stdClass Object ( [id] => 1326161 [title] => Roditelji u šoku: ‘S Gradom dogovorena cijena od 90 eura, a nama je nabili na 130?! Ucjenjuje nas se našom djecom‘ [alias] => roditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Privatni vrtići morali su povećati cijenu boravka djece jer im gradski oci ne žele povećati subvencije. Od rujna 2022. godine boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima za roditelje je skuplji, i to za 22 posto. Značajni dio roditelja usmjerio je svoje negodovanje na gradsku vlast kao krivca za takav ishod jer uporno odbijaju izjednačiti subvencije koje iz proračuna plaćaju za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima s onima koju izdvajaju za djecu u gradskim vrtićima", tako se u medijima o cijenama boravka djece u privatnim i gradskim šibenskim vrtićima pisalo u rujnu prošle godine.

U rujnu ove godine priča je dobila nastavak. No, kako bi stvar bila jasnija, vratimo se za početak nekih godinu dana unatrag. Dakle, privatni i vjerski šibenski vrtići cijene svojih usluga, odnosno boravka djece u njihovim vrtićima, "morali" su povećati za 22 posto jer im Grad, s obzirom da su privatnici, nije "htio" sufinancirati razliku do ekonomske cijene boravka u istom iznosu kao i za vrtiće u svom vlasništvu.

Točnije, subvencija po djetetu u privatnim i vjerskim vrtićima tada je iznosila 900 kuna, a za dijete koje pohađa gradski vrtić šibenska je gradska uprava izdvajala 1950 kuna. Zbog toga je boravak djeteta u privatnom ili vjerskom vrtiću za roditelje bio znatno skuplja opcija, no, s obzirom da u gradskim vrtićima ipak nema dovoljno mjesta za svu šibensku djecu, neki drugog izbora nisu ni imali.

Optimalan model

Šibenska gradska uprava na taj je problem odgovorila na način da je osnovala povjerenstvo koje je izradilo optimalan model sufinanciranja djece u predškolskim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača na temelju provedene analize. U studenome prošle godine donesena je odluka da će cijena boravka u vrtićima za sve roditelje, polaznike javnih gradskih ustanova, kao i ustanova privatnih i vjerskih osnivača, s prvim danom 2023. godine biti izjednačena, a iznosit će 90 eura, odnosno 678 kuna, a Grad Šibenik sufinancirat će razliku do pune ekonomske cijene djeteta, koja je u svakoj od ustanova različita. Napomenimo da je time cijena boravka djeteta u gradskom vrtiću porasla za nešto manje od 20 eura, a u privatnom, odnosno vjerskom, smanjila se za dobrih 40 eura.

– Modelom koji planiramo primijeniti svi su roditelji, naši sugrađani, stavljeni u jednak položaj i plaćat će jednaku cijenu vrtića za svoje dijete. Osnivači privatnih i vjerskih vrtića partneri su Grada Šibenika te će Grad sufinancirati razliku do pune ekonomske cijene djeteta, naravno, uz činjenicu da je dijete upisano u skladu s propisanim standardima – kazao je tada šibenski gradonačelnik Željko Burić.

---

image

U gradskoj upravi predstavljen je u studenome 2022. novi model sufinanciranja boravka djece u vrtićima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No osnivače, odnosno ravnatelje privatnih i vjerskih šibenskih dječjih vrtića, takvo rješenje nije zadovoljilo.

"U nastojanju da postignemo dogovor te da se na korektan način reguliraju partnerski odnosi Grada i privatnih i vjerskih vrtića, dopustili smo poslovnu analizu. Analiza je provedena isključivo od strane zaposlenika Grada i zaključci analize u mnogim dijelovima nemaju uporište u ekonomskim parametrima koji čine poslovanje ustanove ranog i predškolskog odgoja.

Ekonomska cijena, koju je Grad predložio svakom pojedinom vrtiću, ne samo da nema zakonsko uporište, već nema nikakvog gospodarskog smisla. Ponuđena ekonomska cijena odvela bi privatne i vjerske vrtiće u stečaj te bi na takav način 700 djece bilo bez mjesta u predškolskim ustanovama.

Tihi prosvjed

Grad Šibenik je u praksi sufinancirao pohađanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu sa svog područja, ali uz diskriminaciju djece prema kriteriju pohađaju li gradski vrtić ili privatni, odnosno vjerski, pri čemu roditelje djece koja pohađaju gradske vrtiće Grad Šibenik sufinancira u znatno većem iznosu." Tim su priopćenjem ravnatelji privatnih i vjerskih vrtića u siječnju ove godine objasnili svoje nezadovoljstvo odlukom Grada o jednakim cijenama vrtića za sve i sufinanciranju razlike do pune ekonomske cijene boravka djeteta.

I svega je tu bilo, od medijskih prepucavanja priopćenjima, optužbi, angažiranja odvjetnika, pa čak i tihog prosvjeda roditelja "diskriminirane" djece u privatnim i vjerskim vrtićima na glavnom šibenskom trgu. U međuvremenu se situacija primirila, a s prvim danom rujna ove godine šibenska gradska uprava objavila je kako je dogovor s privatnim i vjerskim vrtićima postignut te da na snagu stupa odluka po kojoj će roditelji djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima plaćati istu cijenu boravka bez obzira na to tko je osnivač i vlasnik vrtića.

