stdClass Object ( [id] => 1377961 [title] => One su Velu Luku obojile u boje radosti i ljubavi: upoznajte četiri žene na čelnim pozicijama, rade čuda... [alias] => one-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priču o 18 dama u Veloj Luci koje su na čelu raznih ustanova, institucija, udruga, nastavljamo – cvjetno.

Naime, godine 2007. osnovana je Udruga "Cvitić" Vela Luka, koja je na otoku skupini djece s posebnim potrebama te osobama s invaliditetom pružila kvalitetniji život.

– Izoliranost škoja uvijek rezultira nedostatkom sadržaja, a kada imate zdravstvenih problema, sve to još više dolazi do izražaja, što smo pokušali našim članovima, trenutno ih je 52, od čega je 15 djece, nadoknaditi kroz rad udruge. Prostor imamo u Domu za starije, novac osiguravamo prijavama na natječaje, bilo općinske, regionalne, resornih ministarstava, donacijama... Snalazimo se i uvijek nešto imamo u planu što našoj djeci nedostaje. Idemo korak po korak, a sada nam treba kombi za prijevoz – agilna kao što je i u privatnom te volonterskom poslu dočekala nas je Daniela Družić, predsjednica Udruge "Cvitić", koja minule četiri godine dirigira udrugom koja je svima, ali doslovno svima, njihov drugi dom!

– Tako nam se zove i novi trogodišnji projekt "Cvitić moj dom", koji nam je po četvrti put odobren, a sve u suradnji i s Općinom Vela Luka i Domom za starije, u kojem imamo prostor. Hvala im svima – otkriva nam 43-godišnjakinja, s diplomom ekonomistkinje u turizmu, no bez radnog iskustva budući da njezina 21-godišnja kći Mia ima stopostotni invaliditet, pa je Daniela dobila status odgojitelja, a majka je i četverogodišnjeg sina.

I angažirana čelnica "Cvitića"!

---

image

Daniela Družić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– To nam je sve. Imamo razne aktivnosti, radionice za bolji život, prioritet nam je da korisnici zadrže dijete u svojim obiteljima. Organiziramo izlete, proslave, vježbanje, imamo sportsku radionicu, likovno-kreativnu, uz pravnu i socijalnu podršku roditeljima. Svi imaju priliku doći i ujutro i popodne u udrugu. Zahvala i našim vrijednim damama Ranki Petraš i Ani Matulić, prvostupnici radne terapije, kao i psihologinji Jasni Žuveli, koja je bila predsjednica udruge prije mene, a ja sam gotovo četiri godine na čelu "Cvitića". Sportsko-rekreativne radionice vodi prof. kineziologije Ivana Prižmić, glazbenu i plesnu vodi Tonči Šeparović, dok zadnje dvije godine imamo i radionicu domaćinstva, koja i im postaje sve draža i draža – nadopunjava Daniela Družić mozaik zvan život osoba s posebnim potrebama i s invaliditetom, pa nam iznosi još jedan detalj:

– To jednostavno kuhanje ih oduševljava jer su sami stvorili sve, a imamo i dva popodneva u udruzi bez prisustva roditelja. To je tek pravo veselje!

U tome moru sreće i osmijeha, ipak je sve – problem!

– Probleme rješavamo korak po korak. Imamo štićenike s cijelog otoka, od Čare, Smokvice, te Blata. Baš nam treba rampa za invalidska kolica za kombi. Sad smo u osiguravanju sredstava kako bismo našim korisnicima omogućili prijevoz. Osmislili smo i školu plivanja koju vodi Ivana Prižmić, ona je i trener vaterpola, no ljeti bismo osigurali štićenicima prijevoz na plažu. Idemo do hotela "Posejdon", gdje oni koji se ne mogu kupati sjede u kolicima i čuvaju ostalima mjesto pod suncobranom, za kolač i kavu. Ti mali pomaci i radosti u njihovim životima njima su sve, ali nam za provesti te akcije treba kombi i vozač.

Doznajemo kako kod "cvitića" nema negative, ne posustaju oni, prijavljuju se na natječaje, pišu molbe za proračunska sredstva, oduševljeni su donacijama dobrih ljudi, peku kolače za prodaju i tako osiguravaju dodatni novac, rade sve kako bi "cvitići" bili sretni!

