stdClass Object ( [id] => 1196463 [title] => Zanimljivo upravljanje zemljištem na Hvaru: načelnik je mještanima ovršio posjede, a svoj uknjižio i prodao Norvežanima. Pokušao nam je objasniti te poteze... [alias] => zanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trebao je to biti projekt koji će preporoditi Sućuraj i barem ga donekle približiti statusu koji na turističkoj karti uživaju druga mjesta na otoku poput Hvara, Starog Grada, Jelse...

U ulozi investitora te već davne 2009. godine pojavili su se norveška PPK Grupa i njezina ovdašnja tvrtka PPKN (Prime Property Kroatia Nekretnine), koji su zamislili u uvali Vinogradine izgraditi resort vrijedan, kako se tada navodilo, 250 milijuna eura. Priliku za zaradu vidjeli su mnogi, znači ne samo fond, već i partneri im koji su u njihovo ime otkupljivali zemlju, brojna armija lobista svih vrsta, domaći ljudi koji su tu istu zemlju prodavali i Općina Jelsa, naravno.

Ali, 2014. godine sve će se pretvoriti ne samo u jednu od brojnih sličnih hrvatskih afera, već i golemi skandal međunarodnih razmjera. Uključit će se vlade i diplomacija, a legenda kaže da je u zadnji tren otpao posjet norveške kraljevske obitelji Sućurju.

Kao nepremostivi problem pojavit će se tada to što je Općina 2012. godine, dok ju je vodio Ivan Vitali uz potporu SDP-ovaca, prodala Norvežanima dvije čestice zemlje, površine oko 30 tisuća kvadrata. Kvadrat su plaćali po 65 eura. Nakon potpisivanja ugovora uplaćeno je i pola dogovorene cijene, oko 7 milijuna kuna, ali kada se već Sućuraj upisao na tu bivšu općenarodnu imovinu, žalilo se Državno odvjetništvo i iste te dvije parcele uspjelo uknjižiti Republiku Hrvatsku. Kupac tuži Općinu, hoće svoj novac nazad, Sućuraj ne može i ne pristaje na to, padaju teške riječi, tuži se RH, čeka se ovdašnje pravosuđe. Nekako s tom epizodom iz medijskog prostora Hrvatske nestala je cijela priča.

Ponavljanje postupka

Općini Sućuraj, koju je nakon izbora 2013. godine preuzeo Ivan Slavić (HDZ), svi su davali male šanse u sporu s državom. Nakon godina sudovanja, međutim, u studenome prošle godine ona je na Visokom trgovačkom sudu, a nakon što je isto presudio i niži sud, nekako uspjela ponovno uknjižiti na sebe dvije sporne čestice. Novi je problem ispada to što PPKN i njegov sljednik tvrtka Ianos više ne žele graditi u Vinogradinama, pa ih ne zanima ni zemlja tamo, već ciljaju na drugu uvalu, Pernu, gdje su u međuvremenu isto tako pokupovali desetke tisuća metara četvornih u turističko-građevinskoj zoni. Potraživanja su im se od Općine u međuvremenu popela na 15 milijuna kuna i očito misle da su u poziciji diktirati pravila igre.

---

image

Načelnik Sućurja Ivan Slavić
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Da sve tamo, što se Općine tiče, nije čisto, drži Grgo Jeličić, prvi HDZ-ov načelnik mjesta, koji se prometnuo u neku vrstu kroničara cijele investicije od njezinih ranih početaka. Naoružan svim mogućim dokumentima, planovima i mapama, prstom upire u načelnika Slavića:

- Iako je Općina zatražila ponavljanje postupka kupoprodaje zemljišta u Vinogradinama i na Trgovačkom sudu ročište je zakazano za 15. srpnja ove godine, Ivan Slavić je s Norvežanima dogovorio da oni ovrhom uknjiže dvije čestice u Perni od isto tako nekih 30 tisuća kvadrata, a koje je Općina Sućuraj u tajnosti prebacila na sebe. Prepreka mu nije bila ni činjenica da postoji odluka Općinskog vijeća da će poštivati privatne posjede koji se vode kao općenarodna imovina. Ovrha je pokrenuta, posjednici čiji su preci tu zemlju koristili desetljećima tuže Općinu i dobivaju presude, ali ih ne mogu knjižiti zbog utvrđene ovrhe. Živi kupus!

I dok su mještani, mnogi čak i ne znajući, ostajali bez zemljišta, Jeličić tvrdi da su se načelnik Ivan Slavić i njegova rodbina uredno uknjižili na nešto što je također bila općenarodna imovina i uz sve to zaradili lijep novac.

- Slavić je u Perni imao otprilike tri od nekih 50 tisuća kvadrata. S Norvežanima je dogovorio kvadrat po 50 eura i u džep stavio 187 tisuća eura. Onda vam je valjda i jasno zašto je Vijeće, koje Slavić u potpunosti kontrolira, prvo 8. travnja ove godine zaključilo da mještanima ne treba uzimati zemlju, ali onda 22. travnja odlučilo da ovrha u korist Norvežana ide dalje – navodi Jeličić.

On u svemu vidi tal bivšeg i sadašnjeg načelnika, Vitalija i Slavića.

- Kvaka vam je kamp "Mlaska", u kojemu vlasništvo ima Vitali. Prvo je godinama na desetke tisuća kvadrata koristio ne plaćajući nikakav najam Općini, ali i kada se ona konačno uknjižila, Slavić unatoč obećanjima koje je meni i drugima dao, ništa nije poduzeo da im to naplati. To vam je pogodovanje jednog drugome u stilu "ja, Slavić, tebi neću naplaćivati najam autokampa, a ti, Vitali, nemoj prodavati zemlju u posjedu moje obitelji, već me pusti uknjižiti i prodati". To vam se na kraju i dogodilo – reći će Jeličić, spreman sutra i pred istražnim organima ponoviti cijelu priču.