– Za svih 1710 djece u vrtićima od 1. rujna 2023. godine roditelji će plaćati jednako – 90 eura mjesečno. Grad Šibenik ulaže maksimalne napore, a i sredstva, kako bi sva šibenska djeca imala adekvatne uvjete za pedagoški rad te za igru i veselo djetinjstvo. Uz kontinuitet ulaganja u vlastite ustanove, nakon dugih pregovora s osnivačima privatnih i vjerskih vrtića postigli smo cilj, a to je jednaka cijena za roditelje bez obzira koji vrtić njihovo dijete pohađa – kazao je šibenski gradonačelnik.

I nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije da roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće ne plaćaju jedinstvenu cijenu od 90 eura. Njima je, kao jedinstvena, "nametnuta" cijena od 130 eura, koja već, osim osnovnog, uključuje "obogaćeni program" od 40 eura. I izbora, kako kažu, nemaju.

---

image

Tihi prosvjed roditelja i djece iz privatnih i vjerskih vrtića na Poljani
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Naime, od roditelja čije dijete pohađa Dječji vrtić "Sunce" na Brodarici, koji nam se obratio uz uvjet da ostane anoniman, a čiji su podaci poznati redakciji, prvo smo zaprimili mail u kojem nam je objašnjeno da su izigrani jer im u ugovoru koji potpisuju s vrtićem, osnovni 10-satni boravak djeteta po cijeni od 90 eura – nije ni ponuđen. Stupivši u kontakt, detaljno nam je opisan tijek sporne situacije u tom vrtiću uz priložene dokazne materijale u obliku poruka, mailova i uplatnica.

Izigrani smo

– Prva sam bila na prosvjedu na Poljani kada smo tražili izjednačavanje cijena za svu djecu, u svim vrtićima, i sada kada smo u tome uspjeli, kad je dogovor s Gradom postignut, ne mogu vam opisati koliko se izigrano osjećam. Roditeljima čija djeca idu u gradske vrtiće cijena boravka se povećala, a nama, čija djeca idu u privatne vrtiće, cijena umjesto da je manja, ostala je ista, odnosno iznosi 130 eura.

Želim napomenuti kako ovaj dogovor jedino nisu izigrali vjerski vrtići. Na roditeljskom sastanku, odnosno na potpisivanju ugovora, vidjeli smo da opcija 10-satnog boravka djeteta u vrtiću u iznosu od 90 eura nigdje nije ni napisana, ne postoji, već je jedina opcija na ugovoru bila ona od 130 eura u kojoj je već uključen dodatni sportski program, a ponuđeni su još neki dodatni programi, poput engleskog jezika, koji se naknadno naplaćuju po još 20 eura.

Naravno da smo se pobunili protiv toga, ali rečeno nam je da izbora nemamo, odnosno, ako nam ne paše, da možemo svoje dijete ispisati iz ovog i upisati u drugi vrtić. Odmah smo se obratili i gradonačelniku i pročelnici, oni su brzo reagirali i rekli da će obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Državni inspektorat, na tome je stalo, a ja sam i za ovaj mjesec primila uplatnicu za vrtić u iznosu od 130 eura. Uz to, u ljetnim mjesecima plaćamo i čuvanje mjesta u vrtiću u iznosu od 90 eura – kazuje nam ta majka.

Nakon pritužbi roditelja na (novu) formiranu cijenu, ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce" provela je anketu u kojoj je od njih tražila da se izjasne "žele li isključivo redoviti 10-satni program ili obogaćeni program koji je implementiran u njihove odgojno-obrazovne skupine", pa će se na temelju dobivenih rezultata, kaže, žurno oformiti nove odgojno-obrazovne skupine – skupina djece u redovitom 10-satnom programu i skupina s obogaćenim programima. Zar nije u startu trebalo biti tako?

– Borili smo se da svi imamo istu cijenu, pobunili smo se jer smo htjeli da nam djeca pohađaju vrtiće pod istim uvjetima i uspjeli smo, da bi nam se na kraju reklo da Grad vrtićima nije ponudio dovoljno sredstava i cijena na ugovoru opet bude istih 130 eura, kao i dosad.

Ucjenjuju nas

Ucjenjuje nas se našom djecom, ako ne potpišemo, prebacit će ih se u drugi vrtić, dakle ako ne potpišem takav ugovor, idem na štetu svog djeteta koje tamo već ima svoje prijatelje, svoj ritam, svoj život. I da se razumijemo, da nam je rečeno "cijena vrtića je 350 eura jer drugačije jednostavno ne možemo", rekla bih "u redu, nema problema", jer nije problem u novcima, to su naša djeca. Problem je u načinu na koji se s nama postupa i u krivom načinu na koji je sve ovo izvedeno – stoji u pismu jedne mame.

