stdClass Object ( [id] => 1378284 [title] => Šibenska glazbena škola nema učionica ni koncertnu dvoranu, vježba se uz buku pikamera, a lani su osvojili 57 nagrada [alias] => sibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni su mali, ali su veliki! Legendarna je to rečenica iz poznate dječje televizijske serije "Smogovci" na kojoj su odgojene generacije mladih, no ovaj put ti "mali, ali veliki" su učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

Osnovnu i jedinu srednju glazbenu školu u Šibensko-kninskoj županiji pohađa 220 učenika od kojih čak 15 posto njih redovito odlazi na natjecanja, regionalna, državna i međunarodna, s kojih se, kako to šibenska javnost dobro zna, već godinama vraćaju ovjenčani najvećim nagradama. Samo u prošloj godini osvojili su 57 nagrada na ponos svoje škole, ali i Šibenika čije ime pronose gdje god idu i nastupaju. Mnogi među njima dobitnici su i Oskara znanja, najveće državne nagrade koju učenici dobivaju za izniman uspjeh i rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Veliki uspjesi male šibenske glazbene škole, potvrđuje i podatak da se od šestero maturanata, koliko ih bude na godini, njih četvero ili petero upiše na muzičku akademiju. Svi ti uspjesi, naravno, ne padaju im s neba. Rezultat su marljivog i kvalitetnog rada učenika i njihovih nastavnika, a sve to u uvjetima koji nimalo ne odgovaraju jednoj školi. O skučenom prostoru, nedovoljnom broju učionica, koje najčešće dijele dvoje nastavnika, nedostatku koncertne dvorane posljednjih se godina sve glasnije priča, no rješenja još nema na vidiku.

Bez zbornice i kuhinje

Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravnateljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program, a kako sve više šibenskih škola radi u jednoj, jutarnjoj smjeni, gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i "ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Problem je još veći kada je škola zbog radova u susjedstvu, gdje se gradi luksuzno stambeno-poslovno zdanje, ostala bez zbornice i kuhinje, pa je spala i na jedan zahod i jednu česmu. Buka bagera i pikamera te prašina mjesecima su bili đačka svakodnevica, a budući da je gradilište i na drugoj strani škole, jer se obnavlja šibenska Porezna uprava, Glazbena škola dobila je i nepozvane stanare: miševe i štakore koji su pobjegli s gradilišta.

---

image

Ravnateljica Ruža Raguž Cukrov više je puta zavapila da šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje ‘kvadrata‘ 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

K tomu pješački prijelaz, jedini koji vodi do škole, nije osvijetljen, a nema ni prometnih oznaka koje bi vozačima skrenuli pozornost da je u blizini škola. O problemu uvjeta u kojima uče mali glazbenici i rade njihovi nastavnici bilo je riječi i nedavno na javnoj tribini na kojoj je predstavljena urbanistička studija, autori koje su profesori sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a koja je istražila potencijalne lokacije u Šibeniku na kojima bi se mogla graditi nova škola s pripadajućom koncertnom dvoranom. No, cijela je priča tek na početku. Urbanistička studija nulti je korak, rečeno je na prezentaciji koja je pobudila veliko zanimanje građana, roditelja, bivših i sadašnjih učenika te nastavnika. Među ostalim pokazala je da sadašnja škola funkcionira u zgradi iz 19. stoljeća na tri etaže i s površinom od 500 metara četvornih u tlocrtu, a za kapacitet od 300 učenika, u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima, trebalo bi joj 2.000-3.000 "kvadrata" i još 1 500-2000 "kvadrata" za koncertnu dvoranu!

Sad slijedi prava borba za dobru lokaciju škole koja je važan faktor i u kulturnom životu Šibenika, a brzina sljedećih koraka ovisit će najviše o Županiji kao osnivaču te Gradu Šibeniku na čijem se području nalaze moguće lokacije. I dok Županija i javno podržava Glazbenu školu, Grad Šibenik kao da je u tihom bojkotu. Tako bi se, naime, mogao protumačiti nedolazak svih pozvanih gradskih predstavnika na prezentaciju urbanističke studije!

---

image

Zgrada Glazbene škole Ivana Lukačića opkoljena skelama novogradnje u susjedstvu 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kakva se poruka time šalje učenicima glazbe, mahom vrlo dobrim i izvrsnim đacima koji paralelno pohađaju dvije škole, svakodevno vježbaju, nastupaju i odlaze na natjecanja ne samo iz glazbe, nego često i iz predmeta iz "glavne" škole: osnovne ili srednje.

Ništa im nije teško

Marta Miškić, Ante Čvorak i Tonija Zlatoper samo su neka do te vrijedne djece, kojima radni dan počinje već u 6. 30 ili 7 sati i nerijetko traje do 22 ili 23 sata, bez praznog hoda i velikog odmaranja. Oni su savršeni organizatori svog vremena, a njihovi roditelji reći će kako su se tomu uglavnom sami naučili. Čak i do te mjere da "šuplji" sat u Glazbenoj školi iskoriste za učenje. U hodniku, naravno, jer o nekom slobodnom kutku i učionici mogu samo sanjati. No, sve im to, uključujući i vikende kada dodatno vježbaju, pohađaju razne edukacije ili odlaze na natjecanja, ili ljeta kada idu na dodatna usavršavanja i seminare, nije teško i svi, kao da su se dogovorili, na pitanje kako uspijevaju toliko raditi i odakle im energija za sve, odgovaraju kao iz puške: "Nije nam teško, jer to jako volimo!"

---

image

Marta Miškić: Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Marta Miškić je maturantica. Pohađa šibensku jezičnu gimnaziju, a u Glazbenoj školi uči flautu u klasi profesorice Ivane Šanić s kojom svake godine odlazi na natjecanja i redovito osvaja nagrade. U ožujku je u Imotskom pobijedila na regionalnom natjecanju učenika glazbe i plesa te je do kraja travnja očekuje i državno natjecanje. Usto, Marta je i članica Šibenske narodne glazbe. Svoje srednjoškolsko obrazovanje skoro privodi kraju, a sebe u budućnosti vidi kao glazbenicu i zato planira upisati flautu na nekoj glazbenoj akademiji.

- Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno. Može se kad se hoće. U gimnaziji svaki dan imam šest ili sedam sati, a kada glazbenu imam u 15 sati, ne idem kući, jer bih odmah morala ići nazad, nego iz škole produžim do glazbene. Ne ručam taj dan, nego pojedem neki sendvič. Navečer se kući vratim oko 20.30 ili 21 sati, malo se odmorim i onda učim. Flautu vježbam svaki dan, a preko vikenda više, govori Marta i tvrdi kako se unatoč takvom rasporedu uvijek stigne družiti s prijateljima i izići vani. Može se, kaže, za neku brzu kavu s prijateljima naći vremena i preko tjedna.

 na pauzama uče u hodniku

Bilo bi, dodaje, lakše kada bi u Glazbenoj školi bilo dovoljno prostora da se i tamo može vježbati.