---

image

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Pitanje perspektive

Izračunao je da je do sada zbog svega ovog Općina pretrpjela štetu od nekih 80 milijuna kuna: 50 milijuna koliko u 20 godina od kada se turizam oporavio nije naplaćivan najam zemljišta, 15 milijuna kuna minusa od trgovine s kupcem u Vinogradinama, i isto toliko je razlika između cijene zemljišta od 65 eura koliko su plaćali nekad dok je ono bilo poljoprivredno i koliko bi sada (30-ak eura) platili u ovrsi nad onim što je u međuvremenu u Perni uknjižila Općina. Na korak su ovi iz PPKN-a da formiraju parcelu u desecima tisuća kvadrata, a onda prošire i na susjedne uz zonu, što im zakon omogućuje kada steknu određeni postotak unutar nje.

Sa svim ovim, nimalo ugodnim navodima, suočili smo načelnika Slavića. Potkraj prošloga tjedna kontaktirali smo ga telefonski.

- Njegove optužbe? Slušajte ovako: sve vezano uz te sve predmete koji se vode, situacije su kompleksne. To su procesi koji se vode godinama i jedini je sud koji može odlučiti. Ja vama sada ne mogu pričati o postupcima koji su u tijeku, a preko medija se ne rješavaju takve stvari – odgovorio nam je.

Za sve što je izgovorio u našem razgovoru, Ivan Slavić je kasnije tražio i da autorizira, što smo mu, naravno, omogućili. Razgovor je tekao ovako:

Priča o dogovoru s Vitalijem. Zašto mu niste naplaćivali najam?

- Da bi se naplaćivao najam, morate biti vlasnik. To je prva stvar.

U međuvremenu ste se uknjižili na dobar dio toga.

- Slušajte ovako: vi tu bacate jabuke, kruške, višnje ... sve u isti koš.

Moje je pitati što druga strana tvrdi?

- Vi s tim morate doći do Općine Sućuraj, pa do odvjetnika koje imamo i koji nas zastupaju, pa do suda. Jedno veliko novinarsko istraživanje.

...

Je li posao s Norvežanima blizu realizacije?

- Norveška tvrtka "Ianos" dobila je status strateškog investitora u RH. Nazovite Ministarstvo gospodarstva i upitajte što je s njima. Mi smo samo Općina Sućuraj na čijem se području to događa.

Je li, po vama, projekt bliže realizaciji? Spominju se dva hotela, turističko naselje, apartmani ...

- Pa, slušajte, ja očekujem da će se to dogoditi. U zadnjih nekoliko godina napravilo se dosta, puno toga, premda se radi o projektu iz 2008. - 2009. godine. Prošlo je dosta godina. Ja vam ne volim ulaziti u te privatne odnose tko je što kome prodao i po kojoj cijeni, ali što se tiče Općine, ona je jedan od sudionika u toj strateškoj investiciji RH. Samim time ishođene su lokacijske dozvole za pristupne putove. Prvu sjednicu imali smo lani, gdje su bila sva ministarstva i određeno je tko šta treba raditi. Gospodin Pende je predsjednik tog povjerenstva, državni tajnik. Sada je na RH i njima da svatko rješava svoju domaću zadaću.

---

image

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

---

Pravni procesi

Jesu li Norvežani još uvijek zainteresirani za Vinogradine, koje su prve otkupili, ili su odustali od njih?

- Za Vinogradine su imovinsko pravni procesi u tijeku. To vam je ono što ja kažem da ne volim o tim privatnim odnosima pričati. Tu vam ima više od 200 suvlasnika, posjednika... Što se tiče Općine Sućuraj, ona se prema svakome odnosi jednako u svim tim sudskim procesima.

Perna je, znači, puno čišća situacija.

- Pa, mislim da da. Što se tiče otkupa zemljišta, više od 90 posto toga je riješeno. Radi se o privatnom investitoru koji ima svoje poslovne kalkulacije. Što se tiče Općine, mi smo sve to priveli svrsi. Sada smo u fazi ishođenja građevinske dozvole za ceste. Tek nakon toga ide postupak za građevinske dozvole unutar zone. Hoće li investitor graditi, hoće li prodati, ja nisam baba Vanga. Po svemu, projekt je u velikoj fazi dovršenosti – objasnio je Slavić.

On motive Grge Jeličića za optužbe na njegov račun vidi u nekim zbivanjima unutar HDZ-a potkraj '90-ih godina, kada je ovaj poslan na sud časti i izbačen iz članstva, ali i činjenici da je u posjedu dijela zemljišta na kojemu je kamp i da bi želio od toga dobiti neki novac. Jeličić, pak, ne bježi od toga i kaže ako kamp već plaća nekima, ne vidi razlog da to ne uradi u slučaju ostalih posjednika, kao i same Općine.

Bilo kako bilo, na stolu načelnika Općine već je neko vrijeme ponuda Norvežana za poravnanje međusobnih odnosa, a predočio nam ju je Jeličić. U prilog im ide presuda donesena od strane Visokog trgovačkog suda u svibnju 2021. godine. Problem je što zemlja u Perni neće biti dovoljna za namirenje svih potraživanja, Općina nema dovoljno novca da bi iskeširala ostatak. Mještani se brinu da to nisu pregovori ravnopravnih sugovornika. Zato Grgo Jeličić ima konkretni prijedlog u kojemu se nikoga neće ovršiti, a svi bi na kraju trebali biti zadovoljni.

