stdClass Object ( [id] => 1168778 [title] => Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane: Neki će mjesečno plaćati i par tisuća kuna više, a posljedice bi mogle biti katastrofalne. Shvaćate vi tu ludost!? [alias] => tiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane, poglavito one koji žive od turizma i koji zahvaljujući ljetu drže glavu iznad vode tijekom preostala tri godišnja doba.

Zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o gospodarenju otpadom, donesenog u srpnju prošle godine, stanovnicima ponajprije priobalnih područja Lijepe naše prijeti poskupljenje naknade za odvoz smeća do razina koje će neke otjerati i na ulicu. I to doslovno.

U Omišu se za ponedjeljak, 21. veljače sprema prosvjed ispred zgrade gradske uprave na koji su, kako bi bolje čuli glas naroda, pozvani i gradonačelnik Ivo Tomasović i direktor lokalnog komunalnog poduzeća "Peovica" Leonardo Ljubičić, koji nam je kazao kako se na prosvjedu nema namjeru pojaviti.

– Stvarno ne znam što bih tamo imao raditi, niti razumijem čemu uopće prosvjed, protiv koga – čudi se Ljubičić.

A čudi se jer Omišanima već danima neumorno objašnjava kako "Peovica" i Grad Omiš s predstojećim poskupljenjem nemaju ništa, kako je ta odluka donesena u Zagrebu i kako bi jedina adresa za proteste trebalo biti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Vi govorite o poskupljenju, a ja govorim o Zakonu koji ovakav uopće nije bio potreban i koji će zbog uvođenja jedinstvene cijene minimalne javne usluge ostaviti nesagledive posljedice po sustav odvoza smeća, koji smo uspostavili i po kojem smo praktično svima u zemlji uzor. Ako ne uspijemo promijeniti Zakon o gospodarenju otpadom, posljedice će, uopće ne pretjerujem, biti katastrofalne – tvrdi Ljubičić.

Veliki sustavi

Više cijene odvoza smeća od ljeta, međutim, ne bi trebali osjetiti svi.

– Zakon pogoduje velikim sustavima, velikim proizvođačima smeća, koji će ubuduće plaćati znatno manju cijenu odvoza, ali će zato ta razlika biti prelivena na male sustave, male poduzetnike, obrtnike i iznajmljivače, kojima će cijena odvoza smeća znatno porasti – objašnjava direktor "Peovice".

Ljubičić ne želi špekulirati zbog čega se zakonodavac odlučio na pogodovanje "velikima", ne želi komentirati ni informacije da je lobiranje hotelijera zaslužno za ovakav Zakon o gospodarenju otpadom, ali potvrđuje kako upravo njima ide naruku.

– Hotelima ili kampovima s puno smještajnih kapaciteta cijena odvoza smeća drastično će se smanjiti, u ovom trenutku još ne mogu reći koliko, ali razlika u odnosu na ono što su plaćali prije bit će baš drastična, izražena u tisućama kuna na mjesečnoj razini – napominje Ljubičić.

Male proizvođače smeća, i to ne samo male iznajmljivače kuća, apartmana i soba, nego i sve ostale obrtnike i poduzetnike, odnosno sve one koji nisu kategorija kućanstva, dočekat će više cijene, i to puno više. Teško je zasad govoriti u točnim postocima, ali nekima će, predviđa Ljubičić, cijena odvoza smeća porasti i do 250 posto.

– Ponavljam, nije riječ o poskupljenju jer se zarada "Peovice" nakon svega neće povećati ni za jednu jedinu lipu, nego o raspoređivanju naplate odvoza smeća sukladno Zakonu, pri čemu su priče o pokrivanju nekih naših dugova samo lupetanja bez ikakva smisla i pokrića – uvjerava naš sugovornik.

Naravno, sve navedeno odnosi se na omiško područje, jer svaka jedinica lokalne samouprave, na prijedlog svoje komunalne tvrtke, ima pravo donijeti vlastitu korekciju cijena.

– Točno, pri čemu uopće ne sumnjam da će se neki moji kolege, poglavito oni koji komunalne tvrtke vode po političkoj, a ne stručnoj liniji, populistički odlučiti ne dirati cijene te nastali minus, a tu govorimo o milijunskim iznosima, pokriti povećanim dotacijama iz gradskog proračuna, što u konačnici znači da će opet sve platiti građani, samo što će im usluga odvoza smeća biti na nikakvoj razini – kaže Ljubičić.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zakon je odredio da davatelji usluge odvoza i zbrinjavanja smeća do 31. siječnja 2022. godine odrede fiksni dio cijene, dok za onaj varijabilni imaju još 90 dana.

