stdClass Object ( [id] => 1292946 [title] => Vozimo Hvarom ‘magarećom stazom‘, kod Gdinja je najteže: okuke se množe, a ni Plenković ne pomaže [alias] => vozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovde je naš mir. Natpis je to uklesan u kamenu na kući obitelji Budimira Huljića u Bogomolju.

Zaljubili smo se. I u taj natpis, i u tu kuću, i u Bogomolje. Ovde je naš mir. Tko išta ljepše smisli, neka vječno blagoslovljen bude.

Nije to velik natpis. S godinama je izblijedio pa se jedva vidi. Ni kuća nije velika. S godinama su je sve kuće uokolo pretekle. A ni Bogomolje nije tko zna koliko. S godinama kao da je u se ušlo. Kao da ga nema, pa ga valja tražiti.

- To su moj otac Mate i njegov brat Petar dali da se napiše - kaže nam Budimir Huljić.

Dočekao nas je kao što se i inače u Bogomolju stran svijet dočekuje. Kad je trebao pitati, pitao je, kad je trebao slušati, slušao je. I niti jednom nije rekao riječ viška. Samo je nudio. Jer, kad ne nudiš, kao da ne postojiš. Što će ti sve, kad na sve staviš cijenu.

- Nema ovde ništa falša, sve je čista eterika - pokazuje na proizvode svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Ruke su mu crne, a dlanovi grubi. Na desnom je duboka porezotina.

- To san se jučer škarama nagrdio, a vidi sad - pokazuje skorenu ranu.

Zaliječio porezotinu ružmarinom

Gadna posjekotina. U gradu bi liječnici s ovakvom ozljedom imali ozbiljnoga posla.

- A ja sam samo zalio pitašencijom i evo, prošlo - jednostavno će, kao da o jutrošnjem doručku govori.

---

image

Budimir Huljić: Svi misle da smo bogati, da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo

Joško Šupić/Cropix
---

Pitamo ga što je pitašencija, jer nemamo pojma, a on objašnjava da je to ružmarinovo eterično ulje. Pa otvara jednu po jednu bočicu i daje nam da pomirišemo. Sve što po bogomoljskim livadama raste, kod Budimira Huljića u eterično je ulje pretvoreno. Bor, smrič, kadulja - nju valja samo kap na dan kapati - kantarion, lavanda, čempres, gluhar - naravno da ne znamo što je gluhar - i još sve to na latinskom napisano.

- Šta se čudite, iman libar o travama ovako debel, a vi ste s asfalta, vidi se - smije se stari Huljić, lako nam je misli pročitao.

A zbog asfalta smo, Huljić to sigurno ne zna, i došli u Bogomolje, na Hvar, preko Drvenika pa do Sućurja. Prvo trajektom pa brodom. Jer, drukčije i nije moguće opisati iskustvo vožnje po repu državne ceste DC116.

Na moru bonaca, trajekt klizi prema ljetu, strankinje se razgolicale, naginju se po bokovima, trepere, ne mogu dočekati prvu večer na otoku, a na asfaltu valovi, automobili se ljuljaju, baca ih na sve strane, stranci se prepali, stišću kuplung, stišću kočnicu, djeca vrište, hoće kući, ne mogu vjerovati da nisu oni jedini koji će povratiti.

Magareća staza

Što se kilometraže tiče, to je 37 kilometara od Sućurja do Poljica, a najveća dopuštena brzina je 40 kilometara na sat. Eto o kakvoj je cesti riječ.

- To nije cesta, nego magareća staza. Naša katastrofa i sramota! - žesti se Budimir Huljić.

Ako je itko zna, on je zna. Po cijele dane stoji uz nju sa svojim uljima i prošecima - naravno da je ponudio i naravno da smo probali - i čeka da vrijeme do kraja učini svoje. I cesti i njemu. Uz napomenu, da se on puno bolje od nje drži.

- Vidi me, nema u mene štumika, iman 72 godine, a ko bi mi ih da, a? - zavrće Budimir Huljić majicu.

Naradio se za nekoliko života. A sad, kad je u mirovini, radi više nego ikad.

- Ovde je umijeće živit. Svi misle da smo bogati, da je nama ovdi lipo, da uživamo na suncu i da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo. Krš je ovo, više je svit ovdi podni truda nego iko igdi - objašnjava.

Pa opet gleda niz cestu. Vragu je ovakvu daj. Pusti milijuni po Hvaru plešu, dolaze im i šeici i prinčevi, a para za ovaj komad ceste nema. I premijer Andrej Plenković porijeklom je s Hvara. Kao da nije.

- Koliko god je puta na otoku bio, nikad do nas svratio nije. Nije mu palo na pamet provozati se ovom cestom, on se gliserom služi - grinta Ante Rudan.