- Općina bi po tome u dogovoru s Norvežanima prepustila jednu česticu Vinogradinama, a drugu prodala za 45 eura po kvadratu. U Perni bi se ljudima kvadrat platio po 45 eura, a 12 tisuća koje je Općina na istom mjestu već ovršila jer nije bilo živućih vlasnika i njihovih nasljednika, kupili bi Norvežani po istoj cijeni. Dobilo bi se nekih 490 tisuća eura za otkup zemljišta u samom mjestu i na njima bi se zajednički podigao moderni sportski centar, inače već predviđen planovima. Svima bi to bilo od koristi, i Općini, i investitorima, i mještanima – reći će Jeličić na znanje i ravnanje svima.

---

Javili nam se potencijalni investitori

Nakon što smo razgovarali s načelnikom Ivanom Slavićem, preko jedne poznate hrvatske PR-agencije kontaktirali su nas potencijalni investitori. Kasnije će nam u službenom odgovoru objasniti odnos između PPK grupe i tvrtke “Ianos”, koja se trenutačno pojavljuje u pregovorima s Općinom Sućuraj, kao i u koju je fazu dospio cijeli projekt.

- Društvo “Ianos” je jedno od projektnih društava u vlasništvu PPK Grupe, koja u Hrvatskoj posluje već duže od 10 godina. S obzirom na to da je u prošloj godini “Ianosov” projekt “Zaljev sv. Juraj – kompleks Perna” uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske, trenutačno smo ponajviše usmjereni na ispunjavanje ciljeva vezanih za realizaciju statusa strateške investicije, kao i osiguranja preostalog zemljišta potrebnog za izgradnju budućeg resorta.

Tijek planiranih faza projekta u koji je PPK Grupa dosad uložila 30 milijuna eura, a koji obuhvaća hotel sa 120 soba, 140 apartmana i 57 vila, trgovine, barove, restorane te wellness, nautičke i sportske sadržaje, uvjetovan je jednim dijelom i procesom restrukturiranja duga Općine Sućuraj prema društvima PPK Grupe.

Riječ je o iznosu koji je PPK Grupa uplatila Općini Sućuraj s ciljem kupnje zemljišta, a za koji je sudskom odlukom naloženo da se vrati uplatitelju. Važno je reći da se završetkom prve faze projekta u Perni ostvaruje i preduvjet za nastavak ulaganja na području Vinogradina.

Unatoč nepredviđenim okolnostima, u protekle dvije pandemijske godine koje su neminovno utjecale i na promjenu zadanih rokova završetka investicije, i dalje čvrsto vjerujemo u potencijal ovog projekta i njegovu širu vrijednost za lokalnu zajednicu - naveli su iz PPK, odnosno “Ianosa”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako bi podmirili dug prema investitorima, općina Sućuraj prepustila im je 30-ak tisuća kvadrata bivše općenarodne imovine na koje se Općina u tajnosti uknjižila unatoč suprotnoj odluci Općinskog vijeća, jer je u stvarnosti riječ o privatnim posjedima, tvrdi bivši načelnik Grgo Jeličić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STARI POSAO, NOVE PODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kako bi podmirili dug prema investitorima, općina Sućuraj prepustila im je 30-ak tisuća kvadrata bivše općenarodne imovine na koje se Općina u tajnosti uknjižila unatoč suprotnoj odluci Općinskog vijeća, jer je u stvarnosti riječ o privatnim posjedima, tvrdi bivši načelnik Grgo Jeličić STARI POSAO, NOVE PODJELE 2 0 9758 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-25 08:20:46 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-28 18:05:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-28 18:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22203370.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22147452.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22147454.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22147450.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157414.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157412.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22159448.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22159450.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22159452.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22159454.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec, Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Grgo Jeli\u010di\u0107 pravi je kroni\u010dar pri\u010de o norve\u0161koj investiciji na Hvaru<\/p>","

Grgo Jeli\u010di\u0107 pravi je kroni\u010dar pri\u010de o norve\u0161koj investiciji na Hvaru Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Grgo Jeli\u010di\u0107 pravi je kroni\u010dar pri\u010de o norve\u0161koj investiciji na Hvaru Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Na\u010delnik Su\u0107urja Ivan Slavi\u0107
\n Vladimir Dugand\u017ei\u0107
\n \/CROPIX<\/p>","

Na\u010delnik Su\u0107urja Ivan Slavi\u0107 Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/CROPIX<\/p>","

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura<\/p>","

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura<\/p>","

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura<\/p>","

