StoryEditorOCM
Otoci‘FOR fashion‘

Slavni dalmatinski meštar slavi veliku obljetnicu, njegove kreacije nose John Malkovich, Tara Reid, Goran Ivanišević

Piše Mirko Crnčević
16. lipnja 2023. - 19:06

Povodom 20. obljetnice hvarskog brenda "Toni Rico" u Hvaru pokreće se modno događanje kojem je namjera otok vratiti na modnu kartu svijeta.

Ono će biti upriličeno u subotu, 17. lipnja, u 21.30 sati ispred gradske Lođe uz nastup hrvatskih modnih dizajnera: Luke Grubišića ("Luka"), Ane Kujundžić, Marine Šimić Obradović ("Marina design") i naravno slavljenika, Foranina Tonija Carića ("Rico").

Riječ je o projektu nazvanom "FOR fashion", koji povezuje modu i Hvar, jer Hvar je uvijek bio u modi, a moda je uvijek bila prisutna u Hvaru. Ime manifestacije igra je riječi s dvostrukim značenjem:

For kao hvarski, lokalni, naziv za grad Hvar te For kao engleska riječ "za". No, u Ricotovoj reviji "Theatre de la Mode" su građani mogloi uživati 2019. kada je inspirirana izložbom modnih lutaka što je bila postavljena u Parizu 1945./1946. godine, a onda je došla pandemija i sve usporila.

image

Glumci Filip Vidović i Ivan Čui te hvarski model Bepo Poparić

Đani Ivančević

- Tada smo "Kazalište mode" smjestili na pozornicu Hvarskog povijesnog kazališta, a najljepše od svega bilo je da su reviju iznijeli uglavnom moji dragi prijatelji, Forke i Forani koji su svojim neodoljivim šarmom dali poseban pečat tom događanju.

Sada idemo s misijom pod sloganom "FOR fashionable city", a to je pozicioniranje Hvara kao modnog središta onako kao što je bio sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se kod nas odvijala poznata modna manifestacija "Modefest" – objašnjava Carić.

Brend tog hvarskog kreatora i kostimografa kroz protekla dva desetljeća nosile su brojne poznate svjetske face, kao što je: glumačka legenda John Malkovich, američka glumica Tara Reid, bivši vozač Formule 1 Ralf Schumacher, jedini Hrvat koji je osvojio Wimbledon Goran Ivanišević...

Tko bi ih sve nabrojio, bilo je tu puno poznatih glumaca, glazbenika, pjevača, sportaša..., a mi smo u arhivi pronašli i jednu sličicu snimljenu kada se Rico jako lijepo družio i s našom glazbenom zvijezdom Natali Dizdar u Hvaru.

Što se samog "Modefesta" tiče u ono vrijeme, uz domaće modne snage, Hvar je također ugostio i neka od vodećih imena svjetske modne scene poput "Paca Rabannea", "Nina Ceruttija", "Guyja Larochea", "Valentina", "Roberta di Camerina", "Renata Balestre" i "Missonija".

image

Natali Dizdar i Toni Carić Rico u Hvaru

Ivan Filipović

I zato Iva Belaj Šantić, direktorica Turističke zajednice grada, kaže kako je "manifestacija je bila glavno ljetno događanje":

- Vjerujemo da će Hvar pokretanjem novog modnog projekta "For Fashion" ponovno istaknuti svoj modni identitet, obrise modne sredine te se istodobno u nadolazećim izdanjima povezati s globalnom modnom scenom.

Očekivanja su velika, a kao poseban gost nastupit će mladi glazbenik Marko Bošnjak. Za potrebe modne kampanje pred objektivom fotografa Đanija Ivančevića već su se našli i glumci Filip Vidović i Ivan Čuić, koji su daske koje život znače nakratko zamijenili snimanjem na atraktivnim lokacijama u Hvaru i u botaničkom vrtu obitelji Meneghello na Palmižani.

Oni su preuzeli ulogu modela noseći komade iz nove kolekcije "Buntovnik s razlogom", brenda "Toni Rico", a pridružio im se i hvarski model Bepo Poparić. U Hvaru ionako kažu "boje je nosit provega Ricota, nego folšega Armanija".

Inače, "FOR Fashion" će se održati uz potporu TZ-a i Grada, "Sunčanog Hvara" te još nekoliko sponzora. Zadaću da ožive modnu scenu grada, predstavljajući talentirane dizajnere ne samo domaćoj publici već i velikom broju stranih gostiju koji borave na škoju, ovaj put su dobili: Toni Carić (Rico), umjetnički direktor; Tonia Dujmović i Nađa Salom, produkcija te Ana Buljević Koristović, casting menadžerica.

image
Đani Ivančević
image
Đani Ivančević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 15:48