---

image

Marina Borović, Tijana Matijašević i Ante Rudan u Poljicima - Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse, a iza su muka i nevolja

Joško Šupić/Cropix
---

Našli smo ga kako pred samim ulazom u Poljica u hladovini pravi društvo Marini Borović i Tijani Meštrović. Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse dovršenih 2015. godine, a iza su muka i nevolja. Možda novinari mogu pomoći. A dogodine su i izbori, trostruki, pa bi valjalo malo jaču kampanju napraviti.

- Nema van od tega ništa, već godinama slušamo sad će, sad će, a zapravo nas stalno lažu. Briga njih i za nas i za ovaj dil otoka. Ovo je za njih kraj svita pa mislu da bolja cesta od ove i ni nami potriba - gorko će Marina.

‘Da samo vidiš kad bidni stranci počnu list...‘

Za ne falit, dodaje, još su im i veliki trajekt stavili, da im što više automobila i kamiona odjedanput dođe.

- Tek je sad ajme majko. Da samo vidiš kad bidni stranci počnu list od Sućurja prema Poljicin pa kad ih oblije znoj kad vide da se s drugin auton moraju mimoić. Sinko moj, upišaju se od straja - slikovito će.

Najgore je kamperima. Kad oni zaglave, ne mogu ni naprijed ni natrag. Jedino u masline. Ili pod zid. Nasukani kao jedrilice. Andrija Huljić taman gleda kako jedan francuskih tablica pored njegova štanda prolazi.

- Ne zna on šta ga još čeka - vrti glavom.

Pozdravlja nas snažnim stiskom ruke. Kao da smo se s drvosječom rukovali. Puštaj, Andrija, ako Boga znaš!

Drago mu je, gušta, ima 70 godina, a novinar cmolji. Zgobao se baš poput državne ceste 116.

- Ne spominjite mi je - odmahuje rukom Andrija.

I on živi uz nju. Dnevno i po deset, jedanaest sati provodi gledajući kako se po njoj pate nevoljnici.

- Nikad danu kraja - priznaje svoj jad.

A opet, ništa je to naspram kraja koji se cesti ne vidi. A davno su je obećali obnoviti. I djelomično izmjestiti. Kako je to i Plenkovićeva vlada ne jednom najavila. I ona vlada prije njegove. I ona prije. A i Županija im je više puta u tome davala ruke.

---

image

Andrija Huljić vazda je uz ‘magareću stazu‘ na svom štandu: "Eno je i zadnja cura u Irsku otišla"

Joško Šupić/Cropix
---

- Jadan onaj koji političarima vjeruje. Da valjaju, ne bi narod odavde odlazio. Ostala nas je tek šaka - zdvojno će.

Glavom pokazuje na kuću preko puta. Ne vidimo je, sakrila se među borovima, ali upravo iz nje, veli Andrija, nekidan je zadnja cura u Irsku otišla. Dobra djevojka, vrijedna.

- A šta će ovde, ovde je samo trudi čekaju, a korist uvik pripada nekom drugom - tumači.

Njegovi se još ne daju. Sin i sinov sin. Ima četiri godine, mali diverzant, topi se dida. Sve ih mota oko maloga prsta. Njemu će ostati svih 250 stabala maslina.

- Šta je li ih toćajen u vodi?! Dašta san, i to u kišnici, tako su radili moji prije mene, tako radin i ja, i briga me šta ovi sad govore da to ne valja. Moš mislit, ne valja ono što su radili naš stari, aha, eto in ga tamo - ne da se Andrija.

Kod Gdinja se čini najkritičnije

- I cestu su radili vaši stari - provociramo.

- Ne zajebaji - uzvraća i opet pruža ruku. Kako da ne.

---

image

Komad ceste, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi

Joško Šupić/Cropix
---

Čak i ne zajebajemo. Ovaj komad ceste, koji, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi, nama je, čekajte da se udaljimo, baš poseban. Pitoreskan. Mediteranski. Ima dušu. Naš je. Možeš ga slikati. Uglazbiti. Ponijeti kući. Zauvijek imati. I baš ne volimo što će ga jednoga dana zamijeniti novi put. Moderan. Veleban. Tuđ.

Kako bi, da nije njega, kroz Gdinj prošli. Jer, kod Gdinja se čini najkritičnije. Nevera pojačava, a okuke se množe. Timun valja čvrsto s obje ruke držati. Vožnja je tako spora da nije problem natpise na kućama čitati. Na jednoj, maloj i neobično lijepoj, očito zaboravljenoj, piše da je u njoj živio i radio slikar Ivko Radovanović. A na drugoj da je bila partizanska bolnica. I da je tu, 1942. godine, domaći svijet liječio borce s kopna.

