640x406","o_26677557_480.jpg":"480x304","o_26677557_340.jpg":"340x215","o_26677557_220.jpg":"220x139","h_26677557_1280.jpg":"1280x854","h_26677557_1024.jpg":"1024x683","h_26677557_640.jpg":"640x427","h_26677557_480.jpg":"480x320","h_26677557_340.jpg":"340x227","h_26677557_220.jpg":"220x147","pp_26677557_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677557_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677557_640.jpg":"640x814","pp_26677557_480.jpg":"480x611","pp_26677557_340.jpg":"340x432","pp_26677557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103920_1920.jpg":"1920x1080","k_26103920_1280.jpg":"1280x1280","k_26103920_1024.jpg":"1024x1024","k_26103920_640.jpg":"640x640","k_26103920_480.jpg":"480x480","k_26103920_340.jpg":"340x340","k_26103920_220.jpg":"220x220","o_26103920_1280.jpg":"1280x853","o_26103920_1024.jpg":"1024x682","o_26103920_640.jpg":"640x426","o_26103920_480.jpg":"480x320","o_26103920_340.jpg":"340x226","o_26103920_220.jpg":"220x146","h_26103920_1280.jpg":"1280x854","h_26103920_1024.jpg":"1024x683","h_26103920_640.jpg":"640x427","h_26103920_480.jpg":"480x320","h_26103920_340.jpg":"340x227","h_26103920_220.jpg":"220x147","pp_26103920_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103920_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103920_640.jpg":"640x814","pp_26103920_480.jpg":"480x611","pp_26103920_340.jpg":"340x432","pp_26103920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103918_1920.jpg":"1920x1080","k_26103918_1280.jpg":"1280x1280","k_26103918_1024.jpg":"1024x1024","k_26103918_640.jpg":"640x640","k_26103918_480.jpg":"480x480","k_26103918_340.jpg":"340x340","k_26103918_220.jpg":"220x220","o_26103918_1280.jpg":"1280x853","o_26103918_1024.jpg":"1024x682","o_26103918_640.jpg":"640x426","o_26103918_480.jpg":"480x320","o_26103918_340.jpg":"340x226","o_26103918_220.jpg":"220x146","h_26103918_1280.jpg":"1280x854","h_26103918_1024.jpg":"1024x683","h_26103918_640.jpg":"640x427","h_26103918_480.jpg":"480x320","h_26103918_340.jpg":"340x227","h_26103918_220.jpg":"220x147","pp_26103918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103918_640.jpg":"640x814","pp_26103918_480.jpg":"480x611","pp_26103918_340.jpg":"340x432","pp_26103918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103916_1920.jpg":"1920x1080","k_26103916_1280.jpg":"1280x1280","k_26103916_1024.jpg":"1024x1024","k_26103916_640.jpg":"640x640","k_26103916_480.jpg":"480x480","k_26103916_340.jpg":"340x340","k_26103916_220.jpg":"220x220","o_26103916_1280.jpg":"1280x853","o_26103916_1024.jpg":"1024x682","o_26103916_640.jpg":"640x426","o_26103916_480.jpg":"480x320","o_26103916_340.jpg":"340x226","o_26103916_220.jpg":"220x146","h_26103916_1280.jpg":"1280x854","h_26103916_1024.jpg":"1024x683","h_26103916_640.jpg":"640x427","h_26103916_480.jpg":"480x320","h_26103916_340.jpg":"340x227","h_26103916_220.jpg":"220x147","pp_26103916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103916_640.jpg":"640x814","pp_26103916_480.jpg":"480x611","pp_26103916_340.jpg":"340x432","pp_26103916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103907_1920.jpg":"1920x1080","k_26103907_1280.jpg":"1280x1280","k_26103907_1024.jpg":"1024x1024","k_26103907_640.jpg":"640x640","k_26103907_480.jpg":"480x480","k_26103907_340.jpg":"340x340","k_26103907_220.jpg":"220x220","o_26103907_1280.jpg":"1280x853","o_26103907_1024.jpg":"1024x682","o_26103907_640.jpg":"640x426","o_26103907_480.jpg":"480x320","o_26103907_340.jpg":"340x226","o_26103907_220.jpg":"220x146","h_26103907_1280.jpg":"1280x854","h_26103907_1024.jpg":"1024x683","h_26103907_640.jpg":"640x427","h_26103907_480.jpg":"480x320","h_26103907_340.jpg":"340x227","h_26103907_220.jpg":"220x147","pp_26103907_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103907_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103907_640.jpg":"640x814","pp_26103907_480.jpg":"480x611","pp_26103907_340.jpg":"340x432","pp_26103907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_24565614_1920.jpg":"1920x1080","k_24565614_1280.jpg":"1280x1280","k_24565614_1024.jpg":"1024x1024","k_24565614_640.jpg":"640x640","k_24565614_480.jpg":"480x480","k_24565614_340.jpg":"340x340","k_24565614_220.jpg":"220x220","o_24565614_1280.jpg":"1280x768","o_24565614_1024.jpg":"1024x614","o_24565614_640.jpg":"640x384","o_24565614_480.jpg":"480x288","o_24565614_340.jpg":"340x204","o_24565614_220.jpg":"220x132","h_24565614_1280.jpg":"1280x854","h_24565614_