Od Dječjeg vrtića "Sunce" zatražili smo objašnjenje i očitovanje o pritužbama koje smo primili od roditelja, a njegova ravnateljica Jasna Grubišić kazala nam je kako im Grad na sastancima nije ponudio opciju B.

---

image

Jasna Grubišić, ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Sunce’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Cjelokupno poslovanje, samim time i troškovi poslovanja, sačinjeni su iz Kurikuluma ustanove koji čine jedinstvenost i prepoznatljivost svake ustanove, pa tako i Dječjeg vrtića "Sunce". Slijedom toga osnova za utvrđivanje sredstava potrebnih za djelatnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece u vrtiću određuje se u visini ukupnih godišnjih prihoda i rashoda na temelju broja djece korisnika usluga za kalendarsku godinu.

Cijena boravka djece u vrtiću obuhvaća rashode koji su definirani Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe, te stvarne rashode provedbe redovitog 10-satnog programa kao i svakog dodatnog, kraćeg, razvojnog, obogaćenog programa i usluga vrtića. Cijena za redovni 10-satni program je 90 eura, a 39,82 eura su naši obogaćeni programi kojima su obuhvaćene sve naše odgojne skupine – navodi ravnateljica.

– Grad Šibenik je odredio ekonomsku cijenu 10-satnog programa. Vrtići su pristali na to potpisom ugovora. Potpis ugovora s Gradom slijedio je nakon što smo iscrpili sve mogućnosti daljnjih dogovora s Gradom oko provedene analize, stvarnih potreba i važnosti održavanja kvalitete, kao i obveze formiranja još bolje kvalitete. Nepotpisivanjem ugovora s Gradom, cijena svim korisnicima bi bila 350 eura. Grad je na mnogim sastancima definirao da nemamo opciju B ugovora, već je ovo jedina opcija. Dječji vrtići se financiraju isključivo iz dva izvora, uplatom roditelja i sufinanciranjem JLS-a. Limitiranjem oba izvora financiranja stavljeni smo u poziciju gdje primarno nije bitna kvaliteta i njezino održavanje, već će se neminovno morati raditi na uštedama radi održavanja zahtjevnog sustava, što nikako nije opcija – nastavlja Grubišić.

Pritužbe na cijenu

Ističe i kako za Dječji vrtić "Sunce", kao privatnu ustanovu, spuštanje kvalitete nije opcija te kako svaki roditelj ima pravo odustati od vrtića ako usluge koje im pruža za njih nisu dobar izbor.

– Prilikom upisa i provedenom anketom među roditeljima, definiran je broj roditelja kojima je opcija bazičan 10-satni program te će oni biti obaviješteni o mogućnostima formiranja eventualno takvih skupina, uvažavajući prostorno-organizacijske uvjete, kao i kadrovske. Također redovito komuniciramo s Gradom po pitanju upita nekolicine roditelja te dogovaramo sve mogućnosti u svrhu pronalaženja najboljeg rješenja za sve, a ponajprije za djecu – ističe ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce".

Što na ovu situaciju kaže šibenska gradska uprava, upitali smo Mirjanu Žurić, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

– Već početkom rujna počeli su nam se obraćati roditelji čija djeca pohađaju tri vrtićke ustanove privatnih osnivača s pritužbom na cijenu usluge od 130 eura, bez obzira što je ugovorom između privatnih osnivača i Grada Šibenika ugovorena cijena za roditelje za 10-satni redoviti i redoviti jaslički program od 90 eura.

U komunikaciji s osnivačima privatnih vrtićkih ustanova ispostavilo se da je cijena povećana zbog dodatnih programa koje su privatni vrtići uvrstili u svoju ponudu, no, po svemu sudeći, navedeno nije jasno iskomunicirano s roditeljima, da ne kažemo da, po izjavama roditelja, nisu ni imali izbora nego prihvatiti obogaćeni program.

Budući da je namjera Grada od samog početka upravo izjednačavanje cijene vrtićke/jasličke usluge roditeljima bez obzira pohađaju li gradski ili privatni vrtić, ove informacije su nas zaista neugodno iznenadile. Napominjemo i da ovaj model sufinanciranja znači dodatne izdatke u gradskom proračunu te podizanje iznosa sufinanciranja po djetetu sukladno rastu cijena na tržištu – ističe pročelnica Žurić.

---

image

Gradska pročelnica Mirjana Žurić
 

Niksa Stipaničev/Cropix
---

Apel na osnivače

Dodaje i kako je Grad Šibenik apelirao na privatne osnivače da roditeljima pruže mogućnost konzumiranja usluge redovitog 10-satnog jasličkog i vrtićkog programa po cijeni od 90 eura.

