StoryEditorOCM
S mora i kraja(NE)OPASNA SITUACIJA

Pred vrata Splita stižu dva bloka ‘antena‘ za mobitele, građani su ispalili: ‘Velika zračenja guraju nam pod prozore!‘

Piše Sandra Barčot
23. studenog 2023. - 07:17

"Štete za zdravlje ima, štete za zdravlje nema! Antene ostaju, antene se skidaju! Ugovori su raskinuti, ugovori su postojani!

Sve se radi po zakonu..."

Tako već više od mjesec dana izgleda "loptanje" na relaciji između skupine zabrinutih građana Solina, teleoperaterske tvrtke "A1 Hrvatska" i solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića.

A radi se, naravno, o postavljanju baznih stanica na području grada uz Jadro, sve u sklopu projekta razvoja širokopojasnog interneta. Jer živi se u doba brzih komunikacija, svi žele brzo spajanje na internet, signal dostupan u svakom kutku, premda su, nažalost, svjesni i opasnosti od zračenja.

I taj strah ponukao je građane Solina, koji žive u blizini novih pozicija za postavljanje baznih stanica, da krenu u borbu za zaštitu zdravlja svoje djece.

- U gradskoj upravi održana su dva sastanka na temu postavljanja čak triju baznih stanica na području našega grada, i to uz sudjelovanje gradonačelnika Ninčevića, predstavnika tvrtke "A1 Hrvatska", te vlasnika stambenih objekata na kojima se postavljaju uređaji, kao i predstavnika građana koji su protiv postavljanja – navodi se u dopisu koji su nam uputili zabrinuti građani, te se dodaje:

- Bazne stanice koje odašiljaju elektromagnetska zračenja se postavljaju na dvije lokacije - na području Mravinaca na krovu objekta u Starčevićevoj ulici (jedna stanica) i na području Ninčevića, na obiteljskoj kući u Ulici Petra Kružića (dvije stanice). Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad partner teleoperaterske tvrtke, ali se razgovaralo o tome kako je moguće da "A1 Hrvatska" kao partner ne poštuje Prostorni plan grada prema kojem nije dozvoljeno postavljanje baznih stanica unutar stambenih zona.

"A1 Hrvatska" postupa po Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, podzakonskom aktu koji nije iznad zakona i ne može lokalnim vlastima ograničavati odgovornost za prostorno i urbanističko planiranje, propisanu Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Pojašnjavaju Solinjani također kako se raspravljalo o štetnosti elektromagnetskih zračenja na ljudsko zdravlje, na što je teleoperater negirao postojanje štetnog utjecaja.

- Predočili smo nekoliko višegodišnjih istraživanja koja su dokazala da dugotrajna izloženost elektromagnetskim zračenjima u krugu do 400 metara od izvora, odnosno baznih stanica, uzrokuje višestruki porast malignih oboljenja kod stanovništva, kao i probleme s nesanicom, umor, glavobolju i neplodnost – navode građani, te dodaju:

- Želimo da se pronađu prikladnije lokacije za postavljanje uređaja, izvan naseljenih područja i područja povećane osjetljivosti kao što su blizine škola i vrtića. U tu svrhu na obje lokacije je prikupljen veliki broj potpisa za uklanjanje baznih stanica postavljenih preko noći i bez informiranja građana.

Na kraju sastanka su oba vlasnika objekata pristala na raskid ugovora sa teleoperaterom i uklanjanje baznih stanica sa svojih obiteljskih kuća. Slijedeća na potezu je tvrtka "A1 Hrvatska". Mi odustati od svojih ciljeva nećemo!

Spomenutu kompaniju pitali smo hoće li se te bazne stanice i ukloniti na zahtjev Solinjana i Mravinčana, a iz Službe korporativnih komunikacija stigao je ovaj odgovor:

- "A1 Hrvatska" postavila je mobilnu telekomunikacijsku infrastrukturu temeljem potpisanih pravovaljanih ugovora s vlasnicima parcela. Također, tvrtka se prilikom postavljanja infrastrukture pridržava svih standarda i propisa iz područja gradnje te izvora elektromagnetskih polja.

