stdClass Object ( [id] => 1243846 [title] => Opasne zvijeri kucaju na vrata Splita, vukopsi i vukovi kolju sve pred sobom, lovci su ogorčeni: ‘Uvjereni smo da ih puštaju i iz zooloških vrtova, gradovima nam se šeta divljač‘ [alias] => opasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Događaj od prije nekoliko dana kada je čopor gladnih mosorskih vukova ispred staje u Kotlenicama zaklao desetomjesečnu junicu istarskog boškarina u vlasništvu Ivice Đike, ponovno je digao na noge cijelokupnu javnost, posebno stočare i lovce koji u svemu vide plansko "gospodarenje" za zvijerima od kojih neki imaju itekakvu korist.

Jedan od njih je i nesretni stočar iz neposrednog zaleđa Splita koji nam na mobitelu pokazuje snimke čopor od desetak vukova snimljen nadzornom kamerom kako slobodno trčkara nedaleko od Krušvara, sela u dicmanskoj općini, tek koji kilometar udaljenog od njegove staje u kojoj uzgaja istarske boškarine, buše i slavonske podolce.

U 20 godina koliko se bavi uzgojem ugroženih izvornih hrvatskih pasmina goveda, tvrdi da je ima isto toliko slučajeva ugroze od vukova što je uglavnom rezultiralo smrtnim epilogom.

---

image
Privatni album
---

- Nešto se itekako poremetilo u prirodi i društvu. Vučji "zaštitnici" pretrgnuli su se da nas uvjere kako u posljednih nekoliko godina njihova populacija stagnira i ne prelazi magičnu brojku od dvjesto jedinki koliko su ih izbrojali prije deset godina, dok se paralelno u našim šumama šuljalju neke čudne zvijeri.

Mješanci čudnih osobina čija agresivnost i količina pojedene hrane govore o radikalizaciji vučje populacije, pa nerijetko možete susresti vukove čudnih boja i još čudnijeg ponašanja koji nesmetano i bez straha šetaju između naših kuća. Sumnjam u dobrohodnost udruga i zaštitara koji na sirotinji zgrču novce, a nama pružaju mrvice i konstataciju da njihovo brojno stanje odgovara ravnoteži u prirodi.

Očito su ovi naši uškopljeni, pa nemaju prirasta, ali ga zato ima u mojoj staji o čijem se broju opet skrbe vukovi - ljutito će Điko, ne zaboravljajući izostaviti još jednu nelogičnost u hrvatskom zakonodavstvu.

---

image

Ivica Điko, vlasnik OPG-aa kojem je vuk nedavno zaklao june ispred kuće u Kotlenicama

Duje Klarić/Cropix
---

- Za zaklanu junicu istarskog boškarina čije je meso upisano u registar proizvoda sa zaštičenom oznakom izvornosti, država će mi platiti maksimalno 3500 kuna, dok mene nabava istog goveda košta petnaest tisuća kuna u što je uračunat prijevoz do Istre i natrag.

A za odstrel jednog vuka, ta vas ista država globi sa četrdeset tisuća kuna. Majke mi, tu se neko gadno s mozgom posvađao - odmahuje zagorski stočar rukom i sam sluđen (pod)zakonima čija je revnost u provođenju bolja i efikasnija nego da ste državi kojim slučajem zaboravili platiti porez.

Što se uistinu događa u prirodi i jesu li vukovi jedini krivci i je li njihova brojnost tolika da predstavlja globalnu ugrozu za hrvatsko stočarstvo i lovstvo općenito zna Ivan Žeravica, predsjednik Lovačke udruge "Svilaja" iz Vrlike na čijem se području događa možda i najviše slučajeva vučjih napada u Dalmaciji.

Po njemu je najznačajniji krivac - čovjek, jer neobrađivanjem zemljišta i bacanjem klaoničkog otpada u šumu i uokolo sela, divljač, u ovom slučaju vukovi i divlje svinje, pronalaze svoj mir s obiljem hrane. Stočari paralelno ograđuju svoje parcele "električnim pastirima" što je u nekim slučajevima pridonijelo promijeni migracijskih ruta divljači.

- I onda ih viđamo u selima i u našim dvorištima. Stjerani tim istim pastirima kruže oko kuća. Dakako i iz razloga što je sve veći broj našeg stanovništva krenuo u pašarenje sa stokom za koju dobiva poticaje, a drže ih bez nadzora, plana i programa.

Opet su to pojedinci, međutim, to vi ne možete objasniti zvijerima, oni moraju jesti. Vuku je dnevno potrebno od tri do pet kilograma mesa. Gdje će ga naći, zvijeri ne biraju.

Drugi razlog vučje prisutnosti je sve veći broj vukopasa, pogotovo u godinama iza Domovinskog rata kada su napušteni psi lutali svuda uokolo. Kasnije se to dobivalo križanjem pasa i vukova u svrhu dogovorenih borbi pasa. Jasno, u oba slučaja zvijeri su završavale u prirodi i sada imamo ogromnu vučju populaciju izopačenih gena.

---

image

Ivan Žeravica, predsjednik Lovacke udruge ‘Svilaja‘ iz Vrlike

Duje Klarić/Cropix
---

Takve jedinke imaju vučje ubilačke sposobnosti i pseću privrženost. Zato imamo slučajeva, kao što je to nedavno bilo u Vrlici gdje vuk bez straha šeta gradskim ulicama, daje vam zaključiti da se životinja ne boji. Vi je tjerate, a ona vas gleda. To je već pitanje za struku. Ali da nešto ne valja, to sigurno - tvrdi Žeravica.