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x822","hd_22203370_1920.jpg":"1920x1080","k_22203370_1280.jpg":"1280x1280","k_22203370_1024.jpg":"1024x1024","k_22203370_640.jpg":"640x640","k_22203370_480.jpg":"480x480","k_22203370_340.jpg":"340x340","k_22203370_220.jpg":"220x220","o_22203370_1280.jpg":"1280x876","o_22203370_1024.jpg":"1024x701","o_22203370_640.jpg":"640x438","o_22203370_480.jpg":"480x328","o_22203370_340.jpg":"340x232","o_22203370_220.jpg":"220x150","h_22203370_1280.jpg":"1280x854","h_22203370_1024.jpg":"1024x683","h_22203370_640.jpg":"640x427","h_22203370_480.jpg":"480x320","h_22203370_340.jpg":"340x227","h_22203370_220.jpg":"220x147","pp_22203370_1280.jpg":"1006x1280","pp_22203370_1024.jpg":"805x1024","pp_22203370_640.jpg":"503x640","pp_22203370_480.jpg":"377x480","pp_22203370_340.jpg":"267x340","pp_22203370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1313","hd_22147452_1920.jpg":"1920x1080","k_22147452_1280.jpg":"1280x1280","k_22147452_1024.jpg":"1024x1024","k_22147452_640.jpg":"640x640","k_22147452_480.jpg":"480x480","k_22147452_340.jpg":"340x340","k_22147452_220.jpg":"220x220","o_22147452_1280.jpg":"1280x875","o_22147452_1024.jpg":"1024x700","o_22147452_640.jpg":"640x437","o_22147452_480.jpg":"480x328","o_22147452_340.jpg":"340x232","o_22147452_220.jpg":"220x150","h_22147452_1280.jpg":"1280x854","h_22147452_1024.jpg":"1024x683","h_22147452_640.jpg":"640x427","h_22147452_480.jpg":"480x320","h_22147452_340.jpg":"340x227","h_22147452_220.jpg":"220x147","pp_22147452_1280.jpg":"1006x1280","pp_22147452_1024.jpg":"805x1024","pp_22147452_640.jpg":"503x640","pp_22147452_480.jpg":"377x480","pp_22147452_340.jpg":"267x340","pp_22147452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1315","hd_22147454_1920.jpg":"1920x1080","k_22147454_1280.jpg":"1280x1280","k_22147454_1024.jpg":"1024x1024","k_22147454_640.jpg":"640x640","k_22147454_480.jpg":"480x480","k_22147454_340.jpg":"340x340","k_22147454_220.jpg":"220x220","o_22147454_1280.jpg":"1280x876","o_22147454_1024.jpg":"1024x701","o_22147454_640.jpg":"640x438","o_22147454_480.jpg":"480x328","o_22147454_340.jpg":"340x232","o_22147454_220.jpg":"220x150","h_22147454_1280.jpg":"1280x854","h_22147454_1024.jpg":"1024x683","h_22147454_640.jpg":"640x427","h_22147454_480.jpg":"480x320","h_22147454_340.jpg":"340x227","h_22147454_220.jpg":"220x147","pp_22147454_1280.jpg":"1006x1280","pp_22147454_1024.jpg":"805x1024","pp_22147454_640.jpg":"503x640","pp_22147454_480.jpg":"377x480","pp_22147454_340.jpg":"267x340","pp_22147454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22147450_1920.jpg":"1920x1080","k_22147450_1280.jpg":"1280x1280","k_22147450_1024.jpg":"1024x1024","k_22147450_640.jpg":"640x640","k_22147450_480.jpg":"480x480","k_22147450_340.jpg":"340x340","k_22147450_220.jpg":"220x220","o_22147450_1280.jpg":"1280x853","o_22147450_1024.jpg":"1024x682","o_22147450_640.jpg":"640x426","o_22147450_480.jpg":"480x320","o_22147450_340.jpg":"340x226","o_22147450_220.jpg":"220x146","h_22147450_1280.jpg":"1280x854","h_22147450_1024.jpg":"1024x683","h_22147450_640.jpg":"640x427","h_22147450_480.jpg":"480x320","h_22147450_340.jpg":"340x227","h_22147450_220.jpg":"220x147","pp_22147450_1280.jpg":"1006x1280","pp_22147450_1024.jpg":"805x1024","pp_22147450_640.jpg":"503x640","pp_22147450_480.jpg":"377x480","pp_22147450_340.jpg":"267x340","pp_22147450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22157414_1920.jpg":"1920x1080","k_22157414_1280.jpg":"1280x1280","k_22157414_1024.jpg":"1024x1024","k_22157414_640.jpg":"640x640","k_22157414_480.jpg":"480x480","k_22157414_340.jpg":"340x340","k_22157414_220.jpg":"220x220","o_22157414_1280.jpg":"1280x853","o_22157414_1024.jpg":"1024x682","o_22157414_640.jpg":"640x426","o_22157414_480.jpg":"480x320","o_22157414_340.jpg":"340x226","o_22157414_220.jpg":"220x146","h_22157414_1280.jpg":"1280x854","h_22157414_1024.jpg":"1024x683","h_22157414_640.jpg":"640x427","h_22157414_480.jpg":"480x320","h_22157414_340.jpg":"340x227","h_22157414_220.jpg":"220x147","pp_22157414_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157414_1024.jpg":"805x1024","pp_22157414_640.jpg":"503x640","pp_22157414_480.jpg":"377x480","pp_22157414_340.jpg":"267x340","pp_22157414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2952","hd_22157412_1920.jpg":"1920x1080","k_22157412_1280.jpg":"1280x1280","k_22157412_1024.jpg":"1024x1024","k_22157412_640.jpg":"640x640","k_22157412_480.jpg":"480x480","k_22157412_340.jpg":"340x340","k_22157412_220.jpg":"220x220","o_22157412_1280.jpg":"1280x1968","o_22157412_1024.jpg":"1024x1574","o_22157412_640.jpg":"640x984","o_22157412_480.jpg":"480x738","o_22157412_340.jpg":"340x522","o_22157412_220.jpg":"220x338","h_22157412_1280.jpg":"1280x854","h_22157412_1024.jpg":"1024x683","h_22157412_640.jpg":"640x427","h_22157412_480.jpg":"480x320","h_22157412_340.jpg":"340x227","h_22157412_220.jpg":"220x147","pp_22157412_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157412_1024.jpg":"805x1024","pp_22157412_640.jpg":"503x640","pp_22157412_480.jpg":"377x480","pp_22157412_340.jpg":"267x340","pp_22157412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1575x1211","hd_22159448_1920.jpg":"1920x1080","k_22159448_1280.jpg":"1280x1280","k_22159448_1024.jpg":"1024x1024","