stdClass Object ( [id] => 1356467 [title] => Liste čekanja u Dalmaciji - što kad vam pacijent odbrusi: ‘Obrijte ćaći prsa i glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma‘ [alias] => liste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krajem prošle godine ministar Vili Beroš zaprijetio je ravnateljima hrvatskih bolnica da će, ako u svojim bolnicama ne svedu liste čekanja na manje od 270 dana, odgovarati njemu i da bi mogli biti sankcionirani. Istodobno, ministar je rekao da će i on otići s ministarskog mjesta ako ne ostvari plan o smanjenju lista čekanja, što je nužno u namjeri privlačenja novca EU-a za potrebe zdravstva.

Naravno, ravnatelji su nalog proveli i sve liste čekanja sveli na manje od 270 dana. I to u vrlo kratkom roku, toliko kratkom da se postavlja pitanje što se radilo proteklih 20-ak godina otkada su liste čekanja rasle.

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama. Dobili smo podatke iz Kliničkog bolničkog centra Split, Opće bolnice Dubrovnik i Opće bolnice Šibenik. Od Opće bolnice Zadar podatke o listama čekanja nismo dobili iako smo višekratno razgovarali s tajništvom bolnice, poslali im upit e-mailom... Moramo istaknuti i nekoliko primjera koji pokazuju zbog čega su, između ostalog, liste čekanja preduge.

"Hvala lipa, možete otkazati termin i obrijte ćaći prsa i sebi glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma sad. Vi niste normalni! Mrš."

Sad će se mnogi pitati: "Što je ovo?"

---

image
---

E, to je odgovor pacijenta iz srednje Dalmacije kojemu su u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi trebali staviti holter za srce. Naime, da bi se holter stavio, prsa treba obrijati kako bi se elektrode mogle priključiti. Iz te su javnozdravstvene ustanove e-mailom obavijestili "našeg junaka" o terminu pregleda i da prije toga mora obrijati prsa. No on je, kao prava muškarčina, odlučio odgovoriti toj ustanovi također e-mailom, a odgovor ste pročitali. Naravno, nije došao na stavljanje holtera.

Međutim, on je još i dobar jer je barem odgovorio i na taj način dao do znanja da ne namjerava doći na pretragu, a ima puno više onih koji uopće ne dođu i pritom ne obavijeste bolnicu da neće doći.

Tako je nedavno jedna splitska liječnica zaposlena u KBC-u Split u svojoj ambulanti imala predbilježenog 21 pacijenta za pregled. Pa je krenulo čekanje, ali nisu pacijenti ti koji su čekali, nego je liječnica čekala njih. Na kraju smjene rezultat je bio porazan – 16:5.

Čak 16 pacijenata, tri četvrtine njih, nije došlo i nisu opravdali svoj nedolazak. Na taj su način nekome zauzeli termin i time produžili listu čekanja. Stoga smo slobodni ponovno napisati da se red u hrvatskim bolnicama neće uvesti dok se, između ostalog, ne penalizira neodgovorne pacijente koji neopravdano izostaju s unaprijed dogovorenih pregleda i pretraga.

– To nije ništa čudno. Mi u OB Šibenik imamo jednog hematologa i on je nedavno trebao pregledati 12 pacijenata koji su se predbilježili. Od njih 12 došlo ih je dvoje, a ostalih deset uopće nije obavijestilo bolnicu da neće doći, jednostavno se nisu pojavili – rekao nam je dr. Kristijan Stipaničev, specijalist abdominalne kirurgije i ravnatelj OB Šibenik.

Kao i u ostalim hrvatskim bolnicama, i u Šibeniku su smanjivali liste čekanja što su više mogli.

– Nekada smo znali imati i čekanje od 240 dana na UZV srca (prvi pregled), a sada nam je prvi dostupni termin za prvi pregled 163 dana. Za UZV abdomena sada treba čekati 137 dana (prvi pregled), a prije se čekalo duže od 200 dana. Pitate kako smo uspjeli smanjiti liste čekanja? Analizirali smo gdje se najduže čekalo, pa smo s pretraga ili pregleda na koje se nije čekalo prebacivali termine za one na koje se najduže čeka. Moram istaknuti da se ni na jednu pretragu u OB Šibenik nije čekalo više od 270 dana – ističe ravnatelj dr. Stipaničev.