- To je moguće ako u Glazbenu školu idem ujutro, ali popodne nije. To je još veći problem učenicima putnicima, jer oni nemaju gdje otići kada imaju pauzu u rasporedu. U školi imamo dvoranicu gdje održavamo školske produkcije, ali to je više veća učionica nego koncerta dvorana. Žao mi je što nemamo više prostora jer bi na te koncerte moglo doći i više publike. Meni je osobno bilo najgore kada je s gradilišta dolazila velika buka. To mi je išlo na živce. Nije lako ni profesorima. Ostali su bez zbornice, sada cijela škola ima samo jedan wc, pa nikad ne znaš hoće li biti slobodan u tih pet minuta kada imamo pauzu – govori Marta koja je na prezentaciji urbanističke studije imala i svoju glazbenu točku.

- Sviđa mi se ta studija. Za mene je to kasno, ali za buduće generacije, jer ima puno talentirane djece i vrijeme je da se to napravi za njih, samo je pitanje kada će to biti – zaključila je Marta.

I Antei Čvorak glazba je neizmjeran izvor radosti. Glazbena škola, ističe, nije joj nikakva tlaka, već joj odlazak u tu školu uvijek popravi raspoloženje u danu. Antea je osmašica, superodlikašica, a u Glazbenoj pohađa 1. razred srednje i uči violončelo. Do sada je tri puta bila državna prvakinja u violončelu i solfeggiu te je osvojila tri Oskara znanja. Na natjecanja odlazi i u svojoj osnovnoj školi, a njezin recept za uspješno obavljanje brojnih obveza također je dobra organiziranost te pažljivo slušanje na satu, a za dobru koncentraciju, opet može zahvaliti glazbi koja, dokazano je, razvija i kognitivne sposobnosti. Slobodnog vremena nema puno, a najviše ga voli provesti s prijateljima.

---

image

Antea Čvorak: Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima. Ali nema problema, oni me razumiju. Meni je užitak kada sam u Glazbenoj i kada sviram. Puno sam sretnija kada iziđem, nego kada uđem u Glazbenu – skromno će Antea kojoj je također smetala "građevinska" situacija oko škole. Buka pikamera odzvanjala je cijelo prvo polugodište, kaže, a problem joj je i kada sa svojim violončelom mora uskim prolazom penjati se do škole. I nju raduje mogućnost izgradnje nove škole, no, ne vjeruje da će se to dogoditi dok ona još bude u Glazbenoj. Važnim smatra i da buduća lokacija bude što bliže centru, ne samo zbog prometne povezanosti, nego i zbog drugih, kompatibilnih sadržaja.

 Vježbanje važnije od plaže

Tonija Zlatoper šestašica je u osnovnoj, a četvrtašica u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. Svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata, na radost, otkriva nam, njezine susjede Mare, koja joj je strpljiva i vjerna publika!

- Jako volim svirati klavir. Odabrala sam ići u dvije škole. Prvo sam pjevala u zboru "Zdravo maleni", a onda sam probala klavir i rekla zašto ne?! Tako sam upisala glazbenu. Sviđa mi se i nije mi tlaka. Ujutro idem u osnovnu, a onda kod bake na ručak, pa u Glazbenu na solfeggio i klavir. Vratim se doma i učim i vježbam. I to je to – opisuje Tonija svoj prosječni dan. I ona iza sebe ima više natjecanja i osvojenih, u pravilu, prvih nagrada. Krajem prošle godine s međunarodnog natjecanja u Sarajevu, gdje je osvojila prvo mjesto s maksimalnih 100 bodova! Iako se u njenoj obitelji nitko ozbiljnije nije bavio glazbom, Tonija bi željela biti pijanistica, a za tu svoju ljubav prema klaviru i klasici "krivim" smatra svoga tatu.

---

image

Tonija Zlatoper svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata

/Slobodna Dalmacija
---

- Kad sam bila mala, tata mi je umjesto da mi čita, puštao Mozarta na CD-u – ozbiljna je Tonija. A koliko je glazba zavladala njezinim životom, najbolje govori i lanjska priča s Brača gdje je preko ljeta bila na jednom seminaru. Znala je, kaže, dnevno vježbati i šest sati, a u tomu je nisu pokolebali ni pozivi roditelja da se dođe okupati i pojesti sladoled!

Da nije te ljubavi i strasti prema glazbi koja sve obveze čini lakšim, ne bi bilo moguće sve to raditi, smatraju i Tonijina i Anteina mama Ani Zlatoper i Vanja Čvorak. Obje obitelji uključene je u glazbenu priču svojih kćeri. Važna su im podrška, ali i oni svoje godišnje i dnevne rasporede moraju prilagoditi Toniji i Antei. No, svi napori i teškoće, podređivanje svakog djelića svog vremena djetetu, stalno vođenje i odvođenje autom u glazbenu, padaju u vodu kada vide radost i zadovoljstvo na licu djeteta. Govori to Vanja Čvorak koja je, kada se obitelj nedavno preselila izvan grada, u Dubravu, ponovo morala sjesti za volan, nakon gotovo 20 godina pauze.

- Kada vidite koliko ona u tome uživa i s kojom radosti ide u glazbenu, ništa vam nije teško. Želimo Antei biti podrška u onomu što ona želi bez obzira na krajnji rezultat. Često joj znamo reći i da se malo odmori, ali ona je toliko organizirana da sve stigne. Ako je ružno vrijeme ili velika kiša, kažemo da ne mora ići u glazbenu. Ali ona to ne želi ni čuti. Kad ide u glazbenu, ponese i knjige iz osnovne i uči kada ima pauzu. Uči u hodniku i ne smeta joj buka – kaže Vanja Čvorak koja smatra kako su za dobar uspjeh šibenskih učenika glazbe zaslužni i nastavnici koji, unatoč lošim uvjetima u kojima škola radi, nesebično daju najviše od sebe, a škola redovito preko vikenda organizira i besplatna gostovanja drugih istaknutih glazbenih pedagoga za sve učenike.

Povlašteni sportaši

Tonijina mama Ani Zlatoper napominje kako ponekad nije lako uskladiti obveze između osnovne i glazbene škole, a o spremnosti nastavnika glazbe da podrže svoje učenike ima samo riječi hvale. Tonija tako uoči natjecanja vikendima dodatno vježba, ali kod nastavnice u njenoj kući.

- Učiteljica živi u Tribunju i ima dvoje male djece. Kad ih čuva svekrva, onda idemo tamo vježbati, a kad ih čuva njezina mama, koja živi u Vodicama, idemo u Vodice. Tih sati i pol ili dva ja onda šećem okolo i čekam da to završi. Iskreno ne znam što tu učiteljicu, Sanju Grubelić, motivira da to radi – pita se Zlatoper.

Smatra, također, kako društvo male glazbenike dovoljno ne prepoznaje i ne podržava!