1024.jpg":"1024x683","h_24565614_640.jpg":"640x427","h_24565614_480.jpg":"480x320","h_24565614_340.jpg":"340x227","h_24565614_220.jpg":"220x147","pp_24565614_1280.jpg":"1280x1628","pp_24565614_1024.jpg":"1024x1303","pp_24565614_640.jpg":"640x814","pp_24565614_480.jpg":"480x611","pp_24565614_340.jpg":"340x432","pp_24565614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_1348904_1920.jpg":"1920x1080","k_1348904_1280.jpg":"1280x1280","k_1348904_1024.jpg":"1024x1024","k_1348904_640.jpg":"640x640","k_1348904_480.jpg":"480x480","k_1348904_340.jpg":"340x340","k_1348904_220.jpg":"220x220","o_1348904_1280.jpg":"1280x851","o_1348904_1024.jpg":"1024x681","o_1348904_640.jpg":"640x425","o_1348904_480.jpg":"480x319","o_1348904_340.jpg":"340x226","o_1348904_220.jpg":"220x146","h_1348904_1280.jpg":"1280x854","h_1348904_1024.jpg":"1024x683","h_1348904_640.jpg":"640x427","h_1348904_480.jpg":"480x320","h_1348904_340.jpg":"340x227","h_1348904_220.jpg":"220x147","pp_1348904_1280.jpg":"1280x1628","pp_1348904_1024.jpg":"1024x1303","pp_1348904_640.jpg":"640x814","pp_1348904_480.jpg":"480x611","pp_1348904_340.jpg":"340x432","pp_1348904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_1526705_1920.jpg":"1920x1080","k_1526705_1280.jpg":"1280x1280","k_1526705_1024.jpg":"1024x1024","k_1526705_640.jpg":"640x640","k_1526705_480.jpg":"480x480","k_1526705_340.jpg":"340x340","k_1526705_220.jpg":"220x220","o_1526705_1280.jpg":"1280x824","o_1526705_1024.jpg":"1024x659","o_1526705_640.jpg":"640x412","o_1526705_480.jpg":"480x309","o_1526705_340.jpg":"340x219","o_1526705_220.jpg":"220x141","h_1526705_1280.jpg":"1280x854","h_1526705_1024.jpg":"1024x683","h_1526705_640.jpg":"640x427","h_1526705_480.jpg":"480x320","h_1526705_340.jpg":"340x227","h_1526705_220.jpg":"220x147","pp_1526705_1280.jpg":"1280x1628","pp_1526705_1024.jpg":"1024x1303","pp_1526705_640.jpg":"640x814","pp_1526705_480.jpg":"480x611","pp_1526705_340.jpg":"340x432","pp_1526705_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4190949 Threads: 3 Questions: 127731228 Slow queries: 55195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3861942 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/radnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe-1368899 [printLink] => /dalmacija/obala/radnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe-1368899?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750094 [name] => tvornica tekstila revija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 17:23:01 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica-tekstila-revija [link] => /tag/tvornica-tekstila-revija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283826 [name] => stečaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stecaj [link] => /tag/stecaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688581 [name] => neisplaćene plaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-23 14:31:06 [main_article_id] => 0 [alias] => neisplacene-place [link] => /tag/neisplacene-place ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748481 [name] => prosvjed na markovu trgu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-17 16:50:22 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-na-markovu-trgu [link] => /tag/prosvjed-na-markovu-trgu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750095 [name] => jadranka košarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 17:23:01 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranka-kosaric [link] => /tag/jadranka-kosaric ) [5] => stdClass Object ( [id] => 750096 [name] => anica gojanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 17:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => anica-gojanovic [link] => /tag/anica-gojanovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 712853 [name] => Radojka Pekas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-16 11:58:30 [main_article_id] => 0 [alias] => radojka-pekas [link] => /tag/radojka-pekas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umorne i ogorčene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radnice ugasle ‘Revije‘ 23 godine čekaju svoje plaće: ‘Opet ćemo na Markov trg ako treba, ali ovaj put nećemo biti tihe‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677553.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Radojka Pekas, Anica Gojanović i Jadranka Košarić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677553.jpg [title] =>