– Hvala svima na pomoći. Svi nam daju ruke, i građani, i stručnjaci iz Kalosa, asistenti... Bili smo i na terapijskom jahanju, imamo i proslave, izlete. Sve je to teže organizirati jer si na otoku, ovisan o prijevozu koji je za naše korisnike u samom startu velika prepreka. No ne damo se i dalje ćemo volonterski pomagati, raditi za dobrobit naše djece, naših korisnika.

Prvu priču s Korčule možete pročitati na donjem linku:

Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: ‘Samo je jedan cilj‘

Veliko srce, strpljenja, ljubavi i volje treba imati i u još jednoj domeni života u zajednici – pomaganju osobama treće životne dobi.

Premda je Nikolini Žuveli ravnateljsko mjesto Doma za starije osobe Vela Luka profesionalni izazov, ovdje se ne radi o radnom vremenu od 8 do 16 sati, nego o cjelokupnoj angažiranosti bez slobodnog dana, stalnoj dostupnosti na mobitel.

– Ravnateljica sam od 2016. godine, a do tada sam radila u ustanovi kao socijalna radnica jer sam diplomirana socijalna radnica, ujedno i predsjednica Udruge socijalnih radnika otoka Korčule. Paralelno s poslom volontiram u Karitasu župe sv. Josipa Vela Luka, pomažemo potrebitim obiteljima – svoj posao-poziv objašnjava nam ravnateljica Žuvela, 41-godišnjakinja i majka dvojice sinova, pa dodaje:

– Nemam baš vremena za godišnje, uvijek trebam biti na raspolaganju budući da nam manjka stručnog kadra u ovakvim i sličnim ustanovama. I zbog financijske nemogućnosti uposlenja, ali i općenito zbog manjka radne snage, poglavito stručne.

---

image

Nikolina Žuvela

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Osobna karta Doma za starije je kapacitet od 65 korisnika uz pružanje usluge pomoći u kući, odnosno dostava toplog obroka za oko 40 korisnika koji varira, ovisno o tome je li zima ili ljeto, kada na otoku borave djeca korisnika. Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je ustanove koja djeluje od 1989. godine, a rekonstrukcija zgrade koja se nalazi na dnu veloluške vale provedena je 2020. godine, uz energetsku obnovu zgrade: krovište, fasada, zamjena drvenih otvora, postavljanje solara za toplu vodu... Sve u cilju uštede energije, no, nažalost, kako je električna energija poskupjela, opet su na početku.

Srećom, uspjeli su uposliti dvoje mladih otočana, koji su sada u njihovu timu, što sve rezultira time da nema – listi čekanja!

– Ta situacija je kod nas povoljnija nego u gradu. Ostvarujemo sve zahtjeve u vrlo kratkom roku, u nekoliko mjeseci. Imamo tri doma na otoku i "međumještanska" suradnja je odlična, brzo reagiramo kada je u pitanju hitni smještaj korisnika – ističe naša sugovornica, naglašavajući i ovo:

– Dogovori, poštovanje među suradnicima mi je vrlo važno, jer radimo s ljudima, brinemo se o nemoćnima, potrebitima. Moje poslovne obveza, ali i moje volontiranje, rezultiraju pomoći ljudima, premda imam manje vremena za osobni život, sve se isprepleće... Stvaramo dobra prijateljstva, pomažemo, kooperativno radimo za opće dobro. U prostorima Doma djeluje Udruga "Cvitić", s kojom usko surađujemo, jer ne možete nigdje, a poglavito na otoku, biti sami, izolirani, ne možete funkcionirati. Srećom, mi žene imamo mrežu dobrih odnosa i baš me raduje što je sve više žena na čelnim mjestima u Veloj Luci.

Uz jedan kuriozitet – Nikolina Žuvela, inače alt, pjeva u župnom zboru sv. Josipa, što je njezin ispušni ventil. Dok tri muškarca u kući – suprug, dva sina: jedan tinejdžer, drugi adolescent, također zahtijevaju njezinu pažnju, no imaju i razumijevanja za suprugin, odnosno majčin angažman, bilo poslovno na radnom mjestu, bilo volonterski u Caritasu, kada pomaže ljudima. I sami joj priskoče kada treba prenositi bolesničke krevete, pakirati kutije s hranom, donacijama...

S druge strane Miranda Oreb, također majka dvoje djece, slobodno može reći kako radi u radosti i dirigira radosno svojom ustanovom.

Ova 60-godišnjakinja je ravnateljica Dječjeg vrtića "Radost", kojem je na čelu od 2009. godine.