Tu je bio njihov mir. A sad je hostel.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CESTARSKA PASTORALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => CESTARSKA PASTORALA 2 0 7321 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-23 21:45:01 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-25 08:07:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-25 08:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 110 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => 'Nema ovde ništa falša, sve je čista eterika', uvjerava nas Budimir na čijoj kući u Bogomolju piše: 'Ovde je naš mir' [metadata] => robots= author= title=Vozimo Hvarom 'magarećom stazom' DC116, kod Gdinja je najteže: nevera će, okuke se množe, a ni Plenković ne pomaže [metakey] => državna cesta DC116, Hvar, Sućuraj, Gdinj, Bogomolje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956917.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956918.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956915.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956914.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956906.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956908.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956891.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956903.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24956889.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24953770.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24960694.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Putokaz uz cestu Su\u0107uraj - Poljica<\/p>","

Hvar, 230523
\nCesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
\nNa fotografiji: prodaja proizvoda lokalnih OPG-a uz cestu od Sucurja do Poljica.
","

Hvar, 230523
\nCesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
\nNa fotografiji: radovi na cesti od Sucurja do Poljica.
","

Hvar, 230523
\nCesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
\nNa fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
","

Budimir Hulji\u0107:\u00a0Svi misle da smo bogati, da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni \u017eive vode nemamo<\/p>","

Andrija Hulji\u0107 vazda je uz \u2018magare\u0107u stazu\u2018 na svom \u0161tandu: \u201dEno je i zadnja cura u Irsku oti\u0161la\u201d<\/p>","

Hvar, 230523
\nCesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
\nNa fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
","

Hvar, 230523
\nCesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
\nNa fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
\n\u00a0<\/p>","

Marina Borovi\u0107, Tijana Matija\u0161evi\u0107 i Ante Rudan u Poljicima -\u00a0Ispred njih je novi komad ceste, ne\u0161to manje od 14 kilometara do Jelse, a iza su muka i nevolja<\/p>","

Zagvozd, 140722
\nPastir Luka Bikic iz Biokovskog sela vec je treca generacija pastira u svojoj obitelji. Svoje stado koza morao je rasprodati nakon nekoliko napada vukova i sada za placu cuva tudje stado krava. Ispasa je na lokalitetu Golo brdo iznad Zagvozda.I sam je prije nekoliko dana iskusio napad vuka.
\nNa fotografiji: Pastir Luka Bikic i stado koje cuva.
","

