stdClass Object ( [id] => 1063448 [title] => Zašto se na Makarskoj rivijeri izbjegavaju arhitektonski natječaji? Odgovorni tvrde zbog manjka novca, arhitekt uzvraća: To je civilizacijski standard [alias] => zasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zašto pojedine jedinice lokalne uprave ne koriste alat javnog arhitektonskog natječaja, dok neke druge imaju tu praksu? U kategoriji ovih prvih koji nisu "na ti" s natječajima je, primjerice, Grad Makarska, dok Grad Split prakticira takve natječaje svaki put kad se radi o građevini javne namjene.

Grad Makarska je u posljednjih 15-ak godina imao nekoliko velikih kapitalnih projekata i ni jedno od tih rješenja nije nađeno preko javnog arhitektonskog natječaja. Sjetimo se Gradske sportske dvorane otvorene 2009., za koju nije bio raspisan javni natječaj, a njezin izgled i danas trpi kritičke komentare i zbog forme i zbog funkcije.

Zapravo, natječaj za dvoranu je postojao, ali desetak godina prije, i to na drugoj lokaciji, međutim, kako taj projekt nikad nije realiziran, nije "konzumiran" ni rezultat natječaja. Svih 20 i kusur godina poslije nije bio raspisan ni jedan arhitektonski natječaj, iako je u međuvremenu izgrađeno nekoliko većih objekata. Iznimka je tek pozivni natječaj za Kuću Sunca.

Civilizacijski standard

Arhitekt Dragan Žuvela, bivši predsjednik Društva arhitekata Split, takav odnos prema prostoru ocjenjuje degradirajućim.

– Zaista je strašno da jedan grad izbjegava javne natječaje, i iz perspektive DAS-a to mi je nevjerojatno. Mi inzistiramo na javnim natječajima i u Splitu je to nekakav, rekao bih, civilizacijski standard. Čak je u Glavnom urbanističkom planu propisana obveza da se za građevine javne namjene uvijek ide na javni natječaj.

Javni arhitektonski natječaji civilizacijski su standard koji daje najveću šansu za dobivanje najkvalitetnijeg rješenja. Natječaji su vrlo bitni kod zahvata važnih za društvo i grad, te na njima treba inzistirati za sve važnije zgrade i prostore javne namjene. Osim kvalitete rješenja koja se natječajem dobiva, javni arhitektonski natječaji također šalju poruku o transparentnosti i spremnosti lokalnih samouprava na otvaranje prema struci i građanima – objasnio je Žuvela.

Potrebu za javnim natječajem, kako kaže, definira razina kako glede cijene, tako i važnosti intervencije.

– U slučaju ako se procijeni da bi trebalo ići na natječaj, sve priče o duljini procesa i cijeni su deplasirane – em se bira najbolje rješenje, em se unutar procedure već dobiva idejno rješenje, em nakon natječaja ide izravna pogodba s prvonagrađenim, a sve to uvelike skraćuje i pojednostavljuje proces, zadržavajući ono najvažnije – kriterij kvalitete – argumentira Žuvela.

---

image
Dragan Žuvela: Mi u Splitu inzistiramo na javnim natječajima, to je civilizacijski standard
Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkic/Cropix, Cropix
---

Sukladno članku 133. Zakona o javnoj nabavi, javni naručitelj smije koristiti pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje za dodjelu ugovora o javnoj nabavi usluga.

– Projekti koji se rade samo preko direktnih pogodbi i drugih oblika javne nabave zapravo su uvijek "mačak u vreći" i u većini slučajeva završe nekvalitetnim rješenjem ili rješenjem koje lokalna samouprava ne može pokriti proračunom – kaže Žuvela.
Makarska, sa svojih 20 godina bez ijednog arhitektonskog javnog natječaja, nije nužno pravilo.

U razgovoru u prošloj Kronici arhitekt Igor Rožić ističe primjer Crikvenice, koja je u deset godina provela deset takvih natječaja. Žuvela ističe primjer Trogira, koji je inzistiranje na najboljem rješenju jako dobro shvatio te primjenjuje natječaje. Grad Split u veljači je raspisao natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja zone Korešnica, koji provodi DAS. Riječ je o zoni od 15 hektara, a iznos predviđen za nagrade je oko 450.000 kuna.

Što napraviti na lukobranu?

---

image
Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić
Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
---Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić kaže kako, po njegovu mišljenju, natječaji imaju smisla ako se radi o nekim "krupnijim" i značajnijim objektima, kao što je stadion, ili većim urbanim cjelinama, kao što su trgovi ili šetnice.