– Četvrti mandat je u tijeku, i danas slobodno mogu reći kako mi ništa nije problem, stvarno obožavam svoj posao, živim za njega – veselo nam govori odgojiteljica za predškolce, kazujući kako joj je u radu s djecom najveći problem – prostor!

– Sadašnjem vrtiću treba rekonstrukcija, pa nas raduje i gradnja nove zgrade nedaleko od mjesne sportske dvorane, za koju smo dobili sredstva i trebala bi biti izgrađena 2026. godine. Ispunili bismo tako plan da djeca od četiri godine imaju mjesta u grupama. Sada imamo 132 djece, u sedam odgojno-obrazovnim skupina u četiri prostora u centralnom vrtiću, dok jedan koristimo u Osnovnoj školi, a drugi u Centru za kulturu Vela Luka. Sva djeca su upisana, a Općina Vela Luka kao osnivač ustanove je dodatno, od 2024. godine, za 30 posto smanjila roditeljima cijenu boravka njihove djece u vrtiću.

---

image

Miranda Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Od ravnateljice Oreb doznajemo kako im je prepreka u radu i nedostatak stručnoga kadra, što je problem u cijeloj državi, a ne samo na škoju, jer roditelji žele za svoje mališane smještaj u jaslicama i vrtiću, što znači nove grupe, veći broj skupina.

– U našoj "Radosti" uposlene su 23 žene, odgojiteljice, asistentice, pedagogica, logopedica, spremačice... Sreća što su mlađe od mene, starija sam, iskusnija. Mlade su, imaju djecu, familiju, moram ih razumjeti, to je ključ dobre suradnje, sve funkcionira iako većina zazire od mnogo žena na jednom mjestu, no hvala još jednom svim mojim damama na suradnji, a mojoj obitelji na podršci svih ovih godina, tijekom moga profesionalnog izazova – zadovoljna svojim poslom govori nam Miranda Oreb, tek pomalo i "strahujući" kako će bez svojih mališana kada ode u mirovinu!

A od "penzije" i mirovanja daleko je još jedna predsjednica, i to Jasna Maričić, koja je na čelu Hrvatskog planinarskog društva "Mareta" Vela Luka. Nešto više od godinu dana volonterski ona vodi planinare, a uposlena je općinskoj upravi kao stručna suradnica za informiranje i održivi razvoj, po struci je socijalna pedagoginja.

Ovoj 34-godišnjakinji cilj je održati postojeće planinarsko društvo, i zbog članova i zbog lokalne zajednice, i zbog svih zaljubljenika u prirodu:

– Svima koji slobodne trenutke provode šetajući i istražujući prirodu, kojom smo posebno mi na otoku okruženi, ali naravno da istražujemo i izvan otoka, mi smo kao društvo na raspolaganju. Boravak u prirodi svakoga obogaćuje, a mi se u "Mareti" trudimo, osim organizacije izleta, i provoditi projekte u suradnji s drugim institucijama. Tu spada čišćenje staza, čišćenje plaža, označavanje putova, radili smo i vidikovac Greben, označavanje Camino rute, organizacija utrka i slično. Ima tu dosta posla, uvijek je nešto, neka priprema za nešto, organizacija, dogovori... Nema stajanja kod nas!

---

image

Jasna Maričić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Želja i predsjednice Maričić, kao i ostalih planinara, uključivanje je što većeg broja mladih u rad "Marete", što više odlazaka u prirodu.

– Imali bismo sigurno još više aktivnosti, u svim smjerovima. Željela bih još mnogo toga provesti, i planinarske škole za djecu i odrasle, i više izleta, i više ekoloških akcija i slično... Treba nam mlađe, stvaralačke energije – kazuje nam prva dama planinara, dodajući:

– U društvu su neki članovi za sve, neki su "samo" za akcije, neki su "samo" za izlete, ali ostane nas nekoliko koji držimo veći dio i, moram reći, kako su i to većim dijelom žene. Imamo i muških, naravno, svaka im čast i puno i njima hvala na doprinosu, ali ovaj, recimo, stalni sastav čine mahom žene. S njima se, kao i s ostalim damama koje su na čelu domicilnih udruga i institucija, mogu reći, vrlo dobro slažem. Ne sjećam se da je ikad bilo ikakvih problema, da se nismo mogli usuglasiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => korčulanska snaga 2 2 0 11002 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-02 11:37:29 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 11:43:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-04 11:42:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=One su Velu Luku obojile u boje radosti i ljubavi: upoznajte četiri žene na čelnim pozicijama, rade čuda... page_title=One su Velu Luku obojile u boje radosti i ljubavi: upoznajte četiri žene na čelnim pozicijama, rade čuda... [metakey] => Korčula, Vela Luka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26909188.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26898328.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26898374.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26898444.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26898450.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26898451.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Daniela Dru\u017ei\u0107<\/p>","