---

image

Pohađanje Glazbene škole iziskuje i velike roditeljske žrtve: Ani Zlatoper, majka učenice Glazbene skole Ivana Lukačića 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Čitala sam nedavno pravilnike za svog nećaka koji se bavi sportom. Postoji kategorizacija ovisno o rezultatima u skladu s čim im u školi moraju omogućiti neke ustupke, mogućnost dogovora i dodatne sate ako su propustili nastavu zbog izostanaka i slično. Dakle, netko je razmišljao o toj djeci. Ne znam kako se to provodi u praksi, ali u zakonu to postoji. O djeci koja idu u glazbenu školu nitko nije razmišljao. Lijepo ih je čuti, njihovi nastupi uljepšaju priredbe. I to je sve. Ne traže ta djeca lovorike, ali društvo vrednujemo u odnosu prema najslabijima. To su i djeca koja imaju neku strast kao što je glazba, a mislim da im ne šaljemo poruku da su nam važni. To se vidi i kroz zgradu škole. Djecu smo prepustili bagerima, buci, nesigurnim prilazima, a pitanje je i kakvi su sanitarni uvjeti, jer su u učionici našli dva mrtva miša koja su im došla s gradilišta. Poslali smo im lošu poruku: niste nam važni, u ovom trenutku ne mislimo na vas! Sigurna sam na to nismo htjeli, ali se dogodilo. Ne trebaju njima nikakva čuda, goleme koncertne dvorane, ali minimalni uvjeti svakako. To su vrijedna djeca, često njima ni ne trebaju dodatni bodovi za upis u srednju školu, ali važno je kakva im se poruka šalje – zaključila je Ani Zlatoper.

---

Sportašima dodatni bodovi, ne i glazbenicima

- Dosta ljudi ne razumije to da je glazbena škola zapravo škola. Ne učimo mi tu samo instrument, nego i još dosta drugih predmeta: komornu, korepeticiju, solfeggio, povijest glazbe, glazbene oblike, polifoniju, harmoniju... Nije isto ići na neki sportski trening ili u glazbenu školu. Mislim i da je teško baviti se sportom i to traži dosta odricanja, ali sportaši kada završe trening idu kući. Na treningu vježbaju, a mi vježbamo s profesorom i opet kod kuće sami – smatra maturantica flaute Marta Miškić.

Učenica violončela Antea Čvorak, dobitnica triju Oskara znanja, misli kako društvo više cijeni sportske uspjehe učenika negoli onih u umjetničkim školama.

- Sport je težak i psihički i fizički. Nema sumnje u to, ali imam osjećaj da se ti uspjesi više cijene nego uspjesi u glazbenoj školi, a da ne govorim kada je riječ o dramskoj ili likovnoj umjetnosti. Sportaši tako pri upisu u srednju školu dobiju dodatne bodove ako su osvojili nagradu na državnim natjecanjima. Recimo ako su bili i treći na državnom natjecanju, dobit će dodatne budove, ali ne i mi iz glazbe čak i ako imamo i više prvih nagrada – kazala je Antea.

---

---

Sve druge škole su u centru

- Zgrada Glazbene škole izgleda nesigurno i ne znam bi li uopće prošla da dođe inspekcija. Prolaz je uzak, mračan, na ograde se možeš nabosti. Loše je, posebno kada radite usporedbe s drugim glazbenim školama u koje odlazimo na natjecanja. Na primjer, Varaždin ima prekrasnu zgradu u centru grada, Karlovac isto tako centar grada, prekrasno zdanje. Sad smo se vratili iz Križevaca, golema zgrada u središtu grada, dana je glazbenoj školi. U Makarskoj također centar grada... Svi oni mogu organizirati i natjecanja, u Šibeniku ne mogu. Evo, sada kad smo bili u Sarajevu, svaki je natjecatelj imao svoju sobu u kojoj se zagrijavao i pripremao za nastup. To je u šibenskoj školi nemoguće - istaknula je Tonijina mama Ani Zlatoper.

---

---

image

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravanteljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program a gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i"ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Nemaju učionica ni koncertnu dvoranu, vježbaju uz pratnju buke pikamera, a samo lani su osvojili 57 nagrada malo para, puno muzike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => muzički fenomen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravanteljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program a gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i"ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Nemaju učionica ni koncertnu dvoranu, vježbaju uz pratnju buke pikamera, a samo lani su osvojili 57 nagrada malo para, puno muzike muzički fenomen 2 0 13433 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-05 08:34:31 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-06 13:14:15 [modified_by] => 3164 [publish_up] => 2024-04-06 13:13:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravanteljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program a gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide p [metadata] => robots= author= title=Šibenska glazbena škola nema učionica ni koncertnu dvoranu, vježba se uz buku pikamera, a lani su osvojili 57 nagrada page_title=Šibenska glazbena škola nema učionica ni koncertnu dvoranu, vježba se uz buku pikamera, a lani su osvojili 57 nagrada [metakey] => Glazbena škola, Šibenik, uspjesi, manjak prostora, Ruža Raguž Cukrov, Ravnateljica glazbene škole, mladi glazbenici, marta miškić, Antea Čvorak, Tonija Zlatoper, roditelji, mladi sportaši , grad Šibenik, financiranje kulture [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26858155.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26864175.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26864168.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26864166.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26864159.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26858172.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26858157.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26858150.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26864176.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26898187.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914987.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prezentaciju urbanisti\u010dke studije nove \u0161ibenske glazbene \u0161kole nitko iz gradske vlasti nije posjetio\u00a0<\/p>","

Ravnateljica Ru\u017ea Ragu\u017e Cukrov\u00a0vi\u0161e je puta zavapila da \u0161ibenskoj glazbenoj \u0161koli kroni\u010dno nedostaje \u2018kvadrata\u2018\u00a0<\/p>","

Sku\u010dene u\u010dionice Glazbene \u0161kole\u00a0<\/p>","

Sku\u010dene u\u010dionice Glazbene \u0161kole\u00a0<\/p>","

Prilaz za u\u010denike Glazbene \u0161kole Ivana Luka\u010di\u0107a\u00a0<\/p>","

Prezentaciju urbanisti\u010dke studije nove \u0161kole koju nije posjetio nitko iz gradske vlasti<\/p>","

Antea \u010cvorak:\u00a0Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vje\u017ebam za koncert ili natjecanje, bude mi \u017eao \u0161to ne mogu s njima<\/p>","

Marta Mi\u0161ki\u0107: Da biste mogli i\u0107i u dvije \u0161kole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje \u0161kole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako stra\u0161no\u00a0<\/p>","

Zgrada Glazbene \u0161kole Ivana Luka\u010di\u0107a opkoljena skelama novogradnje u susjedstvu\u00a0<\/p>","

Poha\u0111anje Glazbene \u0161kole iziskuje i velike roditeljske \u017ertve: Ani Zlatoper, majka u\u010denice Glazbene skole Ivana Luka\u010di\u0107a\u00a0<\/p>","

