StoryEditorOCM
Dalmacija trogirski sdp uputio prijavu ministarstvu financija protiv gradske vlasti

Skandal u Trogiru - imovinu i poslove Dobrića prebacili u privatne tvrtke

Piše PSD.
1. kolovoza 2008. - 16:54

Trogirska vlast čini povrede zakona, a osobito što se tiče proračuna i komunalnoga gospodarstva. Pogoduje se privatnim interesima osoba iz gradske vlasti ili bliskima njoj, sa svim obilježjima kriminala i političke korupcije. Stoga smo podnijeli prijavu Ministarstvu financija i hitno zatražili provođenje proračunskog nadzora – kazao nam je Damir Rilje, čelnik trogirskog SDP-a.

Nezakonitosti u odlukama gradskih čelnika u posljednje vrijeme kulminiraju u poslovanju komunalnog poduzeća “Dobrić”, kojemu je Grad 95-postotni vlasnik.

Vlast uporno nastoji uništiti vlastitu tvrtku. U posljednjih nekoliko godina “Dobrić” je bačen na koljena i to potezima vlasti i članova NO tvrtke koje je postavila vlast. Na to upućuju i pogodovanja kojima se tvrtkama čiji su vlasnici vijećnici HDZ-a dodjeljuju poslovi koji se oduzimaju gradskom poduzeću.

Dobivanje toga posla ocjenjivalo se kao spasonosno za sudbinu tvrtke, a osobito nakon što joj je Grad oduzeo poslove održavanja trogirske tržnice i ribarnice. No, prije dvije godine, upozorava Rilje, uz politički pritisak trogirske vlasti, “Dobrić” te iste poslove predaje privatnoj tvrtki “Kaciga” koja je u vlasništvu Ivana Rubelja, gradskog vijećnika HDZ-a.

Dodaje kako je zanimljivo da danas ostale poslove iz komunalnog sektora preuzima trogirski “Komunalac”, privatna tvrtka trojca Duje Grujića i Ivana Tomaša, bivših direktora “Dobrića”, i Marka Ivkovića, vijećnika HDZ-a.

– Uzimaju se poslovi,imovina i oprema “Dobrića”. Svi zaposlenici koji nisu željeli biti kooperativni u provođenju odluka u ispunjenju zadataka smijenjeni su.

Navodi kako se u “Dobriću” zapošljavaju osobe koje nemaju veze s komunalnim gospodarstvom grada, ali zato imaju s nogometom i novinarstvom (s primanjima većim od neto 10.000 kuna mjesečno). Fiktivne pozajmice koje se nikada ne vraćaju dodjeljuju se sportskim klubovima, koje uz financiranje privatnog lista “Glas Dalmacije”, prema zadnjim evidencijama, iznose gotovo 2.020.000 kuna.

Rilje ističe kako je očito nakana gradske vlasti zadužiti se preko pravne osobe u pretežito svojem vlasništvu.

jakov žarko / epeha

Rožić bez komentara

Zamoljen za komentar optužbe čelnika trogirskog SDP-a Damir Rilje, koji navodi kako gradska vlast uništava Komunalno poduzeće “Dobrić” dodjeljujući poslove privatnim tvrtkama HDZ-ovih gradskih vijećnika, trogirski gradonačelnik Vedran Rožić tek je poručio:
– To su njihove stvari, oni pričaju svašta. Ja to sada ne želim komentirati, vidjet ćemo zbog čega nas prozivaju, što je istina, a što ne, pa ćemo se oglasiti. Tek nakon što njihove optužbe iziđu u tisku, reagirat ćemo i mi.

Zaduženja

Problemi zaduženja “Dobrića” u iznosu od 19 milijuna kuna za nabavu vozila i kupnju zgrade bivšeg Doma Mosor u Trogiru, zasebna je priča, to više što iznos zaduženja višestruko prelazi godišnji prihod tvrtke, dok isto tako postupak zaduženja i eventualna jamstva nisu usklađeni sa Zakonom o proračunu.
– Najveći dio kredita podignut je kod PBZ-a. Čudna je okolnost – kaže Rilje – da je tako renomirana banka uz takve financijske referencije dala pozitivnu ocjenu kreditne sposobnosti i tako odobrila kredit “Dobriću”. Skandalozno je da gradska vlast odlučuje i odobrava ovako visoko zaduženje poduzeću u svom vlasništvu koje ostaje bez osnovne djelatnosti (uz njezin blagoslov), a istodobno odobrava veliko zaduženje za kupnju imovine. O ovim odlukama Gradsko vijeće nikada nije raspravljalo, iako je na temelju zakonskih odredbi isključivo i jedino nadležno – upozorava Rilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 19:25