Radojka Pekas, Anica Gojanović i Jadranka Košarić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26682908.jpg [title] =>

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26682904.jpg [title] =>

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677563.jpg [title] =>

Anica Gojanović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677559.jpg [title] =>

Jadranka Košarić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26677557.jpg [title] =>

Radojka Pekas

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26103920.jpg [title] =>

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26103918.jpg [title] =>

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26103916.jpg [title] =>

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26103907.jpg [title] =>

Zagreb, 231123.
Trg svetog Marka.
Novi sindikat organizirao je prosvjed bivsih radnica sibenske tvrtke Revija.
Damjan Tadic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/24565614.jpg [title] =>

Mirni prosvjed bivših radnica Revije ispred zgrade Suda u Šibeniku, održan u ožujku prošle godine
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1348904.jpg [title] =>

Nekadašnje radnice Revije na hodniku Trgovačkog suda u Šibeniku 2007. godine

Nikša Stipaničev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/1526705.jpg [title] =>

Nekadašnji pogon tekstilne tvrtke Revija 

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne traže ništa što nije njihovo, već samo svojih devet zarađenih plaća, isplatu kojih čekaju 23 godine! I ne odustaju, iako su u toj borbi, umorne i iscrpljene, pune gorčine zbog nepravde koju su doživjele, već i starost dočekale!

Uglas to ponavljaju Jadranka Košarić, Anica Gojanović i Radojka Pekas, bivše radnice propale šibenske Revije, nekad poznatog brenda u svijetu tekstilne industrije bivše države, čije su se haljine, suknje, bluze, hlače i jakne prodavale od Triglava do Đevđelije.

U novije doba Revija je pak postala sinonim za najduži stečaj u hrvatskoj povijesti. Trajao je gotovo 20 godina, te je u rujnu 2020. godine okončan u rekordnom vremenu: za nepunu minutu sud je rekao svoje i Revija je postala prošlost. Ali nije plaća stečajnog upravitelja. Sudskom odlukom pripalo mu je 630.000 kuna bruto. Radnice, njih 326, koje su za svoje neisplaćene plaće i otpremnine potraživale ukupno 9,7 milijuna kuna (1,29 milijuna eura), nisu dobile ni lipe.

Jadranka, Anica i Radojka Reviji su zajedno dale stotinjak godina života, a danas žive s 300 eura mirovine. Ili nešto više, kao Anica i Radojka, koje imaju nekoliko desetaka eura više na račun mirovine pokojnog supruga.

---

image

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Nakon što je tvornica prestala raditi, morale su se, kažu, snalaziti kako su znale i umjele. Radile su i na crno, njegovale starije i bolesne, mijenjale im pelene poput Jadranke ili kopale i orale te nastavile šivati kod kuće poput Radojke ili kao Anica bile čistačice na jednoj benzinskoj crpki na autoputu. Trebalo je, kažu, nastaviti živjeti, školovati djecu, otplaćivati kredite, plaćati ovrhe...