Tonija Zlatoper svira klavir i svakodevno vje\u017eba u prosjeku 2,5 sata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26858155_1920.jpg":"1920x1080","k_26858155_1280.jpg":"1280x1280","k_26858155_1024.jpg":"1024x1024","k_26858155_640.jpg":"640x640","k_26858155_480.jpg":"480x480","k_26858155_340.jpg":"340x340","k_26858155_220.jpg":"220x220","o_26858155_1280.jpg":"1280x853","o_26858155_1024.jpg":"1024x682","o_26858155_640.jpg":"640x426","o_26858155_480.jpg":"480x320","o_26858155_340.jpg":"340x226","o_26858155_220.jpg":"220x146","h_26858155_1280.jpg":"1280x854","h_26858155_1024.jpg":"1024x683","h_26858155_640.jpg":"640x427","h_26858155_480.jpg":"480x320","h_26858155_340.jpg":"340x227","h_26858155_220.jpg":"220x147","pp_26858155_1280.jpg":"1280x1628","pp_26858155_1024.jpg":"1024x1303","pp_26858155_640.jpg":"640x814","pp_26858155_480.jpg":"480x611","pp_26858155_340.jpg":"340x432","pp_26858155_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26864175_1920.jpg":"1920x1080","k_26864175_1280.jpg":"1280x1280","k_26864175_1024.jpg":"1024x1024","k_26864175_640.jpg":"640x640","k_26864175_480.jpg":"480x480","k_26864175_340.jpg":"340x340","k_26864175_220.jpg":"220x220","o_26864175_1280.jpg":"1280x853","o_26864175_1024.jpg":"1024x682","o_26864175_640.jpg":"640x426","o_26864175_480.jpg":"480x320","o_26864175_340.jpg":"340x226","o_26864175_220.jpg":"220x146","h_26864175_1280.jpg":"1280x854","h_26864175_1024.jpg":"1024x683","h_26864175_640.jpg":"640x427","h_26864175_480.jpg":"480x320","h_26864175_340.jpg":"340x227","h_26864175_220.jpg":"220x147","pp_26864175_1280.jpg":"1280x1628","pp_26864175_1024.jpg":"1024x1303","pp_26864175_640.jpg":"640x814","pp_26864175_480.jpg":"480x611","pp_26864175_340.jpg":"340x432","pp_26864175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26864168_1920.jpg":"1920x1080","k_26864168_1280.jpg":"1280x1280","k_26864168_1024.jpg":"1024x1024","k_26864168_640.jpg":"640x640","k_26864168_480.jpg":"480x480","k_26864168_340.jpg":"340x340","k_26864168_220.jpg":"220x220","o_26864168_1280.jpg":"1280x853","o_26864168_1024.jpg":"1024x682","o_26864168_640.jpg":"640x426","o_26864168_480.jpg":"480x320","o_26864168_340.jpg":"340x226","o_26864168_220.jpg":"220x146","h_26864168_1280.jpg":"1280x854","h_26864168_1024.jpg":"1024x683","h_26864168_640.jpg":"640x427","h_26864168_480.jpg":"480x320","h_26864168_340.jpg":"340x227","h_26864168_220.jpg":"220x147","pp_26864168_1280.jpg":"1280x1628","pp_26864168_1024.jpg":"1024x1303","pp_26864168_640.jpg":"640x814","pp_26864168_480.jpg":"480x611","pp_26864168_340.jpg":"340x432","pp_26864168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26864166_1920.jpg":"1920x1080","k_26864166_1280.jpg":"1280x1280","k_26864166_1024.jpg":"1024x1024","k_26864166_640.jpg":"640x640","k_26864166_480.jpg":"480x480","k_26864166_340.jpg":"340x340","k_26864166_220.jpg":"220x220","o_26864166_1280.jpg":"1280x1920","o_26864166_1024.jpg":"1024x1536","o_26864166_640.jpg":"640x960","o_26864166_480.jpg":"480x720","o_26864166_340.jpg":"340x510","o_26864166_220.jpg":"220x330","h_26864166_1280.jpg":"1280x854","h_26864166_1024.jpg":"1024x683","h_26864166_640.jpg":"640x427","h_26864166_480.jpg":"480x320","h_26864166_340.jpg":"340x227","h_26864166_220.jpg":"220x147","pp_26864166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26864166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26864166_640.jpg":"640x814","pp_26864166_480.jpg":"480x611","pp_26864166_340.jpg":"340x432","pp_26864166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26864159_1920.jpg":"1920x1080","k_26864159_1280.jpg":"1280x1280","k_26864159_1024.jpg":"1024x1024","k_26864159_640.jpg":"640x640","k_26864159_480.jpg":"480x480","k_26864159_340.jpg":"340x340","k_26864159_220.jpg":"220x220","o_26864159_1280.jpg":"1280x853","o_26864159_1024.jpg":"1024x682","o_26864159_640.jpg":"640x426","o_26864159_480.jpg":"480x320","o_26864159_340.jpg":"340x226","o_26864159_220.jpg":"220x146","h_26864159_1280.jpg":"1280x854","h_26864159_1024.jpg":"1024x683","h_26864159_640.jpg":"640x427","h_26864159_480.jpg":"480x320","h_26864159_340.jpg":"340x227","h_26864159_220.jpg":"220x147","pp_26864159_1280.jpg":"1280x1628","pp_26864159_1024.jpg":"1024x1303","pp_26864159_640.jpg":"640x814","pp_26864159_480.jpg":"480x611","pp_26864159_340.jpg":"340x432","pp_26864159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1307","hd_26858172_1920.jpg":"1920x1080","k_26858172_1280.jpg":"1280x1280","k_26858172_1024.jpg":"1024x1024","k_26858172_640.jpg":"640x640","k_26858172_480.jpg":"480x480","k_26858172_340.jpg":"340x340","k_26858172_220.jpg":"220x220","o_26858172_1280.jpg":"1280x871","o_26858172_1024.jpg":"1024x697","o_26858172_640.jpg":"640x435","o_26858172_480.jpg":"480x326","o_26858172_340.jpg":"340x231","o_26858172_220.jpg":"220x149","h_26858172_1280.jpg":"1280x854","h_26858172_1024.jpg":"1024x683","h_26858172_640.jpg":"640x427","h_26858172_480.jpg":"480x320","h_26858172_340.jpg":"340x227","h_26858172_220.jpg":"220x147","pp_26858172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26858172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26858172_640.jpg":"640x814","pp_26858172_480.jpg":"480x611","pp_26858172_340.jpg":"340x432","pp_26858172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26858157_1920.jpg":"1920x1080","k_26858157_1280.jpg":"1280x1280","k_26858157_1024.jpg":"1024x1024","k_26858157_640.jpg":"640x640","k_26858157_480.jpg":"480x480","k_26858157_340.jpg":"340x340","k_26858157_220.jpg":"220x220","o_26858157_1280.jpg":"1280x853","o_26858157_1024.jpg":"1024x682","o_26858157_640.jpg":"640x426","o_26858157_480.jpg":"480x320","o_26858157_340.jpg":"340x226","o_26858157_220.jpg":"220x146","h_26858157_1280.jpg":"1280x854","h_26858157_1024.jpg":"1024x683","h_26858157_640.jpg":"640x427","h_26858157_480.jpg":"480x320","h_26858157_340.jpg":"340x227","h_26858157_220.jpg":"220x147","pp_26858157_1280.jpg":"1280x1628","pp_26858157_1024.jpg":"1024x1303","pp_26858157_640.jpg":"640x814","pp_26858157_480.jpg":"480x611","pp_26858157_340.jpg":"340x432","pp_26858157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_26858150_1920.jpg":"1920x1080","k_26858150_1280.jpg":"1280x1280","k_26858150_1024.jpg":"1024x1024","k_26858150_640.jpg":"640x640","k_26858150_480.jpg":"480x480","k_26858150_340.jpg":"340x340","k_26858150_220.jpg":"220x220","o_26858150_1280.jpg":"1280x863","o_26858150_1024.jpg":"1024x690","o_26858150_640.jpg":"640x431","o_26858150_480.jpg":"480x323","o_26858150_340.jpg":"340x229","o_26858150_220.jpg":"220x148","h_26858150_1280.jpg":"1280x854","h_26858150_1024.jpg":"1024x683","h_26858150_640.jpg":"640x427","h_26858150_480.jpg":"480x320","h_26858150_340.jpg":"340x227","h_26858150_220.jpg":"220x147","