Navedena infrastruktura dio je projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u takozvanim bijelim, ruralnim područjima koji je izradio Grad Solin kao nositelj. Projekt je osnova za potpisivanje ugovora o korištenju bespovratnih sredstava temeljem kojih je "A1 Hrvatska" preuzela obveze pokrivanja adresa koje su njime obuhvaćene.

Bilo kakvo uklanjanje infrastrukture dovodi u pitanje ispunjenje obaveza, kao i uskraćivanje mogućnosti građana na tom području za korištenje boljih internetskih usluga.

Znači, teleoperater neće otkloniti (ne)sporne "antene", jer time ne mogu realizirati potpisan ugovor, pa smo upitali i  gradonačelnika Ninčevića, koji su potezi lokalne vlasti kojoj su se građani žalili zbog ovog problema.

- Na području grada Solina tvrtka "A1 Hrvatska" provodi projekt razvoja širokopojasnog interneta, u sklopu kojeg je dužna sukladno potrebama postaviti odgovarajuću telekomunikacijsku infrastrukturu. Obveza Grada je bila dostaviti ona područja i kućanstva koja nisu na adekvatan način bila pokrivena internetskom mrežom.

Postavljanje telekomunikacijske infrastrukture, koja uključuje i odabir potencijalnih lokacija za postavljanje baznih stanica, te razgovor sa vlasnicima zemljišta ili nekretnina, dogovor i potpisivanje sporazuma za postavljane baznih stanica, je obavljao isključivo operater, a ne Grad – navodi Ninčević, pa pojašnjava:

image

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević

Joško Šupić/Cropix

- Nakon što su se Gradu obratili građani nezadovoljni odabranim lokacijama za postavljanje baznih stanica, organizirao sam sastanak s predstavnicima građana i predstavnikom teleoperatera.

Na sastanku su građani opetovano izrazili nezadovoljstvo odabranom lokacijom i tražili od operatera da obustavi sve daljnje aktivnosti na spomenutim lokacijama, naravno vodeći računa da se ne ugrozi realizacija projekta, te da se bazne stanice postave izvan naseljenih mjesta.

Gradonačelnik naglašava kako je "predstavnik operatera iznio stav kako su sve aktivnosti koje provode na području grada u skladu s važećim propisima i potrebnim dozvolama", te da je "postavljanje baznih stanica nužno kako bi se projekt mogao realizirati i ostvariti svrhu".

- Također je predstavnik teleoperatera iznio podatke kako bazne stanice nisu štetne za zdravlje ljudi – niže Ninčević u svojem odgovoru, ističući:

- Građani su izrazili mišljenje kako su svjesni činjenice da operater radi po zakonu i da ima potrebne dozvole i suglasnosti, ali i dalje su inzistirali da se obustave radnje i pronađu nove lokacije za postavljanje baznih stanica. Moj stav je kako je realizacija projekta nužna i važna kako bi sva kućanstva na području grada Solina dobila mogućnost pristupa brzom internetu što bez potpune realizacije ovog projekta neće biti moguće.

No, razumijem i strah građana za svoje zdravlje. Budući da nisam stručnjak koji mjerodavno može raspravljati i odlučivati o tome koliko su bazne stanice štetne za zdravlje ili ne, apelirao sam prema operateru da se obustave daljnje aktivnosti na postavljanju i puštanju u rad baznih stanica na trenutnim lokacijama te da se one premjeste na lokacije izvan naselja.

Prema tvrdnjama prvog čovjeka Solina, nakon sastanka je stigla obavijest od strane "A1 Hrvatske" da će se zaustaviti daljnje aktivnosti,da se  bazne stanice neće pustiti u rad, te kako će operater tražiti druge lokacije.

- Dok se ne pronađu alternativne lokacije, oprema će ostati na postojećim lokacijama, ali bez puštanja u rad - navodi Ninčević.

Što će se u stvarnosti dogoditi, hoće li se na kraju i izmjestiti te tri "antene" ili će ostati na lokacijama koje izazivaju negodovanje građana, vidjet ćemo. Bez obzira na njihovo nezadovoljstvo, prosvjede, upozoravanje na štetnost za zdravlje, poglavito djece, oprema je postavljena, a kada će i hoće li biti aktivirana, znat će se uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:09