– Svi su čekali zadnji dan jer su se nadali da će se nešto ipak promijeniti, da će se zakonodavac predomisliti, urazumiti, da će shvatiti kakvu štetu ovim zakonom radi – navodi Ljubičić.

Osobno je u više navrata pisao Ministarstvu, pokušavao je doći i do ministra Tomislava Ćorića, upozoriti ga da jako griješi, da će svaliti novi financijski teret na leđa građana, da se kotrlja nepravda s nesagledivim posljedicama. No, od ministra ništa, ni pisma ni razglednice.

– Ignorirao je i mene i moje dopise. Uspio sam doći tek do državnoga tajnika Mile Horvata, koji mi se obećao javiti s nekakvim odgovorom, ali ni od toga nije bilo ništa – veli Ljubičić.

Budući razvoj

Pokazuje nam dopis poslan Horvatu 24. siječnja. U njemu je detaljno obrazložio prijedloge izmjena i dopuna Zakona o gospodarenju otpadom kako bi taj zakon imao smisla i kako bi se spriječile "katastrofalne posljedice po već uspostavljeni, ali i budući razvoj sustava prikupljanja miješanog komunalnog otpada, kao i odvojeno prikupljenog otpada".

Odredbe zakona za koje, prema Ljubičiću, nema nikakve sumnje "da nisu dovoljno promišljene te da će njihova primjena u praksi stvoriti ogromne probleme u sustavu" jesu pod a) odredba o potrebi definiranja jedinstvene cijene minimalne javne usluge (tj. fiksnog dijela računa) za sve korisnike koji nisu kućanstvo, i pod b) odredba o svrstavanju iznajmljivača u grupu korisnika koji nisu kućanstvo.

– Komunalna društva u Republici Hrvatskoj mahom su proteklih godina prilagodila svoje cjenike i načine obračuna prema modelu da se fiksni dio računa, dakle minimalna javna usluga, obračunava prema nekom od kriterija razmjernosti pretpostavljene proizvodnje otpada, a to je najčešće broj članova domaćinstva kod fizičkih osoba, a kod privrede djelatnost i/ili veličina subjekta. Varijabilni dio se pak u manjem dijelu obračunava prema stvarno predanoj količini otpada, a u većem kao umnožak pretpostavljene frekvencije odvoza i volumena spremnika. Ukratko, ukupni iznosi računa korisnicima na ovaj su način prilično dobro prilagođeni pretpostavljenoj i stvarnoj proizvodnji otpada – navodi Ljubičić.

Uvođenje jedinstvene cijene minimalne javne usluge u obje kategorije, kako je propisano zakonom, i koje bi trebalo stupiti na snagu najkasnije u svibnju ove godine, Ljubičić smatra dramatičnim napuštanjem načela "onečišćivač plaća" prema kojemu su sva komunalna društva ostvarivala oko 80 posto svojih prihoda.

U prijevodu, gubici će biti ogromni, a jedini način za njihovo pokrivanje, ako vas nije briga, bit će posezanje u gradski i općinski proračun. I povratak na staro. Na godine kad je otpad bio "nečiji drugi problem".

– Za "Peovicu" to konkretno znači deset godina krvavoga rada bačeno u vjetar. Sva ona reciklažna dvorišta i kante s čipovima neće više ništa vrijediti, sve što smo napravili bit će ovim suludim potezom uništeno – očajan je Ljubičić.

Iznosi i primjer. S jedne strane je kamp "Galeb" s prosječnim kapacitetom od oko 1500 osoba, površine preko 35.000 četvornih metara, koji usluge odvoza smeća ljeti plaća oko 30 tisuća kuna mjesečno, a s druge javni bilježnik, koji radi u 35 kvadrata i plaća odvoz smeća oko 75 kuna. Prema novom Zakonu, i kampu, koji mjesečno potroši 100.000 litara otpada, i bilježniku, koji potroši niti 50 litara, trebalo bi odrediti istu minimalnu cijenu javne usluge, a to znači da bi ubuduće i kamp i javni bilježnik trebali plaćati oko 11 tisuća kuna mjesečno.