k_22159448_640.jpg":"640x640","k_22159448_480.jpg":"480x480","k_22159448_340.jpg":"340x340","k_22159448_220.jpg":"220x220","o_22159448_1280.jpg":"1280x984","o_22159448_1024.jpg":"1024x787","o_22159448_640.jpg":"640x492","o_22159448_480.jpg":"480x369","o_22159448_340.jpg":"340x261","o_22159448_220.jpg":"220x169","h_22159448_1280.jpg":"1280x854","h_22159448_1024.jpg":"1024x683","h_22159448_640.jpg":"640x427","h_22159448_480.jpg":"480x320","h_22159448_340.jpg":"340x227","h_22159448_220.jpg":"220x147","pp_22159448_1280.jpg":"1006x1280","pp_22159448_1024.jpg":"805x1024","pp_22159448_640.jpg":"503x640","pp_22159448_480.jpg":"377x480","pp_22159448_340.jpg":"267x340","pp_22159448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x1175","hd_22159450_1920.jpg":"1920x1080","k_22159450_1280.jpg":"1280x1280","k_22159450_1024.jpg":"1024x1024","k_22159450_640.jpg":"640x640","k_22159450_480.jpg":"480x480","k_22159450_340.jpg":"340x340","k_22159450_220.jpg":"220x220","o_22159450_1280.jpg":"1280x1051","o_22159450_1024.jpg":"1024x840","o_22159450_640.jpg":"640x525","o_22159450_480.jpg":"480x394","o_22159450_340.jpg":"340x279","o_22159450_220.jpg":"220x180","h_22159450_1280.jpg":"1280x854","h_22159450_1024.jpg":"1024x683","h_22159450_640.jpg":"640x427","h_22159450_480.jpg":"480x320","h_22159450_340.jpg":"340x227","h_22159450_220.jpg":"220x147","pp_22159450_1280.jpg":"1006x1280","pp_22159450_1024.jpg":"805x1024","pp_22159450_640.jpg":"503x640","pp_22159450_480.jpg":"377x480","pp_22159450_340.jpg":"267x340","pp_22159450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1497x1103","hd_22159452_1920.jpg":"1920x1080","k_22159452_1280.jpg":"1280x1280","k_22159452_1024.jpg":"1024x1024","k_22159452_640.jpg":"640x640","k_22159452_480.jpg":"480x480","k_22159452_340.jpg":"340x340","k_22159452_220.jpg":"220x220","o_22159452_1280.jpg":"1280x943","o_22159452_1024.jpg":"1024x754","o_22159452_640.jpg":"640x471","o_22159452_480.jpg":"480x353","o_22159452_340.jpg":"340x250","o_22159452_220.jpg":"220x162","h_22159452_1280.jpg":"1280x854","h_22159452_1024.jpg":"1024x683","h_22159452_640.jpg":"640x427","h_22159452_480.jpg":"480x320","h_22159452_340.jpg":"340x227","h_22159452_220.jpg":"220x147","pp_22159452_1280.jpg":"1006x1280","pp_22159452_1024.jpg":"805x1024","pp_22159452_640.jpg":"503x640","pp_22159452_480.jpg":"377x480","pp_22159452_340.jpg":"267x340","pp_22159452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1575x1121","hd_22159454_1920.jpg":"1920x1080","k_22159454_1280.jpg":"1280x1280","k_22159454_1024.jpg":"1024x1024","k_22159454_640.jpg":"640x640","k_22159454_480.jpg":"480x480","k_22159454_340.jpg":"340x340","k_22159454_220.jpg":"220x220","o_22159454_1280.jpg":"1280x911","o_22159454_1024.jpg":"1024x728","o_22159454_640.jpg":"640x455","o_22159454_480.jpg":"480x341","o_22159454_340.jpg":"340x241","o_22159454_220.jpg":"220x156","h_22159454_1280.jpg":"1280x854","h_22159454_1024.jpg":"1024x683","h_22159454_640.jpg":"640x427","h_22159454_480.jpg":"480x320","h_22159454_340.jpg":"340x227","h_22159454_220.jpg":"220x147","pp_22159454_1280.jpg":"1006x1280","pp_22159454_1024.jpg":"805x1024","pp_22159454_640.jpg":"503x640","pp_22159454_480.jpg":"377x480","pp_22159454_340.jpg":"267x340","pp_22159454_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495114 Threads: 3 Questions: 1604954555 Slow queries: 4764126 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110635528 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/zanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze-1196463 [printLink] => /dalmacija/otoci/zanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze-1196463?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471776 [name] => Sućuraj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sucuraj [link] => /tag/sucuraj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418430 [name] => Hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvar [link] => /tag/hvar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446091 [name] => ivan slavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-slavic [link] => /tag/ivan-slavic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 678944 [name] => grgo jeličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-28 20:05:48 [main_article_id] => 0 [alias] => grgo-jelicic [link] => /tag/grgo-jelicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako bi podmirili dug prema investitorima, općina Sućuraj prepustila im je 30-ak tisuća kvadrata bivše općenarodne imovine na koje se Općina u tajnosti uknjižila unatoč suprotnoj odluci Općinskog vijeća, jer je u stvarnosti riječ o privatnim posjedima, tvrdi bivši načelnik Grgo Jeličić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STARI POSAO, NOVE PODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zanimljivo upravljanje zemljištem na Hvaru: načelnik je mještanima ovršio posjede, a svoj uknjižio i prodao Norvežanima. Pokušao nam je objasniti te poteze... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22203370.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec, Božidar Vukičević/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22203370.jpg [title] => Tom Dubravec, Božidar Vukičević/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22147452.jpg [title] =>

