stdClass Object ( [id] => 1332438 [title] => Spomenik Tuđmanu ’pojest’ će ‘riba‘ od 112 metara, branitelji ogorčeni: ‘Bolje da ga nema, nego da je u nekom ćošku!‘ [alias] => spomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na makarskom predjelu Peškera, uz samu plažu, gradit će se šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, a jedan od njih bit će garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Prema planu Grada, cijeli zahvat trebao bi biti realiziran do kraja mandata aktualne vlasti, znači otprilike za godinu i pol. Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je raspisala gradska uprava prije više od godinu dana, organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split (DAS).

Riječ je o viziji “Lete ribe na Peškeru” pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu za izradu idejnog rješenja dobio je arhitektonski tim “Atmosfera” iz Zagreba. Kada su prije mjesec dana na tom dijelu Makarske počeli istražni geotehnički radovi, aktivisti su se okupili na prosvjedu protiv betonizacije i na društvenim mrežama su pokrenuli inicijativu ‘’Srce za Peškeru’’, a na istom tragu su i Udruga za održivi razvoj “Osejava” te ogranak Domovinskog pokreta.

Reakciju na naš tekst o projektu promptno je dostavila Daša Gazde, predsjednica DAS-a, koja kaže da ‘’kao strukovna organizacija nisu skloni reagiranju na površni populizam od strane političkih aktera, ali oko teme Peškere su dužni reagirati jer se događaju društveno vrlo opasne i štetne radnje protiv kojih se, i sada i inače, žestoko i beskompromisno bore’’.

Ugovor s DAS-om

Grad je s DAS-om u lipnju 2021. godine sklopio Sporazum o pružanju savjetodavnih usluga i davanja stručnih mišljenja u domeni prostornih i urbanističkih intervencija – izrade i promjene planova, urbanističkih rješenja i planiranja prostora. Navedeno je kako će se spomenute usluge obavljati preko DAS-ova Radnog tijela koje će obavljati dužnost Savjeta za urbanizam gradonačelnika Makarske.

---

image

Računalna simulacija budućeg izgleda prostora između središta grada i glavne plaže, crvene površine predstavljaju ‘ribe’

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT
---

Bitno je napomenuti i da je na gradski natječaj, koji je organizirala i provela spomenuta strukovna udruga iz Splita, pristiglo 14 radova, dok je ocjenjivački sud koji su činili arhitekti Saša Begović, predstavnik Grada i predsjednik tog tijela, Mirko Buvinić, Jurij Sadar i Krešimir Damjanović te gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), donio odluku o pobjedi zagrebačke “Atmosfere” većinom glasova “tri naprama dva”, s tim da su dvojica arhitekata bila protiv, dvojica za, a zapravo je presudio gradonačelnik kao laik jer nije arhitekt.

Prema prvonagrađenom radu analizirali smo kakvi će zapravo to biti objekti i što će se morati rušiti, a što graditi. Svih pet objekata bit će visoki po 6,2 metra, dok će troetažna garaža imati visinu od 7,5 metara, dužinu 63 metra, a širinu od 33 metra. Uz nju će se graditi tereni za odbojku na pijesku i košarku.

“Riba” broj 1 bit će duga 50 metara, a široka 25 i u njoj će se nalaziti kafić, javni WC, teretana i igraonica za djecu, u blizini će biti izgrađen skate park. Preko puta planiranog objekta sada se nalazi kultni restoran “Peškera”, na mjestu njegova roštilja ugradit će se polupodzemni kontejneri za smeće, a na štekatu se zapravo planira – javni WC.

“Riba” broj 2 bit će ujedno i najduža, i to 112 metara, dok će joj širina biti 18 metara. U tom objektu nalazit će se kafić, restoran, javni WC i čak osam trgovina.

Skriven iza štekata

Zbog te “ribetine”, sa zelene površine će se premjestiti postojeći spomenik predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu koji će se postaviti u zapećak štekata restorana “Vice”, bivšeg “Monda”, tako da će taj ugostiteljski objekt ostati bez terase, a spomenik nestati u “daljini”.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---
---
image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Osim toga, sa zelene površine pokraj sadašnje pozicije kipa Tuđmana potpuno nestaje, odnosno ruši se dječje igralište, kao i postojeći višedesetljetni borovi, dok se igralište planira sagraditi u šumici u kojoj će se, između stabala, nalaziti i sunčališta. Dakle, zona pošumljavanja Peškere sa sunčalištima između stabala trebala bi biti atrakcija, premda se ovog ljeta nije moglo vidjeti da je ijedna osoba na tom prostoru stavila svoj ručnik i sunčala se.

