StoryEditorOCM

Skandalozno preuređenje povijesnog zdanja: Hvarski Arsenal izgledat će kao šoping-centar

Piše PSD.
27. siječnja 2010. - 14:25
U gradu Hanibala Lucića proteklih se dana na svakom “kantunu” raspravlja o brošuri u kojoj je predstavljeno idejno rješenje uređenja interijera Arsenala, dakle, uistinu stare i općepoznate građevine, spomenika pomorskog i kazališnog naslijeđa od nacionalne važnosti.



Zbog toga i jest njegova obnova posljednjih nekoliko godina financirana golemim novčanim iznosima iz državnog proračuna, a početku radova prethodili su višegodišnji istražni radovi, izrada projekta obnove, konzervatorski elaborat, da bi sve to, pa čak i izložbu o kulturno-povijesnoj važnosti i obnovi Arsenala, financirala također država.

Zato smo pitali Nives Tomasović, ravnateljicu Muzeja hvarske baštine, ustanove koja u svojem sastavu ima Hvarsko povijesno kazalište i Galeriju koji se nalaze na katu Arsenala, što misli o prezentiranom rješenju.

 

Bez natječaja

 

− Brošura je razdijeljena kao božićna čestitka, koju je Muzeju donio komunalni redar tek za pravoslavni Božić. Osobno nisam službeno konzultirana o idejnom i oblikovnom rješenju, a o prenamjeni u knjižnicu očitovala sam se negativno. Uostalom, postoji odluka Gradskog vijeća, koja je na snazi, i u kojoj se knjižnica ne spominje. Ovo rješenje prezentira tu ustanovu u prizemlju, a galeriju i neku dvoranu za sastanke na katu, gdje se nalazi povijesno kazalište.

Nives Tomasović
Na zidu gradske komunalne službe vidjela sam usputno dio tog projekta, no doista nisam pretpostavljala da bi netko mogao misliti ozbiljno da Arsenal mora izgledati kao “Joker” ili “Emmezeta”. Nažalost, čini se da je gradska vlast angažirala projektanta Tomislava Krajinu, bez ikakvih natječaja, da bi to povijesno zdanje prilagodio željama gradonačelnika Pjerina Bebića – kazala je ravnateljica Tomasović.

Međutim, u gradu je doista najizraženiji problem smještaja knjižnice, iako ni druge ustanove i kulturne udruge nemaju odgovarajuće uvjete za rad.

Gradonačelnik i njegova “Dica s Pjace” najavljivali su nekoliko brzih rješenja za knjižnicu, ali od toga nije bilo ništa. Ravnateljica tvrdi da je Bebić obećao i palaču “Vukašinović”, u kojoj se sada nalazi Gradska knjižnica, svojim izbornim podupirateljima, pa da možda i u tome leži nastojanje da se knjižnica što prije iseli iz palače.

− Zanimljivo je da je Krajina autor adaptacije jedne beznačajne zgrade u Šibeniku, inače napuštenog vojnog zdanja, koja je postala knjižnicom − dodaje Nives Tomasović.

− Koncept koji funkcionira u Šibeniku on sada nekritički projicira u hvarski Arsenal, pristupom neprimjerenim duši mjesta. Svojevrsna staklena menažerija, te goleme količine knaufa i masivnih instalacija zastiru ljepotu povijesne zgrade, skrivaju joj lukove i prozore.

 

Manjak dobre volje

 

U brošuri su, međutim, među suradnicima spomenuti najistaknutiji konzervatori, pa i djelatnica Muzeja, tako da se stječe dojam da projekt ima podršku ne samo konzervatora, nego i ustanove.

− Pristup kakav je predstavljen idejnim rješenjem arhitekta Krajine nema podršku Muzeja. Teško je razumjeti da je Joško Belamarić, donedavni ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu, rođeni Šibenčanin i prijatelj projektanta Krajine, toliko zaslijepljen šibenskom knjižnicom da može zanemariti činjenicu da se okolnosti u Šibeniku i u Hvaru ne mogu uspoređivati. Što se tiče djelatnice Muzeja koja se u brošuri spominje, riječ je o prekršaju radne, profesionalne, ali i osobne etike, budući da je stav ustanove artikuliran na Stručnom vijeću – rekla je Nives Tomasović.

Kako god se situacija razriješila, dogovorom ili sudski, ostaje činjenica da Grad Hvar mora naći načina da riješi pitanje kulturnih djelatnosti, odnosno podizanja standarda njihova djelovanja, bez izlaganja svojih najvećih vrijednosti kompromitirajućim kompromisima.

− To u ovom trenutku izgleda nije moguće budući da podrazumijeva dobru volju i povjerenje, čega u Hvaru nema. Preostaje nam samo zamoliti ministra za pomoć – zaključila je ravnateljica Muzeja hvarske baštine.

Mirko Crnčević

 Gradonačelnik Pjerino Bebić: Odlučit će građani!

 − Žalosti me da Nives Tomasović problem koji ima sa sobom i svojom radnom okolinom pokušava neargumentirano rješavati preko novina, jer je brošura naslovljena “Hvar Hvaranima – Arsenal za 365 dana u godini” samo jedan javno izrečen prijedlog mogućeg uređenja te povijesne zgrade i u njemu je, na preporuku struke, sudjelovao arhitekt Krajina. Dakle, to nije ni idejni ni izvedbeni projekt, jer naš stručni tim tek prikuplja sve dobronamjerne inicijative ustanova i građana. U tom smislu mogao se uključiti i Muzej hvarske baštine, ali njegova vršiteljica dužnosti ravnatelja očito ima neki drugi cilj. Na posljetku, recimo da je baš ona namjeravala drevno kazalište prenijeti u vlasništvo Županije, što ja, naravno, nisam mogao dopustiti, ali i to da će Grad već u skoroj budućnosti upriličiti javnu raspravu na kojoj će građani Hvara odlučiti o namjeni tog kulturnog dobra − kaže gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić.


 Prof. Mirjana Kolumbić: ‘Nemam veze s tim projektom’

 Prof. Mirjana Kolumbić u “brošuri” je navedena kao konzultantica za povijesne izvore, te se čini kao da je surađivala u izradi projekta, što nije točno, tvrdi ona. Štoviše, navodi da je na sastanku ljetos upozoravala na nelogičnost ideje da se u prizemlju Arsenala smjesti knjižnica, a o tome je govorila i javno. “S tim projektom nemam nikakve veze”, kaže prof. Kolumbić.

J.P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:33