pp_26858150_1280.jpg":"1280x1628","pp_26858150_1024.jpg":"1024x1303","pp_26858150_640.jpg":"640x814","pp_26858150_480.jpg":"480x611","pp_26858150_340.jpg":"340x432","pp_26858150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26864176_1920.jpg":"1920x1080","k_26864176_1280.jpg":"1280x1280","k_26864176_1024.jpg":"1024x1024","k_26864176_640.jpg":"640x640","k_26864176_480.jpg":"480x480","k_26864176_340.jpg":"340x340","k_26864176_220.jpg":"220x220","o_26864176_1280.jpg":"1280x853","o_26864176_1024.jpg":"1024x682","o_26864176_640.jpg":"640x426","o_26864176_480.jpg":"480x320","o_26864176_340.jpg":"340x226","o_26864176_220.jpg":"220x146","h_26864176_1280.jpg":"1280x854","h_26864176_1024.jpg":"1024x683","h_26864176_640.jpg":"640x427","h_26864176_480.jpg":"480x320","h_26864176_340.jpg":"340x227","h_26864176_220.jpg":"220x147","pp_26864176_1280.jpg":"1280x1628","pp_26864176_1024.jpg":"1024x1303","pp_26864176_640.jpg":"640x814","pp_26864176_480.jpg":"480x611","pp_26864176_340.jpg":"340x432","pp_26864176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_26898187_1920.jpg":"1920x1080","k_26898187_1280.jpg":"1280x1280","k_26898187_1024.jpg":"1024x1024","k_26898187_640.jpg":"640x640","k_26898187_480.jpg":"480x480","k_26898187_340.jpg":"340x340","k_26898187_220.jpg":"220x220","o_26898187_1280.jpg":"1280x799","o_26898187_1024.jpg":"1024x639","o_26898187_640.jpg":"640x399","o_26898187_480.jpg":"480x299","o_26898187_340.jpg":"340x212","o_26898187_220.jpg":"220x137","h_26898187_1280.jpg":"1280x854","h_26898187_1024.jpg":"1024x683","h_26898187_640.jpg":"640x427","h_26898187_480.jpg":"480x320","h_26898187_340.jpg":"340x227","h_26898187_220.jpg":"220x147","pp_26898187_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898187_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898187_640.jpg":"640x814","pp_26898187_480.jpg":"480x611","pp_26898187_340.jpg":"340x432","pp_26898187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914987_1920.jpg":"1920x1080","k_26914987_1280.jpg":"1280x1280","k_26914987_1024.jpg":"1024x1024","k_26914987_640.jpg":"640x640","k_26914987_480.jpg":"480x480","k_26914987_340.jpg":"340x340","k_26914987_220.jpg":"220x220","o_26914987_1280.jpg":"1280x1706","o_26914987_1024.jpg":"1024x1365","o_26914987_640.jpg":"640x853","o_26914987_480.jpg":"480x640","o_26914987_340.jpg":"340x453","o_26914987_220.jpg":"220x293","h_26914987_1280.jpg":"1280x854","h_26914987_1024.jpg":"1024x683","h_26914987_640.jpg":"640x427","h_26914987_480.jpg":"480x320","h_26914987_340.jpg":"340x227","h_26914987_220.jpg":"220x147","pp_26914987_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914987_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914987_640.jpg":"640x814","pp_26914987_480.jpg":"480x611","pp_26914987_340.jpg":"340x432","pp_26914987_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15033922 Threads: 9 Questions: 3153288958 Slow queries: 7041578 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235021748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/sibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada-1378284 [printLink] => /dalmacija/obala/sibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada-1378284?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451300 [name] => Glazbena škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbena-skola [link] => /tag/glazbena-skola ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669384 [name] => uspjesi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 15:12:35 [main_article_id] => 0 [alias] => uspjesi [link] => /tag/uspjesi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754517 [name] => manjak prostora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 13:49:14 [main_article_id] => 0 [alias] => manjak-prostora [link] => /tag/manjak-prostora ) [4] => stdClass Object ( [id] => 629911 [name] => Ruža Raguž Cukrov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-02 17:56:38 [main_article_id] => 0 [alias] => ruza-raguz-cukrov [link] => /tag/ruza-raguz-cukrov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 754518 [name] => Ravnateljica glazbene škole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 13:49:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ravnateljica-glazbene-skole [link] => /tag/ravnateljica-glazbene-skole ) [6] => stdClass Object ( [id] => 300915 [name] => mladi glazbenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-glazbenici [link] => /tag/mladi-glazbenici ) [7] => stdClass Object ( [id] => 754519 [name] => marta miškić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 13:49:14 [main_article_id] => 0 [alias] => marta-miskic [link] => /tag/marta-miskic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 635833 [name] => Antea Čvorak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-11 19:46:26 [main_article_id] => 0 [alias] => antea-cvorak [link] => /tag/antea-cvorak ) [9] => stdClass Object ( [id] => 677483 [name] => Tonija Zlatoper [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-13 14:41:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tonija-zlatoper [link] => /tag/tonija-zlatoper ) [10] => stdClass Object ( [id] => 308044 [name] => roditelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roditelji [link] => /tag/roditelji ) [11] => stdClass Object ( [id] => 339489 [name] => mladi sportaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-sportasi [link] => /tag/mladi-sportasi ) [12] => stdClass Object ( [id] => 288677 [name] => Grad Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-sibenik [link] => /tag/grad-sibenik ) [13] => stdClass Object ( [id] => 754520 [name] => financiranje kulture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 13:49:15 [main_article_id] => 0 [alias] => financiranje-kulture [link] => /tag/financiranje-kulture ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravanteljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program a gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i"ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Nemaju učionica ni koncertnu dvoranu, vježbaju uz pratnju buke pikamera, a samo lani su osvojili 57 nagrada malo para, puno muzike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => muzički fenomen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenska glazbena škola nema učionica ni koncertnu dvoranu, vježba se uz buku pikamera, a lani su osvojili 57 nagrada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26858155.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Prezentaciju urbanističke studije nove šibenske glazbene škole nitko iz gradske vlasti nije posjetio 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26858155.jpg [title] =>