Preko puta “ribe” od 112 metara, sada se nalaze restoran “Grma” i pizzerija “La Strada” ispred čijeg se štekata planiraju ugraditi polupodzemni kontejneri u koje će gosti gledati dok budu jeli, a nestaje i zelena površina, kao i ulazni kutni štekat, ukida se i štekat “Hambija” na kojem je planirana zelena površina. Šetnica se pomiče za oko pet metara zapadno, prema moru, jer nedostaje prostora za gradnju garaže.

Potom slijedi zakrivljena “riba” broj 3 čija će dužina biti 84 metra, a širina 16 metara. U tom objektu nalazit će se otvorena pozornica i informacijski punkt, kao i zatvoreno spremište zasad neodređene namjene. Dakle, ispod tog objekta nema ničega, osim male pozornice s nekoliko redova gledališta, a uz nju će se nalaziti poluukopani kontejneri za otpad.

U “ribi” broj 4 koja će biti duga 62, a široka 22 metra, nalazit će se kafić, javni WC i nove prostorije Pomorskog športskog ribolovnog društva “Arbun”. I na koncu, “riba” broj 5 bit će duga 72, a široka 22 metra i u njoj će se nalaziti kafić i noćni klub umjesto sadašnje “Makarane” (bivšeg restorana “Plaža”) koja će se rušiti, kao i prostorije veslačkog kluba, a do novog objekta će se sagraditi spomenik umrlima od kuge 1815. godine. Naime, ispod površine “Makarane” nalazi se groblje umrlih od kuge čije su kosti izvirile prije nekoliko godina kada je orkanska bura srušila veliki bor.

Informaciju da će se sa zelene površine na Peškeri ukloniti spomenik dr. Franji Tuđmanu još davno je dobio Ivan Glibota, predsjednik gradske Hvidre. Kako ističe, ostao je šokiran tim saznanjem zbog čega bi se trebali pobuniti oporbeni lokalni HDZ, ali i onaj vladajući u županiji i državi.

– Ako se spomenik utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu prema projektu uređenja Peškere zbilja ukloni i smjesti u neki ćošak, to će biti velika sramota i pobunit će se sve udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Makarske rivijere.

Ako se i cijeli HDZ složi, napravit ćemo velike prosvjede, jer je bolje da spomenika onda i nema, nego da ga gurnu tamo gdje se neće ni vidjeti i gdje će ga svatko moći oštetiti – tvrdi Glibota.

Brkan: Ništa od svega

Premještanje spomenika u zapećak restoranskog štekata, osudio je i Jure Brkan, bivši gradonačelnik i predsjednik makarskog HDZ-a. Kako ističe, ipak je mirniji jer smatra da projekt “Lete ribe na Peškeru” nikada neće dobiti građevinsku dozvolu niti će se ikada realizirati.

– Uvjeren sam da se projekt betonizacije Peškere nikada neće realizirati, jer prema izmjenama i dopunama Prostornog plana grada ni pod razno ne može biti ishodovana građevinska dozvola, jer projekt nije u skladu s planskom dokumentacijom. Urbanistički plan uređenja Peškere nije ucrtan u kartografskom prikazu izmjena UPU-a, već samo u tekstualnom dijelu tako da sve to pada u vodu, spomenik Franji Tuđmanu se neće nigdje premještati, a novac iz gradske blagajne troši se samo za nagrade arhitektima, dokumentaciju i iskope – tvrdi oporbenjak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAKARSKA INVESTICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MAKARSKA INVESTICIJA 2 0 6905 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-15 18:31:25 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-21 18:56:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-21 18:56:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Spomenik Tuđmanu ’pojest’ će 'riba' od 112 metara, branitelji ogorčeni: 'Bolje da ga nema, nego da je u nekom ćošku!' [metakey] => spomenik franji tuđmanu, makarska [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25862103.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25862119.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25862129.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25884675.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","DRU\u0160TVO ARHITEKATA SPLIT"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spomenik Franji Tu\u0111manu u Makarskoj<\/p>","","","