Komad ceste, kako \u010dusmo od jednoga u Zastra\u017ei\u0161\u0107u, i policija zaobilazi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24956917_1920.jpg":"1920x1080","k_24956917_1280.jpg":"1280x1280","k_24956917_1024.jpg":"1024x1024","k_24956917_640.jpg":"640x640","k_24956917_480.jpg":"480x480","k_24956917_340.jpg":"340x340","k_24956917_220.jpg":"220x220","o_24956917_1280.jpg":"1280x854","o_24956917_1024.jpg":"1024x683","o_24956917_640.jpg":"640x427","o_24956917_480.jpg":"480x320","o_24956917_340.jpg":"340x227","o_24956917_220.jpg":"220x146","h_24956917_1280.jpg":"1280x854","h_24956917_1024.jpg":"1024x683","h_24956917_640.jpg":"640x427","h_24956917_480.jpg":"480x320","h_24956917_340.jpg":"340x227","h_24956917_220.jpg":"220x147","pp_24956917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956917_640.jpg":"640x814","pp_24956917_480.jpg":"480x611","pp_24956917_340.jpg":"340x432","pp_24956917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956918_1920.jpg":"1920x1080","k_24956918_1280.jpg":"1280x1280","k_24956918_1024.jpg":"1024x1024","k_24956918_640.jpg":"640x640","k_24956918_480.jpg":"480x480","k_24956918_340.jpg":"340x340","k_24956918_220.jpg":"220x220","o_24956918_1280.jpg":"1280x854","o_24956918_1024.jpg":"1024x683","o_24956918_640.jpg":"640x427","o_24956918_480.jpg":"480x320","o_24956918_340.jpg":"340x227","o_24956918_220.jpg":"220x146","h_24956918_1280.jpg":"1280x854","h_24956918_1024.jpg":"1024x683","h_24956918_640.jpg":"640x427","h_24956918_480.jpg":"480x320","h_24956918_340.jpg":"340x227","h_24956918_220.jpg":"220x147","pp_24956918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956918_640.jpg":"640x814","pp_24956918_480.jpg":"480x611","pp_24956918_340.jpg":"340x432","pp_24956918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956915_1920.jpg":"1920x1080","k_24956915_1280.jpg":"1280x1280","k_24956915_1024.jpg":"1024x1024","k_24956915_640.jpg":"640x640","k_24956915_480.jpg":"480x480","k_24956915_340.jpg":"340x340","k_24956915_220.jpg":"220x220","o_24956915_1280.jpg":"1280x854","o_24956915_1024.jpg":"1024x683","o_24956915_640.jpg":"640x427","o_24956915_480.jpg":"480x320","o_24956915_340.jpg":"340x227","o_24956915_220.jpg":"220x146","h_24956915_1280.jpg":"1280x854","h_24956915_1024.jpg":"1024x683","h_24956915_640.jpg":"640x427","h_24956915_480.jpg":"480x320","h_24956915_340.jpg":"340x227","h_24956915_220.jpg":"220x147","pp_24956915_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956915_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956915_640.jpg":"640x814","pp_24956915_480.jpg":"480x611","pp_24956915_340.jpg":"340x432","pp_24956915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956914_1920.jpg":"1920x1080","k_24956914_1280.jpg":"1280x1280","k_24956914_1024.jpg":"1024x1024","k_24956914_640.jpg":"640x640","k_24956914_480.jpg":"480x480","k_24956914_340.jpg":"340x340","k_24956914_220.jpg":"220x220","o_24956914_1280.jpg":"1280x854","o_24956914_1024.jpg":"1024x683","o_24956914_640.jpg":"640x427","o_24956914_480.jpg":"480x320","o_24956914_340.jpg":"340x227","o_24956914_220.jpg":"220x146","h_24956914_1280.jpg":"1280x854","h_24956914_1024.jpg":"1024x683","h_24956914_640.jpg":"640x427","h_24956914_480.jpg":"480x320","h_24956914_340.jpg":"340x227","h_24956914_220.jpg":"220x147","pp_24956914_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956914_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956914_640.jpg":"640x814","pp_24956914_480.jpg":"480x611","pp_24956914_340.jpg":"340x432","pp_24956914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_24956906_1920.jpg":"1920x1080","k_24956906_1280.jpg":"1280x1280","k_24956906_1024.jpg":"1024x1024","k_24956906_640.jpg":"640x640","k_24956906_480.jpg":"480x480","k_24956906_340.jpg":"340x340","k_24956906_220.jpg":"220x220","o_24956906_1280.jpg":"1280x806","o_24956906_1024.jpg":"1024x645","o_24956906_640.jpg":"640x403","o_24956906_480.jpg":"480x302","o_24956906_340.jpg":"340x214","o_24956906_220.jpg":"220x138","h_24956906_1280.jpg":"1280x854","h_24956906_1024.jpg":"1024x683","h_24956906_640.jpg":"640x427","h_24956906_480.jpg":"480x320","h_24956906_340.jpg":"340x227","h_24956906_220.jpg":"220x147","pp_24956906_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956906_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956906_640.jpg":"640x814","pp_24956906_480.jpg":"480x611","pp_24956906_340.jpg":"340x432","pp_24956906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24956908_1920.jpg":"1920x1080","k_24956908_1280.jpg":"1280x1280","k_24956908_1024.jpg":"1024x1024","k_24956908_640.jpg":"640x640","k_24956908_480.jpg":"480x480","k_24956908_340.jpg":"340x340","k_24956908_220.jpg":"220x220","o_24956908_1280.jpg":"1280x854","o_24956908_1024.jpg":"1024x683","o_24956908_640.jpg":"640x427","o_24956908_480.jpg":"480x320","o_24956908_340.jpg":"340x226","o_24956908_220.jpg":"220x146","h_24956908_1280.jpg":"1280x854","h_24956908_1024.jpg":"1024x683","h_24956908_640.jpg":"640x427","h_24956908_480.jpg":"480x320","h_24956908_340.jpg":"340x227","h_24956908_220.jpg":"220x147","pp_24956908_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956908_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956908_640.jpg":"640x814","pp_24956908_480.jpg":"480x611","pp_24956908_340.jpg":"340x432","pp_24956908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956891_1920.jpg":"1920x1080","k_24956891_1280.jpg":"1280x1280","k_24956891_1024.jpg":"1024x1024","k_24956891_640.jpg":"640x640","k_24956891_480.jpg":"480x480","k_24956891_340.jpg":"340x340","k_24956891_220.jpg":"220x220","o_24956891_1280.jpg":"1280x854","o_24956891_1024.jpg":"1024x683","o_24956891_