Tome idu u prilog učestalo viđanje vukova pogotovo na predjelu od Kukuzovca do Dicma gdje su u samo dva mjeseca u prometu nastradala tri vuka. A što tek reći na divlje svinje koje su se nedavno prošetale Alkarskim trkalištem u Sinju i rivom na Drveniku Velom?!

Nedvojbeno, ističe vrlički lovac, da se radi o velikoj populaciji čiju je brojnost davno prerasla "zakonsku brojku". Ako znamo biologiju divljači i njihovu reproduktivnu sposobnost, nemoguće da godinama stojimo na brojci od dvjesto vukova.

Da nešto "smrdi" dovoljno je zaviriti u susjedovo dvorište. Ako vuk u Austriji napravi bilo kakvu štetu na domaćim životinjama, u nekoliko sati je eliminiran. Švicarci odavno nemaju tih problema. Tamo vukova gotova da i nema, pa opet ta kantonalna država, nije je propala niti se bilo što dogodilo u prirodnom hranidbenom lancu.

- Europska unija daje novac tobožnjim zaštitarima kojima je njihov novčanik na prvom mjestu, dok u svojim državama imaju nemilosrdan odnos prema divljači koja radi štetu. Kod nas imate slučajeva, u što sam siguran, da vukovi iz zooloških vrtova završavaju u prirodi.

---

image

I kod dicmanskog Krušvara cijelo se ‘pleme‘ kreće iz šume prema selu

Privatni album
---

Gdje su te reproduktivne jedinke, što s njima? Neka nas argumentirano razuvjere. Siguran sam da se ispuštaju u šume gdje na koncu čine štetu svima nama. I nedavne snimke divljih svinja koje šetaju Sinjem, nije divljač iz šume već ona iz gatera, odnosno umjetnog uzgoja. Navodno su pobjegle, ali sad je o tome bespredmetno razgovarati - smatra čelnik vrličkih lovaca.

Onaj koji možda i najviše trpi štetu od vukova u njihovim nemilosrdnim pohodima svakako je Stjepan Miro Olujić, koncesionar državnog otvorenog lovišta "Mosor" koje se prostire na 12 tisuća hektara. Ugovorom o koncesiji jedna od preuzetih obaveza bila je i unos i gospodarenje muflonskom divljači.

Njegova tvrtka "Dalmacijalov" sa sjedištem u Splitu prije dvadesetak godina u Slovačkoj je kupila 86 grla muflona, te ih je zahtjevnim transportom i uz pomoć helikoptera prebacila u Mosor odnosno u zatvoreno prihvatilište ili svojevrsnu karantenu. Nakon prilagodbe u lovište je nakon nekoliko mjeseci ispušteno 124 muflona od čega je u prve dvije noći u vučjim raljam završilo 16 jedinki.

- Svake godine nakon postignutog punog kapaciteta trebalo se odstreljivati oko osamdeset grla, što bi značilo da sam u proteklih dvadeset godina trebao izloviti oko tisuću petsto jedinki. Međutim, zbog utjecaja i stalnih šteta od prekobrojne vučje populacije u istom razdoblju odstrijeljeno je dvadest pet grla, što znači da naša tvrtka nije ostvarila planiranu dobit od preko pola milijuna eura.

Za sve nastale štete nikakva nadoknada nije odobrena, niti je smanjena naknada godišnje koncesije, jer je meso divljači pa tako i muflona prirodna hrana vuku - ogorčeno će Olujić.

Strogom zaštitom vuka spriječava se razvoj stočarstva i lovstva. Ne samo da su zvijeri strogo zaštičene, već je mosorski koncesionar i svjedok unošenja neautohtonih jedinki u prirodu.

---

image

Stjepan Miro Olujić, vlasnik tvrtke ‘Dalmacijalov‘ i dugogodišnji koncesionar državnog lovišta ‘Mosor‘

Duje Klarić/Cropix
---

Prvi bijeli vuk odstrijeljen je legalno u mosorskom vilajetu, a njegova lešina dostavljena u Veterinski fakultet u Zagrebu, da bi, ističe naš sugovornik, nakon nekoliko godina dobili lažno pojašnjenje da se radi o djelomičnom albinizmu.

Iako je nakon toga na području Splitsko-dalmatinske županije na dlaku položeno još pet jedinki bijelih i nekoliko potpuno crnih vukova.

- Nema sumnje da se radi o vukovima iz zooloških vrtova, porijeklom iz Kanade, poznatih kao timber vuci. Na sramotu stočara i lovoovlaštenika nije podnesena kaznena prijava protiv "nepoznatog počinitelja" iako su tada bile poznate lokacije gdje su se uzgajali i dalje transportirali.

S tom praksom nastavlja se i danas, jer iz najnovijih informacija o štetama i vučjem orgijanju po selima i među obiteljskim kućama i njihovom stradavanju na prometnicama, razvidno da zvijeri stasavaju u uzgajalištima - pojašnjava Olujić.