Crna ekonomija

– Je li shvaćate vi tu ludost!? Svi mali korisnici, a njih je puno više nego velikih, na ovaj način su zakinuti, pa odakle će oni to platiti, mogu odmah svi staviti ključ u bravu! – ogorčen je Ljubičić.

Opcija je, naravno, i da se svi veliki korisnici svedu na mjeru malih te da se tako izjednači startna cijena.

– U tom slučaju gubici za komunalno društvo bili bi enormni i označili bi našu propast – uvjerava direktor "Peovice".

U Omišu, nastavlja Ljubičić, prosječna cijena minimalne javne usluge svih privrednih subjekata je 580 kuna mjesečno. Kada bi je spustili na, recimo, 120 kuna, što bi i dalje mnogima bio ogroman porast cijene, godišnji gubici "Peovice" iznosili bi 3.312.000 kuna, odnosno 30 posto svih prihoda od otpada.

– Ne znam je li vam jasno, dovedeni smo pred zid. Ukoliko Ministarstvo ne reagira, posljedice će biti grozne. Građani će, nakon što im se povisi fiksni dio računa, štediti na onom varijabilnom pa će smeće bacati posvuda. Kanjon Cetine će biti zatrpan. Gušit ćemo se u smeću. A ukoliko računi ostani isti i sve se prevali na gradove i općine, usluga kakvu sada poznajemo i koju smo mi konkretno u Omišu doveli do razine da svima postavljamo standard, više neće biti moguća. Ponovno će procvjetati i crna ekonomija jer će ljudi odjavljivati ležajeve kako bi smanjili račune. Već jutros sam imao tri odjave, a to je tek početak – najavljuje Ljubičić.

Posljednji njegov pokušaj pritiska na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja bit će pismo koje će ponuditi na potpis svim direktorima priobalnih komunalnih društava.

– Nastojat ću idućeg tjedna animirati kolege da mi se priključe i da ipak uspijemo izboriti izmjene i dopune ovog neshvatljivo loše napisanog zakona – zaključuje Ljubičić.

---

Obiteljima niži račun, samcima viši


Obični građani, oni sa statusom kućanstva, također bi mogli osjetiti efekte primjene Zakona o gospodarenju otpadom. Leonardo Ljubičić, direktor omiške "Peovice", kaže kako bi kućanstvima s četvero i više članova računi za odvoz smeća od svibnja trebali biti nešto niži, dok bi samcima i kućanstvima s dva člana trebali biti nešto viši.

– Ne radi se o velikim razlikama, ali ljudima danas svaka kuna znači – kaže Ljubičić.

---

---

Nova matematika


RAČUNICA PRVA

Turistički kamp mjesečno potroši 100.000 litara otpada. Obrtnik potroši niti 50 litara. Do sada je kamp plaćao 30 tisuća kuna u sezoni, a obrtnik 75 kuna.

Određuje im se ista minimalna cijena, pa tako i kamp i javni bilježnik mjesečno plaćaju oko 11 tisuća kuna.

REZULTAT: Obrtnik stavlja ključ u bravu ili baca smeće na sve strane da smanji količinu koja se naplaćuje.

RAČUNICA DRUGA

Veliki korisnici svedu se na mjeru malih i izjednači im se startna cijena pa kamp umjesto par tisuća kuna mjesečno plaća 120 kuna.