Jasna Mari\u010di\u0107<\/p>","

Miranda Oreb<\/p>","

Nikolina \u017duvela<\/p>","

Nikolina \u017duvela<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1516","hd_26909188_1920.jpg":"1920x1080","k_26909188_1280.jpg":"1280x1280","k_26909188_1024.jpg":"1024x1024","k_26909188_640.jpg":"640x640","k_26909188_480.jpg":"480x480","k_26909188_340.jpg":"340x340","k_26909188_220.jpg":"220x220","o_26909188_1280.jpg":"1280x1010","o_26909188_1024.jpg":"1024x808","o_26909188_640.jpg":"640x505","o_26909188_480.jpg":"480x379","o_26909188_340.jpg":"340x268","o_26909188_220.jpg":"220x173","h_26909188_1280.jpg":"1280x854","h_26909188_1024.jpg":"1024x683","h_26909188_640.jpg":"640x427","h_26909188_480.jpg":"480x320","h_26909188_340.jpg":"340x227","h_26909188_220.jpg":"220x147","pp_26909188_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909188_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909188_640.jpg":"640x814","pp_26909188_480.jpg":"480x611","pp_26909188_340.jpg":"340x432","pp_26909188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898328_1920.jpg":"1920x1080","k_26898328_1280.jpg":"1280x1280","k_26898328_1024.jpg":"1024x1024","k_26898328_640.jpg":"640x640","k_26898328_480.jpg":"480x480","k_26898328_340.jpg":"340x340","k_26898328_220.jpg":"220x220","o_26898328_1280.jpg":"1280x853","o_26898328_1024.jpg":"1024x682","o_26898328_640.jpg":"640x426","o_26898328_480.jpg":"480x320","o_26898328_340.jpg":"340x226","o_26898328_220.jpg":"220x146","h_26898328_1280.jpg":"1280x854","h_26898328_1024.jpg":"1024x683","h_26898328_640.jpg":"640x427","h_26898328_480.jpg":"480x320","h_26898328_340.jpg":"340x227","h_26898328_220.jpg":"220x147","pp_26898328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898328_640.jpg":"640x814","pp_26898328_480.jpg":"480x611","pp_26898328_340.jpg":"340x432","pp_26898328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898374_1920.jpg":"1920x1080","k_26898374_1280.jpg":"1280x1280","k_26898374_1024.jpg":"1024x1024","k_26898374_640.jpg":"640x640","k_26898374_480.jpg":"480x480","k_26898374_340.jpg":"340x340","k_26898374_220.jpg":"220x220","o_26898374_1280.jpg":"1280x1920","o_26898374_1024.jpg":"1024x1536","o_26898374_640.jpg":"640x960","o_26898374_480.jpg":"480x720","o_26898374_340.jpg":"340x510","o_26898374_220.jpg":"220x330","h_26898374_1280.jpg":"1280x854","h_26898374_1024.jpg":"1024x683","h_26898374_640.jpg":"640x427","h_26898374_480.jpg":"480x320","h_26898374_340.jpg":"340x227","h_26898374_220.jpg":"220x147","pp_26898374_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898374_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898374_640.jpg":"640x814","pp_26898374_480.jpg":"480x611","pp_26898374_340.jpg":"340x432","pp_26898374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898444_1920.jpg":"1920x1080","k_26898444_1280.jpg":"1280x1280","k_26898444_1024.jpg":"1024x1024","k_26898444_640.jpg":"640x640","k_26898444_480.jpg":"480x480","k_26898444_340.jpg":"340x340","k_26898444_220.jpg":"220x220","o_26898444_1280.jpg":"1280x853","o_26898444_1024.jpg":"1024x682","o_26898444_640.jpg":"640x426","o_26898444_480.jpg":"480x320","o_26898444_340.jpg":"340x226","o_26898444_220.jpg":"220x146","h_26898444_1280.jpg":"1280x854","h_26898444_1024.jpg":"1024x683","h_26898444_640.jpg":"640x427","h_26898444_480.jpg":"480x320","h_26898444_340.jpg":"340x227","h_26898444_220.jpg":"220x147","pp_26898444_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898444_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898444_640.jpg":"640x814","pp_26898444_480.jpg":"480x611","pp_26898444_340.jpg":"340x432","pp_26898444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898450_1920.jpg":"1920x1080","k_26898450_1280.jpg":"1280x1280","k_26898450_1024.jpg":"1024x1024","k_26898450_640.jpg":"640x640","k_26898450_480.jpg":"480x480","k_26898450_340.jpg":"340x340","k_26898450_220.jpg":"220x220","o_26898450_1280.jpg":"1280x853","o_26898450_1024.jpg":"1024x682","o_26898450_640.jpg":"640x426","o_26898450_480.jpg":"480x320","o_26898450_340.jpg":"340x226","o_26898450_220.jpg":"220x146","h_26898450_1280.jpg":"1280x854","h_26898450_1024.jpg":"1024x683","h_26898450_640.jpg":"640x427","h_26898450_480.jpg":"480x320","h_26898450_340.jpg":"340x227","h_26898450_220.jpg":"220x147","pp_26898450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898450_640.jpg":"640x814","pp_26898450_480.jpg":"480x611","pp_26898450_340.jpg":"340x432","pp_26898450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898451_1920.jpg":"1920x1080","k_26898451_1280.jpg":"1280x1280","k_26898451_1024.jpg":"1024x1024","k_26898451_640.jpg":"640x640","k_26898451_480.jpg":"480x480","k_26898451_340.jpg":"340x340","k_26898451_220.jpg":"220x220","o_26898451_1280.jpg":"1280x1920","o_26898451_1024.jpg":"1024x1536","o_26898451_640.jpg":"640x960","o_26898451_480.jpg":"480x720","o_26898451_340.jpg":"340x510","o_26898451_220.jpg":"220x330","h_26898451_1280.jpg":"1280x854","h_26898451_1024.jpg":"1024x683","h_26898451_640.jpg":"640x427","h_26898451_480.jpg":"480x320","h_26898451_340.jpg":"340x227","h_26898451_220.jpg":"220x147","pp_26898451_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898451_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898451_640.jpg":"640x814","pp_26898451_480.jpg":"480x611","pp_26898451_340.jpg":"340x432","pp_26898451_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38202717 Threads: 5 Questions: 7086059218 Slow queries: 3297693 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608048536 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/one-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda-1377961 [printLink] => /dalmacija/otoci/one-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda-1377961?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422002 [name] => Korčula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korcula [link] => /tag/korcula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 389173 [name] => VELA LUKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vela-luka [link] => /tag/vela-luka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => One su Velu Luku obojile u boje radosti i ljubavi: upoznajte četiri žene na čelnim pozicijama, rade čuda... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26909188.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anđela Šćepanović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26909188.jpg [title] => Anđela Šćepanović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26898328.jpg [title] =>