Prezentaciju urbanističke studije nove šibenske glazbene škole nitko iz gradske vlasti nije posjetio 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26864175.jpg [title] =>

Ravnateljica Ruža Raguž Cukrov više je puta zavapila da šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje ‘kvadrata‘ 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26864168.jpg [title] =>

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26864166.jpg [title] =>

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26864159.jpg [title] =>

Prilaz za učenike Glazbene škole Ivana Lukačića 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26858172.jpg [title] =>

Prezentaciju urbanističke studije nove škole koju nije posjetio nitko iz gradske vlasti

Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26858157.jpg [title] =>

Antea Čvorak: Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima

Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26858150.jpg [title] =>

Marta Miškić: Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26864176.jpg [title] =>

Zgrada Glazbene škole Ivana Lukačića opkoljena skelama novogradnje u susjedstvu 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26898187.jpg [title] =>

Pohađanje Glazbene škole iziskuje i velike roditeljske žrtve: Ani Zlatoper, majka učenice Glazbene skole Ivana Lukačića 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914987.jpg [title] =>

Tonija Zlatoper svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata

/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni su mali, ali su veliki! Legendarna je to rečenica iz poznate dječje televizijske serije "Smogovci" na kojoj su odgojene generacije mladih, no ovaj put ti "mali, ali veliki" su učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

Osnovnu i jedinu srednju glazbenu školu u Šibensko-kninskoj županiji pohađa 220 učenika od kojih čak 15 posto njih redovito odlazi na natjecanja, regionalna, državna i međunarodna, s kojih se, kako to šibenska javnost dobro zna, već godinama vraćaju ovjenčani najvećim nagradama. Samo u prošloj godini osvojili su 57 nagrada na ponos svoje škole, ali i Šibenika čije ime pronose gdje god idu i nastupaju. Mnogi među njima dobitnici su i Oskara znanja, najveće državne nagrade koju učenici dobivaju za izniman uspjeh i rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Veliki uspjesi male šibenske glazbene škole, potvrđuje i podatak da se od šestero maturanata, koliko ih bude na godini, njih četvero ili petero upiše na muzičku akademiju. Svi ti uspjesi, naravno, ne padaju im s neba. Rezultat su marljivog i kvalitetnog rada učenika i njihovih nastavnika, a sve to u uvjetima koji nimalo ne odgovaraju jednoj školi. O skučenom prostoru, nedovoljnom broju učionica, koje najčešće dijele dvoje nastavnika, nedostatku koncertne dvorane posljednjih se godina sve glasnije priča, no rješenja još nema na vidiku.

Bez zbornice i kuhinje

Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravnateljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program, a kako sve više šibenskih škola radi u jednoj, jutarnjoj smjeni, gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i "ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Problem je još veći kada je škola zbog radova u susjedstvu, gdje se gradi luksuzno stambeno-poslovno zdanje, ostala bez zbornice i kuhinje, pa je spala i na jedan zahod i jednu česmu. Buka bagera i pikamera te prašina mjesecima su bili đačka svakodnevica, a budući da je gradilište i na drugoj strani škole, jer se obnavlja šibenska Porezna uprava, Glazbena škola dobila je i nepozvane stanare: miševe i štakore koji su pobjegli s gradilišta.

---

image

Ravnateljica Ruža Raguž Cukrov više je puta zavapila da šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje ‘kvadrata‘ 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

K tomu pješački prijelaz, jedini koji vodi do škole, nije osvijetljen, a nema ni prometnih oznaka koje bi vozačima skrenuli pozornost da je u blizini škola. O problemu uvjeta u kojima uče mali glazbenici i rade njihovi nastavnici bilo je riječi i nedavno na javnoj tribini na kojoj je predstavljena urbanistička studija, autori koje su profesori sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a koja je istražila potencijalne lokacije u Šibeniku na kojima bi se mogla graditi nova škola s pripadajućom koncertnom dvoranom. No, cijela je priča tek na početku. Urbanistička studija nulti je korak, rečeno je na prezentaciji koja je pobudila veliko zanimanje građana, roditelja, bivših i sadašnjih učenika te nastavnika. Među ostalim pokazala je da sadašnja škola funkcionira u zgradi iz 19. stoljeća na tri etaže i s površinom od 500 metara četvornih u tlocrtu, a za kapacitet od 300 učenika, u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima, trebalo bi joj 2.000-3.000 "kvadrata" i još 1 500-2000 "kvadrata" za koncertnu dvoranu!

Sad slijedi prava borba za dobru lokaciju škole koja je važan faktor i u kulturnom životu Šibenika, a brzina sljedećih koraka ovisit će najviše o Županiji kao osnivaču te Gradu Šibeniku na čijem se području nalaze moguće lokacije. I dok Županija i javno podržava Glazbenu školu, Grad Šibenik kao da je u tihom bojkotu. Tako bi se, naime, mogao protumačiti nedolazak svih pozvanih gradskih predstavnika na prezentaciju urbanističke studije!

---

image

Zgrada Glazbene škole Ivana Lukačića opkoljena skelama novogradnje u susjedstvu 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kakva se poruka time šalje učenicima glazbe, mahom vrlo dobrim i izvrsnim đacima koji paralelno pohađaju dvije škole, svakodevno vježbaju, nastupaju i odlaze na natjecanja ne samo iz glazbe, nego često i iz predmeta iz "glavne" škole: osnovne ili srednje.

Ništa im nije teško

Marta Miškić, Ante Čvorak i Tonija Zlatoper samo su neka do te vrijedne djece, kojima radni dan počinje već u 6. 30 ili 7 sati i nerijetko traje do 22 ili 23 sata, bez praznog hoda i velikog odmaranja. Oni su savršeni organizatori svog vremena, a njihovi roditelji reći će kako su se tomu uglavnom sami naučili. Čak i do te mjere da "šuplji" sat u Glazbenoj školi iskoriste za učenje. U hodniku, naravno, jer o nekom slobodnom kutku i učionici mogu samo sanjati. No, sve im to, uključujući i vikende kada dodatno vježbaju, pohađaju razne edukacije ili odlaze na natjecanja, ili ljeta kada idu na dodatna usavršavanja i seminare, nije teško i svi, kao da su se dogovorili, na pitanje kako uspijevaju toliko raditi i odakle im energija za sve, odgovaraju kao iz puške: "Nije nam teško, jer to jako volimo!"

---

image

Marta Miškić: Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Marta Miškić je maturantica. Pohađa šibensku jezičnu gimnaziju, a u Glazbenoj školi uči flautu u klasi profesorice Ivane Šanić s kojom svake godine odlazi na natjecanja i redovito osvaja nagrade. U ožujku je u Imotskom pobijedila na regionalnom natjecanju učenika glazbe i plesa te je do kraja travnja očekuje i državno natjecanje. Usto, Marta je i članica Šibenske narodne glazbe. Svoje srednjoškolsko obrazovanje skoro privodi kraju, a sebe u budućnosti vidi kao glazbenicu i zato planira upisati flautu na nekoj glazbenoj akademiji.

- Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno. Može se kad se hoće. U gimnaziji svaki dan imam šest ili sedam sati, a kada glazbenu imam u 15 sati, ne idem kući, jer bih odmah morala ići nazad, nego iz škole produžim do glazbene. Ne ručam taj dan, nego pojedem neki sendvič. Navečer se kući vratim oko 20.30 ili 21 sati, malo se odmorim i onda učim. Flautu vježbam svaki dan, a preko vikenda više, govori Marta i tvrdi kako se unatoč takvom rasporedu uvijek stigne družiti s prijateljima i izići vani. Može se, kaže, za neku brzu kavu s prijateljima naći vremena i preko tjedna.

 na pauzama uče u hodniku

Bilo bi, dodaje, lakše kada bi u Glazbenoj školi bilo dovoljno prostora da se i tamo može vježbati.