– Također, ima smisla ići na javni natječaj za žičaru, no s druge strane postoji taj financijski moment, koji bitno određuje što možemo raditi. Na primjer, idejni objekt "Burolina" stajao je 350.000 kuna bez projektne dokumentacije. Ako izgradnja objekta iznosi 60 milijuna, sigurno bi 1,5 milijuna otišlo na dokumentaciju.

Ako se 500.000 kuna potroši na nagrade na natječaju, a ostaje još platiti glavni i izvedbeni projekt, to je onda veliki novac. Nije isto hoće li u konačnici nešto biti "teško" 12 ili 15 milijuna kuna – kaže Nemčić, koji smatra da kod nekih "običnih" projekata, kao što su zgrade, nema nekih većih varijacija na temu. Važno je, kaže, da budu funkcionalne. Isto komentira i za lukobran.

– Ne vidim kako bi lukobran mogao izgledati bitno drugačije, njegova je funkcija takva kakva jest. No, kažem, za neke veće objekte drugačije namjene javni natječaj je logičan – kaže Nemčić.

Slična je situacija, s malim iznimkama, i na području općina na Rivijeri. U Brelima nije raspisan natječaj za idejno rješenje vrtića, nego su birali najbolje od tri rješenja izabranog arhitektonskog studija.

– Nismo išli na natječaj jer za to nemamo novca. Pogledali smo referencije i to nam je bila dovoljna garancija, a inače se javni natječaji izbjegavaju upravo zbog cijene – kaže načelnik Stipe Ursić.

---

image
Gradački načelnik Matko Burić
Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix, Cropix
---

Jednake razloge navodi i kolega s drugog kraja Rivijere, načelnik Gradca Matko Burić. Postupak javne nabave je, kaže, kompliciran i beskrajno dugotrajan. Većih projekata nisu imali, kao što nemaju proračun usporediv s onim većih gradova, što je još jedan logičan razlog zašto manje općine, koje rijetko imaju velike projekte, ne prakticiraju natječaje.

– Za 2021. ići ćemo na pozivni natječaj za izradu skulptura koje će biti postavljene diljem Rivijere. I inače smo skloni pozivnim natječajima kad se radi o nekim većim objektima i osmišljavanju dizajna nekog važnijeg eksterijera, ali za sve manje zahvate to nema smisla – veli Burić.

Zapelo u Saboru

Općina Tučepi ima loša iskustva s javnim natječajima. Načelnik Ante Čobrnić kaže kako su prije nekoliko godina raspisali arhitektonski natječaj za Uljarski dvor, gdje je bio predviđen trg s crkvom i muzejom.

– I potrošili smo 150.000 kuna ni za što. Imali smo u žiriju i arhitekte i konzervatore koji nisu mogli odabrati prvonagrađenog, nego su dodijeljene dvije druge nagrade. Žiri nije bio zadovoljan nijednim rješenjem. Tako da mi, nažalost, imamo iskustvo bačenog novca – kaže Čobrnić, čija općina nije imala sreće ni s pozivnim natječajem za projekt škole.

---

image

Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi
Ivo Ravlić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
---

Javilo se pet, šest arhitekata, izabrano je rješenje Berislava Filipovića i naposljetku je taj projekt povučen na Općinskom vijeću upravo zbog toga što su mještani tražili rješenje na temelju javnog natječaja.

– A imali smo i situaciju da smo dobili tri puta jeftiniju ponudu za glavno i izvedbeno rješenje od drugog ureda, dakle ne onoga koji je pobijedio na natječaju, tako da je sve dosta složeno – tumači Čobrnić.

Ante Miličić, načelnik općine Podgora, kaže kako oni raspisuju natječaje.

– Imali smo prije 10-ak godina javni natječaj za luku nautičkog turizma, javila su se 22 arhitekta, izabran je jedan, ali je projekt "zapeo" u Saboru budući da smo tražili koncesiju na dulji period. Raspisali smo natječaj i za idejno rješenje reciklažnog dvorišta u Igranima, gdje su se javila tri, četiri arhitekta i Centar za posjetitelje na Galebovu krilu, gdje ih se javilo dvoje – kaže Miličić.

Baškovoški načelnik Josko Roščić nije našao vremena za razgovor, uputivši nas na općinsku službu. Kratko je rekao da su skloni javnim natječajima, a koje su od javnih građevina odabrane po tom principu, nismo doznali. Objekata je svakako bilo, od marine, preko Omladinskog doma pa do ambulante.

Legalan alat, ali...