Daniela Družić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26898374.jpg [title] =>

Jasna Maričić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26898444.jpg [title] =>

Miranda Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26898450.jpg [title] =>

Nikolina Žuvela

Anđela Šćepanović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26898451.jpg [title] =>

Nikolina Žuvela

Anđela Šćepanović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priču o 18 dama u Veloj Luci koje su na čelu raznih ustanova, institucija, udruga, nastavljamo – cvjetno.

Naime, godine 2007. osnovana je Udruga "Cvitić" Vela Luka, koja je na otoku skupini djece s posebnim potrebama te osobama s invaliditetom pružila kvalitetniji život.

– Izoliranost škoja uvijek rezultira nedostatkom sadržaja, a kada imate zdravstvenih problema, sve to još više dolazi do izražaja, što smo pokušali našim članovima, trenutno ih je 52, od čega je 15 djece, nadoknaditi kroz rad udruge. Prostor imamo u Domu za starije, novac osiguravamo prijavama na natječaje, bilo općinske, regionalne, resornih ministarstava, donacijama... Snalazimo se i uvijek nešto imamo u planu što našoj djeci nedostaje. Idemo korak po korak, a sada nam treba kombi za prijevoz – agilna kao što je i u privatnom te volonterskom poslu dočekala nas je Daniela Družić, predsjednica Udruge "Cvitić", koja minule četiri godine dirigira udrugom koja je svima, ali doslovno svima, njihov drugi dom!

– Tako nam se zove i novi trogodišnji projekt "Cvitić moj dom", koji nam je po četvrti put odobren, a sve u suradnji i s Općinom Vela Luka i Domom za starije, u kojem imamo prostor. Hvala im svima – otkriva nam 43-godišnjakinja, s diplomom ekonomistkinje u turizmu, no bez radnog iskustva budući da njezina 21-godišnja kći Mia ima stopostotni invaliditet, pa je Daniela dobila status odgojitelja, a majka je i četverogodišnjeg sina.