Dodatan problem stvara i "pravi" sivi vuk koji u potrazi za hranom, iz planine tjera ostalu divljač prema naseljenim mjestima, koja tako u ljudskoj blizini traži spas. Posebno se to, kaže mosorski koncesionar, primjećuje kod divljih svinja i srneće divljači.

Iz svega navedenog Stjepan Miro Olujić traži da se vuka treba proglasiti za divljač, a ne da ostane strogo zaštičena životinja, te da se stavi u isti status kao čagalj ili lisica.

To bi značilo da nije propisan lovostaj, osim za ženku koja je visoko bređa ili dok vodi mladunčad. Sve drugo je obična farsa od koje najvišu korist imaju zaštitnički orjentirane udruge i fondovi koje netko itekako financijski podupire.

---

Lovački savez SDŽ: ‘Mora se dopustiti gospodarenje vukom, ovo više nema smisla‘


U Lovačkom savezu Splitsko-dalmatinske županije sugeriraju da bi se trebao napraviti temeljan plan upravljanja vukom i za svaku lovnu godinu odrediti kada na kojem mjestu i koliku odstrelnu kvotu dozvoliti izloviti.

Temeljem informacija s terena, Renata Potza, stručna suradnica Saveza, i tajnik Mate Budimir tvrde da je brojka od 150 jedinki vukova u Hrvatskoj s kojom prema najnovijim izračunima barataju u zagrebačkoj administraciji, znatno veća. Samo na području najveće dalmatinske županije šeta više od 50 vukova ili njihovih mutanata. To se potkrepljuje podacima o sve učestalijim viđenjima zvijeri u prirodi i njihovih stradavanja u prometu. Možda je najkritičnije na području Šibensko-kninske i Zadraske županije gdje su štete od vukova još i veće.

- Potrebo je dozvoliti gospodarenje vukom jednako kao i s medvjedom. Jasno, na određenom prostoru i po dozvoljenoj kvoti koju bi trebalo donijeti Ministarstvo gospodarstva i njegova Uprava za zaštitu prirode koja bi izdala rješenje za odstrel u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje bi dali naputke o uvjetima i načinu lova - kaže Potza, ističući kako su u više navrata imali radionice na kojem su sudjelovali i stručnjaci iz Uprave za zaštitu prirode, ali bez relevantnog zaključka koji bi zadovoljio sve strane.

Tajnik Budimir vjeruje da su se promjene u prirodi počele događati izgradnjom vjetroparkova nakon čega je divljač počela tražiti nova staništa. Među ostalim, i to je razlog sve učestalijeg viđanja divljači u naseljenim područjima. Također, ne umanjuje važnost pojave vukopsa i velike štete koju ostavlja za sobom.

- Najveće kretanje divljači imamo na potezu Dugopolje-Vrlika i Lovreć-Trilj. Posebno se to odnosi na vukove. Osim njih iz godine u godinu imamo povećanje broja i ostale divljači prvenstveno divljih svinja.

Samo na Hvaru u prošloj je godini na dlaku položeno čak dvjesto divljih svinja i daleko je ispred "drugoplasirane" Vrlike i Sinja. To vam sve govori. Nešto se nedvojbeno čudno događa, ali nama su ruke vezane - zaključuje Budimir.

---

---

image

Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix
---

---

image

Renata Potza, stručna suradnica Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI ZAKONOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZAŠTIĆENI ZAKONOM 2 0 8800 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-25 13:25:15 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-26 19:22:29 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2022-11-26 10:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Opasne zvijeri kucaju na vrata Splita, vukopsi i vukovi kolju sve pred sobom, lovci su ogorčeni: 'Uvjereni smo da ih puštaju i iz zooloških vrtova, gradovima nam se šeta divljač' [metakey] => vukovi napad stočarstvo, Dalmatinska zagora, lovci, Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23869337.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23869338.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23869339.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23861770.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23861788.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23861774.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23861784.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23861782.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010copor vukova snimljen prije nekoliko dana kod Ciste Velike<\/p>","

I kod dicmanskog Kru\u0161vara cijelo se \u2018pleme\u2018 kre\u0107e iz \u0161ume prema selu<\/p>","","

Ivica \u0110iko, vlasnik OPG-aa kojem je vuk nedavno zaklao june ispred ku\u0107e u Kotlenicama<\/p>","

Ivan \u017deravica, predsjednik Lovacke udruge \u2018Svilaja\u2018 iz Vrlike<\/p>","

Stjepan Miro Oluji\u0107, vlasnik tvrtke \u2018Dalmacijalov\u2018 i dugogodi\u0161nji koncesionar dr\u017eavnog lovi\u0161ta \u2018Mosor\u2018<\/p>","

Mate Budimir, tajnik Lova\u010dkog saveza Splitsko-dalmatinske \u017eupanije<\/p>","