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22147454.jpg [title] =>

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22147450.jpg [title] =>

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157414.jpg [title] =>

Načelnik Sućurja Ivan Slavić
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157412.jpg [title] =>

Načelnik Sućurja Ivan Slavić Božidar Vukičević/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22159448.jpg [title] =>

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22159450.jpg [title] =>

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22159452.jpg [title] =>

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22159454.jpg [title] =>

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trebao je to biti projekt koji će preporoditi Sućuraj i barem ga donekle približiti statusu koji na turističkoj karti uživaju druga mjesta na otoku poput Hvara, Starog Grada, Jelse...

U ulozi investitora te već davne 2009. godine pojavili su se norveška PPK Grupa i njezina ovdašnja tvrtka PPKN (Prime Property Kroatia Nekretnine), koji su zamislili u uvali Vinogradine izgraditi resort vrijedan, kako se tada navodilo, 250 milijuna eura. Priliku za zaradu vidjeli su mnogi, znači ne samo fond, već i partneri im koji su u njihovo ime otkupljivali zemlju, brojna armija lobista svih vrsta, domaći ljudi koji su tu istu zemlju prodavali i Općina Jelsa, naravno.

Ali, 2014. godine sve će se pretvoriti ne samo u jednu od brojnih sličnih hrvatskih afera, već i golemi skandal međunarodnih razmjera. Uključit će se vlade i diplomacija, a legenda kaže da je u zadnji tren otpao posjet norveške kraljevske obitelji Sućurju.

Kao nepremostivi problem pojavit će se tada to što je Općina 2012. godine, dok ju je vodio Ivan Vitali uz potporu SDP-ovaca, prodala Norvežanima dvije čestice zemlje, površine oko 30 tisuća kvadrata. Kvadrat su plaćali po 65 eura. Nakon potpisivanja ugovora uplaćeno je i pola dogovorene cijene, oko 7 milijuna kuna, ali kada se već Sućuraj upisao na tu bivšu općenarodnu imovinu, žalilo se Državno odvjetništvo i iste te dvije parcele uspjelo uknjižiti Republiku Hrvatsku. Kupac tuži Općinu, hoće svoj novac nazad, Sućuraj ne može i ne pristaje na to, padaju teške riječi, tuži se RH, čeka se ovdašnje pravosuđe. Nekako s tom epizodom iz medijskog prostora Hrvatske nestala je cijela priča.

Ponavljanje postupka

Općini Sućuraj, koju je nakon izbora 2013. godine preuzeo Ivan Slavić (HDZ), svi su davali male šanse u sporu s državom. Nakon godina sudovanja, međutim, u studenome prošle godine ona je na Visokom trgovačkom sudu, a nakon što je isto presudio i niži sud, nekako uspjela ponovno uknjižiti na sebe dvije sporne čestice. Novi je problem ispada to što PPKN i njegov sljednik tvrtka Ianos više ne žele graditi u Vinogradinama, pa ih ne zanima ni zemlja tamo, već ciljaju na drugu uvalu, Pernu, gdje su u međuvremenu isto tako pokupovali desetke tisuća metara četvornih u turističko-građevinskoj zoni. Potraživanja su im se od Općine u međuvremenu popela na 15 milijuna kuna i očito misle da su u poziciji diktirati pravila igre.

---

image

Načelnik Sućurja Ivan Slavić
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Da sve tamo, što se Općine tiče, nije čisto, drži Grgo Jeličić, prvi HDZ-ov načelnik mjesta, koji se prometnuo u neku vrstu kroničara cijele investicije od njezinih ranih početaka. Naoružan svim mogućim dokumentima, planovima i mapama, prstom upire u načelnika Slavića:

- Iako je Općina zatražila ponavljanje postupka kupoprodaje zemljišta u Vinogradinama i na Trgovačkom sudu ročište je zakazano za 15. srpnja ove godine, Ivan Slavić je s Norvežanima dogovorio da oni ovrhom uknjiže dvije čestice u Perni od isto tako nekih 30 tisuća kvadrata, a koje je Općina Sućuraj u tajnosti prebacila na sebe. Prepreka mu nije bila ni činjenica da postoji odluka Općinskog vijeća da će poštivati privatne posjede koji se vode kao općenarodna imovina. Ovrha je pokrenuta, posjednici čiji su preci tu zemlju koristili desetljećima tuže Općinu i dobivaju presude, ali ih ne mogu knjižiti zbog utvrđene ovrhe. Živi kupus!

I dok su mještani, mnogi čak i ne znajući, ostajali bez zemljišta, Jeličić tvrdi da su se načelnik Ivan Slavić i njegova rodbina uredno uknjižili na nešto što je također bila općenarodna imovina i uz sve to zaradili lijep novac.

- Slavić je u Perni imao otprilike tri od nekih 50 tisuća kvadrata. S Norvežanima je dogovorio kvadrat po 50 eura i u džep stavio 187 tisuća eura. Onda vam je valjda i jasno zašto je Vijeće, koje Slavić u potpunosti kontrolira, prvo 8. travnja ove godine zaključilo da mještanima ne treba uzimati zemlju, ali onda 22. travnja odlučilo da ovrha u korist Norvežana ide dalje – navodi Jeličić.

On u svemu vidi tal bivšeg i sadašnjeg načelnika, Vitalija i Slavića.

- Kvaka vam je kamp "Mlaska", u kojemu vlasništvo ima Vitali. Prvo je godinama na desetke tisuća kvadrata koristio ne plaćajući nikakav najam Općini, ali i kada se ona konačno uknjižila, Slavić unatoč obećanjima koje je meni i drugima dao, ništa nije poduzeo da im to naplati. To vam je pogodovanje jednog drugome u stilu "ja, Slavić, tebi neću naplaćivati najam autokampa, a ti, Vitali, nemoj prodavati zemlju u posjedu moje obitelji, već me pusti uknjižiti i prodati". To vam se na kraju i dogodilo – reći će Jeličić, spreman sutra i pred istražnim organima ponoviti cijelu priču.