I angažirana čelnica "Cvitića"!

---

image

Daniela Družić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– To nam je sve. Imamo razne aktivnosti, radionice za bolji život, prioritet nam je da korisnici zadrže dijete u svojim obiteljima. Organiziramo izlete, proslave, vježbanje, imamo sportsku radionicu, likovno-kreativnu, uz pravnu i socijalnu podršku roditeljima. Svi imaju priliku doći i ujutro i popodne u udrugu. Zahvala i našim vrijednim damama Ranki Petraš i Ani Matulić, prvostupnici radne terapije, kao i psihologinji Jasni Žuveli, koja je bila predsjednica udruge prije mene, a ja sam gotovo četiri godine na čelu "Cvitića". Sportsko-rekreativne radionice vodi prof. kineziologije Ivana Prižmić, glazbenu i plesnu vodi Tonči Šeparović, dok zadnje dvije godine imamo i radionicu domaćinstva, koja i im postaje sve draža i draža – nadopunjava Daniela Družić mozaik zvan život osoba s posebnim potrebama i s invaliditetom, pa nam iznosi još jedan detalj:

– To jednostavno kuhanje ih oduševljava jer su sami stvorili sve, a imamo i dva popodneva u udruzi bez prisustva roditelja. To je tek pravo veselje!

U tome moru sreće i osmijeha, ipak je sve – problem!

– Probleme rješavamo korak po korak. Imamo štićenike s cijelog otoka, od Čare, Smokvice, te Blata. Baš nam treba rampa za invalidska kolica za kombi. Sad smo u osiguravanju sredstava kako bismo našim korisnicima omogućili prijevoz. Osmislili smo i školu plivanja koju vodi Ivana Prižmić, ona je i trener vaterpola, no ljeti bismo osigurali štićenicima prijevoz na plažu. Idemo do hotela "Posejdon", gdje oni koji se ne mogu kupati sjede u kolicima i čuvaju ostalima mjesto pod suncobranom, za kolač i kavu. Ti mali pomaci i radosti u njihovim životima njima su sve, ali nam za provesti te akcije treba kombi i vozač.

Doznajemo kako kod "cvitića" nema negative, ne posustaju oni, prijavljuju se na natječaje, pišu molbe za proračunska sredstva, oduševljeni su donacijama dobrih ljudi, peku kolače za prodaju i tako osiguravaju dodatni novac, rade sve kako bi "cvitići" bili sretni!

– Hvala svima na pomoći. Svi nam daju ruke, i građani, i stručnjaci iz Kalosa, asistenti... Bili smo i na terapijskom jahanju, imamo i proslave, izlete. Sve je to teže organizirati jer si na otoku, ovisan o prijevozu koji je za naše korisnike u samom startu velika prepreka. No ne damo se i dalje ćemo volonterski pomagati, raditi za dobrobit naše djece, naših korisnika.

Prvu priču s Korčule možete pročitati na donjem linku:

Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: ‘Samo je jedan cilj‘

Veliko srce, strpljenja, ljubavi i volje treba imati i u još jednoj domeni života u zajednici – pomaganju osobama treće životne dobi.

Premda je Nikolini Žuveli ravnateljsko mjesto Doma za starije osobe Vela Luka profesionalni izazov, ovdje se ne radi o radnom vremenu od 8 do 16 sati, nego o cjelokupnoj angažiranosti bez slobodnog dana, stalnoj dostupnosti na mobitel.

– Ravnateljica sam od 2016. godine, a do tada sam radila u ustanovi kao socijalna radnica jer sam diplomirana socijalna radnica, ujedno i predsjednica Udruge socijalnih radnika otoka Korčule. Paralelno s poslom volontiram u Karitasu župe sv. Josipa Vela Luka, pomažemo potrebitim obiteljima – svoj posao-poziv objašnjava nam ravnateljica Žuvela, 41-godišnjakinja i majka dvojice sinova, pa dodaje:

– Nemam baš vremena za godišnje, uvijek trebam biti na raspolaganju budući da nam manjka stručnog kadra u ovakvim i sličnim ustanovama. I zbog financijske nemogućnosti uposlenja, ali i općenito zbog manjka radne snage, poglavito stručne.