640.jpg":"640x427","o_24956891_480.jpg":"480x320","o_24956891_340.jpg":"340x227","o_24956891_220.jpg":"220x146","h_24956891_1280.jpg":"1280x854","h_24956891_1024.jpg":"1024x683","h_24956891_640.jpg":"640x427","h_24956891_480.jpg":"480x320","h_24956891_340.jpg":"340x227","h_24956891_220.jpg":"220x147","pp_24956891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956891_640.jpg":"640x814","pp_24956891_480.jpg":"480x611","pp_24956891_340.jpg":"340x432","pp_24956891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956903_1920.jpg":"1920x1080","k_24956903_1280.jpg":"1280x1280","k_24956903_1024.jpg":"1024x1024","k_24956903_640.jpg":"640x640","k_24956903_480.jpg":"480x480","k_24956903_340.jpg":"340x340","k_24956903_220.jpg":"220x220","o_24956903_1280.jpg":"1280x854","o_24956903_1024.jpg":"1024x683","o_24956903_640.jpg":"640x427","o_24956903_480.jpg":"480x320","o_24956903_340.jpg":"340x227","o_24956903_220.jpg":"220x146","h_24956903_1280.jpg":"1280x854","h_24956903_1024.jpg":"1024x683","h_24956903_640.jpg":"640x427","h_24956903_480.jpg":"480x320","h_24956903_340.jpg":"340x227","h_24956903_220.jpg":"220x147","pp_24956903_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956903_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956903_640.jpg":"640x814","pp_24956903_480.jpg":"480x611","pp_24956903_340.jpg":"340x432","pp_24956903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24956889_1920.jpg":"1920x1080","k_24956889_1280.jpg":"1280x1280","k_24956889_1024.jpg":"1024x1024","k_24956889_640.jpg":"640x640","k_24956889_480.jpg":"480x480","k_24956889_340.jpg":"340x340","k_24956889_220.jpg":"220x220","o_24956889_1280.jpg":"1280x854","o_24956889_1024.jpg":"1024x683","o_24956889_640.jpg":"640x427","o_24956889_480.jpg":"480x320","o_24956889_340.jpg":"340x227","o_24956889_220.jpg":"220x146","h_24956889_1280.jpg":"1280x854","h_24956889_1024.jpg":"1024x683","h_24956889_640.jpg":"640x427","h_24956889_480.jpg":"480x320","h_24956889_340.jpg":"340x227","h_24956889_220.jpg":"220x147","pp_24956889_1280.jpg":"1280x1628","pp_24956889_1024.jpg":"1024x1303","pp_24956889_640.jpg":"640x814","pp_24956889_480.jpg":"480x611","pp_24956889_340.jpg":"340x432","pp_24956889_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24953770_1920.jpg":"1920x1080","k_24953770_1280.jpg":"1280x1280","k_24953770_1024.jpg":"1024x1024","k_24953770_640.jpg":"640x640","k_24953770_480.jpg":"480x480","k_24953770_340.jpg":"340x340","k_24953770_220.jpg":"220x220","o_24953770_1280.jpg":"1280x854","o_24953770_1024.jpg":"1024x683","o_24953770_640.jpg":"640x427","o_24953770_480.jpg":"480x320","o_24953770_340.jpg":"340x227","o_24953770_220.jpg":"220x146","h_24953770_1280.jpg":"1280x854","h_24953770_1024.jpg":"1024x683","h_24953770_640.jpg":"640x427","h_24953770_480.jpg":"480x320","h_24953770_340.jpg":"340x227","h_24953770_220.jpg":"220x147","pp_24953770_1280.jpg":"1280x1628","pp_24953770_1024.jpg":"1024x1303","pp_24953770_640.jpg":"640x814","pp_24953770_480.jpg":"480x611","pp_24953770_340.jpg":"340x432","pp_24953770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1098","hd_24960694_1920.jpg":"1920x1080","k_24960694_1280.jpg":"1280x1280","k_24960694_1024.jpg":"1024x1024","k_24960694_640.jpg":"640x640","k_24960694_480.jpg":"480x480","k_24960694_340.jpg":"340x340","k_24960694_220.jpg":"220x220","o_24960694_1280.jpg":"1280x732","o_24960694_1024.jpg":"1024x585","o_24960694_640.jpg":"640x366","o_24960694_480.jpg":"480x274","o_24960694_340.jpg":"340x194","o_24960694_220.jpg":"220x125","h_24960694_1280.jpg":"1280x854","h_24960694_1024.jpg":"1024x683","h_24960694_640.jpg":"640x427","h_24960694_480.jpg":"480x320","h_24960694_340.jpg":"340x227","h_24960694_220.jpg":"220x147","pp_24960694_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960694_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960694_640.jpg":"640x814","pp_24960694_480.jpg":"480x611","pp_24960694_340.jpg":"340x432","pp_24960694_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14887006 Threads: 2 Questions: 3139271107 Slow queries: 6997066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234757681 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/otoci/vozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze-1292946 [printLink] => /dalmacija/otoci/vozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze-1292946?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717433 [name] => državna cesta DC116 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 16:25:26 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-cesta-dc116 [link] => /tag/drzavna-cesta-dc116 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418430 [name] => Hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvar [link] => /tag/hvar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471776 [name] => Sućuraj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sucuraj [link] => /tag/sucuraj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 193445 [name] => gdinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gdinj [link] => /tag/gdinj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 611953 [name] => Bogomolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-04 20:17:45 [main_article_id] => 0 [alias] => bogomolje [link] => /tag/bogomolje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CESTARSKA PASTORALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vozimo Hvarom ‘magarećom stazom‘, kod Gdinja je najteže: okuke se množe, a ni Plenković ne pomaže [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956917.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Putokaz uz cestu Sućuraj - Poljica