- Već 23 godine čekamo svoje neisplaćene plaće. Ostarile smo u tom čekanju. Kad se sad osvrnem, pitam se kako smo izdržale devet mjeseci bez ijedne lipe. Netko bi rekao zašto niste otišle? Ali ako odeš, izgubit ćeš sva prava, a i di smo mogle otići mi koje smo tada bile u 40-im ili 50-im godinama života? Tko će vas uzeti? Svima ste prestari.

Devet mjeseci dolazile smo na posao, a sve oko nas je propadalo. Bila sam tada sindikalna povjerenica, dosta sam toga znala, ali nitko ti neće otkriti karte do kraja i reći u kakvoj se situaciji firma nalazi. Direktor se tri mjeseca nije pojavio u Reviji, a mi smo dolazile svakog dana.

Sjećam se i kada su nam plaću smanjili za 15 posto da bi se gradio novi pogon u Bilicama, u koji smo se iz zgrade na rivi u gradu preselili 1993. godine. Rekli su da je to privremeno, ali nije bilo. Nikada nam to nisu vratili, a mi smo pokraj svih svojih muka radile kao da imamo plaću od 1000 ili 2000 eura, a bila je kao da danas primate 200 ili 300 eura – s gorčinom govori Anica Gojanović.

---

image

Anica Gojanović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Neke radnice kraj stečaja nisu ni dočekale, neke su se povukle i nisu išle ni na ročišta, umorne od svega odustale su i od prosvjeda. Ne i Jadranka, Anica i Radojka. One su i prije tri mjeseca, osim Radojke koju je bolest spriječila, s grupom još aktivnih kolegica prosvjedovale na Markovu trgu i tražile da im država, koja je u ime svojih potraživanja postala vlasnik pogona u Bilicama te ostalih Revijinih nekretnina i pokretnina, isplati zarađene plaće.

Nadu im je probudio ministar Branko Bačić, koji ih je u prosincu primio u Banskim dvorima i obećao isplatu plaća. Novac nije problem, poručio je, ali jest pravna forma kako ga dati, budući da je stečaj završen prije, bit će skoro, i četiri godine! Na tomu je i ostalo, premda je Novi sindikat koji zastupa Revijine radnice spominjao, ako treba, i donošenje Lex Revija samo da konačno radnice dobiju što im pripada. Bačić je obećao novi sastanak i razgovor o modelu isplate neisplaćenih plaća krajem veljače. No, još ih nitko, kaže Jadranka, nije zvao.

- Bačić je bio u Šibeniku nedavno, ali ja sam to u zadnji čas doznala. Inače bih i ja došla. Mi ne odustajemo. Plenković je rekao da di smo do sada bile, da za nas nije nikada čuo! Ali morao je. Mi smo aktivne od prvog dana. Bile smo i u Gradu Šibeniku i u Županiji i kod jedne i kod druge vlasti. Išli u HDZ i u SDP, ali nam nitko nije pomogao. Jedini je Petar Baranović, kad je bio zastupnik u Saboru, dva puta govorio o nama – rekla je Jadranka i dodala da je upravo ovih dana, kao što je bilo i dogovoreno, ministru Bačiću poslala popis svih radnica s točnim iznosima koji im država treba platiti. Nadaju se da ovaj put neće biti izigrane, ali ono kroz što su prošle u posljednjih 20-ak godina teško je zaboraviti.

---

image

Nekadašnje radnice Revije na hodniku Trgovačkog suda u Šibeniku 2007. godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Mi smo i danas ogorčene na stečajnog upravitelja, naše suce, državno odvjetništvo, jer nas nisu podržali, nisu nas htjeli čuti. Naša im riječ nije bila važna. Na ročištima nismo mogle sve ni biti prisutne. Nisu nas puštali u sudnicu i onda kada bi sve završilo, pognute glave i tužne išle smo pred novinare. Jedino su nas oni slušali i pratili od početka – ističe Radojka, a s njom se slažu Anica i Jadranka.