REZULTAT: Komunalno poduzeće stavlja ključ u bravu ili Grad nadoknađuje razliku, tj. plaća odvoz smeća velikim proizvođačima otpada.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mali‘ na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 558 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => OMIŠ (558) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘mali‘ na koljenima 558 0 2 558 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-17 07:59:42 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-18 13:42:57 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2022-02-18 13:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 861 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20967972.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20967964.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Direktor 'Peovice' Leonard Ljubi\u010di\u0107 Ante \u010cizmi\u0107\/CROPIX",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1203","hd_20967972_1920.jpg":"1920x1080","k_20967972_1280.jpg":"1280x1280","k_20967972_1024.jpg":"1024x1024","k_20967972_640.jpg":"640x640","k_20967972_480.jpg":"480x480","k_20967972_340.jpg":"340x340","k_20967972_220.jpg":"220x220","o_20967972_1280.jpg":"1280x802","o_20967972_1024.jpg":"1024x641","o_20967972_640.jpg":"640x401","o_20967972_480.jpg":"480x300","o_20967972_340.jpg":"340x213","o_20967972_220.jpg":"220x137","h_20967972_1280.jpg":"1280x854","h_20967972_1024.jpg":"1024x683","h_20967972_640.jpg":"640x427","h_20967972_480.jpg":"480x320","h_20967972_340.jpg":"340x227","h_20967972_220.jpg":"220x147","pp_20967972_1280.jpg":"1006x1280","pp_20967972_1024.jpg":"805x1024","pp_20967972_640.jpg":"503x640","pp_20967972_480.jpg":"377x480","pp_20967972_340.jpg":"267x340","pp_20967972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20967964_1920.jpg":"1920x1080","k_20967964_1280.jpg":"1280x1280","k_20967964_1024.jpg":"1024x1024","k_20967964_640.jpg":"640x640","k_20967964_480.jpg":"480x480","k_20967964_340.jpg":"340x340","k_20967964_220.jpg":"220x220","o_20967964_1280.jpg":"1280x853","o_20967964_1024.jpg":"1024x682","o_20967964_640.jpg":"640x426","o_20967964_480.jpg":"480x320","o_20967964_340.jpg":"340x226","o_20967964_220.jpg":"220x146","h_20967964_1280.jpg":"1280x854","h_20967964_1024.jpg":"1024x683","h_20967964_640.jpg":"640x427","h_20967964_480.jpg":"480x320","h_20967964_340.jpg":"340x227","h_20967964_220.jpg":"220x147","pp_20967964_1280.jpg":"1006x1280","pp_20967964_1024.jpg":"805x1024","pp_20967964_640.jpg":"503x640","pp_20967964_480.jpg":"377x480","pp_20967964_340.jpg":"267x340","pp_20967964_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4594863 Threads: 3 Questions: 151777444 Slow queries: 64746 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4512258 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/tiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost-1168778 [printLink] => /dalmacija/obala/tiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost-1168778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667775 [name] => zakon o gospodarenju otpadom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 14:40:11 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-gospodarenju-otpadom [link] => /tag/zakon-o-gospodarenju-otpadom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 365311 [name] => odvoz smeća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odvoz-smeca [link] => /tag/odvoz-smeca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375668 [name] => iznajmljivači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 290916 [name] => Omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [4] => stdClass Object ( [id] => 188043 [name] => peovica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peovica [link] => /tag/peovica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 667776 [name] => leonardo ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 14:40:12 [main_article_id] => 0 [alias] => leonardo-ljubicic [link] => /tag/leonardo-ljubicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mali‘ na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 558 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => OMIŠ (558) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane: Neki će mjesečno plaćati i par tisuća kuna više, a posljedice bi mogle biti katastrofalne. Shvaćate vi tu ludost!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20967972.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Direktor 'Peovice' Leonard Ljubičić Ante Čizmić/CROPIX [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20967972.jpg [title] => Direktor 'Peovice' Leonard Ljubičić Ante Čizmić/CROPIX Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20967964.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane, poglavito one koji žive od turizma i koji zahvaljujući ljetu drže glavu iznad vode tijekom preostala tri godišnja doba.

Zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o gospodarenju otpadom, donesenog u srpnju prošle godine, stanovnicima ponajprije priobalnih područja Lijepe naše prijeti poskupljenje naknade za odvoz smeća do razina koje će neke otjerati i na ulicu. I to doslovno.

U Omišu se za ponedjeljak, 21. veljače sprema prosvjed ispred zgrade gradske uprave na koji su, kako bi bolje čuli glas naroda, pozvani i gradonačelnik Ivo Tomasović i direktor lokalnog komunalnog poduzeća "Peovica" Leonardo Ljubičić, koji nam je kazao kako se na prosvjedu nema namjeru pojaviti.

– Stvarno ne znam što bih tamo imao raditi, niti razumijem čemu uopće prosvjed, protiv koga – čudi se Ljubičić.