Na MSCT abdomena i zdjelice (prvo snimanje) čeka se 94 dana, što je uspjeh jer OB Šibenik ima samo jedan MSCT uređaj, a uskoro će dobiti i drugi, koji bi vrlo brzo trebao početi raditi.

– Na MSCT-u radimo u tri smjene, pa smo tako znali pacijente naručiti i na Badnjak u 19 sati, jer želimo što prije svima pružiti traženu uslugu. Na tom jednom MSCT-u obavili smo 14.500 pretraga. Kad je u pitanju MR pretraga, mi za nju i nemamo listu čekanja, bolničke pacijente odmah snimamo, a ostalima pretragu treba odrediti specijalist.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

U OB Šibenik imamo samo jednog pedijatrijskog neurologa i na prvi pregled se čeka 170 dana, iako liječnica, koja je izuzetno dobra, radi "dan-noć". Na UZV dojke nekad se čekalo 180 do 200 dana, a sada prvi termin imamo za 20 dana, a ako neka žena danas na dojci napipa kvržicu, ona će u roku od tri do četiri dana dobiti uslugu UZV dojke i mamografije.

Kod mamografije imamo dvije liste. Jedna je lista nacionalnih preventivnih pregleda, to je ono kad pacijent u poštanski sandučić dobije poziv i tu se na pretragu čeka nekih 70-ak dana. Druga lista za mamografiju nema nikakvo čekanje i prvi je termin dan-dva – objašnjava ravnatelj dr. Stipaničev.

---

image

Zdravko Cvitanović: Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana

Tonči Plazibat/Cropix
---

I u OB Dubrovnik potrudili su se da liste čekanja budu što manje.

– Kod nas se na UZV srca (prvi pregled) čeka 64 dana, isto kao i na datum 31. prosinca prošle godine. Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana. Prije u informacijskim sustavima nije bilo naznačeno je li u pitanju prvi pregled ili kontrola. Sada se to jasno vidi i sve ono što mi upisujemo za godinu dana je kontrola nekog pregleda ili pretrage, pa to ne može ni ući u listu čekanja jer taj pacijent ne čeka ni dana. On biva pregledan onog datuma kad je za godinu dana naručen na pregled ili pretragu. Za MR-ove imamo za onkološke bolesnike svaki dan dva termina, a za MSCT i više termina. MR bez hitnosti čeka se 192 dana, a za MSCT od tri do 15 dana – rekao nam je Zdravko Cvitanović, voditelj Odjela za centralno naručivanje i bolničku administraciju OB Dubrovnik.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

U dubrovačkoj bolnici termin za mamografiju je 18. siječnja ove godine (prvi pregled).

– Kontrolne mamografije naručujemo onako kako je specijalist napisao. Za UZV abdomena (prvi pregled) prvi je termin 3. travnja ove godine, dakle za nešto više od 70 dana. Za EMNG je prvi termin 1. veljače, iako se na njega nekada čekalo 280 dana, a morate znati da za tu pretragu imamo 340 pacijenata pa nam ispomoć dolazi i iz Splita. Sve su druge pretrage u OB Dubrovnik u razumnom roku, mjesec do dva dana, a kontrolni pregledi po nalazu liječnika specijalista – veli Zdravko Cvitanović.

Kad je u pitanju KBC Split, i tamo je situacija s listama čekanja poboljšana.