– Svakako su slobodni ponuditi roditeljima obogaćene programe za koje imaju suglasnosti i koje u konačnici roditelji odabiru za svoje dijete. Sve što je jasno i transparentno dogovoreno, a djeci može ponuditi edukaciju iz dodatnih znanja i vještina, dobrodošlo je i pohvalno. Prema povratnim informacijama i dostavljenoj dokumentaciji, a nakon provedene ankete među roditeljima o tome koji program žele odabrati i plaćati za svoju djecu, većina roditelja izjasnila se o odabiru dodatnog programa po cijeni koju je odredio privatni osnivač – zaključuje Žurić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO NAM TO RADITE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠTO NAM TO RADITE? 2 0 13162 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-28 08:32:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ana Petrić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-29 09:40:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-29 09:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Roditelji u šoku: 'S Gradom dogovorena cijena od 90 eura, a nama je nabili na 130?! Ucjenjuje nas se našom djecom' [metakey] => Šibenik, DJEČJI VRTIĆI [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25588375.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/23586459.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/23826835.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/23835570.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/24054958.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Niksa Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nije pro\u0161lo dugo od po\u010detka nove (pred)\u0161kolske godine, a na povr\u0161inu su isplivale neugodne informacije...<\/p>","

Jasna Grubi\u0161i\u0107, ravnateljica Dje\u010djeg vrti\u0107a \u2018Sunce\u2019<\/p>","

Tihi prosvjed roditelja i djece iz privatnih i vjerskih vrti\u0107a na Poljani
\nNikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

U gradskoj upravi predstavljen je u studenome 2022. novi model sufinanciranja boravka djece u vrti\u0107ima<\/p>","

Gradska pro\u010delnica Mirjana \u017duri\u0107
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1324","hd_25588375_1920.jpg":"1920x1080","k_25588375_1280.jpg":"1280x1280","k_25588375_1024.jpg":"1024x1024","k_25588375_640.jpg":"640x640","k_25588375_480.jpg":"480x480","k_25588375_340.jpg":"340x340","k_25588375_220.jpg":"220x220","o_25588375_1280.jpg":"1280x882","o_25588375_1024.jpg":"1024x706","o_25588375_640.jpg":"640x441","o_25588375_480.jpg":"480x331","o_25588375_340.jpg":"340x234","o_25588375_220.jpg":"220x151","h_25588375_1280.jpg":"1280x854","h_25588375_1024.jpg":"1024x683","h_25588375_640.jpg":"640x427","h_25588375_480.jpg":"480x320","h_25588375_340.jpg":"340x227","h_25588375_220.jpg":"220x147","pp_25588375_1280.jpg":"1280x1628","pp_25588375_1024.jpg":"1024x1303","pp_25588375_640.jpg":"640x814","pp_25588375_480.jpg":"480x611","pp_25588375_340.jpg":"340x432","pp_25588375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_23586459_1920.jpg":"1920x1080","k_23586459_1280.jpg":"1280x1280","k_23586459_1024.jpg":"1024x1024","k_23586459_640.jpg":"640x640","k_23586459_480.jpg":"480x480","k_23586459_340.jpg":"340x340","k_23586459_220.jpg":"220x220","o_23586459_1280.jpg":"1280x796","o_23586459_1024.jpg":"1024x636","o_23586459_640.jpg":"640x398","o_23586459_480.jpg":"480x298","o_23586459_340.jpg":"340x211","o_23586459_220.jpg":"220x136","h_23586459_1280.jpg":"1280x854","h_23586459_1024.jpg":"1024x683","h_23586459_640.jpg":"640x427","h_23586459_480.jpg":"480x320","h_23586459_340.jpg":"340x227","h_23586459_220.jpg":"220x147","pp_23586459_1280.jpg":"1280x1628","pp_23586459_1024.jpg":"1024x1303","pp_23586459_640.jpg":"640x814","pp_23586459_480.jpg":"480x611","pp_23586459_340.jpg":"340x432","pp_23586459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_23826835_1920.jpg":"1920x1080","k_23826835_1280.jpg":"1280x1280","k_23826835_1024.jpg":"1024x1024","k_23826835_640.jpg":"640x640","k_23826835_480.jpg":"480x480","k_23826835_340.jpg":"340x340","k_23826835_220.jpg":"220x220","o_23826835_1280.jpg":"1280x802","o_23826835_1024.jpg":"1024x642","o_23826835_640.jpg":"640x401","o_23826835_480.jpg":"480x301","o_23826835_340.jpg":"340x213","o_23826835_220.jpg":"220x137","h_23826835_1280.jpg":"1280x854","h_23826835_1024.jpg":"1024x683","h_23826835_640.jpg":"640x427","h_23826835_480.jpg":"480x320","h_23826835_340.jpg":"340x227","h_23826835_220.jpg":"220x147","pp_23826835_1280.jpg":"1280x1628","pp_23826835_1024.jpg":"1024x1303","pp_23826835_640.jpg":"640x814","pp_23826835_480.jpg":"480x611","pp_23826835_340.jpg":"340x432","pp_23826835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_23835570_1920.jpg":"1920x1080","k_23835570_1280.jpg":"1280x1280","k_23835570_1024.jpg":"1024x1024","k_23835570_640.jpg":"640x640","k_23835570_480.jpg":"480x480","k_23835570_340.jpg":"340x340","k_23835570_220.jpg":"220x220","o_23835570_1280.jpg":"1280x760","o_23835570_1024.jpg":"1024x608","o_23835570_640.jpg":"640x380","o_23835570_480.jpg":"480x285","o_23835570_340.jpg":"340x202","o_23835570_220.jpg":"220x130","h_23835570_1280.jpg":"1280x854","h_23835570_1024.jpg":"1024x683","h_23835570_640.jpg":"640x427","h_23835570_480.jpg":"480x320","h_23835570_340.jpg":"340x227","h_23835570_220.jpg":"220x147","pp_23835570_1280.jpg":"1280x1628","pp_23835570_1024.jpg":"1024x1303","pp_23835570_640.jpg":"640x814","pp_23835570_480.jpg":"480x611","pp_23835570_340.jpg":"340x432","pp_23835570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_24054958_1920.jpg":"1920x1080","k_24054958_1280.jpg":"1280x1280","k_24054958_1024.jpg":"1024x1024","k_24054958_640.jpg":"640x640","k_24054958_480.jpg":"480x480","k_24054958_340.jpg":"340x340","k_24054958_220.jpg":"220x220","o_24054958_1280.jpg":"1280x824","o_24054958_1024.jpg":"1024x659","o_24054958_640.jpg":"640x412","o_24054958_480.jpg":"480x309","o_24054958_340.jpg":"340x218","o_24054958_220.jpg":"220x141","h_24054958_1280.jpg":"1280x854","h_24054958_1024.jpg":"1024x683","h_24054958_640.jpg":"640x427","h_24054958_480.jpg":"480x320","h_24054958_340.jpg":"340x227","h_24054958_220.jpg":"220x147","pp_24054958_1280.jpg":"1280x1628","pp_24054958_1024.jpg":"1024x1303","pp_24054958_640.jpg":"640x814","pp_24054958_480.jpg":"480x611","pp_24054958_340.jpg":"340x432","pp_24054958_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7546121 Threads: 3 Questions: 1610329299 Slow queries: 4779335 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110766451 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/roditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom-1326161 [printLink] => /dalmacija/obala/roditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom-1326161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370664 [name] => dječji vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djecji-vrtici [link] => /tag/djecji-vrtici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO NAM TO RADITE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Roditelji u šoku: ‘S Gradom dogovorena cijena od 90 eura, a nama je nabili na 130?! Ucjenjuje nas se našom djecom‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-15-59-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25588375.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25588375.jpg [title] =>

Nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije...

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/23586459.jpg [title] =>

Jasna Grubišić, ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Sunce’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/23826835.jpg [title] =>

Tihi prosvjed roditelja i djece iz privatnih i vjerskih vrtića na Poljani
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/23835570.jpg [title] =>

U gradskoj upravi predstavljen je u studenome 2022. novi model sufinanciranja boravka djece u vrtićima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/24054958.jpg [title] =>

Gradska pročelnica Mirjana Žurić
 

Niksa Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Privatni vrtići morali su povećati cijenu boravka djece jer im gradski oci ne žele povećati subvencije. Od rujna 2022. godine boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima za roditelje je skuplji, i to za 22 posto. Značajni dio roditelja usmjerio je svoje negodovanje na gradsku vlast kao krivca za takav ishod jer uporno odbijaju izjednačiti subvencije koje iz proračuna plaćaju za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima s onima koju izdvajaju za djecu u gradskim vrtićima", tako se u medijima o cijenama boravka djece u privatnim i gradskim šibenskim vrtićima pisalo u rujnu prošle godine.

U rujnu ove godine priča je dobila nastavak. No, kako bi stvar bila jasnija, vratimo se za početak nekih godinu dana unatrag. Dakle, privatni i vjerski šibenski vrtići cijene svojih usluga, odnosno boravka djece u njihovim vrtićima, "morali" su povećati za 22 posto jer im Grad, s obzirom da su privatnici, nije "htio" sufinancirati razliku do ekonomske cijene boravka u istom iznosu kao i za vrtiće u svom vlasništvu.

Točnije, subvencija po djetetu u privatnim i vjerskim vrtićima tada je iznosila 900 kuna, a za dijete koje pohađa gradski vrtić šibenska je gradska uprava izdvajala 1950 kuna. Zbog toga je boravak djeteta u privatnom ili vjerskom vrtiću za roditelje bio znatno skuplja opcija, no, s obzirom da u gradskim vrtićima ipak nema dovoljno mjesta za svu šibensku djecu, neki drugog izbora nisu ni imali.

Optimalan model

Šibenska gradska uprava na taj je problem odgovorila na način da je osnovala povjerenstvo koje je izradilo optimalan model sufinanciranja djece u predškolskim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača na temelju provedene analize. U studenome prošle godine donesena je odluka da će cijena boravka u vrtićima za sve roditelje, polaznike javnih gradskih ustanova, kao i ustanova privatnih i vjerskih osnivača, s prvim danom 2023. godine biti izjednačena, a iznosit će 90 eura, odnosno 678 kuna, a Grad Šibenik sufinancirat će razliku do pune ekonomske cijene djeteta, koja je u svakoj od ustanova različita. Napomenimo da je time cijena boravka djeteta u gradskom vrtiću porasla za nešto manje od 20 eura, a u privatnom, odnosno vjerskom, smanjila se za dobrih 40 eura.