- To je moguće ako u Glazbenu školu idem ujutro, ali popodne nije. To je još veći problem učenicima putnicima, jer oni nemaju gdje otići kada imaju pauzu u rasporedu. U školi imamo dvoranicu gdje održavamo školske produkcije, ali to je više veća učionica nego koncerta dvorana. Žao mi je što nemamo više prostora jer bi na te koncerte moglo doći i više publike. Meni je osobno bilo najgore kada je s gradilišta dolazila velika buka. To mi je išlo na živce. Nije lako ni profesorima. Ostali su bez zbornice, sada cijela škola ima samo jedan wc, pa nikad ne znaš hoće li biti slobodan u tih pet minuta kada imamo pauzu – govori Marta koja je na prezentaciji urbanističke studije imala i svoju glazbenu točku.

- Sviđa mi se ta studija. Za mene je to kasno, ali za buduće generacije, jer ima puno talentirane djece i vrijeme je da se to napravi za njih, samo je pitanje kada će to biti – zaključila je Marta.

I Antei Čvorak glazba je neizmjeran izvor radosti. Glazbena škola, ističe, nije joj nikakva tlaka, već joj odlazak u tu školu uvijek popravi raspoloženje u danu. Antea je osmašica, superodlikašica, a u Glazbenoj pohađa 1. razred srednje i uči violončelo. Do sada je tri puta bila državna prvakinja u violončelu i solfeggiu te je osvojila tri Oskara znanja. Na natjecanja odlazi i u svojoj osnovnoj školi, a njezin recept za uspješno obavljanje brojnih obveza također je dobra organiziranost te pažljivo slušanje na satu, a za dobru koncentraciju, opet može zahvaliti glazbi koja, dokazano je, razvija i kognitivne sposobnosti. Slobodnog vremena nema puno, a najviše ga voli provesti s prijateljima.

---

image

Antea Čvorak: Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima. Ali nema problema, oni me razumiju. Meni je užitak kada sam u Glazbenoj i kada sviram. Puno sam sretnija kada iziđem, nego kada uđem u Glazbenu – skromno će Antea kojoj je također smetala "građevinska" situacija oko škole. Buka pikamera odzvanjala je cijelo prvo polugodište, kaže, a problem joj je i kada sa svojim violončelom mora uskim prolazom penjati se do škole. I nju raduje mogućnost izgradnje nove škole, no, ne vjeruje da će se to dogoditi dok ona još bude u Glazbenoj. Važnim smatra i da buduća lokacija bude što bliže centru, ne samo zbog prometne povezanosti, nego i zbog drugih, kompatibilnih sadržaja.

 Vježbanje važnije od plaže

Tonija Zlatoper šestašica je u osnovnoj, a četvrtašica u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. Svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata, na radost, otkriva nam, njezine susjede Mare, koja joj je strpljiva i vjerna publika!

- Jako volim svirati klavir. Odabrala sam ići u dvije škole. Prvo sam pjevala u zboru "Zdravo maleni", a onda sam probala klavir i rekla zašto ne?! Tako sam upisala glazbenu. Sviđa mi se i nije mi tlaka. Ujutro idem u osnovnu, a onda kod bake na ručak, pa u Glazbenu na solfeggio i klavir. Vratim se doma i učim i vježbam. I to je to – opisuje Tonija svoj prosječni dan. I ona iza sebe ima više natjecanja i osvojenih, u pravilu, prvih nagrada. Krajem prošle godine s međunarodnog natjecanja u Sarajevu, gdje je osvojila prvo mjesto s maksimalnih 100 bodova! Iako se u njenoj obitelji nitko ozbiljnije nije bavio glazbom, Tonija bi željela biti pijanistica, a za tu svoju ljubav prema klaviru i klasici "krivim" smatra svoga tatu.

---

image

Tonija Zlatoper svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata

/Slobodna Dalmacija
---

- Kad sam bila mala, tata mi je umjesto da mi čita, puštao Mozarta na CD-u – ozbiljna je Tonija. A koliko je glazba zavladala njezinim životom, najbolje govori i lanjska priča s Brača gdje je preko ljeta bila na jednom seminaru. Znala je, kaže, dnevno vježbati i šest sati, a u tomu je nisu pokolebali ni pozivi roditelja da se dođe okupati i pojesti sladoled!

Da nije te ljubavi i strasti prema glazbi koja sve obveze čini lakšim, ne bi bilo moguće sve to raditi, smatraju i Tonijina i Anteina mama Ani Zlatoper i Vanja Čvorak. Obje obitelji uključene je u glazbenu priču svojih kćeri. Važna su im podrška, ali i oni svoje godišnje i dnevne rasporede moraju prilagoditi Toniji i Antei. No, svi napori i teškoće, podređivanje svakog djelića svog vremena djetetu, stalno vođenje i odvođenje autom u glazbenu, padaju u vodu kada vide radost i zadovoljstvo na licu djeteta. Govori to Vanja Čvorak koja je, kada se obitelj nedavno preselila izvan grada, u Dubravu, ponovo morala sjesti za volan, nakon gotovo 20 godina pauze.

- Kada vidite koliko ona u tome uživa i s kojom radosti ide u glazbenu, ništa vam nije teško. Želimo Antei biti podrška u onomu što ona želi bez obzira na krajnji rezultat. Često joj znamo reći i da se malo odmori, ali ona je toliko organizirana da sve stigne. Ako je ružno vrijeme ili velika kiša, kažemo da ne mora ići u glazbenu. Ali ona to ne želi ni čuti. Kad ide u glazbenu, ponese i knjige iz osnovne i uči kada ima pauzu. Uči u hodniku i ne smeta joj buka – kaže Vanja Čvorak koja smatra kako su za dobar uspjeh šibenskih učenika glazbe zaslužni i nastavnici koji, unatoč lošim uvjetima u kojima škola radi, nesebično daju najviše od sebe, a škola redovito preko vikenda organizira i besplatna gostovanja drugih istaknutih glazbenih pedagoga za sve učenike.

Povlašteni sportaši

Tonijina mama Ani Zlatoper napominje kako ponekad nije lako uskladiti obveze između osnovne i glazbene škole, a o spremnosti nastavnika glazbe da podrže svoje učenike ima samo riječi hvale. Tonija tako uoči natjecanja vikendima dodatno vježba, ali kod nastavnice u njenoj kući.

- Učiteljica živi u Tribunju i ima dvoje male djece. Kad ih čuva svekrva, onda idemo tamo vježbati, a kad ih čuva njezina mama, koja živi u Vodicama, idemo u Vodice. Tih sati i pol ili dva ja onda šećem okolo i čekam da to završi. Iskreno ne znam što tu učiteljicu, Sanju Grubelić, motivira da to radi – pita se Zlatoper.

Smatra, također, kako društvo male glazbenike dovoljno ne prepoznaje i ne podržava!