---

image

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Pitanje perspektive

Izračunao je da je do sada zbog svega ovog Općina pretrpjela štetu od nekih 80 milijuna kuna: 50 milijuna koliko u 20 godina od kada se turizam oporavio nije naplaćivan najam zemljišta, 15 milijuna kuna minusa od trgovine s kupcem u Vinogradinama, i isto toliko je razlika između cijene zemljišta od 65 eura koliko su plaćali nekad dok je ono bilo poljoprivredno i koliko bi sada (30-ak eura) platili u ovrsi nad onim što je u međuvremenu u Perni uknjižila Općina. Na korak su ovi iz PPKN-a da formiraju parcelu u desecima tisuća kvadrata, a onda prošire i na susjedne uz zonu, što im zakon omogućuje kada steknu određeni postotak unutar nje.

Sa svim ovim, nimalo ugodnim navodima, suočili smo načelnika Slavića. Potkraj prošloga tjedna kontaktirali smo ga telefonski.

- Njegove optužbe? Slušajte ovako: sve vezano uz te sve predmete koji se vode, situacije su kompleksne. To su procesi koji se vode godinama i jedini je sud koji može odlučiti. Ja vama sada ne mogu pričati o postupcima koji su u tijeku, a preko medija se ne rješavaju takve stvari – odgovorio nam je.

Za sve što je izgovorio u našem razgovoru, Ivan Slavić je kasnije tražio i da autorizira, što smo mu, naravno, omogućili. Razgovor je tekao ovako:

Priča o dogovoru s Vitalijem. Zašto mu niste naplaćivali najam?

- Da bi se naplaćivao najam, morate biti vlasnik. To je prva stvar.

U međuvremenu ste se uknjižili na dobar dio toga.

- Slušajte ovako: vi tu bacate jabuke, kruške, višnje ... sve u isti koš.

Moje je pitati što druga strana tvrdi?

- Vi s tim morate doći do Općine Sućuraj, pa do odvjetnika koje imamo i koji nas zastupaju, pa do suda. Jedno veliko novinarsko istraživanje.

...

Je li posao s Norvežanima blizu realizacije?

- Norveška tvrtka "Ianos" dobila je status strateškog investitora u RH. Nazovite Ministarstvo gospodarstva i upitajte što je s njima. Mi smo samo Općina Sućuraj na čijem se području to događa.

Je li, po vama, projekt bliže realizaciji? Spominju se dva hotela, turističko naselje, apartmani ...

- Pa, slušajte, ja očekujem da će se to dogoditi. U zadnjih nekoliko godina napravilo se dosta, puno toga, premda se radi o projektu iz 2008. - 2009. godine. Prošlo je dosta godina. Ja vam ne volim ulaziti u te privatne odnose tko je što kome prodao i po kojoj cijeni, ali što se tiče Općine, ona je jedan od sudionika u toj strateškoj investiciji RH. Samim time ishođene su lokacijske dozvole za pristupne putove. Prvu sjednicu imali smo lani, gdje su bila sva ministarstva i određeno je tko šta treba raditi. Gospodin Pende je predsjednik tog povjerenstva, državni tajnik. Sada je na RH i njima da svatko rješava svoju domaću zadaću.

---

image

Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

---

Pravni procesi

Jesu li Norvežani još uvijek zainteresirani za Vinogradine, koje su prve otkupili, ili su odustali od njih?

- Za Vinogradine su imovinsko pravni procesi u tijeku. To vam je ono što ja kažem da ne volim o tim privatnim odnosima pričati. Tu vam ima više od 200 suvlasnika, posjednika... Što se tiče Općine Sućuraj, ona se prema svakome odnosi jednako u svim tim sudskim procesima.

Perna je, znači, puno čišća situacija.

- Pa, mislim da da. Što se tiče otkupa zemljišta, više od 90 posto toga je riješeno. Radi se o privatnom investitoru koji ima svoje poslovne kalkulacije. Što se tiče Općine, mi smo sve to priveli svrsi. Sada smo u fazi ishođenja građevinske dozvole za ceste. Tek nakon toga ide postupak za građevinske dozvole unutar zone. Hoće li investitor graditi, hoće li prodati, ja nisam baba Vanga. Po svemu, projekt je u velikoj fazi dovršenosti – objasnio je Slavić.

On motive Grge Jeličića za optužbe na njegov račun vidi u nekim zbivanjima unutar HDZ-a potkraj '90-ih godina, kada je ovaj poslan na sud časti i izbačen iz članstva, ali i činjenici da je u posjedu dijela zemljišta na kojemu je kamp i da bi želio od toga dobiti neki novac. Jeličić, pak, ne bježi od toga i kaže ako kamp već plaća nekima, ne vidi razlog da to ne uradi u slučaju ostalih posjednika, kao i same Općine.

Bilo kako bilo, na stolu načelnika Općine već je neko vrijeme ponuda Norvežana za poravnanje međusobnih odnosa, a predočio nam ju je Jeličić. U prilog im ide presuda donesena od strane Visokog trgovačkog suda u svibnju 2021. godine. Problem je što zemlja u Perni neće biti dovoljna za namirenje svih potraživanja, Općina nema dovoljno novca da bi iskeširala ostatak. Mještani se brinu da to nisu pregovori ravnopravnih sugovornika. Zato Grgo Jeličić ima konkretni prijedlog u kojemu se nikoga neće ovršiti, a svi bi na kraju trebali biti zadovoljni.