Nameće se zaključak kako praksa varira od općine do općine, odnosno od grada do grada, i kako znatno ovisi o osjećaju za kulturu prostora, o prijašnjim iskustvima, i o dvama čimbenicima koje su sugovornici naveli kao presudne: novac i vrijeme. Većina se poziva na financijska ograničenja za neka izazovnija rješenja.

Prije svega, ovisi o tome tko će provesti natječaj, koji, istina, košta. Provedba preko Društva arhitekata svakako jamči stručniji žiri, transparentniji postupak, jasniji program i samim time kvalitetnija rješenja. Provedba s manje kvalitetnim žirijem, s nejasnim programom i nedovoljno transparentna bit će manje privlačna.

Drugo, ovisi koliko je jedinica lokalne uprave spremna izdvojiti za neko zanimljivije i skuplje rješenje, iako za građevine javne namjene postoje kao izvori i EU-ovi fondovi. Kad se radi o objektima važnima za zajednicu ili urbanim zonama koje će na istome mjestu biti i za 50 godina, svakako nije nevažno radi li se o najjeftinijem ili najboljem rješenju. Osim toga, u Društvu arhitekata Split kažu kako se uvijek definira okvirni trošak i radi se unutar toga.

– Krajnje je uvredljivo da se viša cijena navodi kao prigovor vladajućih na javne natječaje. Trošak je u ovom slučaju toliko zanemariv da se može usporediti s debljinom sloja estriha, što me jako ljuti jer govorimo o objektima koje svi mi plaćamo – argumentira arhitektica Petra Radić iz udruge "Kačić".

A glede vremena, mogućnost direktne pogodbe s nagrađenim autorom zapravo ne ide u prilog tezi da javni natječaji iziskuju puno vremena. Petra Radić kaže kako javna nabava jest legalan alat, ali ne i legitiman, jer ne garantira izvrsnost.

– U tom se pogledu vidi da se vrijeme utrošeno u studije kompenzira u odnosu na zavrzlame s javnom nabavom – objašnjava Radić.