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956917.jpg [title] =>

Putokaz uz cestu Sućuraj - Poljica

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956918.jpg [title] =>

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: prodaja proizvoda lokalnih OPG-a uz cestu od Sucurja do Poljica.
Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956915.jpg [title] =>

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: radovi na cesti od Sucurja do Poljica.
Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956914.jpg [title] =>

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956906.jpg [title] =>

Budimir Huljić: Svi misle da smo bogati, da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956908.jpg [title] =>

Andrija Huljić vazda je uz ‘magareću stazu‘ na svom štandu: ”Eno je i zadnja cura u Irsku otišla”

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956891.jpg [title] =>

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956903.jpg [title] =>

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
 

Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24956889.jpg [title] =>

Marina Borović, Tijana Matijašević i Ante Rudan u Poljicima - Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse, a iza su muka i nevolja

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24953770.jpg [title] =>

Zagvozd, 140722
Pastir Luka Bikic iz Biokovskog sela vec je treca generacija pastira u svojoj obitelji. Svoje stado koza morao je rasprodati nakon nekoliko napada vukova i sada za placu cuva tudje stado krava. Ispasa je na lokalitetu Golo brdo iznad Zagvozda.I sam je prije nekoliko dana iskusio napad vuka.
Na fotografiji: Pastir Luka Bikic i stado koje cuva.
Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24960694.jpg [title] =>

Komad ceste, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovde je naš mir. Natpis je to uklesan u kamenu na kući obitelji Budimira Huljića u Bogomolju.

Zaljubili smo se. I u taj natpis, i u tu kuću, i u Bogomolje. Ovde je naš mir. Tko išta ljepše smisli, neka vječno blagoslovljen bude.

Nije to velik natpis. S godinama je izblijedio pa se jedva vidi. Ni kuća nije velika. S godinama su je sve kuće uokolo pretekle. A ni Bogomolje nije tko zna koliko. S godinama kao da je u se ušlo. Kao da ga nema, pa ga valja tražiti.

- To su moj otac Mate i njegov brat Petar dali da se napiše - kaže nam Budimir Huljić.

Dočekao nas je kao što se i inače u Bogomolju stran svijet dočekuje. Kad je trebao pitati, pitao je, kad je trebao slušati, slušao je. I niti jednom nije rekao riječ viška. Samo je nudio. Jer, kad ne nudiš, kao da ne postojiš. Što će ti sve, kad na sve staviš cijenu.

- Nema ovde ništa falša, sve je čista eterika - pokazuje na proizvode svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Ruke su mu crne, a dlanovi grubi. Na desnom je duboka porezotina.

- To san se jučer škarama nagrdio, a vidi sad - pokazuje skorenu ranu.

Zaliječio porezotinu ružmarinom

Gadna posjekotina. U gradu bi liječnici s ovakvom ozljedom imali ozbiljnoga posla.

- A ja sam samo zalio pitašencijom i evo, prošlo - jednostavno će, kao da o jutrošnjem doručku govori.

---

image

Budimir Huljić: Svi misle da smo bogati, da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo

Joško Šupić/Cropix
---

Pitamo ga što je pitašencija, jer nemamo pojma, a on objašnjava da je to ružmarinovo eterično ulje. Pa otvara jednu po jednu bočicu i daje nam da pomirišemo. Sve što po bogomoljskim livadama raste, kod Budimira Huljića u eterično je ulje pretvoreno. Bor, smrič, kadulja - nju valja samo kap na dan kapati - kantarion, lavanda, čempres, gluhar - naravno da ne znamo što je gluhar - i još sve to na latinskom napisano.

- Šta se čudite, iman libar o travama ovako debel, a vi ste s asfalta, vidi se - smije se stari Huljić, lako nam je misli pročitao.

A zbog asfalta smo, Huljić to sigurno ne zna, i došli u Bogomolje, na Hvar, preko Drvenika pa do Sućurja. Prvo trajektom pa brodom. Jer, drukčije i nije moguće opisati iskustvo vožnje po repu državne ceste DC116.

Na moru bonaca, trajekt klizi prema ljetu, strankinje se razgolicale, naginju se po bokovima, trepere, ne mogu dočekati prvu večer na otoku, a na asfaltu valovi, automobili se ljuljaju, baca ih na sve strane, stranci se prepali, stišću kuplung, stišću kočnicu, djeca vrište, hoće kući, ne mogu vjerovati da nisu oni jedini koji će povratiti.

Magareća staza

Što se kilometraže tiče, to je 37 kilometara od Sućurja do Poljica, a najveća dopuštena brzina je 40 kilometara na sat. Eto o kakvoj je cesti riječ.

- To nije cesta, nego magareća staza. Naša katastrofa i sramota! - žesti se Budimir Huljić.