Ra\u010dunalna simulacija budu\u0107eg izgleda prostora izme\u0111u sredi\u0161ta grada i glavne pla\u017ee, crvene povr\u0161ine predstavljaju \u2018ribe\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25862103_1920.jpg":"1920x1080","k_25862103_1280.jpg":"1280x1280","k_25862103_1024.jpg":"1024x1024","k_25862103_640.jpg":"640x640","k_25862103_480.jpg":"480x480","k_25862103_340.jpg":"340x340","k_25862103_220.jpg":"220x220","o_25862103_1280.jpg":"1280x853","o_25862103_1024.jpg":"1024x682","o_25862103_640.jpg":"640x426","o_25862103_480.jpg":"480x320","o_25862103_340.jpg":"340x226","o_25862103_220.jpg":"220x146","h_25862103_1280.jpg":"1280x854","h_25862103_1024.jpg":"1024x683","h_25862103_640.jpg":"640x427","h_25862103_480.jpg":"480x320","h_25862103_340.jpg":"340x227","h_25862103_220.jpg":"220x147","pp_25862103_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862103_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862103_640.jpg":"640x814","pp_25862103_480.jpg":"480x611","pp_25862103_340.jpg":"340x432","pp_25862103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25862119_1920.jpg":"1920x1080","k_25862119_1280.jpg":"1280x1280","k_25862119_1024.jpg":"1024x1024","k_25862119_640.jpg":"640x640","k_25862119_480.jpg":"480x480","k_25862119_340.jpg":"340x340","k_25862119_220.jpg":"220x220","o_25862119_1280.jpg":"1280x853","o_25862119_1024.jpg":"1024x682","o_25862119_640.jpg":"640x426","o_25862119_480.jpg":"480x320","o_25862119_340.jpg":"340x226","o_25862119_220.jpg":"220x146","h_25862119_1280.jpg":"1280x854","h_25862119_1024.jpg":"1024x683","h_25862119_640.jpg":"640x427","h_25862119_480.jpg":"480x320","h_25862119_340.jpg":"340x227","h_25862119_220.jpg":"220x147","pp_25862119_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862119_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862119_640.jpg":"640x814","pp_25862119_480.jpg":"480x611","pp_25862119_340.jpg":"340x432","pp_25862119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25862129_1920.jpg":"1920x1080","k_25862129_1280.jpg":"1280x1280","k_25862129_1024.jpg":"1024x1024","k_25862129_640.jpg":"640x640","k_25862129_480.jpg":"480x480","k_25862129_340.jpg":"340x340","k_25862129_220.jpg":"220x220","o_25862129_1280.jpg":"1280x853","o_25862129_1024.jpg":"1024x682","o_25862129_640.jpg":"640x426","o_25862129_480.jpg":"480x320","o_25862129_340.jpg":"340x226","o_25862129_220.jpg":"220x146","h_25862129_1280.jpg":"1280x854","h_25862129_1024.jpg":"1024x683","h_25862129_640.jpg":"640x427","h_25862129_480.jpg":"480x320","h_25862129_340.jpg":"340x227","h_25862129_220.jpg":"220x147","pp_25862129_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862129_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862129_640.jpg":"640x814","pp_25862129_480.jpg":"480x611","pp_25862129_340.jpg":"340x432","pp_25862129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1621x574","hd_25884675_1920.png":"1920x1080","k_25884675_1280.png":"1280x1280","k_25884675_1024.png":"1024x1024","k_25884675_640.png":"640x640","k_25884675_480.png":"480x480","k_25884675_340.png":"340x340","k_25884675_220.png":"220x220","o_25884675_1280.png":"1280x453","o_25884675_1024.png":"1024x362","o_25884675_640.png":"640x226","o_25884675_480.png":"480x169","o_25884675_340.png":"340x120","o_25884675_220.png":"220x77","h_25884675_1280.png":"1280x854","h_25884675_1024.png":"1024x683","h_25884675_640.png":"640x427","h_25884675_480.png":"480x320","h_25884675_340.png":"340x227","h_25884675_220.png":"220x147","pp_25884675_1280.png":"1280x1628","pp_25884675_1024.png":"1024x1303","pp_25884675_640.png":"640x814","pp_25884675_480.png":"480x611","pp_25884675_340.png":"340x432","pp_25884675_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7400020 Threads: 5 Questions: 1529057652 Slow queries: 4649474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110615760 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/spomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku-1332438 [printLink] => /dalmacija/obala/spomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku-1332438?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 427274 [name] => spomenik Franji Tuđmanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenik-franji-tudmanu [link] => /tag/spomenik-franji-tudmanu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAKARSKA INVESTICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Spomenik Tuđmanu ’pojest’ će ‘riba‘ od 112 metara, branitelji ogorčeni: ‘Bolje da ga nema, nego da je u nekom ćošku!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25862103.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Spomenik Franji Tuđmanu u Makarskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25862103.jpg [title] =>