– Prije 31. prosinca prošle godine, odnosno u prošloj godini, u jednom se trenutku na UZV dojke u našoj ustanovi čekalo i 407 dana, no danas se čeka 71 dan (prvi pregled). Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje. No, da bi se taj sustav relativno upristojio, svi sudionici, i pacijenti i liječnici, moraju dati svoj puni doprinos. Liječnici često upućuju pacijente na pretrage koje im i nisu prijeko potrebne, a sami pacijenti vrlo često znaju i ne doći na zakazani termin. Mi otvaramo nove ambulante, nova radilišta, ali ako će liječnici i dalje nekritički upućivati pacijente na pretrage ili preglede, vrlo brzo ćemo ponovno stvoriti liste čekanja – rekao nam je izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

---

image

Krešimir Dolić: Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje

Jakov Prkić/Cropix
---

Na listama čekanja bilo je nelogičnosti, pa su tako neki pacijenti znali za određene pretrage ili preglede biti upisivani i više puta.

– Kad je u pitanju MR, tada se na MR abdomena čeka 183 dana (prvi pregled), a prije se čekalo od 300 do 350 dana. Na MR mozga sada se čeka 184 dana (prvi pregled), a nekada se čekalo 320 dana. Za MSCT nisu tolike gužve i MSCT mozga radi se u roku od sedam dana (prvi pregled), a MSCT abdomena čeka se 98 dana (prva pregled) – zaključuje izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

---

Šibenik: Odlazi četvrtina medicinskih sestara

Nisu liste čekanja najveći problem koji muči šibensku bolnicu. Sljedeći podatak spada u skupinu onih "vjerovali ili ne".

– Kad sam prije dvije godine došao na mjesto ravnatelja ove bolnice, napravili smo dubinsku analizu kojom je utvrđeno da će nam u sljedećih pet godina (sada tri godine) od 400 zaposlenih medicinskih sestara u mirovinu otići njih 100. Dakle, četvrtina. Odmah smo reagirali i Županija je otvorila još jedan razred za medicinske sestre, tako da sada imamo dva razreda, koje pohađa oko 45 budućih medicinskih sestara. Za tri godine one će izići iz školskih klupa i nadamo se da će odmah početi raditi u našoj bolnici. Istodobno, u posljednje dvije godine 28 medicinskih sestara otišlo je iz bolnice, a u istom periodu zaposlili smo njih 58. Dakle, barem smo tu u plusu za 30 sestara – govori nam ravnatelj Stipaničev.

Tijekom 2023. godine u OB Šibenik nabavljeno je puno potrebne opreme, a sljedeći veliki zahvat bit će adaptacija Ginekologije.

– To je prijeko potrebno i mislim da s radovima na adaptaciji započinjemo u drugoj polovini ove godine – kaže dr. Stipaničev.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će uvesti red? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tko će uvesti red? 2 0 7851 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-16 08:47:39 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-18 15:46:37 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2024-01-18 15:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Liste čekanja u Dalmaciji - što kad vam pacijent odbrusi: 'Obrijte ćaći prsa i glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma' page_title=Liste čekanja u Dalmaciji - što kad vam pacijent odbrusi: 'Obrijte ćaći prsa i glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma' [metakey] => liste čekanja, pacijenti, čekanje na pregled [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/16\/24368758.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/24058784.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26384295.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/18967482.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/23790788.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/23036336.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/11421726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","","Jakov Prki\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Provjerili smo kakvo je stanje s listama \u010dekanja u dalmatinskim bolnicama<\/p>","

Zdravko Cvitanovi\u0107: Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) \u010dekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana<\/p>","","