---

image

Nikolina Žuvela

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Osobna karta Doma za starije je kapacitet od 65 korisnika uz pružanje usluge pomoći u kući, odnosno dostava toplog obroka za oko 40 korisnika koji varira, ovisno o tome je li zima ili ljeto, kada na otoku borave djeca korisnika. Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je ustanove koja djeluje od 1989. godine, a rekonstrukcija zgrade koja se nalazi na dnu veloluške vale provedena je 2020. godine, uz energetsku obnovu zgrade: krovište, fasada, zamjena drvenih otvora, postavljanje solara za toplu vodu... Sve u cilju uštede energije, no, nažalost, kako je električna energija poskupjela, opet su na početku.

Srećom, uspjeli su uposliti dvoje mladih otočana, koji su sada u njihovu timu, što sve rezultira time da nema – listi čekanja!

– Ta situacija je kod nas povoljnija nego u gradu. Ostvarujemo sve zahtjeve u vrlo kratkom roku, u nekoliko mjeseci. Imamo tri doma na otoku i "međumještanska" suradnja je odlična, brzo reagiramo kada je u pitanju hitni smještaj korisnika – ističe naša sugovornica, naglašavajući i ovo:

– Dogovori, poštovanje među suradnicima mi je vrlo važno, jer radimo s ljudima, brinemo se o nemoćnima, potrebitima. Moje poslovne obveza, ali i moje volontiranje, rezultiraju pomoći ljudima, premda imam manje vremena za osobni život, sve se isprepleće... Stvaramo dobra prijateljstva, pomažemo, kooperativno radimo za opće dobro. U prostorima Doma djeluje Udruga "Cvitić", s kojom usko surađujemo, jer ne možete nigdje, a poglavito na otoku, biti sami, izolirani, ne možete funkcionirati. Srećom, mi žene imamo mrežu dobrih odnosa i baš me raduje što je sve više žena na čelnim mjestima u Veloj Luci.

Uz jedan kuriozitet – Nikolina Žuvela, inače alt, pjeva u župnom zboru sv. Josipa, što je njezin ispušni ventil. Dok tri muškarca u kući – suprug, dva sina: jedan tinejdžer, drugi adolescent, također zahtijevaju njezinu pažnju, no imaju i razumijevanja za suprugin, odnosno majčin angažman, bilo poslovno na radnom mjestu, bilo volonterski u Caritasu, kada pomaže ljudima. I sami joj priskoče kada treba prenositi bolesničke krevete, pakirati kutije s hranom, donacijama...

S druge strane Miranda Oreb, također majka dvoje djece, slobodno može reći kako radi u radosti i dirigira radosno svojom ustanovom.

Ova 60-godišnjakinja je ravnateljica Dječjeg vrtića "Radost", kojem je na čelu od 2009. godine.

– Četvrti mandat je u tijeku, i danas slobodno mogu reći kako mi ništa nije problem, stvarno obožavam svoj posao, živim za njega – veselo nam govori odgojiteljica za predškolce, kazujući kako joj je u radu s djecom najveći problem – prostor!

– Sadašnjem vrtiću treba rekonstrukcija, pa nas raduje i gradnja nove zgrade nedaleko od mjesne sportske dvorane, za koju smo dobili sredstva i trebala bi biti izgrađena 2026. godine. Ispunili bismo tako plan da djeca od četiri godine imaju mjesta u grupama. Sada imamo 132 djece, u sedam odgojno-obrazovnim skupina u četiri prostora u centralnom vrtiću, dok jedan koristimo u Osnovnoj školi, a drugi u Centru za kulturu Vela Luka. Sva djeca su upisana, a Općina Vela Luka kao osnivač ustanove je dodatno, od 2024. godine, za 30 posto smanjila roditeljima cijenu boravka njihove djece u vrtiću.

---

image

Miranda Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Od ravnateljice Oreb doznajemo kako im je prepreka u radu i nedostatak stručnoga kadra, što je problem u cijeloj državi, a ne samo na škoju, jer roditelji žele za svoje mališane smještaj u jaslicama i vrtiću, što znači nove grupe, veći broj skupina.

– U našoj "Radosti" uposlene su 23 žene, odgojiteljice, asistentice, pedagogica, logopedica, spremačice... Sreća što su mlađe od mene, starija sam, iskusnija. Mlade su, imaju djecu, familiju, moram ih razumjeti, to je ključ dobre suradnje, sve funkcionira iako većina zazire od mnogo žena na jednom mjestu, no hvala još jednom svim mojim damama na suradnji, a mojoj obitelji na podršci svih ovih godina, tijekom moga profesionalnog izazova – zadovoljna svojim poslom govori nam Miranda Oreb, tek pomalo i "strahujući" kako će bez svojih mališana kada ode u mirovinu!