Renata Potza, stru\u010dna suradnica Lova\u010dkog saveza Splitsko-dalmatinske \u017eupanije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1080x608","hd_23869337_1920.jpg":"1920x1080","k_23869337_1280.jpg":"1280x1280","k_23869337_1024.jpg":"1024x1024","k_23869337_640.jpg":"640x640","k_23869337_480.jpg":"480x480","k_23869337_340.jpg":"340x340","k_23869337_220.jpg":"220x220","o_23869337_1280.jpg":"1280x720","o_23869337_1024.jpg":"1024x576","o_23869337_640.jpg":"640x360","o_23869337_480.jpg":"480x270","o_23869337_340.jpg":"340x191","o_23869337_220.jpg":"220x123","h_23869337_1280.jpg":"1280x854","h_23869337_1024.jpg":"1024x683","h_23869337_640.jpg":"640x427","h_23869337_480.jpg":"480x320","h_23869337_340.jpg":"340x227","h_23869337_220.jpg":"220x147","pp_23869337_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869337_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869337_640.jpg":"640x814","pp_23869337_480.jpg":"480x611","pp_23869337_340.jpg":"340x432","pp_23869337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x499","hd_23869338_1920.jpg":"1920x1080","k_23869338_1280.jpg":"1280x1280","k_23869338_1024.jpg":"1024x1024","k_23869338_640.jpg":"640x640","k_23869338_480.jpg":"480x480","k_23869338_340.jpg":"340x340","k_23869338_220.jpg":"220x220","o_23869338_1280.jpg":"1280x887","o_23869338_1024.jpg":"1024x709","o_23869338_640.jpg":"640x443","o_23869338_480.jpg":"480x332","o_23869338_340.jpg":"340x235","o_23869338_220.jpg":"220x152","h_23869338_1280.jpg":"1280x854","h_23869338_1024.jpg":"1024x683","h_23869338_640.jpg":"640x427","h_23869338_480.jpg":"480x320","h_23869338_340.jpg":"340x227","h_23869338_220.jpg":"220x147","pp_23869338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869338_640.jpg":"640x814","pp_23869338_480.jpg":"480x611","pp_23869338_340.jpg":"340x432","pp_23869338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1394x1119","hd_23869339_1920.jpg":"1920x1080","k_23869339_1280.jpg":"1280x1280","k_23869339_1024.jpg":"1024x1024","k_23869339_640.jpg":"640x640","k_23869339_480.jpg":"480x480","k_23869339_340.jpg":"340x340","k_23869339_220.jpg":"220x220","o_23869339_1280.jpg":"1280x1027","o_23869339_1024.jpg":"1024x821","o_23869339_640.jpg":"640x513","o_23869339_480.jpg":"480x385","o_23869339_340.jpg":"340x272","o_23869339_220.jpg":"220x176","h_23869339_1280.jpg":"1280x854","h_23869339_1024.jpg":"1024x683","h_23869339_640.jpg":"640x427","h_23869339_480.jpg":"480x320","h_23869339_340.jpg":"340x227","h_23869339_220.jpg":"220x147","pp_23869339_1280.jpg":"1280x1628","pp_23869339_1024.jpg":"1024x1303","pp_23869339_640.jpg":"640x814","pp_23869339_480.jpg":"480x611","pp_23869339_340.jpg":"340x432","pp_23869339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_23861770_1920.jpg":"1920x1080","k_23861770_1280.jpg":"1280x1280","k_23861770_1024.jpg":"1024x1024","k_23861770_640.jpg":"640x640","k_23861770_480.jpg":"480x480","k_23861770_340.jpg":"340x340","k_23861770_220.jpg":"220x220","o_23861770_1280.jpg":"1280x832","o_23861770_1024.jpg":"1024x665","o_23861770_640.jpg":"640x416","o_23861770_480.jpg":"480x312","o_23861770_340.jpg":"340x221","o_23861770_220.jpg":"220x143","h_23861770_1280.jpg":"1280x854","h_23861770_1024.jpg":"1024x683","h_23861770_640.jpg":"640x427","h_23861770_480.jpg":"480x320","h_23861770_340.jpg":"340x227","h_23861770_220.jpg":"220x147","pp_23861770_1280.jpg":"1280x1628","pp_23861770_1024.jpg":"1024x1303","pp_23861770_640.jpg":"640x814","pp_23861770_480.jpg":"480x611","pp_23861770_340.jpg":"340x432","pp_23861770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_23861788_1920.jpg":"1920x1080","k_23861788_1280.jpg":"1280x1280","k_23861788_1024.jpg":"1024x1024","k_23861788_640.jpg":"640x640","k_23861788_480.jpg":"480x480","k_23861788_340.jpg":"340x340","k_23861788_220.jpg":"220x220","o_23861788_1280.jpg":"1280x812","o_23861788_1024.jpg":"1024x650","o_23861788_640.jpg":"640x406","o_23861788_480.jpg":"480x304","o_23861788_340.jpg":"340x215","o_23861788_220.jpg":"220x139","h_23861788_1280.jpg":"1280x854","h_23861788_1024.jpg":"1024x683","h_23861788_640.jpg":"640x427","h_23861788_480.jpg":"480x320","h_23861788_340.jpg":"340x227","h_23861788_220.jpg":"220x147","pp_23861788_1280.jpg":"1280x1628","pp_23861788_1024