- Radile smo danonoćno i za vrijeme rata dok su bile zračna i opća opasnost, pod zamračenjem, s crnom folijom na prozorima. U staroj Reviji na rivi šivale smo uniforme za našu vojsku. Prvo za Zadrane, a onda za šibensku, 113. brigadu. Pošteno smo to radile tri godine i danas bi u jednu ruku trebale za to imati i status hrvatskog branitelja, kao što su, znamo to, neke žene kuhale u "Solarisu" osam mjeseci za pričuvni sastav policije, odnosno tadašnji Zbor narodne garde, i one su to dobile! A mi dobili neku plaketu na zid, ni ne znamo di je završila! Još kada smo morale trčati u sklonište, niz one skale, vani na ulicu pa u drugu zgradu gdje se nalazilo sklonište. Nekada bi i puzale, jer su govorili da ima snajperista - prisjećaju se Anica i Jadranka.

Radojka je pak tijekom rata zbog svog angažmana u Civilnoj zaštiti u Tromilji, gdje živi, dobila i orden iz Reda Danice, ali joj to, kaže, ništa ne znači.

---

image

Radojka Pekas

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- U to vrijeme jedan mi je sin bio na Velebitu, a drugi, s 18 godina, di je bio nisam ni znala. Vodila sam brigu i o dvoje unučadi, blizancima. Ujutro s njima u vrtić, pa u Reviju, a nakon Revije u Civilnu zaštitu. U Reviji smo i noćili. Jednom sam, s još osam žena, pet dana i noći ostala na poslu i nisam išla kući svojoj dici. Radili smo za njemački Jobis i dogodilo se da je jedan punat bio preko mjere u 600 suknji. Sve smo to morale ispraviti i urediti da roba može ići za Njemačku – prisjeća se Radojka koja s puno ljubavi, i danas nakon svega, govori o poslu koji ne bi mijenjala ni za koji drugi na svijetu!

No, priča o Reviji za ove tri radnice ima i lijepu stranu. Možda je u naletima svih nepravdi i poniženja u posljednjih 20 i više godina zakopana negdje duboko u sjećanjima, ali ipak nije izbrisana.

- Bile smo kao jedna obitelj. Bilo je pisme, uživanja i zajedništva. Slavili smo sve blagdane, Božić, Uskrs... Donile bi mesa, jaja, recimo, a kad bi bio pravoslavni Uskrs onda bi one donile još i više. Poštivale smo jedne druge. Nismo se mogle micati od stroja, ali je jezik uvik radija. Bilo je i viceva i šala. Ja bi znala i zapivat čim dođem na posao, a oni bi me pitali kako mogu tako rano pivati. Ujutro bi svoje probleme ostavljala ispred Revije, a kad posao završi, pokupila ih i išla kući – Jadranka će s nostalgijom.

---

image

Nekadašnji pogon tekstilne tvrtke Revija 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Bila su to, dodaje Anica, neka druga vremena, a i ljudi su bili drukčiji!

- Skupa smo se veselile i skupa plakale. Nije bilo krštenja i vjenčanja koje nismo proslavile. Kada bi neka od nas bila bolesna, odmah bi zvale i pitale kako je, treba li joj što, a ako bi bila duže na bolovanju išle bi kući u posjet!

- Moji najsretniji trenuci u Reviji bili su 70-ih godina, kada smo primale viškove na plaću. Tako sam napravila zidove od kuće i stavila ploču! Sretne su mi bile i tri godine rada u Skradinu, gdje se otvorila Revija i gdje smo obučavale mlade žene za šivanje. Tu su radile žene iz Bratiškovaca, Đevrsaka i cile okolice Skradina. Bili smo kao braća i sestre. I danas iman lipe uspomene od tih mojih žena – nakratko se Radojka prisjetila minulih dana Revijine slave, ali povratak u sadašnjost je neizbježan.

- U jednom sam momentu jadna i tužna, a u drugom imam neku nadu da će ipak biti nešto, da ćemo dobiti te svoje novce, tih nekih 6000-7000 eura, ili koliko već koga zapada. Vjerujem ministru Bačiću, u mojim očima on je jedini pošten – dodaje Radojka, a Jadranka brzo objašnjava da je to iznos bez kamata.