- Općina bi po tome u dogovoru s Norvežanima prepustila jednu česticu Vinogradinama, a drugu prodala za 45 eura po kvadratu. U Perni bi se ljudima kvadrat platio po 45 eura, a 12 tisuća koje je Općina na istom mjestu već ovršila jer nije bilo živućih vlasnika i njihovih nasljednika, kupili bi Norvežani po istoj cijeni. Dobilo bi se nekih 490 tisuća eura za otkup zemljišta u samom mjestu i na njima bi se zajednički podigao moderni sportski centar, inače već predviđen planovima. Svima bi to bilo od koristi, i Općini, i investitorima, i mještanima – reći će Jeličić na znanje i ravnanje svima.

---

Javili nam se potencijalni investitori

Nakon što smo razgovarali s načelnikom Ivanom Slavićem, preko jedne poznate hrvatske PR-agencije kontaktirali su nas potencijalni investitori. Kasnije će nam u službenom odgovoru objasniti odnos između PPK grupe i tvrtke “Ianos”, koja se trenutačno pojavljuje u pregovorima s Općinom Sućuraj, kao i u koju je fazu dospio cijeli projekt.

- Društvo “Ianos” je jedno od projektnih društava u vlasništvu PPK Grupe, koja u Hrvatskoj posluje već duže od 10 godina. S obzirom na to da je u prošloj godini “Ianosov” projekt “Zaljev sv. Juraj – kompleks Perna” uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske, trenutačno smo ponajviše usmjereni na ispunjavanje ciljeva vezanih za realizaciju statusa strateške investicije, kao i osiguranja preostalog zemljišta potrebnog za izgradnju budućeg resorta.

Tijek planiranih faza projekta u koji je PPK Grupa dosad uložila 30 milijuna eura, a koji obuhvaća hotel sa 120 soba, 140 apartmana i 57 vila, trgovine, barove, restorane te wellness, nautičke i sportske sadržaje, uvjetovan je jednim dijelom i procesom restrukturiranja duga Općine Sućuraj prema društvima PPK Grupe.

Riječ je o iznosu koji je PPK Grupa uplatila Općini Sućuraj s ciljem kupnje zemljišta, a za koji je sudskom odlukom naloženo da se vrati uplatitelju. Važno je reći da se završetkom prve faze projekta u Perni ostvaruje i preduvjet za nastavak ulaganja na području Vinogradina.

Unatoč nepredviđenim okolnostima, u protekle dvije pandemijske godine koje su neminovno utjecale i na promjenu zadanih rokova završetka investicije, i dalje čvrsto vjerujemo u potencijal ovog projekta i njegovu širu vrijednost za lokalnu zajednicu - naveli su iz PPK, odnosno “Ianosa”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec, Božidar Vukičević/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Grgo Jeličić pravi je kroničar priče o norveškoj investiciji na Hvaru Tom Dubravec/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Načelnik Sućurja Ivan Slavić
Vladimir Dugandžić
/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Načelnik Sućurja Ivan Slavić Božidar Vukičević/CROPIX


Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura


Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura


Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura


Planirani projekt resorta od 250 milijuna eura

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/zanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze-1196463 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68ec8c1ee8856c44e1307550dcca1c2774b074ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zanimljivo+upravljanje+zemlji%C5%A1tem+na+Hvaru%3A+na%C4%8Delnik+je+mje%C5%A1tanima+ovr%C5%A1io+posjede%2C+a+svoj+uknji%C5%BEio+i+prodao+Norve%C5%BEanima.+Poku%C5%A1ao+nam+je+objasniti+te+poteze...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fzanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze-1196463 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fzanimljivo-upravljanje-zemljistem-na-hvaru-nacelnik-je-mjestanima-ovrsio-posjede-a-svoj-uknjizio-i-prodao-norvezanima-pokusao-nam-je-objasniti-te-poteze-1196463 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako bi podmirili dug prema investitorima, općina Sućuraj prepustila im je 30-ak tisuća kvadrata bivše općenarodne imovine na koje se Općina u tajnosti uknjižila unatoč suprotnoj odluci Općinskog vijeća, jer je u stvarnosti riječ o privatnim posjedima, tvrdi bivši načelnik Grgo Jeličić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STARI POSAO, NOVE PODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociSTARI POSAO, NOVE PODJELE

Zanimljivo upravljanje zemljištem na Hvaru: načelnik je mještanima ovršio posjede, a svoj uknjižio i prodao Norvežanima. Pokušao nam je objasniti te poteze...

Piše Zoran Šagolj
28. svibnja 2022. - 20:05

Trebao je to biti projekt koji će preporoditi Sućuraj i barem ga donekle približiti statusu koji na turističkoj karti uživaju druga mjesta na otoku poput Hvara, Starog Grada, Jelse...

U ulozi investitora te već davne 2009. godine pojavili su se norveška PPK Grupa i njezina ovdašnja tvrtka PPKN (Prime Property Kroatia Nekretnine), koji su zamislili u uvali Vinogradine izgraditi resort vrijedan, kako se tada navodilo, 250 milijuna eura. Priliku za zaradu vidjeli su mnogi, znači ne samo fond, već i partneri im koji su u njihovo ime otkupljivali zemlju, brojna armija lobista svih vrsta, domaći ljudi koji su tu istu zemlju prodavali i Općina Jelsa, naravno.

Ali, 2014. godine sve će se pretvoriti ne samo u jednu od brojnih sličnih hrvatskih afera, već i golemi skandal međunarodnih r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:49