S javnom nabavom postoji još jedna bitna razlika. Odabir se provodi na temelju najpovoljnije ponude, što je informacija s kojom čelnici lokalne uprave mogu baratati, pa i njome manipulirati. Koga i što će stručni žiri odabrati, zona je koja, međutim, ne ovisi o njima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mačak u vreći‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘mačak u vreći‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-04 10:37:52 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-11 08:28:38 [modified_by] => 3131 [publish_up] => 2020-12-11 08:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 568 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/04\/12073442.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/9606546.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/13459320.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/14424598.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/12621080.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/13819520.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/13620282.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/11199989.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix, Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix, Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix, ","Tom Dubravec\/Cropix, Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix, Cropix","Duje Klaric\/Cropix, Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix, Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Panorama Makarske
\n\u00a0","Dragan \u017duvela: Mi u Splitu inzistiramo na javnim natje\u010dajima, to je civilizacijski standard
\nJakov Prki\u0107\/Cropix","Makarski dogradona\u010delnik Dra\u017een Nem\u010di\u0107
\nIvo Ravli\u0107\/Cropix","Na\u010delnik Brela Stipe Ursi\u0107
\nIvo Ravli\u0107\/CROPIX","Grada\u010dki na\u010delnik Matko Buri\u0107
\nTom Dubravec\/CROPIX","
\nAnte \u010cobrni\u0107, na\u010delnik op\u0107ine Tu\u010depi
\nIvo Ravli\u0107\/CROPIX","Ante Mili\u010di\u0107, na\u010delnik Podgore
\nDuje Klari\u0107\/CROPIX","Na\u010delnik Ba\u0161ke Vode Josko Ro\u0161\u010di\u0107
\nIvo Ravli\u0107\/CROPIX"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1189","k_12073442_1280.jpg":"1280x1280","k_12073442_1024.jpg":"1024x1024","k_12073442_640.jpg":"640x640","k_12073442_480.jpg":"480x480","k_12073442_340.jpg":"340x340","k_12073442_220.jpg":"220x220","o_12073442_1280.jpg":"1280x792","o_12073442_1024.jpg":"1024x634","o_12073442_640.jpg":"640x396","o_12073442_480.jpg":"480x297","o_12073442_340.jpg":"340x210","o_12073442_220.jpg":"220x136","h_12073442_1280.jpg":"1280x854","h_12073442_1024.jpg":"1024x683","h_12073442_640.jpg":"640x427","h_12073442_480.jpg":"480x320","h_12073442_340.jpg":"340x227","h_12073442_220.jpg":"220x147","pp_12073442_1280.jpg":"1006x1280","pp_12073442_1024.jpg":"805x1024","pp_12073442_640.jpg":"503x640","pp_12073442_480.jpg":"377x480","pp_12073442_340.jpg":"267x340","pp_12073442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1201","k_9606546_1280.jpg":"1280x1280","k_9606546_1024.jpg":"1024x1024","k_9606546_640.jpg":"640x640","k_9606546_480.jpg":"480x480","k_9606546_340.jpg":"340x340","k_9606546_220.jpg":"220x220","o_9606546_1280.jpg":"1280x800","o_9606546_1024.jpg":"1024x640","o_9606546_640.jpg":"640x400","o_9606546_480.jpg":"480x300","o_9606546_340.jpg":"340x212","o_9606546_220.jpg":"220x137","h_9606546_1280.jpg":"1280x854","h_9606546_1024.jpg":"1024x683","h_9606546_640.jpg":"640x427","h_9606546_480.jpg":"480x320","h_9606546_340.jpg":"340x227","h_9606546_220.jpg":"220x147","pp_9606546_1280.jpg":"1006x1280","pp_9606546_1024.jpg":"805x1024","pp_9606546_640.jpg":"503x640","pp_9606546_480.jpg":"377x480","pp_9606546_340.jpg":"267x340","pp_9606546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_13459320_1280.jpg":"1280x1280","k_13459320_1024.jpg":"1024x1024","k_13459320_640.jpg":"640x640","k_13459320_480.jpg":"480x480","k_13459320_340.jpg":"340x340","k_13459320_220.jpg":"220x220","o_13459320_1280.jpg":"1280x1920","o_13459320_1024.jpg":"1024x1536","o_13459320_640.jpg":"640x960","o_13459320_480.jpg":"480x720","o_13459320_340.jpg":"340x510","o_13459320_220.jpg":"220x330","h_13459320_1280.jpg":"1280x854","h_13459320_1024.jpg":"1024x683","h_13459320_640.jpg":"640x427","h_13459320_480.jpg":"480x320","h_13459320_340.jpg":"340x227","h_13459320_220.jpg":"220x147","pp_13459320_1280.jpg":"1006x1280","pp_13459320_1024.jpg":"805x1024","pp_13459320_640.jpg":"503x640","pp_13459320_480.jpg":"377x480","pp_13459320_340.jpg":"267x340","pp_13459320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14424598_1280.jpg":"1280x1280","k_14424598_1024.jpg":"1024x1024","k_14424598_640.jpg":"640x640","k_14424598_480.jpg":"480x480","k_14424598_340.jpg":"340x340","k_14424598_220.jpg":"220x220","o_14424598_1280.jpg":"1280x853","o_14424598_1024.jpg":"1024x682","o_14424598_640.jpg":"640x426","o_14424598_480.jpg":"480x320","o_14424598_340.jpg":"340x226","o_14424598_220.jpg":"220x146","h_14424598_1280.jpg":"1280x854","h_14