Spomenik Franji Tuđmanu u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25862119.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25862129.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25884675.png [title] =>

Računalna simulacija budućeg izgleda prostora između središta grada i glavne plaže, crvene površine predstavljaju ‘ribe’

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na makarskom predjelu Peškera, uz samu plažu, gradit će se šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, a jedan od njih bit će garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Prema planu Grada, cijeli zahvat trebao bi biti realiziran do kraja mandata aktualne vlasti, znači otprilike za godinu i pol. Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je raspisala gradska uprava prije više od godinu dana, organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split (DAS).

Riječ je o viziji “Lete ribe na Peškeru” pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu za izradu idejnog rješenja dobio je arhitektonski tim “Atmosfera” iz Zagreba. Kada su prije mjesec dana na tom dijelu Makarske počeli istražni geotehnički radovi, aktivisti su se okupili na prosvjedu protiv betonizacije i na društvenim mrežama su pokrenuli inicijativu ‘’Srce za Peškeru’’, a na istom tragu su i Udruga za održivi razvoj “Osejava” te ogranak Domovinskog pokreta.

Reakciju na naš tekst o projektu promptno je dostavila Daša Gazde, predsjednica DAS-a, koja kaže da ‘’kao strukovna organizacija nisu skloni reagiranju na površni populizam od strane političkih aktera, ali oko teme Peškere su dužni reagirati jer se događaju društveno vrlo opasne i štetne radnje protiv kojih se, i sada i inače, žestoko i beskompromisno bore’’.

Ugovor s DAS-om

Grad je s DAS-om u lipnju 2021. godine sklopio Sporazum o pružanju savjetodavnih usluga i davanja stručnih mišljenja u domeni prostornih i urbanističkih intervencija – izrade i promjene planova, urbanističkih rješenja i planiranja prostora. Navedeno je kako će se spomenute usluge obavljati preko DAS-ova Radnog tijela koje će obavljati dužnost Savjeta za urbanizam gradonačelnika Makarske.

---

image

Računalna simulacija budućeg izgleda prostora između središta grada i glavne plaže, crvene površine predstavljaju ‘ribe’

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT
---

Bitno je napomenuti i da je na gradski natječaj, koji je organizirala i provela spomenuta strukovna udruga iz Splita, pristiglo 14 radova, dok je ocjenjivački sud koji su činili arhitekti Saša Begović, predstavnik Grada i predsjednik tog tijela, Mirko Buvinić, Jurij Sadar i Krešimir Damjanović te gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), donio odluku o pobjedi zagrebačke “Atmosfere” većinom glasova “tri naprama dva”, s tim da su dvojica arhitekata bila protiv, dvojica za, a zapravo je presudio gradonačelnik kao laik jer nije arhitekt.

Prema prvonagrađenom radu analizirali smo kakvi će zapravo to biti objekti i što će se morati rušiti, a što graditi. Svih pet objekata bit će visoki po 6,2 metra, dok će troetažna garaža imati visinu od 7,5 metara, dužinu 63 metra, a širinu od 33 metra. Uz nju će se graditi tereni za odbojku na pijesku i košarku.

“Riba” broj 1 bit će duga 50 metara, a široka 25 i u njoj će se nalaziti kafić, javni WC, teretana i igraonica za djecu, u blizini će biti izgrađen skate park. Preko puta planiranog objekta sada se nalazi kultni restoran “Peškera”, na mjestu njegova roštilja ugradit će se polupodzemni kontejneri za smeće, a na štekatu se zapravo planira – javni WC.

“Riba” broj 2 bit će ujedno i najduža, i to 112 metara, dok će joj širina biti 18 metara. U tom objektu nalazit će se kafić, restoran, javni WC i čak osam trgovina.