A čudi se jer Omišanima već danima neumorno objašnjava kako "Peovica" i Grad Omiš s predstojećim poskupljenjem nemaju ništa, kako je ta odluka donesena u Zagrebu i kako bi jedina adresa za proteste trebalo biti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Vi govorite o poskupljenju, a ja govorim o Zakonu koji ovakav uopće nije bio potreban i koji će zbog uvođenja jedinstvene cijene minimalne javne usluge ostaviti nesagledive posljedice po sustav odvoza smeća, koji smo uspostavili i po kojem smo praktično svima u zemlji uzor. Ako ne uspijemo promijeniti Zakon o gospodarenju otpadom, posljedice će, uopće ne pretjerujem, biti katastrofalne – tvrdi Ljubičić.

Veliki sustavi

Više cijene odvoza smeća od ljeta, međutim, ne bi trebali osjetiti svi.

– Zakon pogoduje velikim sustavima, velikim proizvođačima smeća, koji će ubuduće plaćati znatno manju cijenu odvoza, ali će zato ta razlika biti prelivena na male sustave, male poduzetnike, obrtnike i iznajmljivače, kojima će cijena odvoza smeća znatno porasti – objašnjava direktor "Peovice".

Ljubičić ne želi špekulirati zbog čega se zakonodavac odlučio na pogodovanje "velikima", ne želi komentirati ni informacije da je lobiranje hotelijera zaslužno za ovakav Zakon o gospodarenju otpadom, ali potvrđuje kako upravo njima ide naruku.

– Hotelima ili kampovima s puno smještajnih kapaciteta cijena odvoza smeća drastično će se smanjiti, u ovom trenutku još ne mogu reći koliko, ali razlika u odnosu na ono što su plaćali prije bit će baš drastična, izražena u tisućama kuna na mjesečnoj razini – napominje Ljubičić.

Male proizvođače smeća, i to ne samo male iznajmljivače kuća, apartmana i soba, nego i sve ostale obrtnike i poduzetnike, odnosno sve one koji nisu kategorija kućanstva, dočekat će više cijene, i to puno više. Teško je zasad govoriti u točnim postocima, ali nekima će, predviđa Ljubičić, cijena odvoza smeća porasti i do 250 posto.

– Ponavljam, nije riječ o poskupljenju jer se zarada "Peovice" nakon svega neće povećati ni za jednu jedinu lipu, nego o raspoređivanju naplate odvoza smeća sukladno Zakonu, pri čemu su priče o pokrivanju nekih naših dugova samo lupetanja bez ikakva smisla i pokrića – uvjerava naš sugovornik.

Naravno, sve navedeno odnosi se na omiško područje, jer svaka jedinica lokalne samouprave, na prijedlog svoje komunalne tvrtke, ima pravo donijeti vlastitu korekciju cijena.

– Točno, pri čemu uopće ne sumnjam da će se neki moji kolege, poglavito oni koji komunalne tvrtke vode po političkoj, a ne stručnoj liniji, populistički odlučiti ne dirati cijene te nastali minus, a tu govorimo o milijunskim iznosima, pokriti povećanim dotacijama iz gradskog proračuna, što u konačnici znači da će opet sve platiti građani, samo što će im usluga odvoza smeća biti na nikakvoj razini – kaže Ljubičić.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zakon je odredio da davatelji usluge odvoza i zbrinjavanja smeća do 31. siječnja 2022. godine odrede fiksni dio cijene, dok za onaj varijabilni imaju još 90 dana.

– Svi su čekali zadnji dan jer su se nadali da će se nešto ipak promijeniti, da će se zakonodavac predomisliti, urazumiti, da će shvatiti kakvu štetu ovim zakonom radi – navodi Ljubičić.

Osobno je u više navrata pisao Ministarstvu, pokušavao je doći i do ministra Tomislava Ćorića, upozoriti ga da jako griješi, da će svaliti novi financijski teret na leđa građana, da se kotrlja nepravda s nesagledivim posljedicama. No, od ministra ništa, ni pisma ni razglednice.

– Ignorirao je i mene i moje dopise. Uspio sam doći tek do državnoga tajnika Mile Horvata, koji mi se obećao javiti s nekakvim odgovorom, ali ni od toga nije bilo ništa – veli Ljubičić.

Budući razvoj

Pokazuje nam dopis poslan Horvatu 24. siječnja. U njemu je detaljno obrazložio prijedloge izmjena i dopuna Zakona o gospodarenju otpadom kako bi taj zakon imao smisla i kako bi se spriječile "katastrofalne posljedice po već uspostavljeni, ali i budući razvoj sustava prikupljanja miješanog komunalnog otpada, kao i odvojeno prikupljenog otpada".