424598_1024.jpg":"1024x683","h_14424598_640.jpg":"640x427","h_14424598_480.jpg":"480x320","h_14424598_340.jpg":"340x227","h_14424598_220.jpg":"220x147","pp_14424598_1280.jpg":"1006x1280","pp_14424598_1024.jpg":"805x1024","pp_14424598_640.jpg":"503x640","pp_14424598_480.jpg":"377x480","pp_14424598_340.jpg":"267x340","pp_14424598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12621080_1280.jpg":"1280x1280","k_12621080_1024.jpg":"1024x1024","k_12621080_640.jpg":"640x640","k_12621080_480.jpg":"480x480","k_12621080_340.jpg":"340x340","k_12621080_220.jpg":"220x220","o_12621080_1280.jpg":"1280x854","o_12621080_1024.jpg":"1024x683","o_12621080_640.jpg":"640x427","o_12621080_480.jpg":"480x320","o_12621080_340.jpg":"340x227","o_12621080_220.jpg":"220x146","h_12621080_1280.jpg":"1280x854","h_12621080_1024.jpg":"1024x683","h_12621080_640.jpg":"640x427","h_12621080_480.jpg":"480x320","h_12621080_340.jpg":"340x227","h_12621080_220.jpg":"220x147","pp_12621080_1280.jpg":"1006x1280","pp_12621080_1024.jpg":"805x1024","pp_12621080_640.jpg":"503x640","pp_12621080_480.jpg":"377x480","pp_12621080_340.jpg":"267x340","pp_12621080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13819520_1280.jpg":"1280x1280","k_13819520_1024.jpg":"1024x1024","k_13819520_640.jpg":"640x640","k_13819520_480.jpg":"480x480","k_13819520_340.jpg":"340x340","k_13819520_220.jpg":"220x220","o_13819520_1280.jpg":"1280x853","o_13819520_1024.jpg":"1024x682","o_13819520_640.jpg":"640x426","o_13819520_480.jpg":"480x320","o_13819520_340.jpg":"340x226","o_13819520_220.jpg":"220x146","h_13819520_1280.jpg":"1280x854","h_13819520_1024.jpg":"1024x683","h_13819520_640.jpg":"640x427","h_13819520_480.jpg":"480x320","h_13819520_340.jpg":"340x227","h_13819520_220.jpg":"220x147","pp_13819520_1280.jpg":"1006x1280","pp_13819520_1024.jpg":"805x1024","pp_13819520_640.jpg":"503x640","pp_13819520_480.jpg":"377x480","pp_13819520_340.jpg":"267x340","pp_13819520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","k_13620282_1280.jpg":"1280x1280","k_13620282_1024.jpg":"1024x1024","k_13620282_640.jpg":"640x640","k_13620282_480.jpg":"480x480","k_13620282_340.jpg":"340x340","k_13620282_220.jpg":"220x220","o_13620282_1280.jpg":"1280x852","o_13620282_1024.jpg":"1024x682","o_13620282_640.jpg":"640x426","o_13620282_480.jpg":"480x319","o_13620282_340.jpg":"340x226","o_13620282_220.jpg":"220x146","h_13620282_1280.jpg":"1280x854","h_13620282_1024.jpg":"1024x683","h_13620282_640.jpg":"640x427","h_13620282_480.jpg":"480x320","h_13620282_340.jpg":"340x227","h_13620282_220.jpg":"220x147","pp_13620282_1280.jpg":"1006x1280","pp_13620282_1024.jpg":"805x1024","pp_13620282_640.jpg":"503x640","pp_13620282_480.jpg":"377x480","pp_13620282_340.jpg":"267x340","pp_13620282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_11199989_1280.jpg":"1280x1280","k_11199989_1024.jpg":"1024x1024","k_11199989_640.jpg":"640x640","k_11199989_480.jpg":"480x480","k_11199989_340.jpg":"340x340","k_11199989_220.jpg":"220x220","o_11199989_1280.jpg":"1280x1920","o_11199989_1024.jpg":"1024x1536","o_11199989_640.jpg":"640x960","o_11199989_480.jpg":"480x720","o_11199989_340.jpg":"340x510","o_11199989_220.jpg":"220x330","h_11199989_1280.jpg":"1280x854","h_11199989_1024.jpg":"1024x683","h_11199989_640.jpg":"640x427","h_11199989_480.jpg":"480x320","h_11199989_340.jpg":"340x227","h_11199989_220.jpg":"220x147","pp_11199989_1280.jpg":"1006x1280","pp_11199989_1024.jpg":"805x1024","pp_11199989_640.jpg":"503x640","pp_11199989_480.jpg":"377x480","pp_11199989_340.jpg":"267x340","pp_11199989_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7582042 Threads: 3 Questions: 1613833309 Slow queries: 4790371 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110858508 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/zasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard-1063448 [printLink] => /dalmacija/obala/zasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard-1063448?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625274 [name] => arhitektonski natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-11 09:28:20 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektonski-natjecaj [link] => /tag/arhitektonski-natjecaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 252327 [name] => Makarska rivijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-rivijera [link] => /tag/makarska-rivijera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 338458 [name] => arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektura [link] => /tag/arhitektura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mačak u vreći‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto se na Makarskoj rivijeri izbjegavaju arhitektonski natječaji? Odgovorni tvrde zbog manjka novca, arhitekt uzvraća: To je civilizacijski standard [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/12073442.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Panorama Makarske
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/12073442.jpg [title] => Panorama Makarske
 
Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/9606546.jpg [title] => Dragan Žuvela: Mi u Splitu inzistiramo na javnim natječajima, to je civilizacijski standard
Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkic/Cropix, Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/13459320.jpg [title] => Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić
Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/14424598.jpg [title] => Načelnik Brela Stipe Ursić
Ivo Ravlić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/12621080.jpg [title] => Gradački načelnik Matko Burić
Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix, Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/13819520.jpg [title] =>
Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi
Ivo Ravlić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/13620282.jpg [title] => Ante Miličić, načelnik Podgore
Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix, Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/11199989.jpg [title] => Načelnik Baške Vode Josko Roščić
Ivo Ravlić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zašto pojedine jedinice lokalne uprave ne koriste alat javnog arhitektonskog natječaja, dok neke druge imaju tu praksu? U kategoriji ovih prvih koji nisu "na ti" s natječajima je, primjerice, Grad Makarska, dok Grad Split prakticira takve natječaje svaki put kad se radi o građevini javne namjene.

Grad Makarska je u posljednjih 15-ak godina imao nekoliko velikih kapitalnih projekata i ni jedno od tih rješenja nije nađeno preko javnog arhitektonskog natječaja. Sjetimo se Gradske sportske dvorane otvorene 2009., za koju nije bio raspisan javni natječaj, a njezin izgled i danas trpi kritičke komentare i zbog forme i zbog funkcije.

Zapravo, natječaj za dvoranu je postojao, ali desetak godina prije, i to na drugoj lokaciji, međutim, kako taj projekt nikad nije realiziran, nije "konzumiran" ni rezultat natječaja. Svih 20 i kusur godina poslije nije bio raspisan ni jedan arhitektonski natječaj, iako je u međuvremenu izgrađeno nekoliko većih objekata. Iznimka je tek pozivni natječaj za Kuću Sunca.

Civilizacijski standard

Arhitekt Dragan Žuvela, bivši predsjednik Društva arhitekata Split, takav odnos prema prostoru ocjenjuje degradirajućim.

– Zaista je strašno da jedan grad izbjegava javne natječaje, i iz perspektive DAS-a to mi je nevjerojatno. Mi inzistiramo na javnim natječajima i u Splitu je to nekakav, rekao bih, civilizacijski standard. Čak je u Glavnom urbanističkom planu propisana obveza da se za građevine javne namjene uvijek ide na javni natječaj.

Javni arhitektonski natječaji civilizacijski su standard koji daje najveću šansu za dobivanje najkvalitetnijeg rješenja. Natječaji su vrlo bitni kod zahvata važnih za društvo i grad, te na njima treba inzistirati za sve važnije zgrade i prostore javne namjene. Osim kvalitete rješenja koja se natječajem dobiva, javni arhitektonski natječaji također šalju poruku o transparentnosti i spremnosti lokalnih samouprava na otvaranje prema struci i građanima – objasnio je Žuvela.

Potrebu za javnim natječajem, kako kaže, definira razina kako glede cijene, tako i važnosti intervencije.

– U slučaju ako se procijeni da bi trebalo ići na natječaj, sve priče o duljini procesa i cijeni su deplasirane – em se bira najbolje rješenje, em se unutar procedure već dobiva idejno rješenje, em nakon natječaja ide izravna pogodba s prvonagrađenim, a sve to uvelike skraćuje i pojednostavljuje proces, zadržavajući ono najvažnije – kriterij kvalitete – argumentira Žuvela.

---

image
Dragan Žuvela: Mi u Splitu inzistiramo na javnim natječajima, to je civilizacijski standard
Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkic/Cropix, Cropix
---

Sukladno članku 133. Zakona o javnoj nabavi, javni naručitelj smije koristiti pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje za dodjelu ugovora o javnoj nabavi usluga.

– Projekti koji se rade samo preko direktnih pogodbi i drugih oblika javne nabave zapravo su uvijek "mačak u vreći" i u većini slučajeva završe nekvalitetnim rješenjem ili rješenjem koje lokalna samouprava ne može pokriti proračunom – kaže Žuvela.
Makarska, sa svojih 20 godina bez ijednog arhitektonskog javnog natječaja, nije nužno pravilo.

U razgovoru u prošloj Kronici arhitekt Igor Rožić ističe primjer Crikvenice, koja je u deset godina provela deset takvih natječaja. Žuvela ističe primjer Trogira, koji je inzistiranje na najboljem rješenju jako dobro shvatio te primjenjuje natječaje. Grad Split u veljači je raspisao natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja zone Korešnica, koji provodi DAS. Riječ je o zoni od 15 hektara, a iznos predviđen za nagrade je oko 450.000 kuna.

Što napraviti na lukobranu?

---

image
Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić
Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
---Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić kaže kako, po njegovu mišljenju, natječaji imaju smisla ako se radi o nekim "krupnijim" i značajnijim objektima, kao što je stadion, ili većim urbanim cjelinama, kao što su trgovi ili šetnice.

– Također, ima smisla ići na javni natječaj za žičaru, no s druge strane postoji taj financijski moment, koji bitno određuje što možemo raditi. Na primjer, idejni objekt "Burolina" stajao je 350.000 kuna bez projektne dokumentacije. Ako izgradnja objekta iznosi 60 milijuna, sigurno bi 1,5 milijuna otišlo na dokumentaciju.