– Modelom koji planiramo primijeniti svi su roditelji, naši sugrađani, stavljeni u jednak položaj i plaćat će jednaku cijenu vrtića za svoje dijete. Osnivači privatnih i vjerskih vrtića partneri su Grada Šibenika te će Grad sufinancirati razliku do pune ekonomske cijene djeteta, naravno, uz činjenicu da je dijete upisano u skladu s propisanim standardima – kazao je tada šibenski gradonačelnik Željko Burić.

---

image

U gradskoj upravi predstavljen je u studenome 2022. novi model sufinanciranja boravka djece u vrtićima

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No osnivače, odnosno ravnatelje privatnih i vjerskih šibenskih dječjih vrtića, takvo rješenje nije zadovoljilo.

"U nastojanju da postignemo dogovor te da se na korektan način reguliraju partnerski odnosi Grada i privatnih i vjerskih vrtića, dopustili smo poslovnu analizu. Analiza je provedena isključivo od strane zaposlenika Grada i zaključci analize u mnogim dijelovima nemaju uporište u ekonomskim parametrima koji čine poslovanje ustanove ranog i predškolskog odgoja.

Ekonomska cijena, koju je Grad predložio svakom pojedinom vrtiću, ne samo da nema zakonsko uporište, već nema nikakvog gospodarskog smisla. Ponuđena ekonomska cijena odvela bi privatne i vjerske vrtiće u stečaj te bi na takav način 700 djece bilo bez mjesta u predškolskim ustanovama.

Tihi prosvjed

Grad Šibenik je u praksi sufinancirao pohađanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu sa svog područja, ali uz diskriminaciju djece prema kriteriju pohađaju li gradski vrtić ili privatni, odnosno vjerski, pri čemu roditelje djece koja pohađaju gradske vrtiće Grad Šibenik sufinancira u znatno većem iznosu." Tim su priopćenjem ravnatelji privatnih i vjerskih vrtića u siječnju ove godine objasnili svoje nezadovoljstvo odlukom Grada o jednakim cijenama vrtića za sve i sufinanciranju razlike do pune ekonomske cijene boravka djeteta.

I svega je tu bilo, od medijskih prepucavanja priopćenjima, optužbi, angažiranja odvjetnika, pa čak i tihog prosvjeda roditelja "diskriminirane" djece u privatnim i vjerskim vrtićima na glavnom šibenskom trgu. U međuvremenu se situacija primirila, a s prvim danom rujna ove godine šibenska gradska uprava objavila je kako je dogovor s privatnim i vjerskim vrtićima postignut te da na snagu stupa odluka po kojoj će roditelji djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima plaćati istu cijenu boravka bez obzira na to tko je osnivač i vlasnik vrtića.

– Za svih 1710 djece u vrtićima od 1. rujna 2023. godine roditelji će plaćati jednako – 90 eura mjesečno. Grad Šibenik ulaže maksimalne napore, a i sredstva, kako bi sva šibenska djeca imala adekvatne uvjete za pedagoški rad te za igru i veselo djetinjstvo. Uz kontinuitet ulaganja u vlastite ustanove, nakon dugih pregovora s osnivačima privatnih i vjerskih vrtića postigli smo cilj, a to je jednaka cijena za roditelje bez obzira koji vrtić njihovo dijete pohađa – kazao je šibenski gradonačelnik.

I nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije da roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće ne plaćaju jedinstvenu cijenu od 90 eura. Njima je, kao jedinstvena, "nametnuta" cijena od 130 eura, koja već, osim osnovnog, uključuje "obogaćeni program" od 40 eura. I izbora, kako kažu, nemaju.

---

image

Tihi prosvjed roditelja i djece iz privatnih i vjerskih vrtića na Poljani
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Naime, od roditelja čije dijete pohađa Dječji vrtić "Sunce" na Brodarici, koji nam se obratio uz uvjet da ostane anoniman, a čiji su podaci poznati redakciji, prvo smo zaprimili mail u kojem nam je objašnjeno da su izigrani jer im u ugovoru koji potpisuju s vrtićem, osnovni 10-satni boravak djeteta po cijeni od 90 eura – nije ni ponuđen. Stupivši u kontakt, detaljno nam je opisan tijek sporne situacije u tom vrtiću uz priložene dokazne materijale u obliku poruka, mailova i uplatnica.

Izigrani smo

– Prva sam bila na prosvjedu na Poljani kada smo tražili izjednačavanje cijena za svu djecu, u svim vrtićima, i sada kada smo u tome uspjeli, kad je dogovor s Gradom postignut, ne mogu vam opisati koliko se izigrano osjećam. Roditeljima čija djeca idu u gradske vrtiće cijena boravka se povećala, a nama, čija djeca idu u privatne vrtiće, cijena umjesto da je manja, ostala je ista, odnosno iznosi 130 eura.