A od "penzije" i mirovanja daleko je još jedna predsjednica, i to Jasna Maričić, koja je na čelu Hrvatskog planinarskog društva "Mareta" Vela Luka. Nešto više od godinu dana volonterski ona vodi planinare, a uposlena je općinskoj upravi kao stručna suradnica za informiranje i održivi razvoj, po struci je socijalna pedagoginja.

Ovoj 34-godišnjakinji cilj je održati postojeće planinarsko društvo, i zbog članova i zbog lokalne zajednice, i zbog svih zaljubljenika u prirodu:

– Svima koji slobodne trenutke provode šetajući i istražujući prirodu, kojom smo posebno mi na otoku okruženi, ali naravno da istražujemo i izvan otoka, mi smo kao društvo na raspolaganju. Boravak u prirodi svakoga obogaćuje, a mi se u "Mareti" trudimo, osim organizacije izleta, i provoditi projekte u suradnji s drugim institucijama. Tu spada čišćenje staza, čišćenje plaža, označavanje putova, radili smo i vidikovac Greben, označavanje Camino rute, organizacija utrka i slično. Ima tu dosta posla, uvijek je nešto, neka priprema za nešto, organizacija, dogovori... Nema stajanja kod nas!

---

image

Jasna Maričić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Želja i predsjednice Maričić, kao i ostalih planinara, uključivanje je što većeg broja mladih u rad "Marete", što više odlazaka u prirodu.

– Imali bismo sigurno još više aktivnosti, u svim smjerovima. Željela bih još mnogo toga provesti, i planinarske škole za djecu i odrasle, i više izleta, i više ekoloških akcija i slično... Treba nam mlađe, stvaralačke energije – kazuje nam prva dama planinara, dodajući:

– U društvu su neki članovi za sve, neki su "samo" za akcije, neki su "samo" za izlete, ali ostane nas nekoliko koji držimo veći dio i, moram reći, kako su i to većim dijelom žene. Imamo i muških, naravno, svaka im čast i puno i njima hvala na doprinosu, ali ovaj, recimo, stalni sastav čine mahom žene. S njima se, kao i s ostalim damama koje su na čelu domicilnih udruga i institucija, mogu reći, vrlo dobro slažem. Ne sjećam se da je ikad bilo ikakvih problema, da se nismo mogli usuglasiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix
Anđela Šćepanović/Cropix

Daniela Družić

Anđela Šćepanović/Cropix

Nikolina Žuvela

Anđela Šćepanović/Cropix

Nikolina Žuvela

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/one-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda-1377961 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86c3abcd0ce602a0b7decf685945166057799d03 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=One+su+Velu+Luku+obojile+u+boje+radosti+i+ljubavi%3A+upoznajte+%C4%8Detiri+%C5%BEene+na+%C4%8Delnim+pozicijama%2C+rade+%C4%8Duda...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fone-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda-1377961 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fone-su-velu-luku-obojile-u-boje-radosti-i-ljubavi-upoznajte-cetiri-zene-na-celnim-pozicijama-rade-cuda-1377961 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Otocikorčulanska snaga 2

One su Velu Luku obojile u boje radosti i ljubavi: upoznajte četiri žene na čelnim pozicijama, rade čuda...

Piše Sandra Barčot
4. travnja 2024. - 13:42

Priču o 18 dama u Veloj Luci koje su na čelu raznih ustanova, institucija, udruga, nastavljamo – cvjetno.

Naime, godine 2007. osnovana je Udruga "Cvitić" Vela Luka, koja je na otoku skupini djece s posebnim potrebama te osobama s invaliditetom pružila kvalitetniji život.

– Izoliranost škoja uvijek rezultira nedostatkom sadržaja, a kada imate zdravstvenih problema, sve to još više dolazi do izražaja, što smo pokušali našim članovima, trenutno ih je 52, od čega je 15 djece, nadoknaditi kroz rad udruge. Prostor imamo u Domu za starije, novac osiguravamo prijavama na natječaje, bilo općinske, regionalne, resornih ministarstava, donacijama... Snalazimo se i uvijek nešto imamo u planu što našoj djeci nedostaje. Idemo korak po korak, a sada nam treba kombi za prijevoz – agilna kao što je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:23