Ako se 500.000 kuna potroši na nagrade na natječaju, a ostaje još platiti glavni i izvedbeni projekt, to je onda veliki novac. Nije isto hoće li u konačnici nešto biti "teško" 12 ili 15 milijuna kuna – kaže Nemčić, koji smatra da kod nekih "običnih" projekata, kao što su zgrade, nema nekih većih varijacija na temu. Važno je, kaže, da budu funkcionalne. Isto komentira i za lukobran.

– Ne vidim kako bi lukobran mogao izgledati bitno drugačije, njegova je funkcija takva kakva jest. No, kažem, za neke veće objekte drugačije namjene javni natječaj je logičan – kaže Nemčić.

Slična je situacija, s malim iznimkama, i na području općina na Rivijeri. U Brelima nije raspisan natječaj za idejno rješenje vrtića, nego su birali najbolje od tri rješenja izabranog arhitektonskog studija.

– Nismo išli na natječaj jer za to nemamo novca. Pogledali smo referencije i to nam je bila dovoljna garancija, a inače se javni natječaji izbjegavaju upravo zbog cijene – kaže načelnik Stipe Ursić.

---

image
Gradački načelnik Matko Burić
Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix, Cropix
---

Jednake razloge navodi i kolega s drugog kraja Rivijere, načelnik Gradca Matko Burić. Postupak javne nabave je, kaže, kompliciran i beskrajno dugotrajan. Većih projekata nisu imali, kao što nemaju proračun usporediv s onim većih gradova, što je još jedan logičan razlog zašto manje općine, koje rijetko imaju velike projekte, ne prakticiraju natječaje.

– Za 2021. ići ćemo na pozivni natječaj za izradu skulptura koje će biti postavljene diljem Rivijere. I inače smo skloni pozivnim natječajima kad se radi o nekim većim objektima i osmišljavanju dizajna nekog važnijeg eksterijera, ali za sve manje zahvate to nema smisla – veli Burić.

Zapelo u Saboru

Općina Tučepi ima loša iskustva s javnim natječajima. Načelnik Ante Čobrnić kaže kako su prije nekoliko godina raspisali arhitektonski natječaj za Uljarski dvor, gdje je bio predviđen trg s crkvom i muzejom.

– I potrošili smo 150.000 kuna ni za što. Imali smo u žiriju i arhitekte i konzervatore koji nisu mogli odabrati prvonagrađenog, nego su dodijeljene dvije druge nagrade. Žiri nije bio zadovoljan nijednim rješenjem. Tako da mi, nažalost, imamo iskustvo bačenog novca – kaže Čobrnić, čija općina nije imala sreće ni s pozivnim natječajem za projekt škole.

---

image

Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi
Ivo Ravlić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
---

Javilo se pet, šest arhitekata, izabrano je rješenje Berislava Filipovića i naposljetku je taj projekt povučen na Općinskom vijeću upravo zbog toga što su mještani tražili rješenje na temelju javnog natječaja.

– A imali smo i situaciju da smo dobili tri puta jeftiniju ponudu za glavno i izvedbeno rješenje od drugog ureda, dakle ne onoga koji je pobijedio na natječaju, tako da je sve dosta složeno – tumači Čobrnić.

Ante Miličić, načelnik općine Podgora, kaže kako oni raspisuju natječaje.

– Imali smo prije 10-ak godina javni natječaj za luku nautičkog turizma, javila su se 22 arhitekta, izabran je jedan, ali je projekt "zapeo" u Saboru budući da smo tražili koncesiju na dulji period. Raspisali smo natječaj i za idejno rješenje reciklažnog dvorišta u Igranima, gdje su se javila tri, četiri arhitekta i Centar za posjetitelje na Galebovu krilu, gdje ih se javilo dvoje – kaže Miličić.

Baškovoški načelnik Josko Roščić nije našao vremena za razgovor, uputivši nas na općinsku službu. Kratko je rekao da su skloni javnim natječajima, a koje su od javnih građevina odabrane po tom principu, nismo doznali. Objekata je svakako bilo, od marine, preko Omladinskog doma pa do ambulante.

Legalan alat, ali...

Nameće se zaključak kako praksa varira od općine do općine, odnosno od grada do grada, i kako znatno ovisi o osjećaju za kulturu prostora, o prijašnjim iskustvima, i o dvama čimbenicima koje su sugovornici naveli kao presudne: novac i vrijeme. Većina se poziva na financijska ograničenja za neka izazovnija rješenja.