Ako je itko zna, on je zna. Po cijele dane stoji uz nju sa svojim uljima i prošecima - naravno da je ponudio i naravno da smo probali - i čeka da vrijeme do kraja učini svoje. I cesti i njemu. Uz napomenu, da se on puno bolje od nje drži.

- Vidi me, nema u mene štumika, iman 72 godine, a ko bi mi ih da, a? - zavrće Budimir Huljić majicu.

Naradio se za nekoliko života. A sad, kad je u mirovini, radi više nego ikad.

- Ovde je umijeće živit. Svi misle da smo bogati, da je nama ovdi lipo, da uživamo na suncu i da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo. Krš je ovo, više je svit ovdi podni truda nego iko igdi - objašnjava.

Pa opet gleda niz cestu. Vragu je ovakvu daj. Pusti milijuni po Hvaru plešu, dolaze im i šeici i prinčevi, a para za ovaj komad ceste nema. I premijer Andrej Plenković porijeklom je s Hvara. Kao da nije.

- Koliko god je puta na otoku bio, nikad do nas svratio nije. Nije mu palo na pamet provozati se ovom cestom, on se gliserom služi - grinta Ante Rudan.

---

image

Marina Borović, Tijana Matijašević i Ante Rudan u Poljicima - Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse, a iza su muka i nevolja

Joško Šupić/Cropix
---

Našli smo ga kako pred samim ulazom u Poljica u hladovini pravi društvo Marini Borović i Tijani Meštrović. Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse dovršenih 2015. godine, a iza su muka i nevolja. Možda novinari mogu pomoći. A dogodine su i izbori, trostruki, pa bi valjalo malo jaču kampanju napraviti.

- Nema van od tega ništa, već godinama slušamo sad će, sad će, a zapravo nas stalno lažu. Briga njih i za nas i za ovaj dil otoka. Ovo je za njih kraj svita pa mislu da bolja cesta od ove i ni nami potriba - gorko će Marina.

‘Da samo vidiš kad bidni stranci počnu list...‘

Za ne falit, dodaje, još su im i veliki trajekt stavili, da im što više automobila i kamiona odjedanput dođe.

- Tek je sad ajme majko. Da samo vidiš kad bidni stranci počnu list od Sućurja prema Poljicin pa kad ih oblije znoj kad vide da se s drugin auton moraju mimoić. Sinko moj, upišaju se od straja - slikovito će.

Najgore je kamperima. Kad oni zaglave, ne mogu ni naprijed ni natrag. Jedino u masline. Ili pod zid. Nasukani kao jedrilice. Andrija Huljić taman gleda kako jedan francuskih tablica pored njegova štanda prolazi.

- Ne zna on šta ga još čeka - vrti glavom.

Pozdravlja nas snažnim stiskom ruke. Kao da smo se s drvosječom rukovali. Puštaj, Andrija, ako Boga znaš!

Drago mu je, gušta, ima 70 godina, a novinar cmolji. Zgobao se baš poput državne ceste 116.

- Ne spominjite mi je - odmahuje rukom Andrija.

I on živi uz nju. Dnevno i po deset, jedanaest sati provodi gledajući kako se po njoj pate nevoljnici.

- Nikad danu kraja - priznaje svoj jad.

A opet, ništa je to naspram kraja koji se cesti ne vidi. A davno su je obećali obnoviti. I djelomično izmjestiti. Kako je to i Plenkovićeva vlada ne jednom najavila. I ona vlada prije njegove. I ona prije. A i Županija im je više puta u tome davala ruke.

---

image

Andrija Huljić vazda je uz ‘magareću stazu‘ na svom štandu: "Eno je i zadnja cura u Irsku otišla"

Joško Šupić/Cropix
---

- Jadan onaj koji političarima vjeruje. Da valjaju, ne bi narod odavde odlazio. Ostala nas je tek šaka - zdvojno će.

Glavom pokazuje na kuću preko puta. Ne vidimo je, sakrila se među borovima, ali upravo iz nje, veli Andrija, nekidan je zadnja cura u Irsku otišla. Dobra djevojka, vrijedna.

- A šta će ovde, ovde je samo trudi čekaju, a korist uvik pripada nekom drugom - tumači.

Njegovi se još ne daju. Sin i sinov sin. Ima četiri godine, mali diverzant, topi se dida. Sve ih mota oko maloga prsta. Njemu će ostati svih 250 stabala maslina.

- Šta je li ih toćajen u vodi?! Dašta san, i to u kišnici, tako su radili moji prije mene, tako radin i ja, i briga me šta ovi sad govore da to ne valja. Moš mislit, ne valja ono što su radili naš stari, aha, eto in ga tamo - ne da se Andrija.

Kod Gdinja se čini najkritičnije

- I cestu su radili vaši stari - provociramo.

- Ne zajebaji - uzvraća i opet pruža ruku. Kako da ne.