Skriven iza štekata

Zbog te “ribetine”, sa zelene površine će se premjestiti postojeći spomenik predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu koji će se postaviti u zapećak štekata restorana “Vice”, bivšeg “Monda”, tako da će taj ugostiteljski objekt ostati bez terase, a spomenik nestati u “daljini”.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---
---
image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Osim toga, sa zelene površine pokraj sadašnje pozicije kipa Tuđmana potpuno nestaje, odnosno ruši se dječje igralište, kao i postojeći višedesetljetni borovi, dok se igralište planira sagraditi u šumici u kojoj će se, između stabala, nalaziti i sunčališta. Dakle, zona pošumljavanja Peškere sa sunčalištima između stabala trebala bi biti atrakcija, premda se ovog ljeta nije moglo vidjeti da je ijedna osoba na tom prostoru stavila svoj ručnik i sunčala se.

Preko puta “ribe” od 112 metara, sada se nalaze restoran “Grma” i pizzerija “La Strada” ispred čijeg se štekata planiraju ugraditi polupodzemni kontejneri u koje će gosti gledati dok budu jeli, a nestaje i zelena površina, kao i ulazni kutni štekat, ukida se i štekat “Hambija” na kojem je planirana zelena površina. Šetnica se pomiče za oko pet metara zapadno, prema moru, jer nedostaje prostora za gradnju garaže.

Potom slijedi zakrivljena “riba” broj 3 čija će dužina biti 84 metra, a širina 16 metara. U tom objektu nalazit će se otvorena pozornica i informacijski punkt, kao i zatvoreno spremište zasad neodređene namjene. Dakle, ispod tog objekta nema ničega, osim male pozornice s nekoliko redova gledališta, a uz nju će se nalaziti poluukopani kontejneri za otpad.

U “ribi” broj 4 koja će biti duga 62, a široka 22 metra, nalazit će se kafić, javni WC i nove prostorije Pomorskog športskog ribolovnog društva “Arbun”. I na koncu, “riba” broj 5 bit će duga 72, a široka 22 metra i u njoj će se nalaziti kafić i noćni klub umjesto sadašnje “Makarane” (bivšeg restorana “Plaža”) koja će se rušiti, kao i prostorije veslačkog kluba, a do novog objekta će se sagraditi spomenik umrlima od kuge 1815. godine. Naime, ispod površine “Makarane” nalazi se groblje umrlih od kuge čije su kosti izvirile prije nekoliko godina kada je orkanska bura srušila veliki bor.

Informaciju da će se sa zelene površine na Peškeri ukloniti spomenik dr. Franji Tuđmanu još davno je dobio Ivan Glibota, predsjednik gradske Hvidre. Kako ističe, ostao je šokiran tim saznanjem zbog čega bi se trebali pobuniti oporbeni lokalni HDZ, ali i onaj vladajući u županiji i državi.

– Ako se spomenik utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu prema projektu uređenja Peškere zbilja ukloni i smjesti u neki ćošak, to će biti velika sramota i pobunit će se sve udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Makarske rivijere.

Ako se i cijeli HDZ složi, napravit ćemo velike prosvjede, jer je bolje da spomenika onda i nema, nego da ga gurnu tamo gdje se neće ni vidjeti i gdje će ga svatko moći oštetiti – tvrdi Glibota.

Brkan: Ništa od svega

Premještanje spomenika u zapećak restoranskog štekata, osudio je i Jure Brkan, bivši gradonačelnik i predsjednik makarskog HDZ-a. Kako ističe, ipak je mirniji jer smatra da projekt “Lete ribe na Peškeru” nikada neće dobiti građevinsku dozvolu niti će se ikada realizirati.

– Uvjeren sam da se projekt betonizacije Peškere nikada neće realizirati, jer prema izmjenama i dopunama Prostornog plana grada ni pod razno ne može biti ishodovana građevinska dozvola, jer projekt nije u skladu s planskom dokumentacijom. Urbanistički plan uređenja Peškere nije ucrtan u kartografskom prikazu izmjena UPU-a, već samo u tekstualnom dijelu tako da sve to pada u vodu, spomenik Franji Tuđmanu se neće nigdje premještati, a novac iz gradske blagajne troši se samo za nagrade arhitektima, dokumentaciju i iskope – tvrdi oporbenjak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT
Ivo Ravlić/Cropix