Odredbe zakona za koje, prema Ljubičiću, nema nikakve sumnje "da nisu dovoljno promišljene te da će njihova primjena u praksi stvoriti ogromne probleme u sustavu" jesu pod a) odredba o potrebi definiranja jedinstvene cijene minimalne javne usluge (tj. fiksnog dijela računa) za sve korisnike koji nisu kućanstvo, i pod b) odredba o svrstavanju iznajmljivača u grupu korisnika koji nisu kućanstvo.

– Komunalna društva u Republici Hrvatskoj mahom su proteklih godina prilagodila svoje cjenike i načine obračuna prema modelu da se fiksni dio računa, dakle minimalna javna usluga, obračunava prema nekom od kriterija razmjernosti pretpostavljene proizvodnje otpada, a to je najčešće broj članova domaćinstva kod fizičkih osoba, a kod privrede djelatnost i/ili veličina subjekta. Varijabilni dio se pak u manjem dijelu obračunava prema stvarno predanoj količini otpada, a u većem kao umnožak pretpostavljene frekvencije odvoza i volumena spremnika. Ukratko, ukupni iznosi računa korisnicima na ovaj su način prilično dobro prilagođeni pretpostavljenoj i stvarnoj proizvodnji otpada – navodi Ljubičić.

Uvođenje jedinstvene cijene minimalne javne usluge u obje kategorije, kako je propisano zakonom, i koje bi trebalo stupiti na snagu najkasnije u svibnju ove godine, Ljubičić smatra dramatičnim napuštanjem načela "onečišćivač plaća" prema kojemu su sva komunalna društva ostvarivala oko 80 posto svojih prihoda.

U prijevodu, gubici će biti ogromni, a jedini način za njihovo pokrivanje, ako vas nije briga, bit će posezanje u gradski i općinski proračun. I povratak na staro. Na godine kad je otpad bio "nečiji drugi problem".

– Za "Peovicu" to konkretno znači deset godina krvavoga rada bačeno u vjetar. Sva ona reciklažna dvorišta i kante s čipovima neće više ništa vrijediti, sve što smo napravili bit će ovim suludim potezom uništeno – očajan je Ljubičić.

Iznosi i primjer. S jedne strane je kamp "Galeb" s prosječnim kapacitetom od oko 1500 osoba, površine preko 35.000 četvornih metara, koji usluge odvoza smeća ljeti plaća oko 30 tisuća kuna mjesečno, a s druge javni bilježnik, koji radi u 35 kvadrata i plaća odvoz smeća oko 75 kuna. Prema novom Zakonu, i kampu, koji mjesečno potroši 100.000 litara otpada, i bilježniku, koji potroši niti 50 litara, trebalo bi odrediti istu minimalnu cijenu javne usluge, a to znači da bi ubuduće i kamp i javni bilježnik trebali plaćati oko 11 tisuća kuna mjesečno.

Crna ekonomija

– Je li shvaćate vi tu ludost!? Svi mali korisnici, a njih je puno više nego velikih, na ovaj način su zakinuti, pa odakle će oni to platiti, mogu odmah svi staviti ključ u bravu! – ogorčen je Ljubičić.

Opcija je, naravno, i da se svi veliki korisnici svedu na mjeru malih te da se tako izjednači startna cijena.

– U tom slučaju gubici za komunalno društvo bili bi enormni i označili bi našu propast – uvjerava direktor "Peovice".

U Omišu, nastavlja Ljubičić, prosječna cijena minimalne javne usluge svih privrednih subjekata je 580 kuna mjesečno. Kada bi je spustili na, recimo, 120 kuna, što bi i dalje mnogima bio ogroman porast cijene, godišnji gubici "Peovice" iznosili bi 3.312.000 kuna, odnosno 30 posto svih prihoda od otpada.