Jasno im je koliku je vrijednost izgubio njihov novac tijekom svih tih godina čekanja, no da bi dobile plaće uvećane za kamate trebale bi naknadno tužiti državu. A to, im se više ne da, niti vjeruju da bi od toga nešto bilo na kraju. Anicu pak brine hoće li i ovo obećanje biti ludom radovanje.

---

image

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix
---

- Nisam previše optimistična. Da su imali volje, mogli su to riješiti u ove 23 godine. U Vladi su sada rekli da nije problem novac, nego model isplate. Pa neka ga nađu. Ali ono što mi nikako ne želimo je da to bude nekakva socijalna mjera kako se sada spominje kao mogućnost pa da to dobivamo u nekakvim malim mjesečnim iznosima – objašnjava Anica, a Jadranka najavljuje i nove korake.

- Očekivali smo novi sastanak krajem veljače i sada ćemo vidjeti tjedan ili dva. Teško je do ministra Bačića sada doći. Svaki dan je u drugom gradu, ali ako nas ne budu zvali, mi smo spremne u još većem broju otići ponovno na Markov trg. Ovaj put nećemo biti tihe. Zviždat ćemo i vikati, ali nećemo odustati od svoje borbe. Neka nam se i druge kolegice pridruže. Ne samo da kažu da njih ne zanimaju prosvjedi i sastanci, ali ih zanima, pa nas zovu, kada će biti isplata! Evo, uskoro će 8. ožujka – Međunarodni dan žena, pa da ga i mi, barem iduće godine, proslavimo, zapjevamo i zaplešemo kako spada - zaključile su Jadranka, Anica i Radojka, radnice bivše šibenske Revije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadic/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Radojka Pekas, Anica Gojanović i Jadranka Košarić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zgrada u kojoj je bio pogon bivše tvornice tekstila Revija, danas zarasla u šipražju
 

Damjan Tadić/Cropix

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadić/Cropix

Bivše radnice Revije prosvjedovale su lani i na Markovu trgu

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 231123.
Trg svetog Marka.
Novi sindikat organizirao je prosvjed bivsih radnica sibenske tvrtke Revija.

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Mirni prosvjed bivših radnica Revije ispred zgrade Suda u Šibeniku, održan u ožujku prošle godine
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Nekadašnje radnice Revije na hodniku Trgovačkog suda u Šibeniku 2007. godine

Nikša Stipaničev/Cropix

Nekadašnji pogon tekstilne tvrtke Revija 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/radnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe-1368899 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c91580a341574556433f786c280697136e08703a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radnice+ugasle+%E2%80%98Revije%E2%80%98+23+godine+%C4%8Dekaju+svoje+pla%C4%87e%3A+%E2%80%98Opet+%C4%87emo+na+Markov+trg+ako+treba%2C+ali+ovaj+put+ne%C4%87emo+biti+tihe%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fradnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe-1368899 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fradnice-ugasle-revije-23-godine-cekaju-svoje-place-opet-cemo-na-markov-trg-ako-treba-ali-ovaj-put-necemo-biti-tihe-1368899 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umorne i ogorčene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaumorne i ogorčene

Radnice ugasle ‘Revije‘ 23 godine čekaju svoje plaće: ‘Opet ćemo na Markov trg ako treba, ali ovaj put nećemo biti tihe‘

Piše Marija Lončar
3. ožujka 2024. - 09:02

Ne traže ništa što nije njihovo, već samo svojih devet zarađenih plaća, isplatu kojih čekaju 23 godine! I ne odustaju, iako su u toj borbi, umorne i iscrpljene, pune gorčine zbog nepravde koju su doživjele, već i starost dočekale!

Uglas to ponavljaju Jadranka Košarić, Anica Gojanović i Radojka Pekas, bivše radnice propale šibenske Revije, nekad poznatog brenda u svijetu tekstilne industrije bivše države, čije su se haljine, suknje, bluze, hlače i jakne prodavale od Triglava do Đevđelije.

U novije doba Revija je pak postala sinonim za najduži stečaj u hrvatskoj povijesti. Trajao je gotovo 20 godina, te je u rujnu 2020. godine okončan u rekordnom vremenu: za nepunu minutu sud je rekao svoje i Revija je postala prošlost. Ali nije plaća stečajnog upravitelja. Sudskom odl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:37