.jpg":"1024x1303","pp_23861788_640.jpg":"640x814","pp_23861788_480.jpg":"480x611","pp_23861788_340.jpg":"340x432","pp_23861788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23861774_1920.jpg":"1920x1080","k_23861774_1280.jpg":"1280x1280","k_23861774_1024.jpg":"1024x1024","k_23861774_640.jpg":"640x640","k_23861774_480.jpg":"480x480","k_23861774_340.jpg":"340x340","k_23861774_220.jpg":"220x220","o_23861774_1280.jpg":"1280x853","o_23861774_1024.jpg":"1024x682","o_23861774_640.jpg":"640x426","o_23861774_480.jpg":"480x320","o_23861774_340.jpg":"340x226","o_23861774_220.jpg":"220x146","h_23861774_1280.jpg":"1280x854","h_23861774_1024.jpg":"1024x683","h_23861774_640.jpg":"640x427","h_23861774_480.jpg":"480x320","h_23861774_340.jpg":"340x227","h_23861774_220.jpg":"220x147","pp_23861774_1280.jpg":"1280x1628","pp_23861774_1024.jpg":"1024x1303","pp_23861774_640.jpg":"640x814","pp_23861774_480.jpg":"480x611","pp_23861774_340.jpg":"340x432","pp_23861774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_23861784_1920.jpg":"1920x1080","k_23861784_1280.jpg":"1280x1280","k_23861784_1024.jpg":"1024x1024","k_23861784_640.jpg":"640x640","k_23861784_480.jpg":"480x480","k_23861784_340.jpg":"340x340","k_23861784_220.jpg":"220x220","o_23861784_1280.jpg":"1280x882","o_23861784_1024.jpg":"1024x705","o_23861784_640.jpg":"640x441","o_23861784_480.jpg":"480x330","o_23861784_340.jpg":"340x234","o_23861784_220.jpg":"220x151","h_23861784_1280.jpg":"1280x854","h_23861784_1024.jpg":"1024x683","h_23861784_640.jpg":"640x427","h_23861784_480.jpg":"480x320","h_23861784_340.jpg":"340x227","h_23861784_220.jpg":"220x147","pp_23861784_1280.jpg":"1280x1628","pp_23861784_1024.jpg":"1024x1303","pp_23861784_640.jpg":"640x814","pp_23861784_480.jpg":"480x611","pp_23861784_340.jpg":"340x432","pp_23861784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_23861782_1920.jpg":"1920x1080","k_23861782_1280.jpg":"1280x1280","k_23861782_1024.jpg":"1024x1024","k_23861782_640.jpg":"640x640","k_23861782_480.jpg":"480x480","k_23861782_340.jpg":"340x340","k_23861782_220.jpg":"220x220","o_23861782_1280.jpg":"1280x886","o_23861782_1024.jpg":"1024x708","o_23861782_640.jpg":"640x443","o_23861782_480.jpg":"480x332","o_23861782_340.jpg":"340x235","o_23861782_220.jpg":"220x152","h_23861782_1280.jpg":"1280x854","h_23861782_1024.jpg":"1024x683","h_23861782_640.jpg":"640x427","h_23861782_480.jpg":"480x320","h_23861782_340.jpg":"340x227","h_23861782_220.jpg":"220x147","pp_23861782_1280.jpg":"1280x1628","pp_23861782_1024.jpg":"1024x1303","pp_23861782_640.jpg":"640x814","pp_23861782_480.jpg":"480x611","pp_23861782_340.jpg":"340x432","pp_23861782_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14863649 Threads: 5 Questions: 3137159267 Slow queries: 6989968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234713621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/opasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac-1243846 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/opasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac-1243846?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698279 [name] => vukovi napad stočarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-26 11:31:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovi-napad-stocarstvo-0 [link] => /tag/vukovi-napad-stocarstvo-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378599 [name] => lovci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lovci [link] => /tag/lovci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 698280 [name] => Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-26 11:31:57 [main_article_id] => 0 [alias] => lovacki-savez-splitsko-dalmatinske-zupanije [link] => /tag/lovacki-savez-splitsko-dalmatinske-zupanije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI ZAKONOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Opasne zvijeri kucaju na vrata Splita, vukopsi i vukovi kolju sve pred sobom, lovci su ogorčeni: ‘Uvjereni smo da ih puštaju i iz zooloških vrtova, gradovima nam se šeta divljač‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23869337.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Čopor vukova snimljen prije nekoliko dana kod Ciste Velike