Kre\u0161imir Doli\u0107: Mi u bolnici izmi\u0161ljamo toplu vodu, prelijevamo iz \u0161upljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste \u010dekanja bile \u0161to manje<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1161","hd_24368758_1920.jpg":"1920x1080","k_24368758_1280.jpg":"1280x1280","k_24368758_1024.jpg":"1024x1024","k_24368758_640.jpg":"640x640","k_24368758_480.jpg":"480x480","k_24368758_340.jpg":"340x340","k_24368758_220.jpg":"220x220","o_24368758_1280.jpg":"1280x774","o_24368758_1024.jpg":"1024x619","o_24368758_640.jpg":"640x387","o_24368758_480.jpg":"480x290","o_24368758_340.jpg":"340x205","o_24368758_220.jpg":"220x133","h_24368758_1280.jpg":"1280x854","h_24368758_1024.jpg":"1024x683","h_24368758_640.jpg":"640x427","h_24368758_480.jpg":"480x320","h_24368758_340.jpg":"340x227","h_24368758_220.jpg":"220x147","pp_24368758_1280.jpg":"1280x1628","pp_24368758_1024.jpg":"1024x1303","pp_24368758_640.jpg":"640x814","pp_24368758_480.jpg":"480x611","pp_24368758_340.jpg":"340x432","pp_24368758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24058784_1920.jpg":"1920x1080","k_24058784_1280.jpg":"1280x1280","k_24058784_1024.jpg":"1024x1024","k_24058784_640.jpg":"640x640","k_24058784_480.jpg":"480x480","k_24058784_340.jpg":"340x340","k_24058784_220.jpg":"220x220","o_24058784_1280.jpg":"1280x853","o_24058784_1024.jpg":"1024x682","o_24058784_640.jpg":"640x426","o_24058784_480.jpg":"480x320","o_24058784_340.jpg":"340x226","o_24058784_220.jpg":"220x146","h_24058784_1280.jpg":"1280x854","h_24058784_1024.jpg":"1024x683","h_24058784_640.jpg":"640x427","h_24058784_480.jpg":"480x320","h_24058784_340.jpg":"340x227","h_24058784_220.jpg":"220x147","pp_24058784_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058784_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058784_640.jpg":"640x814","pp_24058784_480.jpg":"480x611","pp_24058784_340.jpg":"340x432","pp_24058784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x98","hd_26384295_1920.jpg":"1920x1080","k_26384295_1280.jpg":"1280x1280","k_26384295_1024.jpg":"1024x1024","k_26384295_640.jpg":"640x640","k_26384295_480.jpg":"480x480","k_26384295_340.jpg":"340x340","k_26384295_220.jpg":"220x220","o_26384295_1280.jpg":"1280x122","o_26384295_1024.jpg":"1024x98","o_26384295_640.jpg":"640x61","o_26384295_480.jpg":"480x45","o_26384295_340.jpg":"340x32","o_26384295_220.jpg":"220x21","h_26384295_1280.jpg":"1280x854","h_26384295_1024.jpg":"1024x683","h_26384295_640.jpg":"640x427","h_26384295_480.jpg":"480x320","h_26384295_340.jpg":"340x227","h_26384295_220.jpg":"220x147","pp_26384295_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384295_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384295_640.jpg":"640x814","pp_26384295_480.jpg":"480x611","pp_26384295_340.jpg":"340x432","pp_26384295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_18967482_1920.jpg":"1920x1080","k_18967482_1280.jpg":"1280x1280","k_18967482_1024.jpg":"1024x1024","k_18967482_640.jpg":"640x640","k_18967482_480.jpg":"480x480","k_18967482_340.jpg":"340x340","k_18967482_220.jpg":"220x220","o_18967482_1280.jpg":"1280x829","o_18967482_1024.jpg":"1024x663","o_18967482_640.jpg":"640x414","o_18967482_480.jpg":"480x311","o_18967482_340.jpg":"340x220","o_18967482_220.jpg":"220x142","h_18967482_1280.jpg":"1280x854","h_18967482_1024.jpg":"1024x683","h_18967482_640.jpg":"640x427","h_18967482_480.jpg":"480x320","h_18967482_340.jpg":"340x227","h_18967482_220.jpg":"220x147","pp_18967482_1280.jpg":"1280x1628","pp_18967482_1024.jpg":"1024x1303","pp_18967482_640.jpg":"640x814","pp_18967482_480.jpg":"480x611","pp_18967482_340.jpg":"340x432","pp_18967482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_23790788_1920.jpg":"1920x1080","k_23790788_1280.jpg":"1280x1280","k_23790788_1024