Prije svega, ovisi o tome tko će provesti natječaj, koji, istina, košta. Provedba preko Društva arhitekata svakako jamči stručniji žiri, transparentniji postupak, jasniji program i samim time kvalitetnija rješenja. Provedba s manje kvalitetnim žirijem, s nejasnim programom i nedovoljno transparentna bit će manje privlačna.

Drugo, ovisi koliko je jedinica lokalne uprave spremna izdvojiti za neko zanimljivije i skuplje rješenje, iako za građevine javne namjene postoje kao izvori i EU-ovi fondovi. Kad se radi o objektima važnima za zajednicu ili urbanim zonama koje će na istome mjestu biti i za 50 godina, svakako nije nevažno radi li se o najjeftinijem ili najboljem rješenju. Osim toga, u Društvu arhitekata Split kažu kako se uvijek definira okvirni trošak i radi se unutar toga.

– Krajnje je uvredljivo da se viša cijena navodi kao prigovor vladajućih na javne natječaje. Trošak je u ovom slučaju toliko zanemariv da se može usporediti s debljinom sloja estriha, što me jako ljuti jer govorimo o objektima koje svi mi plaćamo – argumentira arhitektica Petra Radić iz udruge "Kačić".

A glede vremena, mogućnost direktne pogodbe s nagrađenim autorom zapravo ne ide u prilog tezi da javni natječaji iziskuju puno vremena. Petra Radić kaže kako javna nabava jest legalan alat, ali ne i legitiman, jer ne garantira izvrsnost.

– U tom se pogledu vidi da se vrijeme utrošeno u studije kompenzira u odnosu na zavrzlame s javnom nabavom – objašnjava Radić.

S javnom nabavom postoji još jedna bitna razlika. Odabir se provodi na temelju najpovoljnije ponude, što je informacija s kojom čelnici lokalne uprave mogu baratati, pa i njome manipulirati. Koga i što će stručni žiri odabrati, zona je koja, međutim, ne ovisi o njima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Jakov Prkic/Cropix, Cropix Ivo Ravlic/Cropix, Cropix Ivo Ravlic/Cropix, Tom Dubravec/Cropix, Cropix Ivo Ravlic/Cropix, Cropix Duje Klaric/Cropix, Cropix Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Panorama Makarske
 
Jakov Prkic/Cropix, Cropix
Dragan Žuvela: Mi u Splitu inzistiramo na javnim natječajima, to je civilizacijski standard
Jakov Prkić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
Makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić
Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix,
Načelnik Brela Stipe Ursić
Ivo Ravlić/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix, Cropix
Gradački načelnik Matko Burić
Tom Dubravec/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix

Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi
Ivo Ravlić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix, Cropix
Ante Miličić, načelnik Podgore
Duje Klarić/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix, Cropix
Načelnik Baške Vode Josko Roščić
Ivo Ravlić/CROPIX
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/zasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard-1063448 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c9906dc63b1b0cf47a6e339c0e82d4c81ac74681 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+se+na+Makarskoj+rivijeri+izbjegavaju+arhitektonski+natje%C4%8Daji%3F+Odgovorni+tvrde+zbog+manjka+novca%2C+arhitekt+uzvra%C4%87a%3A+To+je+civilizacijski+standard&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard-1063448 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzasto-se-na-makarskoj-rivijeri-izbjegavaju-arhitektonski-natjecaji-odgovorni-tvrde-zbog-manjka-novca-arhitekt-uzvraca-to-je-civilizacijski-standard-1063448 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘mačak u vreći‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Obala‘mačak u vreći‘

Zašto se na Makarskoj rivijeri izbjegavaju arhitektonski natječaji? Odgovorni tvrde zbog manjka novca, arhitekt uzvraća: To je civilizacijski standard

11. prosinca 2020. - 09:24

Zašto pojedine jedinice lokalne uprave ne koriste alat javnog arhitektonskog natječaja, dok neke druge imaju tu praksu? U kategoriji ovih prvih koji nisu "na ti" s natječajima je, primjerice, Grad Makarska, dok Grad Split prakticira takve natječaje svaki put kad se radi o građevini javne namjene.

Grad Makarska je u posljednjih 15-ak godina imao nekoliko velikih kapitalnih projekata i ni jedno od tih rješenja nije nađeno preko javnog arhitektonskog natječaja. Sjetimo se Gradske sportske dvorane otvorene 2009., za koju nije bio raspisan javni natječaj, a njezin izgled i danas trpi kritičke komentare i zbog forme i zbog funkcije.

Zapravo, natječaj za dvoranu je postojao, ali desetak godina prije, i to na drugoj lokaciji, međutim, kako taj projekt nikad nije realiziran, nije "konzum...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:57