StoryEditorOCM
OtociJAJCE U SRCU

Omiljeni dalmatinski fratar dobio visoko priznanje, nagrađen i jedan od najkontroverznijih nogometaša ex-Jugoslavije

Piše Mirko Crnčević
26. veljače 2024. - 12:59

Na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Jajce (BiH), priznanje počasnoga građanina su fra Stipi Marčinkoviću, župniku sv. Jurja u Sućurju na Hvaru, uručili Josip Topić, predsjednik Općinskog vijeća, i Edin Hozan, jajački načelnik.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima u čast poginulih branitelja HVO-a i Armije BiH, a položili su ih načelnik i predsjednik Vijeća te prvi put zajedno predstavnici hrvatskih i bošnjačkih udruga ratnih veterana.

Plaketu Općine dobili su Rafting klub "Jajce", nekadašnji prvoligaški nogometaš Miralem Zjajo, široj javnosti poznat i po jednoj od najvećih međuklupskih afera u tadašnjoj Jugoslaviji, Gorska služba spašavanja - Stanica Jajce, Fahrudin Joldić, Atif Kučuković i Darijo Puizina.

Nagrada 22. februar/veljača pripala je Tomislavu Radiću, a Zahvalnica Općine Arminu Saračeviću - Americi, Harisu Nuhanoviću i udruzi roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s poteškoćama u razvoju "Vodopad ljubavi".

Voditeljica programa Dijana Duzić pročitala je neke pojedinosti iz fra Stipina životopisa i o zaslugama za priznanje koje je zavrijedio u rodnom kraju. Opisala je njegov težak ratni put te naglasila da okupacijom Jajca 1992. godine, kao župnik i gvardijan, kreće sa svojim sugrađanima u izbjeglištvo.

Zaustavlja se u Trogiru gdje je vodio brigu za oko 5000 prognanika: Hrvata, Bošnjaka i Srba. U župnim prostorijama u Trogiru vodi i Župni ured Jajce u progonstvu i osniva karitativnu udrugu "Kraljica Katarina – zajednica izbjeglih i prognanih Jajčana". Šalje pomoć u sva područja gdje su bile veće zajednice Jajčana. U Trogiru je otvorio i ljekarnu za sve prognane, a novčano je pomagao obitelji poginulih i ranjenike.

Kao prvi civil i novinar, s Hrvatskom vojskom ulazi u oslobođeno Jajce 1995. godine, a već nekoliko mjeseci nakon oslobođenja grada pomaže uspostavu rada Crvenog križa. Zahvaljujući angažmanu fra Stipe, 1997. godine u grad dolazi njemački Caritas koji je u dvije godine obnovio gotovo 500 kuća na tom području.

U Hvarsko-bračko-višku biskupiju odlazi 2000. godine, gdje je i danas župnik u Sućurju. Za humanitarno djelovanje u ratu, izbjeglištvu i poraću odlikovan je Spomenicom Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske te posebnom Zahvalnicom Crvenog križa Federacije BiH. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:27