.jpg":"1024x1024","k_23790788_640.jpg":"640x640","k_23790788_480.jpg":"480x480","k_23790788_340.jpg":"340x340","k_23790788_220.jpg":"220x220","o_23790788_1280.jpg":"1280x829","o_23790788_1024.jpg":"1024x663","o_23790788_640.jpg":"640x414","o_23790788_480.jpg":"480x311","o_23790788_340.jpg":"340x220","o_23790788_220.jpg":"220x142","h_23790788_1280.jpg":"1280x854","h_23790788_1024.jpg":"1024x683","h_23790788_640.jpg":"640x427","h_23790788_480.jpg":"480x320","h_23790788_340.jpg":"340x227","h_23790788_220.jpg":"220x147","pp_23790788_1280.jpg":"1280x1628","pp_23790788_1024.jpg":"1024x1303","pp_23790788_640.jpg":"640x814","pp_23790788_480.jpg":"480x611","pp_23790788_340.jpg":"340x432","pp_23790788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23036336_1920.jpg":"1920x1080","k_23036336_1280.jpg":"1280x1280","k_23036336_1024.jpg":"1024x1024","k_23036336_640.jpg":"640x640","k_23036336_480.jpg":"480x480","k_23036336_340.jpg":"340x340","k_23036336_220.jpg":"220x220","o_23036336_1280.jpg":"1280x853","o_23036336_1024.jpg":"1024x682","o_23036336_640.jpg":"640x426","o_23036336_480.jpg":"480x320","o_23036336_340.jpg":"340x226","o_23036336_220.jpg":"220x146","h_23036336_1280.jpg":"1280x854","h_23036336_1024.jpg":"1024x683","h_23036336_640.jpg":"640x427","h_23036336_480.jpg":"480x320","h_23036336_340.jpg":"340x227","h_23036336_220.jpg":"220x147","pp_23036336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23036336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23036336_640.jpg":"640x814","pp_23036336_480.jpg":"480x611","pp_23036336_340.jpg":"340x432","pp_23036336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_11421726_1920.jpg":"1920x1080","k_11421726_1280.jpg":"1280x1280","k_11421726_1024.jpg":"1024x1024","k_11421726_640.jpg":"640x640","k_11421726_480.jpg":"480x480","k_11421726_340.jpg":"340x340","k_11421726_220.jpg":"220x220","o_11421726_1280.jpg":"1280x851","o_11421726_1024.jpg":"1024x681","o_11421726_640.jpg":"640x425","o_11421726_480.jpg":"480x319","o_11421726_340.jpg":"340x226","o_11421726_220.jpg":"220x146","h_11421726_1280.jpg":"1280x854","h_11421726_1024.jpg":"1024x683","h_11421726_640.jpg":"640x427","h_11421726_480.jpg":"480x320","h_11421726_340.jpg":"340x227","h_11421726_220.jpg":"220x147","pp_11421726_1280.jpg":"1280x1628","pp_11421726_1024.jpg":"1024x1303","pp_11421726_640.jpg":"640x814","pp_11421726_480.jpg":"480x611","pp_11421726_340.jpg":"340x432","pp_11421726_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4225052 Threads: 3 Questions: 129633210 Slow queries: 55803 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3913610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/liste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma-1356467 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/liste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma-1356467?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 316805 [name] => liste čekanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liste-cekanja [link] => /tag/liste-cekanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 312447 [name] => pacijenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pacijenti [link] => /tag/pacijenti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744579 [name] => čekanje na pregled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-18 14:31:52 [main_article_id] => 0 [alias] => cekanje-na-pregled [link] => /tag/cekanje-na-pregled ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će uvesti red? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liste čekanja u Dalmaciji - što kad vam pacijent odbrusi: ‘Obrijte ćaći prsa i glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/24368758.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/24368758.jpg [title] =>

