StoryEditorOCM
OtociTANZANIJA U SRCU

Mlada Dalmatinka krenula u nepoznato i šokirala se stanjem: ‘Djeca samo u školi imaju siguran obrok, pomozimo im!‘

Piše Dora Lozica
3. ožujka 2024. - 13:09

Branka Kalogjera, 20-godišnja Korčulanka, već mjesec i pol živi u gradu Arushi na sjeveru afričke države Tanzanije, a sada je pokrenula kampanju prikupljanja donacija za obnovu škole u kojoj volontira.

Otočani dobro znaju tu mladu i talentiranu umjetnicu s fotoaparatom u ruci, no malo je tko očekivao da će 2024. početi u Africi. Ne samo da je godinu startala volontiranjem i pomaganjem mladima u lokalnoj školi, već bez suzdržavanja ističe koliko joj je u Arushi lijepo, u čemu uživa i što je raduje.

Kako bi ljude motivirala da se priključe kampanji prikupljanja donacija, Kalogjera je posredstvom društvenih mreža otkrila misli koje je zapisivala u dnevnik.

- Prvi dan u Arushi, 19. 1. 2024. Nazvali su me Mzungu (bijelac) i počeli proučavati. Nisam se osjećala neprihvaćeno, gledali su me kao da sam došla pomoći. Znali su da jesam.

To su riječi koje sam zapisala u dnevnik prvi dan kada sam došla u Arushu i posjetila školu. Čim su me ugledali, njih 60 je potrčalo prema meni i obgrlilo me.

Cijelu su me okružili, počeli dirati i milovati. Milovali su mi lice, prste na rukama i igrali se mojom kosom, sve to s neopisivom količinom ljubavi.

Do danas nisu prestali. Pišem jer bi im htjela zahvaliti. Htjela bi im zahvaliti nečim što im je trebalo biti omogućeno, uvjetima za školovanje i boravak u školi.

Ta sretna djeca nemaju prihvatljive zahode, nemaju kuhinju gdje se mogu pripremiti obroci na higijenski način, nemaju stol i sjedalice gdje te skromne obroke mogu pristojno pojesti. Djeca koja iza škole ne idu kući, nemaju dostojne i ugodne spavaće sobe, već njih 12 spava na dva kreveta na kat i madracima bačenim na pod.

Nemaju igračke, a kada sam im pri dolasku donijela sapunice za puhanje balona, plastelin i pečate u boji, iznenađeno su me pitali što je to. Jedino što imaju su dva seta uniformi koje im je škola omogućila i svoja, neiskvarena srca. Srca koja mogu svijetu pokazati kako biti bogatiji s tako malo.

Srca koja su zaslužila bolje, a da toga nisu ni svjesna. Zato vas molim, ako ste u mogućnosti, da im zajedno zahvalimo i pružimo bolju budućnost - napisala je mlada Korčulanka.

Podsjetimo, Branka se u Tanzaniju uputila nakon što nije uspjela upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer fotografija. Ispričala nam je kako je tijekom šest mjeseci svakodnevno dobivala male znakove koji su je uvjerili da je njezin put Afrika, a ponijela je i fotoaparat s kojim je već zabilježila brojne prekrasne trenutke.

Osim za potrebe renovacije sanitarnih prostorija, kuhinje i spavaćih soba, Kalogjera prikuplja novac i za kupnju boja za ukrašavanje zidova škole. Sredstva za školu u Arushi pomoću kampanje i donacija prije tri godine prikupio je  mladi Hvaranin Romano Malečić, a onda je i vlastitim rukama izgradio obrazovni objekt.

Djeci u Tanzaniji to nije samo mjesto učenja, već i jedino mjesto gdje imaju osiguran obrok, a zadatak volontera je podučavati djecu. Volontiranje se dijeli na podučavanje nogometa, umjetnosti te osnova matematike i engleskog. Budući da Branka ima smisla za svaku vrstu umjetnosti, dobila je zadatak ocrtati zidove škole.

Vikendom kad nastave nema, Korčulanka istražuje Tanzaniju pa se tako oduševila safarijem, jezerom s toplom vodom i brojnim drugim ljepotama te afričke zemlje, no djeca je još uvijek najviše vesele. Upravo zbog njih odlučila je pokrenuti prikupljanje donacija.

- Poveznicu na fondaciju "Go Get Funding" možete pronaći na svim mojim društvenim mrežama, jednostavnim klikom donirat ćete iznos koji želite izdvojiti za djecu u Arushi.

Budući da "Go Get Funding" uzima proviziju od četiri posto, za sve one kojima je važno sav donirani iznos potrošiti na humanitarnu pomoć, ostavila sam i svoj IBAN u OTP banci putem kojeg također možete sigurno donirati svoj novac, a sve što uplatite ide u dobrotvorne svrhe - ustvrdila je djevojka.

Branka svaki novi korak tijekom kampanje objavljuje na društvenim mrežama pa se može pročitati da je dosad prikupila 480 eura što je bilo dovoljno za kupnju boja te za početak uređenja školske kuhinje. Nada se da će prikupiti sredstva za toalet i spavaće sobe.

Hoće li Kalogjera krenuti nazad u Korčulu 18. ožujka kako je planirala ili će produžiti svoj boravak ovisi, među ostalim, i o prikupljenim donacijama.

‘Hvala za svaku uplatu‘


Svi oni koji to žele, novac mogu uplatiti preko internetske poveznice https://gogetfunding.com/help-satinos-children/ ili IBAN-a: HR8124070003203852141 (opis plaćanja: humanitarna pomoć)

- U ime djece želim vam svima reći Asante ili Hvala! - poručila je Kalogjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:32