– Ne znam je li vam jasno, dovedeni smo pred zid. Ukoliko Ministarstvo ne reagira, posljedice će biti grozne. Građani će, nakon što im se povisi fiksni dio računa, štediti na onom varijabilnom pa će smeće bacati posvuda. Kanjon Cetine će biti zatrpan. Gušit ćemo se u smeću. A ukoliko računi ostani isti i sve se prevali na gradove i općine, usluga kakvu sada poznajemo i koju smo mi konkretno u Omišu doveli do razine da svima postavljamo standard, više neće biti moguća. Ponovno će procvjetati i crna ekonomija jer će ljudi odjavljivati ležajeve kako bi smanjili račune. Već jutros sam imao tri odjave, a to je tek početak – najavljuje Ljubičić.

Posljednji njegov pokušaj pritiska na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja bit će pismo koje će ponuditi na potpis svim direktorima priobalnih komunalnih društava.

– Nastojat ću idućeg tjedna animirati kolege da mi se priključe i da ipak uspijemo izboriti izmjene i dopune ovog neshvatljivo loše napisanog zakona – zaključuje Ljubičić.

---

Obiteljima niži račun, samcima viši


Obični građani, oni sa statusom kućanstva, također bi mogli osjetiti efekte primjene Zakona o gospodarenju otpadom. Leonardo Ljubičić, direktor omiške "Peovice", kaže kako bi kućanstvima s četvero i više članova računi za odvoz smeća od svibnja trebali biti nešto niži, dok bi samcima i kućanstvima s dva člana trebali biti nešto viši.

– Ne radi se o velikim razlikama, ali ljudima danas svaka kuna znači – kaže Ljubičić.

---

---

Nova matematika


RAČUNICA PRVA

Turistički kamp mjesečno potroši 100.000 litara otpada. Obrtnik potroši niti 50 litara. Do sada je kamp plaćao 30 tisuća kuna u sezoni, a obrtnik 75 kuna.

Određuje im se ista minimalna cijena, pa tako i kamp i javni bilježnik mjesečno plaćaju oko 11 tisuća kuna.

REZULTAT: Obrtnik stavlja ključ u bravu ili baca smeće na sve strane da smanji količinu koja se naplaćuje.

RAČUNICA DRUGA

Veliki korisnici svedu se na mjeru malih i izjednači im se startna cijena pa kamp umjesto par tisuća kuna mjesečno plaća 120 kuna.

REZULTAT: Komunalno poduzeće stavlja ključ u bravu ili Grad nadoknađuje razliku, tj. plaća odvoz smeća velikim proizvođačima otpada.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Direktor 'Peovice' Leonard Ljubičić Ante Čizmić/CROPIX
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/tiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost-1168778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81cb6f1f57579149b65b53cf31874f5ec89dbb54 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tiho%2C+kao+mo%C5%BEdana+kap%2C+sprema+se+novi+udar+na+gra%C4%91ane%3A+Neki+%C4%87e+mjese%C4%8Dno+pla%C4%87ati+i+par+tisu%C4%87a+kuna+vi%C5%A1e%2C+a+posljedice+bi+mogle+biti+katastrofalne.+Shva%C4%87ate+vi+tu+ludost%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Ftiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost-1168778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Ftiho-kao-mozdana-kap-sprema-se-novi-udar-na-gradane-neki-ce-mjesecno-placati-i-par-tisuca-kuna-vise-a-posljedice-bi-mogle-biti-katastrofalne-shvacate-vi-tu-ludost-1168778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mali‘ na koljenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 558 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => OMIŠ (558) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obala‘mali‘ na koljenima

Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane: Neki će mjesečno plaćati i par tisuća kuna više, a posljedice bi mogle biti katastrofalne. Shvaćate vi tu ludost!?

Piše Vinko Vuković
18. veljače 2022. - 14:39

Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane, poglavito one koji žive od turizma i koji zahvaljujući ljetu drže glavu iznad vode tijekom preostala tri godišnja doba.

Zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o gospodarenju otpadom, donesenog u srpnju prošle godine, stanovnicima ponajprije priobalnih područja Lijepe naše prijeti poskupljenje naknade za odvoz smeća do razina koje će neke otjerati i na ulicu. I to doslovno.

U Omišu se za ponedjeljak, 21. veljače sprema prosvjed ispred zgrade gradske uprave na koji su, kako bi bolje čuli glas naroda, pozvani i gradonačelnik Ivo Tomasović i direktor lokalnog komunalnog poduzeća "Peovica" Leonardo Ljubičić, koji nam je kazao kako se na prosvjedu nema namjeru pojaviti.

– Stvarno ne znam što bih tamo imao raditi, niti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:49