Želim napomenuti kako ovaj dogovor jedino nisu izigrali vjerski vrtići. Na roditeljskom sastanku, odnosno na potpisivanju ugovora, vidjeli smo da opcija 10-satnog boravka djeteta u vrtiću u iznosu od 90 eura nigdje nije ni napisana, ne postoji, već je jedina opcija na ugovoru bila ona od 130 eura u kojoj je već uključen dodatni sportski program, a ponuđeni su još neki dodatni programi, poput engleskog jezika, koji se naknadno naplaćuju po još 20 eura.

Naravno da smo se pobunili protiv toga, ali rečeno nam je da izbora nemamo, odnosno, ako nam ne paše, da možemo svoje dijete ispisati iz ovog i upisati u drugi vrtić. Odmah smo se obratili i gradonačelniku i pročelnici, oni su brzo reagirali i rekli da će obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Državni inspektorat, na tome je stalo, a ja sam i za ovaj mjesec primila uplatnicu za vrtić u iznosu od 130 eura. Uz to, u ljetnim mjesecima plaćamo i čuvanje mjesta u vrtiću u iznosu od 90 eura – kazuje nam ta majka.

Nakon pritužbi roditelja na (novu) formiranu cijenu, ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce" provela je anketu u kojoj je od njih tražila da se izjasne "žele li isključivo redoviti 10-satni program ili obogaćeni program koji je implementiran u njihove odgojno-obrazovne skupine", pa će se na temelju dobivenih rezultata, kaže, žurno oformiti nove odgojno-obrazovne skupine – skupina djece u redovitom 10-satnom programu i skupina s obogaćenim programima. Zar nije u startu trebalo biti tako?

– Borili smo se da svi imamo istu cijenu, pobunili smo se jer smo htjeli da nam djeca pohađaju vrtiće pod istim uvjetima i uspjeli smo, da bi nam se na kraju reklo da Grad vrtićima nije ponudio dovoljno sredstava i cijena na ugovoru opet bude istih 130 eura, kao i dosad.

Ucjenjuju nas

Ucjenjuje nas se našom djecom, ako ne potpišemo, prebacit će ih se u drugi vrtić, dakle ako ne potpišem takav ugovor, idem na štetu svog djeteta koje tamo već ima svoje prijatelje, svoj ritam, svoj život. I da se razumijemo, da nam je rečeno "cijena vrtića je 350 eura jer drugačije jednostavno ne možemo", rekla bih "u redu, nema problema", jer nije problem u novcima, to su naša djeca. Problem je u načinu na koji se s nama postupa i u krivom načinu na koji je sve ovo izvedeno – stoji u pismu jedne mame.

Od Dječjeg vrtića "Sunce" zatražili smo objašnjenje i očitovanje o pritužbama koje smo primili od roditelja, a njegova ravnateljica Jasna Grubišić kazala nam je kako im Grad na sastancima nije ponudio opciju B.

---

image

Jasna Grubišić, ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Sunce’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Cjelokupno poslovanje, samim time i troškovi poslovanja, sačinjeni su iz Kurikuluma ustanove koji čine jedinstvenost i prepoznatljivost svake ustanove, pa tako i Dječjeg vrtića "Sunce". Slijedom toga osnova za utvrđivanje sredstava potrebnih za djelatnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece u vrtiću određuje se u visini ukupnih godišnjih prihoda i rashoda na temelju broja djece korisnika usluga za kalendarsku godinu.

Cijena boravka djece u vrtiću obuhvaća rashode koji su definirani Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe, te stvarne rashode provedbe redovitog 10-satnog programa kao i svakog dodatnog, kraćeg, razvojnog, obogaćenog programa i usluga vrtića. Cijena za redovni 10-satni program je 90 eura, a 39,82 eura su naši obogaćeni programi kojima su obuhvaćene sve naše odgojne skupine – navodi ravnateljica.

– Grad Šibenik je odredio ekonomsku cijenu 10-satnog programa. Vrtići su pristali na to potpisom ugovora. Potpis ugovora s Gradom slijedio je nakon što smo iscrpili sve mogućnosti daljnjih dogovora s Gradom oko provedene analize, stvarnih potreba i važnosti održavanja kvalitete, kao i obveze formiranja još bolje kvalitete. Nepotpisivanjem ugovora s Gradom, cijena svim korisnicima bi bila 350 eura. Grad je na mnogim sastancima definirao da nemamo opciju B ugovora, već je ovo jedina opcija. Dječji vrtići se financiraju isključivo iz dva izvora, uplatom roditelja i sufinanciranjem JLS-a. Limitiranjem oba izvora financiranja stavljeni smo u poziciju gdje primarno nije bitna kvaliteta i njezino održavanje, već će se neminovno morati raditi na uštedama radi održavanja zahtjevnog sustava, što nikako nije opcija – nastavlja Grubišić.

Pritužbe na cijenu

Ističe i kako za Dječji vrtić "Sunce", kao privatnu ustanovu, spuštanje kvalitete nije opcija te kako svaki roditelj ima pravo odustati od vrtića ako usluge koje im pruža za njih nisu dobar izbor.