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23869337.jpg [title] =>

Čopor vukova snimljen prije nekoliko dana kod Ciste Velike

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23869338.jpg [title] =>

I kod dicmanskog Krušvara cijelo se ‘pleme‘ kreće iz šume prema selu

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23869339.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23861770.jpg [title] =>

Ivica Điko, vlasnik OPG-aa kojem je vuk nedavno zaklao june ispred kuće u Kotlenicama

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23861788.jpg [title] =>

Ivan Žeravica, predsjednik Lovacke udruge ‘Svilaja‘ iz Vrlike

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23861774.jpg [title] =>

Stjepan Miro Olujić, vlasnik tvrtke ‘Dalmacijalov‘ i dugogodišnji koncesionar državnog lovišta ‘Mosor‘

Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23861784.jpg [title] =>

Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23861782.jpg [title] =>

Renata Potza, stručna suradnica Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Događaj od prije nekoliko dana kada je čopor gladnih mosorskih vukova ispred staje u Kotlenicama zaklao desetomjesečnu junicu istarskog boškarina u vlasništvu Ivice Đike, ponovno je digao na noge cijelokupnu javnost, posebno stočare i lovce koji u svemu vide plansko "gospodarenje" za zvijerima od kojih neki imaju itekakvu korist.

Jedan od njih je i nesretni stočar iz neposrednog zaleđa Splita koji nam na mobitelu pokazuje snimke čopor od desetak vukova snimljen nadzornom kamerom kako slobodno trčkara nedaleko od Krušvara, sela u dicmanskoj općini, tek koji kilometar udaljenog od njegove staje u kojoj uzgaja istarske boškarine, buše i slavonske podolce.

U 20 godina koliko se bavi uzgojem ugroženih izvornih hrvatskih pasmina goveda, tvrdi da je ima isto toliko slučajeva ugroze od vukova što je uglavnom rezultiralo smrtnim epilogom.

---

image
Privatni album
---

- Nešto se itekako poremetilo u prirodi i društvu. Vučji "zaštitnici" pretrgnuli su se da nas uvjere kako u posljednih nekoliko godina njihova populacija stagnira i ne prelazi magičnu brojku od dvjesto jedinki koliko su ih izbrojali prije deset godina, dok se paralelno u našim šumama šuljalju neke čudne zvijeri.

Mješanci čudnih osobina čija agresivnost i količina pojedene hrane govore o radikalizaciji vučje populacije, pa nerijetko možete susresti vukove čudnih boja i još čudnijeg ponašanja koji nesmetano i bez straha šetaju između naših kuća. Sumnjam u dobrohodnost udruga i zaštitara koji na sirotinji zgrču novce, a nama pružaju mrvice i konstataciju da njihovo brojno stanje odgovara ravnoteži u prirodi.

Očito su ovi naši uškopljeni, pa nemaju prirasta, ali ga zato ima u mojoj staji o čijem se broju opet skrbe vukovi - ljutito će Điko, ne zaboravljajući izostaviti još jednu nelogičnost u hrvatskom zakonodavstvu.

---

image

Ivica Điko, vlasnik OPG-aa kojem je vuk nedavno zaklao june ispred kuće u Kotlenicama

Duje Klarić/Cropix
---

- Za zaklanu junicu istarskog boškarina čije je meso upisano u registar proizvoda sa zaštičenom oznakom izvornosti, država će mi platiti maksimalno 3500 kuna, dok mene nabava istog goveda košta petnaest tisuća kuna u što je uračunat prijevoz do Istre i natrag.

A za odstrel jednog vuka, ta vas ista država globi sa četrdeset tisuća kuna. Majke mi, tu se neko gadno s mozgom posvađao - odmahuje zagorski stočar rukom i sam sluđen (pod)zakonima čija je revnost u provođenju bolja i efikasnija nego da ste državi kojim slučajem zaboravili platiti porez.

Što se uistinu događa u prirodi i jesu li vukovi jedini krivci i je li njihova brojnost tolika da predstavlja globalnu ugrozu za hrvatsko stočarstvo i lovstvo općenito zna Ivan Žeravica, predsjednik Lovačke udruge "Svilaja" iz Vrlike na čijem se području događa možda i najviše slučajeva vučjih napada u Dalmaciji.

Po njemu je najznačajniji krivac - čovjek, jer neobrađivanjem zemljišta i bacanjem klaoničkog otpada u šumu i uokolo sela, divljač, u ovom slučaju vukovi i divlje svinje, pronalaze svoj mir s obiljem hrane. Stočari paralelno ograđuju svoje parcele "električnim pastirima" što je u nekim slučajevima pridonijelo promijeni migracijskih ruta divljači.

- I onda ih viđamo u selima i u našim dvorištima. Stjerani tim istim pastirima kruže oko kuća. Dakako i iz razloga što je sve veći broj našeg stanovništva krenuo u pašarenje sa stokom za koju dobiva poticaje, a drže ih bez nadzora, plana i programa.

Opet su to pojedinci, međutim, to vi ne možete objasniti zvijerima, oni moraju jesti. Vuku je dnevno potrebno od tri do pet kilograma mesa. Gdje će ga naći, zvijeri ne biraju.

Drugi razlog vučje prisutnosti je sve veći broj vukopasa, pogotovo u godinama iza Domovinskog rata kada su napušteni psi lutali svuda uokolo. Kasnije se to dobivalo križanjem pasa i vukova u svrhu dogovorenih borbi pasa. Jasno, u oba slučaja zvijeri su završavale u prirodi i sada imamo ogromnu vučju populaciju izopačenih gena.

---

image

Ivan Žeravica, predsjednik Lovacke udruge ‘Svilaja‘ iz Vrlike

Duje Klarić/Cropix
---

Takve jedinke imaju vučje ubilačke sposobnosti i pseću privrženost. Zato imamo slučajeva, kao što je to nedavno bilo u Vrlici gdje vuk bez straha šeta gradskim ulicama, daje vam zaključiti da se životinja ne boji. Vi je tjerate, a ona vas gleda. To je već pitanje za struku. Ali da nešto ne valja, to sigurno - tvrdi Žeravica.

Tome idu u prilog učestalo viđanje vukova pogotovo na predjelu od Kukuzovca do Dicma gdje su u samo dva mjeseca u prometu nastradala tri vuka. A što tek reći na divlje svinje koje su se nedavno prošetale Alkarskim trkalištem u Sinju i rivom na Drveniku Velom?!

Nedvojbeno, ističe vrlički lovac, da se radi o velikoj populaciji čiju je brojnost davno prerasla "zakonsku brojku". Ako znamo biologiju divljači i njihovu reproduktivnu sposobnost, nemoguće da godinama stojimo na brojci od dvjesto vukova.