---

image

Komad ceste, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi

Joško Šupić/Cropix
---

Čak i ne zajebajemo. Ovaj komad ceste, koji, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi, nama je, čekajte da se udaljimo, baš poseban. Pitoreskan. Mediteranski. Ima dušu. Naš je. Možeš ga slikati. Uglazbiti. Ponijeti kući. Zauvijek imati. I baš ne volimo što će ga jednoga dana zamijeniti novi put. Moderan. Veleban. Tuđ.

Kako bi, da nije njega, kroz Gdinj prošli. Jer, kod Gdinja se čini najkritičnije. Nevera pojačava, a okuke se množe. Timun valja čvrsto s obje ruke držati. Vožnja je tako spora da nije problem natpise na kućama čitati. Na jednoj, maloj i neobično lijepoj, očito zaboravljenoj, piše da je u njoj živio i radio slikar Ivko Radovanović. A na drugoj da je bila partizanska bolnica. I da je tu, 1942. godine, domaći svijet liječio borce s kopna.

Tu je bio njihov mir. A sad je hostel.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Putokaz uz cestu Sućuraj - Poljica

Joško Šupić/Cropix

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: prodaja proizvoda lokalnih OPG-a uz cestu od Sucurja do Poljica.

Joško Šupić/Cropix

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: radovi na cesti od Sucurja do Poljica.

Joško Šupić/Cropix

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.

Joško Šupić/Cropix

Budimir Huljić: Svi misle da smo bogati, da po cile dane supamo maslinovo ulje i pijemo bevandu, a mi ni žive vode nemamo

Joško Šupić/Cropix

Andrija Huljić vazda je uz ‘magareću stazu‘ na svom štandu: ”Eno je i zadnja cura u Irsku otišla”

Joško Šupić/Cropix

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.

Joško Šupić/Cropix

Hvar, 230523
Cesta koja ide preko otoka Hvara i spaja Hvar i Sucuraj u jako je losem stanju. Dionica izmedju Hvara i Starog Grada i Jelse napravljena je prije nekoliko godina. Nedavno je sredjena i dionica od Jelse do Poljica. Najduza dionica od Poljica do Sucurja tek se planira raditi.
Na fotografiji: cesta od Sucurja do Poljica.
 

Joško Šupić/Cropix

Marina Borović, Tijana Matijašević i Ante Rudan u Poljicima - Ispred njih je novi komad ceste, nešto manje od 14 kilometara do Jelse, a iza su muka i nevolja

Joško Šupić/Cropix

Zagvozd, 140722
Pastir Luka Bikic iz Biokovskog sela vec je treca generacija pastira u svojoj obitelji. Svoje stado koza morao je rasprodati nakon nekoliko napada vukova i sada za placu cuva tudje stado krava. Ispasa je na lokalitetu Golo brdo iznad Zagvozda.I sam je prije nekoliko dana iskusio napad vuka.
Na fotografiji: Pastir Luka Bikic i stado koje cuva.

Joško Šupić/Cropix

Komad ceste, kako čusmo od jednoga u Zastražišću, i policija zaobilazi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/vozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze-1292946 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43e95c4b128afa256d4cee46d19626aeb5fd2a50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vozimo+Hvarom+%E2%80%98magare%C4%87om+stazom%E2%80%98%2C+kod+Gdinja+je+najte%C5%BEe%3A+okuke+se+mno%C5%BEe%2C+a+ni+Plenkovi%C4%87+ne+poma%C5%BEe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fvozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze-1292946 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fvozimo-hvarom-magarecom-stazom-kod-gdinja-je-najteze-okuke-se-mnoze-a-ni-plenkovic-ne-pomaze-1292946 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CESTARSKA PASTORALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociCESTARSKA PASTORALA

Vozimo Hvarom ‘magarećom stazom‘, kod Gdinja je najteže: okuke se množe, a ni Plenković ne pomaže

25. svibnja 2023. - 10:06

Ovde je naš mir. Natpis je to uklesan u kamenu na kući obitelji Budimira Huljića u Bogomolju.

Zaljubili smo se. I u taj natpis, i u tu kuću, i u Bogomolje. Ovde je naš mir. Tko išta ljepše smisli, neka vječno blagoslovljen bude.

Nije to velik natpis. S godinama je izblijedio pa se jedva vidi. Ni kuća nije velika. S godinama su je sve kuće uokolo pretekle. A ni Bogomolje nije tko zna koliko. S godinama kao da je u se ušlo. Kao da ga nema, pa ga valja tražiti.

- To su moj otac Mate i njegov brat Petar dali da se napiše - kaže nam Budimir Huljić.

Dočekao nas je kao što se i inače u Bogomolju stran svijet dočekuje. Kad je trebao pitati, pitao je, kad je trebao slušati, slušao je. I niti jednom nije rekao riječ viška. Samo je nudio. Jer, kad ne nudiš, kao da ne postojiš. Što će ti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:27