– Prilikom upisa i provedenom anketom među roditeljima, definiran je broj roditelja kojima je opcija bazičan 10-satni program te će oni biti obaviješteni o mogućnostima formiranja eventualno takvih skupina, uvažavajući prostorno-organizacijske uvjete, kao i kadrovske. Također redovito komuniciramo s Gradom po pitanju upita nekolicine roditelja te dogovaramo sve mogućnosti u svrhu pronalaženja najboljeg rješenja za sve, a ponajprije za djecu – ističe ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce".

Što na ovu situaciju kaže šibenska gradska uprava, upitali smo Mirjanu Žurić, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

– Već početkom rujna počeli su nam se obraćati roditelji čija djeca pohađaju tri vrtićke ustanove privatnih osnivača s pritužbom na cijenu usluge od 130 eura, bez obzira što je ugovorom između privatnih osnivača i Grada Šibenika ugovorena cijena za roditelje za 10-satni redoviti i redoviti jaslički program od 90 eura.

U komunikaciji s osnivačima privatnih vrtićkih ustanova ispostavilo se da je cijena povećana zbog dodatnih programa koje su privatni vrtići uvrstili u svoju ponudu, no, po svemu sudeći, navedeno nije jasno iskomunicirano s roditeljima, da ne kažemo da, po izjavama roditelja, nisu ni imali izbora nego prihvatiti obogaćeni program.

Budući da je namjera Grada od samog početka upravo izjednačavanje cijene vrtićke/jasličke usluge roditeljima bez obzira pohađaju li gradski ili privatni vrtić, ove informacije su nas zaista neugodno iznenadile. Napominjemo i da ovaj model sufinanciranja znači dodatne izdatke u gradskom proračunu te podizanje iznosa sufinanciranja po djetetu sukladno rastu cijena na tržištu – ističe pročelnica Žurić.

---

image

Gradska pročelnica Mirjana Žurić
 

Niksa Stipaničev/Cropix
---

Apel na osnivače

Dodaje i kako je Grad Šibenik apelirao na privatne osnivače da roditeljima pruže mogućnost konzumiranja usluge redovitog 10-satnog jasličkog i vrtićkog programa po cijeni od 90 eura.

– Svakako su slobodni ponuditi roditeljima obogaćene programe za koje imaju suglasnosti i koje u konačnici roditelji odabiru za svoje dijete. Sve što je jasno i transparentno dogovoreno, a djeci može ponuditi edukaciju iz dodatnih znanja i vještina, dobrodošlo je i pohvalno. Prema povratnim informacijama i dostavljenoj dokumentaciji, a nakon provedene ankete među roditeljima o tome koji program žele odabrati i plaćati za svoju djecu, većina roditelja izjasnila se o odabiru dodatnog programa po cijeni koju je odredio privatni osnivač – zaključuje Žurić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Niksa Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije...

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jasna Grubišić, ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Sunce’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tihi prosvjed roditelja i djece iz privatnih i vjerskih vrtića na Poljani
Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U gradskoj upravi predstavljen je u studenome 2022. novi model sufinanciranja boravka djece u vrtićima

Niksa Stipaničev/Cropix

Gradska pročelnica Mirjana Žurić
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/roditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom-1326161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=88c1a4236ac4fa250908d9b0e856072c59b5b7b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Roditelji+u+%C5%A1oku%3A+%E2%80%98S+Gradom+dogovorena+cijena+od+90+eura%2C+a+nama+je+nabili+na+130%3F%21+Ucjenjuje+nas+se+na%C5%A1om+djecom%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Froditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom-1326161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Froditelji-u-soku-s-gradom-dogovorena-cijena-od-90-eura-a-nama-je-nabili-na-130-ucjenjuje-nas-se-nasom-djecom-1326161 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO NAM TO RADITE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaŠTO NAM TO RADITE?

Roditelji u šoku: ‘S Gradom dogovorena cijena od 90 eura, a nama je nabili na 130?! Ucjenjuje nas se našom djecom‘

Piše Ana Petrić
29. rujna 2023. - 11:39
Nije prošlo dugo od početka nove (pred)školske godine, a na površinu su isplivale neugodne informacije...Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

"Privatni vrtići morali su povećati cijenu boravka djece jer im gradski oci ne žele povećati subvencije. Od rujna 2022. godine boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima za roditelje je skuplji, i to za 22 posto. Značajni dio roditelja usmjerio je svoje negodovanje na gradsku vlast kao krivca za takav ishod jer uporno odbijaju izjednačiti subvencije koje iz proračuna plaćaju za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima s onima koju izdvajaju za djecu u gradskim vrtićima", tako se u medijima o cijenama boravka djece u privatnim i gradskim šibenskim vrtićima pisalo u rujnu prošle godine.

U rujnu ove godine priča je dobila nastavak. No, kako bi stvar bila jasnija, vratimo se za početak nekih godinu dana unatrag. Dakle, privatni i vjerski šibenski vrtići cijene svojih usluga, od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:59