Da nešto "smrdi" dovoljno je zaviriti u susjedovo dvorište. Ako vuk u Austriji napravi bilo kakvu štetu na domaćim životinjama, u nekoliko sati je eliminiran. Švicarci odavno nemaju tih problema. Tamo vukova gotova da i nema, pa opet ta kantonalna država, nije je propala niti se bilo što dogodilo u prirodnom hranidbenom lancu.

- Europska unija daje novac tobožnjim zaštitarima kojima je njihov novčanik na prvom mjestu, dok u svojim državama imaju nemilosrdan odnos prema divljači koja radi štetu. Kod nas imate slučajeva, u što sam siguran, da vukovi iz zooloških vrtova završavaju u prirodi.

---

image

I kod dicmanskog Krušvara cijelo se ‘pleme‘ kreće iz šume prema selu

Privatni album
---

Gdje su te reproduktivne jedinke, što s njima? Neka nas argumentirano razuvjere. Siguran sam da se ispuštaju u šume gdje na koncu čine štetu svima nama. I nedavne snimke divljih svinja koje šetaju Sinjem, nije divljač iz šume već ona iz gatera, odnosno umjetnog uzgoja. Navodno su pobjegle, ali sad je o tome bespredmetno razgovarati - smatra čelnik vrličkih lovaca.

Onaj koji možda i najviše trpi štetu od vukova u njihovim nemilosrdnim pohodima svakako je Stjepan Miro Olujić, koncesionar državnog otvorenog lovišta "Mosor" koje se prostire na 12 tisuća hektara. Ugovorom o koncesiji jedna od preuzetih obaveza bila je i unos i gospodarenje muflonskom divljači.

Njegova tvrtka "Dalmacijalov" sa sjedištem u Splitu prije dvadesetak godina u Slovačkoj je kupila 86 grla muflona, te ih je zahtjevnim transportom i uz pomoć helikoptera prebacila u Mosor odnosno u zatvoreno prihvatilište ili svojevrsnu karantenu. Nakon prilagodbe u lovište je nakon nekoliko mjeseci ispušteno 124 muflona od čega je u prve dvije noći u vučjim raljam završilo 16 jedinki.

- Svake godine nakon postignutog punog kapaciteta trebalo se odstreljivati oko osamdeset grla, što bi značilo da sam u proteklih dvadeset godina trebao izloviti oko tisuću petsto jedinki. Međutim, zbog utjecaja i stalnih šteta od prekobrojne vučje populacije u istom razdoblju odstrijeljeno je dvadest pet grla, što znači da naša tvrtka nije ostvarila planiranu dobit od preko pola milijuna eura.

Za sve nastale štete nikakva nadoknada nije odobrena, niti je smanjena naknada godišnje koncesije, jer je meso divljači pa tako i muflona prirodna hrana vuku - ogorčeno će Olujić.

Strogom zaštitom vuka spriječava se razvoj stočarstva i lovstva. Ne samo da su zvijeri strogo zaštičene, već je mosorski koncesionar i svjedok unošenja neautohtonih jedinki u prirodu.

---

image

Stjepan Miro Olujić, vlasnik tvrtke ‘Dalmacijalov‘ i dugogodišnji koncesionar državnog lovišta ‘Mosor‘

Duje Klarić/Cropix
---

Prvi bijeli vuk odstrijeljen je legalno u mosorskom vilajetu, a njegova lešina dostavljena u Veterinski fakultet u Zagrebu, da bi, ističe naš sugovornik, nakon nekoliko godina dobili lažno pojašnjenje da se radi o djelomičnom albinizmu.

Iako je nakon toga na području Splitsko-dalmatinske županije na dlaku položeno još pet jedinki bijelih i nekoliko potpuno crnih vukova.

- Nema sumnje da se radi o vukovima iz zooloških vrtova, porijeklom iz Kanade, poznatih kao timber vuci. Na sramotu stočara i lovoovlaštenika nije podnesena kaznena prijava protiv "nepoznatog počinitelja" iako su tada bile poznate lokacije gdje su se uzgajali i dalje transportirali.

S tom praksom nastavlja se i danas, jer iz najnovijih informacija o štetama i vučjem orgijanju po selima i među obiteljskim kućama i njihovom stradavanju na prometnicama, razvidno da zvijeri stasavaju u uzgajalištima - pojašnjava Olujić.

Dodatan problem stvara i "pravi" sivi vuk koji u potrazi za hranom, iz planine tjera ostalu divljač prema naseljenim mjestima, koja tako u ljudskoj blizini traži spas. Posebno se to, kaže mosorski koncesionar, primjećuje kod divljih svinja i srneće divljači.

Iz svega navedenog Stjepan Miro Olujić traži da se vuka treba proglasiti za divljač, a ne da ostane strogo zaštičena životinja, te da se stavi u isti status kao čagalj ili lisica.

To bi značilo da nije propisan lovostaj, osim za ženku koja je visoko bređa ili dok vodi mladunčad. Sve drugo je obična farsa od koje najvišu korist imaju zaštitnički orjentirane udruge i fondovi koje netko itekako financijski podupire.

---

Lovački savez SDŽ: ‘Mora se dopustiti gospodarenje vukom, ovo više nema smisla‘


U Lovačkom savezu Splitsko-dalmatinske županije sugeriraju da bi se trebao napraviti temeljan plan upravljanja vukom i za svaku lovnu godinu odrediti kada na kojem mjestu i koliku odstrelnu kvotu dozvoliti izloviti.