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/24058784.jpg [title] =>

Zdravko Cvitanović: Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana

Tonči Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26384295.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/18967482.jpg [title] =>

Krešimir Dolić: Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/23790788.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/23036336.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/11421726.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Krajem prošle godine ministar Vili Beroš zaprijetio je ravnateljima hrvatskih bolnica da će, ako u svojim bolnicama ne svedu liste čekanja na manje od 270 dana, odgovarati njemu i da bi mogli biti sankcionirani. Istodobno, ministar je rekao da će i on otići s ministarskog mjesta ako ne ostvari plan o smanjenju lista čekanja, što je nužno u namjeri privlačenja novca EU-a za potrebe zdravstva.

Naravno, ravnatelji su nalog proveli i sve liste čekanja sveli na manje od 270 dana. I to u vrlo kratkom roku, toliko kratkom da se postavlja pitanje što se radilo proteklih 20-ak godina otkada su liste čekanja rasle.

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama. Dobili smo podatke iz Kliničkog bolničkog centra Split, Opće bolnice Dubrovnik i Opće bolnice Šibenik. Od Opće bolnice Zadar podatke o listama čekanja nismo dobili iako smo višekratno razgovarali s tajništvom bolnice, poslali im upit e-mailom... Moramo istaknuti i nekoliko primjera koji pokazuju zbog čega su, između ostalog, liste čekanja preduge.

"Hvala lipa, možete otkazati termin i obrijte ćaći prsa i sebi glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma sad. Vi niste normalni! Mrš."

Sad će se mnogi pitati: "Što je ovo?"

---

image
---

E, to je odgovor pacijenta iz srednje Dalmacije kojemu su u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi trebali staviti holter za srce. Naime, da bi se holter stavio, prsa treba obrijati kako bi se elektrode mogle priključiti. Iz te su javnozdravstvene ustanove e-mailom obavijestili "našeg junaka" o terminu pregleda i da prije toga mora obrijati prsa. No on je, kao prava muškarčina, odlučio odgovoriti toj ustanovi također e-mailom, a odgovor ste pročitali. Naravno, nije došao na stavljanje holtera.

Međutim, on je još i dobar jer je barem odgovorio i na taj način dao do znanja da ne namjerava doći na pretragu, a ima puno više onih koji uopće ne dođu i pritom ne obavijeste bolnicu da neće doći.

Tako je nedavno jedna splitska liječnica zaposlena u KBC-u Split u svojoj ambulanti imala predbilježenog 21 pacijenta za pregled. Pa je krenulo čekanje, ali nisu pacijenti ti koji su čekali, nego je liječnica čekala njih. Na kraju smjene rezultat je bio porazan – 16:5.

Čak 16 pacijenata, tri četvrtine njih, nije došlo i nisu opravdali svoj nedolazak. Na taj su način nekome zauzeli termin i time produžili listu čekanja. Stoga smo slobodni ponovno napisati da se red u hrvatskim bolnicama neće uvesti dok se, između ostalog, ne penalizira neodgovorne pacijente koji neopravdano izostaju s unaprijed dogovorenih pregleda i pretraga.

– To nije ništa čudno. Mi u OB Šibenik imamo jednog hematologa i on je nedavno trebao pregledati 12 pacijenata koji su se predbilježili. Od njih 12 došlo ih je dvoje, a ostalih deset uopće nije obavijestilo bolnicu da neće doći, jednostavno se nisu pojavili – rekao nam je dr. Kristijan Stipaničev, specijalist abdominalne kirurgije i ravnatelj OB Šibenik.

Kao i u ostalim hrvatskim bolnicama, i u Šibeniku su smanjivali liste čekanja što su više mogli.

– Nekada smo znali imati i čekanje od 240 dana na UZV srca (prvi pregled), a sada nam je prvi dostupni termin za prvi pregled 163 dana. Za UZV abdomena sada treba čekati 137 dana (prvi pregled), a prije se čekalo duže od 200 dana. Pitate kako smo uspjeli smanjiti liste čekanja? Analizirali smo gdje se najduže čekalo, pa smo s pretraga ili pregleda na koje se nije čekalo prebacivali termine za one na koje se najduže čeka. Moram istaknuti da se ni na jednu pretragu u OB Šibenik nije čekalo više od 270 dana – ističe ravnatelj dr. Stipaničev.

Na MSCT abdomena i zdjelice (prvo snimanje) čeka se 94 dana, što je uspjeh jer OB Šibenik ima samo jedan MSCT uređaj, a uskoro će dobiti i drugi, koji bi vrlo brzo trebao početi raditi.