---

image

Pohađanje Glazbene škole iziskuje i velike roditeljske žrtve: Ani Zlatoper, majka učenice Glazbene skole Ivana Lukačića 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Čitala sam nedavno pravilnike za svog nećaka koji se bavi sportom. Postoji kategorizacija ovisno o rezultatima u skladu s čim im u školi moraju omogućiti neke ustupke, mogućnost dogovora i dodatne sate ako su propustili nastavu zbog izostanaka i slično. Dakle, netko je razmišljao o toj djeci. Ne znam kako se to provodi u praksi, ali u zakonu to postoji. O djeci koja idu u glazbenu školu nitko nije razmišljao. Lijepo ih je čuti, njihovi nastupi uljepšaju priredbe. I to je sve. Ne traže ta djeca lovorike, ali društvo vrednujemo u odnosu prema najslabijima. To su i djeca koja imaju neku strast kao što je glazba, a mislim da im ne šaljemo poruku da su nam važni. To se vidi i kroz zgradu škole. Djecu smo prepustili bagerima, buci, nesigurnim prilazima, a pitanje je i kakvi su sanitarni uvjeti, jer su u učionici našli dva mrtva miša koja su im došla s gradilišta. Poslali smo im lošu poruku: niste nam važni, u ovom trenutku ne mislimo na vas! Sigurna sam na to nismo htjeli, ali se dogodilo. Ne trebaju njima nikakva čuda, goleme koncertne dvorane, ali minimalni uvjeti svakako. To su vrijedna djeca, često njima ni ne trebaju dodatni bodovi za upis u srednju školu, ali važno je kakva im se poruka šalje – zaključila je Ani Zlatoper.

---

Sportašima dodatni bodovi, ne i glazbenicima

- Dosta ljudi ne razumije to da je glazbena škola zapravo škola. Ne učimo mi tu samo instrument, nego i još dosta drugih predmeta: komornu, korepeticiju, solfeggio, povijest glazbe, glazbene oblike, polifoniju, harmoniju... Nije isto ići na neki sportski trening ili u glazbenu školu. Mislim i da je teško baviti se sportom i to traži dosta odricanja, ali sportaši kada završe trening idu kući. Na treningu vježbaju, a mi vježbamo s profesorom i opet kod kuće sami – smatra maturantica flaute Marta Miškić.

Učenica violončela Antea Čvorak, dobitnica triju Oskara znanja, misli kako društvo više cijeni sportske uspjehe učenika negoli onih u umjetničkim školama.

- Sport je težak i psihički i fizički. Nema sumnje u to, ali imam osjećaj da se ti uspjesi više cijene nego uspjesi u glazbenoj školi, a da ne govorim kada je riječ o dramskoj ili likovnoj umjetnosti. Sportaši tako pri upisu u srednju školu dobiju dodatne bodove ako su osvojili nagradu na državnim natjecanjima. Recimo ako su bili i treći na državnom natjecanju, dobit će dodatne budove, ali ne i mi iz glazbe čak i ako imamo i više prvih nagrada – kazala je Antea.

---

---

Sve druge škole su u centru

- Zgrada Glazbene škole izgleda nesigurno i ne znam bi li uopće prošla da dođe inspekcija. Prolaz je uzak, mračan, na ograde se možeš nabosti. Loše je, posebno kada radite usporedbe s drugim glazbenim školama u koje odlazimo na natjecanja. Na primjer, Varaždin ima prekrasnu zgradu u centru grada, Karlovac isto tako centar grada, prekrasno zdanje. Sad smo se vratili iz Križevaca, golema zgrada u središtu grada, dana je glazbenoj školi. U Makarskoj također centar grada... Svi oni mogu organizirati i natjecanja, u Šibeniku ne mogu. Evo, sada kad smo bili u Sarajevu, svaki je natjecatelj imao svoju sobu u kojoj se zagrijavao i pripremao za nastup. To je u šibenskoj školi nemoguće - istaknula je Tonijina mama Ani Zlatoper.

---

---

image

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix /Slobodna Dalmacija
Nikša Stipaničev/Cropix

Prezentaciju urbanističke studije nove šibenske glazbene škole nitko iz gradske vlasti nije posjetio 

Nikša Stipaničev/Cropix

Ravnateljica Ruža Raguž Cukrov više je puta zavapila da šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje ‘kvadrata‘ 

Nikša Stipaničev/Cropix

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix

Skučene učionice Glazbene škole 

Nikša Stipaničev/Cropix

Prilaz za učenike Glazbene škole Ivana Lukačića 

Nikša Stipaničev/Cropix

Prezentaciju urbanističke studije nove škole koju nije posjetio nitko iz gradske vlasti

Nikša Stipaničev/Cropix

Antea Čvorak: Nekada me prijatelji zovu vani, ali ako vježbam za koncert ili natjecanje, bude mi žao što ne mogu s njima

Nikša Stipaničev/Cropix

Marta Miškić: Da biste mogli ići u dvije škole, bitna je dobra organiziranost i odgovornost za obje škole. Svi se boje gimnazije, ali nije to tako strašno 

Nikša Stipaničev/Cropix

Zgrada Glazbene škole Ivana Lukačića opkoljena skelama novogradnje u susjedstvu 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pohađanje Glazbene škole iziskuje i velike roditeljske žrtve: Ani Zlatoper, majka učenice Glazbene skole Ivana Lukačića 

/Slobodna Dalmacija

Tonija Zlatoper svira klavir i svakodevno vježba u prosjeku 2,5 sata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/sibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada-1378284 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=140bb2d3d93e05d712f30f118c3a3bdea4144e35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ibenska+glazbena+%C5%A1kola+nema+u%C4%8Dionica+ni+koncertnu+dvoranu%2C+vje%C5%BEba+se+uz+buku+pikamera%2C+a+lani+su+osvojili+57+nagrada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada-1378284 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenska-glazbena-skola-nema-ucionica-ni-koncertnu-dvoranu-vjezba-se-uz-buku-pikamera-a-lani-su-osvojili-57-nagrada-1378284 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šibenskoj glazbenoj školi kronično nedostaje "kvadrata", više je puta zavapila ravanteljica Ruža Raguža Cukrov. Zbog nedostatka prostora škola ne može širiti i osuvremeniti ni svoj program a gotovo 90 posto djece u Glazbenu školu Ivana Lukačića ide popodne, pa sastaviti raspored i"ugurati" sve učenike u školu postaje ravno čudu! Nemaju učionica ni koncertnu dvoranu, vježbaju uz pratnju buke pikamera, a samo lani su osvojili 57 nagrada malo para, puno muzike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => muzički fenomen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalamuzički fenomen

Šibenska glazbena škola nema učionica ni koncertnu dvoranu, vježba se uz buku pikamera, a lani su osvojili 57 nagrada

Piše Marija Lončar
6. travnja 2024. - 15:13
Prezentaciju urbanističke studije nove šibenske glazbene škole nitko iz gradske vlasti nije posjetio Nikša Stipaničev/Cropix

Oni su mali, ali su veliki! Legendarna je to rečenica iz poznate dječje televizijske serije "Smogovci" na kojoj su odgojene generacije mladih, no ovaj put ti "mali, ali veliki" su učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

Osnovnu i jedinu srednju glazbenu školu u Šibensko-kninskoj županiji pohađa 220 učenika od kojih čak 15 posto njih redovito odlazi na natjecanja, regionalna, državna i međunarodna, s kojih se, kako to šibenska javnost dobro zna, već godinama vraćaju ovjenčani najvećim nagradama. Samo u prošloj godini osvojili su 57 nagrada na ponos svoje škole, ali i Šibenika čije ime pronose gdje god idu i nastupaju. Mnogi među njima dobitnici su i Oskara znanja, najveće državne nagrade koju učenici dobivaju za izniman uspjeh i rezultate na državnim i međunarodnim natjecan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:16