Spomenik Franji Tuđmanu u Makarskoj

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT

Računalna simulacija budućeg izgleda prostora između središta grada i glavne plaže, crvene površine predstavljaju ‘ribe’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/spomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku-1332438 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4648a3ce51542e05e3eb680b5b3da4ed6ebeb588 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spomenik+Tu%C4%91manu+%E2%80%99pojest%E2%80%99+%C4%87e+%E2%80%98riba%E2%80%98+od+112+metara%2C+branitelji+ogor%C4%8Deni%3A+%E2%80%98Bolje+da+ga+nema%2C+nego+da+je+u+nekom+%C4%87o%C5%A1ku%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fspomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku-1332438 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fspomenik-tudmanu-pojest-ce-riba-od-112-metara-branitelji-ogorceni-bolje-da-ga-nema-nego-da-je-u-nekom-cosku-1332438 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAKARSKA INVESTICIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA INVESTICIJA

Spomenik Tuđmanu ’pojest’ će ‘riba‘ od 112 metara, branitelji ogorčeni: ‘Bolje da ga nema, nego da je u nekom ćošku!‘

21. listopada 2023. - 20:56

Na makarskom predjelu Peškera, uz samu plažu, gradit će se šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, a jedan od njih bit će garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Prema planu Grada, cijeli zahvat trebao bi biti realiziran do kraja mandata aktualne vlasti, znači otprilike za godinu i pol. Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je raspisala gradska uprava prije više od godinu dana, organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split (DAS).

Riječ je o viziji “Lete ribe na Peškeru” pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu za izradu idejnog rješenja dobio je arhitektonski tim “Atmosfera” iz Zagreba. Kada su prije mjesec dana na tom dijelu Makarske počeli istražni geotehnički radovi, aktivisti su se okupili na prosvjedu protiv betonizacije i na društvenim mrežama su pokrenuli inicijativu ‘’Srce za Peškeru’’, a na istom tragu su i Udruga za održivi razvoj “Osejava” te ogranak Domovinskog pokreta.

Reakciju na naš tekst o projektu promptno je dostavila Daša Gazde, predsjednica DAS-a, koja kaže da ‘’kao strukovna organizacija nisu skloni reagiranju na površni populizam od strane političkih aktera, ali oko teme Peškere su dužni reagirati jer se događaju društveno vrlo opasne i štetne radnje protiv kojih se, i sada i inače, žestoko i beskompromisno bore’’.

Ugovor s DAS-om

Grad je s DAS-om u lipnju 2021. godine sklopio Sporazum o pružanju savjetodavnih usluga i davanja stručnih mišljenja u domeni prostornih i urbanističkih intervencija – izrade i promjene planova, urbanističkih rješenja i planiranja prostora. Navedeno je kako će se spomenute usluge obavljati preko DAS-ova Radnog tijela koje će obavljati dužnost Savjeta za urbanizam gradonačelnika Makarske.

image

Računalna simulacija budućeg izgleda prostora između središta grada i glavne plaže, crvene površine predstavljaju ‘ribe’

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT

Bitno je napomenuti i da je na gradski natječaj, koji je organizirala i provela spomenuta strukovna udruga iz Splita, pristiglo 14 radova, dok je ocjenjivački sud koji su činili arhitekti Saša Begović, predstavnik Grada i predsjednik tog tijela, Mirko Buvinić, Jurij Sadar i Krešimir Damjanović te gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), donio odluku o pobjedi zagrebačke “Atmosfere” većinom glasova “tri naprama dva”, s tim da su dvojica arhitekata bila protiv, dvojica za, a zapravo je presudio gradonačelnik kao laik jer nije arhitekt.

Prema prvonagrađenom radu analizirali smo kakvi će zapravo to biti objekti i što će se morati rušiti, a što graditi. Svih pet objekata bit će visoki po 6,2 metra, dok će troetažna garaža imati visinu od 7,5 metara, dužinu 63 metra, a širinu od 33 metra. Uz nju će se graditi tereni za odbojku na pijesku i košarku.

“Riba” broj 1 bit će duga 50 metara, a široka 25 i u njoj će se nalaziti kafić, javni WC, teretana i igraonica za djecu, u blizini će biti izgrađen skate park. Preko puta planiranog objekta sada se nalazi kultni restoran “Peškera”, na mjestu njegova roštilja ugradit će se polupodzemni kontejneri za smeće, a na štekatu se zapravo planira – javni WC.

“Riba” broj 2 bit će ujedno i najduža, i to 112 metara, dok će joj širina biti 18 metara. U tom objektu nalazit će se kafić, restoran, javni WC i čak osam trgovina.