– Na MSCT-u radimo u tri smjene, pa smo tako znali pacijente naručiti i na Badnjak u 19 sati, jer želimo što prije svima pružiti traženu uslugu. Na tom jednom MSCT-u obavili smo 14.500 pretraga. Kad je u pitanju MR pretraga, mi za nju i nemamo listu čekanja, bolničke pacijente odmah snimamo, a ostalima pretragu treba odrediti specijalist.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

U OB Šibenik imamo samo jednog pedijatrijskog neurologa i na prvi pregled se čeka 170 dana, iako liječnica, koja je izuzetno dobra, radi "dan-noć". Na UZV dojke nekad se čekalo 180 do 200 dana, a sada prvi termin imamo za 20 dana, a ako neka žena danas na dojci napipa kvržicu, ona će u roku od tri do četiri dana dobiti uslugu UZV dojke i mamografije.

Kod mamografije imamo dvije liste. Jedna je lista nacionalnih preventivnih pregleda, to je ono kad pacijent u poštanski sandučić dobije poziv i tu se na pretragu čeka nekih 70-ak dana. Druga lista za mamografiju nema nikakvo čekanje i prvi je termin dan-dva – objašnjava ravnatelj dr. Stipaničev.

---

image

Zdravko Cvitanović: Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana

Tonči Plazibat/Cropix
---

I u OB Dubrovnik potrudili su se da liste čekanja budu što manje.

– Kod nas se na UZV srca (prvi pregled) čeka 64 dana, isto kao i na datum 31. prosinca prošle godine. Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana. Prije u informacijskim sustavima nije bilo naznačeno je li u pitanju prvi pregled ili kontrola. Sada se to jasno vidi i sve ono što mi upisujemo za godinu dana je kontrola nekog pregleda ili pretrage, pa to ne može ni ući u listu čekanja jer taj pacijent ne čeka ni dana. On biva pregledan onog datuma kad je za godinu dana naručen na pregled ili pretragu. Za MR-ove imamo za onkološke bolesnike svaki dan dva termina, a za MSCT i više termina. MR bez hitnosti čeka se 192 dana, a za MSCT od tri do 15 dana – rekao nam je Zdravko Cvitanović, voditelj Odjela za centralno naručivanje i bolničku administraciju OB Dubrovnik.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

U dubrovačkoj bolnici termin za mamografiju je 18. siječnja ove godine (prvi pregled).

– Kontrolne mamografije naručujemo onako kako je specijalist napisao. Za UZV abdomena (prvi pregled) prvi je termin 3. travnja ove godine, dakle za nešto više od 70 dana. Za EMNG je prvi termin 1. veljače, iako se na njega nekada čekalo 280 dana, a morate znati da za tu pretragu imamo 340 pacijenata pa nam ispomoć dolazi i iz Splita. Sve su druge pretrage u OB Dubrovnik u razumnom roku, mjesec do dva dana, a kontrolni pregledi po nalazu liječnika specijalista – veli Zdravko Cvitanović.

Kad je u pitanju KBC Split, i tamo je situacija s listama čekanja poboljšana.

– Prije 31. prosinca prošle godine, odnosno u prošloj godini, u jednom se trenutku na UZV dojke u našoj ustanovi čekalo i 407 dana, no danas se čeka 71 dan (prvi pregled). Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje. No, da bi se taj sustav relativno upristojio, svi sudionici, i pacijenti i liječnici, moraju dati svoj puni doprinos. Liječnici često upućuju pacijente na pretrage koje im i nisu prijeko potrebne, a sami pacijenti vrlo često znaju i ne doći na zakazani termin. Mi otvaramo nove ambulante, nova radilišta, ali ako će liječnici i dalje nekritički upućivati pacijente na pretrage ili preglede, vrlo brzo ćemo ponovno stvoriti liste čekanja – rekao nam je izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

---

image

Krešimir Dolić: Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje

Jakov Prkić/Cropix
---

Na listama čekanja bilo je nelogičnosti, pa su tako neki pacijenti znali za određene pretrage ili preglede biti upisivani i više puta.