Temeljem informacija s terena, Renata Potza, stručna suradnica Saveza, i tajnik Mate Budimir tvrde da je brojka od 150 jedinki vukova u Hrvatskoj s kojom prema najnovijim izračunima barataju u zagrebačkoj administraciji, znatno veća. Samo na području najveće dalmatinske županije šeta više od 50 vukova ili njihovih mutanata. To se potkrepljuje podacima o sve učestalijim viđenjima zvijeri u prirodi i njihovih stradavanja u prometu. Možda je najkritičnije na području Šibensko-kninske i Zadraske županije gdje su štete od vukova još i veće.

- Potrebo je dozvoliti gospodarenje vukom jednako kao i s medvjedom. Jasno, na određenom prostoru i po dozvoljenoj kvoti koju bi trebalo donijeti Ministarstvo gospodarstva i njegova Uprava za zaštitu prirode koja bi izdala rješenje za odstrel u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje bi dali naputke o uvjetima i načinu lova - kaže Potza, ističući kako su u više navrata imali radionice na kojem su sudjelovali i stručnjaci iz Uprave za zaštitu prirode, ali bez relevantnog zaključka koji bi zadovoljio sve strane.

Tajnik Budimir vjeruje da su se promjene u prirodi počele događati izgradnjom vjetroparkova nakon čega je divljač počela tražiti nova staništa. Među ostalim, i to je razlog sve učestalijeg viđanja divljači u naseljenim područjima. Također, ne umanjuje važnost pojave vukopsa i velike štete koju ostavlja za sobom.

- Najveće kretanje divljači imamo na potezu Dugopolje-Vrlika i Lovreć-Trilj. Posebno se to odnosi na vukove. Osim njih iz godine u godinu imamo povećanje broja i ostale divljači prvenstveno divljih svinja.

Samo na Hvaru u prošloj je godini na dlaku položeno čak dvjesto divljih svinja i daleko je ispred "drugoplasirane" Vrlike i Sinja. To vam sve govori. Nešto se nedvojbeno čudno događa, ali nama su ruke vezane - zaključuje Budimir.

---

---

image

Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix
---

---

image

Renata Potza, stručna suradnica Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Privatni album

Čopor vukova snimljen prije nekoliko dana kod Ciste Velike

Privatni album

I kod dicmanskog Krušvara cijelo se ‘pleme‘ kreće iz šume prema selu

Duje Klarić/Cropix

Ivica Điko, vlasnik OPG-aa kojem je vuk nedavno zaklao june ispred kuće u Kotlenicama

Duje Klarić/Cropix

Ivan Žeravica, predsjednik Lovacke udruge ‘Svilaja‘ iz Vrlike

Duje Klarić/Cropix

Stjepan Miro Olujić, vlasnik tvrtke ‘Dalmacijalov‘ i dugogodišnji koncesionar državnog lovišta ‘Mosor‘

Duje Klarić/Cropix

Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

Duje Klarić/Cropix

Renata Potza, stručna suradnica Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/opasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac-1243846 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=62109003e1fa456671ddcd508e6f7d064d0b7d8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Opasne+zvijeri+kucaju+na+vrata+Splita%2C+vukopsi+i+vukovi+kolju+sve+pred+sobom%2C+lovci+su+ogor%C4%8Deni%3A+%E2%80%98Uvjereni+smo+da+ih+pu%C5%A1taju+i+iz+zoolo%C5%A1kih+vrtova%2C+gradovima+nam+se+%C5%A1eta+divlja%C4%8D%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fopasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac-1243846 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fopasne-zvijeri-kucaju-na-vrata-splita-vukopsi-i-vukovi-kolju-sve-pred-sobom-lovci-su-ogorceni-uvjereni-smo-da-ih-pustaju-i-iz-zooloskih-vrtova-gradovima-nam-se-seta-divljac-1243846 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAŠTIĆENI ZAKONOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaZAŠTIĆENI ZAKONOM

Opasne zvijeri kucaju na vrata Splita, vukopsi i vukovi kolju sve pred sobom, lovci su ogorčeni: ‘Uvjereni smo da ih puštaju i iz zooloških vrtova, gradovima nam se šeta divljač‘

Piše Mladen Nejašmić
26. studenog 2022. - 11:31

Događaj od prije nekoliko dana kada je čopor gladnih mosorskih vukova ispred staje u Kotlenicama zaklao desetomjesečnu junicu istarskog boškarina u vlasništvu Ivice Đike, ponovno je digao na noge cijelokupnu javnost, posebno stočare i lovce koji u svemu vide plansko "gospodarenje" za zvijerima od kojih neki imaju itekakvu korist.

Jedan od njih je i nesretni stočar iz neposrednog zaleđa Splita koji nam na mobitelu pokazuje snimke čopor od desetak vukova snimljen nadzornom kamerom kako slobodno trčkara nedaleko od Krušvara, sela u dicmanskoj općini, tek koji kilometar udaljenog od njegove staje u kojoj uzgaja istarske boškarine, buše i slavonske podolce.

U 20 godina koliko se bavi uzgojem ugroženih izvornih hrvatskih pasmina goveda, tvrdi da je ima isto toliko slučajeva ugroz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:58