Skriven iza štekata

Zbog te “ribetine”, sa zelene površine će se premjestiti postojeći spomenik predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu koji će se postaviti u zapećak štekata restorana “Vice”, bivšeg “Monda”, tako da će taj ugostiteljski objekt ostati bez terase, a spomenik nestati u “daljini”.

image
Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

Osim toga, sa zelene površine pokraj sadašnje pozicije kipa Tuđmana potpuno nestaje, odnosno ruši se dječje igralište, kao i postojeći višedesetljetni borovi, dok se igralište planira sagraditi u šumici u kojoj će se, između stabala, nalaziti i sunčališta. Dakle, zona pošumljavanja Peškere sa sunčalištima između stabala trebala bi biti atrakcija, premda se ovog ljeta nije moglo vidjeti da je ijedna osoba na tom prostoru stavila svoj ručnik i sunčala se.

Preko puta “ribe” od 112 metara, sada se nalaze restoran “Grma” i pizzerija “La Strada” ispred čijeg se štekata planiraju ugraditi polupodzemni kontejneri u koje će gosti gledati dok budu jeli, a nestaje i zelena površina, kao i ulazni kutni štekat, ukida se i štekat “Hambija” na kojem je planirana zelena površina. Šetnica se pomiče za oko pet metara zapadno, prema moru, jer nedostaje prostora za gradnju garaže.

Potom slijedi zakrivljena “riba” broj 3 čija će dužina biti 84 metra, a širina 16 metara. U tom objektu nalazit će se otvorena pozornica i informacijski punkt, kao i zatvoreno spremište zasad neodređene namjene. Dakle, ispod tog objekta nema ničega, osim male pozornice s nekoliko redova gledališta, a uz nju će se nalaziti poluukopani kontejneri za otpad.

U “ribi” broj 4 koja će biti duga 62, a široka 22 metra, nalazit će se kafić, javni WC i nove prostorije Pomorskog športskog ribolovnog društva “Arbun”. I na koncu, “riba” broj 5 bit će duga 72, a široka 22 metra i u njoj će se nalaziti kafić i noćni klub umjesto sadašnje “Makarane” (bivšeg restorana “Plaža”) koja će se rušiti, kao i prostorije veslačkog kluba, a do novog objekta će se sagraditi spomenik umrlima od kuge 1815. godine. Naime, ispod površine “Makarane” nalazi se groblje umrlih od kuge čije su kosti izvirile prije nekoliko godina kada je orkanska bura srušila veliki bor.

Informaciju da će se sa zelene površine na Peškeri ukloniti spomenik dr. Franji Tuđmanu još davno je dobio Ivan Glibota, predsjednik gradske Hvidre. Kako ističe, ostao je šokiran tim saznanjem zbog čega bi se trebali pobuniti oporbeni lokalni HDZ, ali i onaj vladajući u županiji i državi.

– Ako se spomenik utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu prema projektu uređenja Peškere zbilja ukloni i smjesti u neki ćošak, to će biti velika sramota i pobunit će se sve udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Makarske rivijere.

Ako se i cijeli HDZ složi, napravit ćemo velike prosvjede, jer je bolje da spomenika onda i nema, nego da ga gurnu tamo gdje se neće ni vidjeti i gdje će ga svatko moći oštetiti – tvrdi Glibota.

Brkan: Ništa od svega

Premještanje spomenika u zapećak restoranskog štekata, osudio je i Jure Brkan, bivši gradonačelnik i predsjednik makarskog HDZ-a. Kako ističe, ipak je mirniji jer smatra da projekt “Lete ribe na Peškeru” nikada neće dobiti građevinsku dozvolu niti će se ikada realizirati.

– Uvjeren sam da se projekt betonizacije Peškere nikada neće realizirati, jer prema izmjenama i dopunama Prostornog plana grada ni pod razno ne može biti ishodovana građevinska dozvola, jer projekt nije u skladu s planskom dokumentacijom. Urbanistički plan uređenja Peškere nije ucrtan u kartografskom prikazu izmjena UPU-a, već samo u tekstualnom dijelu tako da sve to pada u vodu, spomenik Franji Tuđmanu se neće nigdje premještati, a novac iz gradske blagajne troši se samo za nagrade arhitektima, dokumentaciju i iskope – tvrdi oporbenjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:49