– Kad je u pitanju MR, tada se na MR abdomena čeka 183 dana (prvi pregled), a prije se čekalo od 300 do 350 dana. Na MR mozga sada se čeka 184 dana (prvi pregled), a nekada se čekalo 320 dana. Za MSCT nisu tolike gužve i MSCT mozga radi se u roku od sedam dana (prvi pregled), a MSCT abdomena čeka se 98 dana (prva pregled) – zaključuje izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

---

Šibenik: Odlazi četvrtina medicinskih sestara

Nisu liste čekanja najveći problem koji muči šibensku bolnicu. Sljedeći podatak spada u skupinu onih "vjerovali ili ne".

– Kad sam prije dvije godine došao na mjesto ravnatelja ove bolnice, napravili smo dubinsku analizu kojom je utvrđeno da će nam u sljedećih pet godina (sada tri godine) od 400 zaposlenih medicinskih sestara u mirovinu otići njih 100. Dakle, četvrtina. Odmah smo reagirali i Županija je otvorila još jedan razred za medicinske sestre, tako da sada imamo dva razreda, koje pohađa oko 45 budućih medicinskih sestara. Za tri godine one će izići iz školskih klupa i nadamo se da će odmah početi raditi u našoj bolnici. Istodobno, u posljednje dvije godine 28 medicinskih sestara otišlo je iz bolnice, a u istom periodu zaposlili smo njih 58. Dakle, barem smo tu u plusu za 30 sestara – govori nam ravnatelj Stipaničev.

Tijekom 2023. godine u OB Šibenik nabavljeno je puno potrebne opreme, a sljedeći veliki zahvat bit će adaptacija Ginekologije.

– To je prijeko potrebno i mislim da s radovima na adaptaciji započinjemo u drugoj polovini ove godine – kaže dr. Stipaničev.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Jakov Prkić/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama

Tonči Plazibat/Cropix

Zdravko Cvitanović: Nekada se kod nas za UZV dojke (prvi pregled) čekalo 365 dana, a sada je to svedeno na tri do deset dana


Jakov Prkić/Cropix

Krešimir Dolić: Mi u bolnici izmišljamo toplu vodu, prelijevamo iz šupljeg u prazno, snalazimo se kako znamo i umijemo da bi liste čekanja bile što manje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/liste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma-1356467 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15b9c43aecf09079e78b9c24067359cef4b3d4bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Liste+%C4%8Dekanja+u+Dalmaciji+-+%C5%A1to+kad+vam+pacijent+odbrusi%3A+%E2%80%98Obrijte+%C4%87a%C4%87i+prsa+i+glavu%2C+ja+svoja+ne%C4%87u+brijat+pa+crka+odma%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fliste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma-1356467 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fliste-cekanja-u-dalmaciji-sto-kad-vam-pacijent-odbrusi-obrijte-caci-prsa-i-glavu-ja-svoja-necu-brijat-pa-crka-odma-1356467 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će uvesti red? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajatko će uvesti red?

Liste čekanja u Dalmaciji - što kad vam pacijent odbrusi: ‘Obrijte ćaći prsa i glavu, ja svoja neću brijat pa crka odma‘

Piše Ivica Marković
18. siječnja 2024. - 16:31

Krajem prošle godine ministar Vili Beroš zaprijetio je ravnateljima hrvatskih bolnica da će, ako u svojim bolnicama ne svedu liste čekanja na manje od 270 dana, odgovarati njemu i da bi mogli biti sankcionirani. Istodobno, ministar je rekao da će i on otići s ministarskog mjesta ako ne ostvari plan o smanjenju lista čekanja, što je nužno u namjeri privlačenja novca EU-a za potrebe zdravstva.

Naravno, ravnatelji su nalog proveli i sve liste čekanja sveli na manje od 270 dana. I to u vrlo kratkom roku, toliko kratkom da se postavlja pitanje što se radilo proteklih 20-ak godina otkada su liste čekanja rasle.

Provjerili smo kakvo je stanje s listama čekanja u dalmatinskim bolnicama. Dobili smo podatke iz Kliničkog bolničkog centra Split, Opće bolnice Dubrovnik i Opće bolni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:05