StoryEditorOCM
DalmacijaOFFSHORE CHALLENGE 2012

Počeo big game fishing u Komiži: Slovenci ulovili tunu tešku 118 kilograma

Piše PSD.
12. srpnja 2012. - 22:14
Prvog dana  IGFA OFFSHORE CHALLENGE 2012 (International Qualifying Tournament in Game fishing in Komiza - otok Vis), međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja u big game ribolovu koji se od srijede do subote održava u viškom akvatoriju u konkurenciji posada pedesetak plovila s 200-tinjak sudionika iz 8 zemalja (Švedska, Ukrajina, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Italija, Njemačka i  Hrvatska), najuspješnija je bila slovenska posada broda „LOVAČA“  u sastavu kapetan Aljoša Hribar i dvojica članova, Aleš Bratina i Boštjan  Zajec.

Ukupna kvota za lov tune je 700 kg, prvog i drugog dana natjecanja dozvoljeno je uhvatiti 250 kg dnevno, a zadnjeg dana kvota je 200 kg. Ukoliko se kvota ne ispuni, prenosi se u idući dan natjecanja na kojem ove godine sudjeluje 42 ekipe.

Hribar i društvo bili su i prošle godine  u Komiži, ali nisu imali naročitog uspjeha. Ovaj put, već prvoga dana  natjecanja  ulovili su tunu od 118,1 kilograma (posada plovila MARE II, kapetan Jerko Aljinović, ulovila je tunu od 57,8 kilograma i to su bile jedine dvije ulovljene ribe prvoga dana).

„Oduševljeni smo ulovom i činjenicom da smo danas bili najuspješniji. Ako izdržimo i ova preostala dva dana i ponovno  odemo na svjetsko prvenstvo gdje smo već bili i  imali uspjeha, super. Što se tiče današnjeg ulova, sve je išlo relativno glatko. Nismo htjeli ništa riskirati, išli smo polako, očekivali smo da ćemo je izvući i na kraju je tako nekako i bilo. Vidjeli smo i neke veće primjerke tune, ali smo to ostavili za sutra i prekosutra. Ili za nas ili možda za naše prijatelje koji sudjeluju na ovom natjecanju“, rekao nam je uz širok osmijeh.  

Organizacija je odlična, sve je baš kako treba biti, dodao je na kraju Hribar.

Inače, zahvaljujući izuzetno dobrom domaćinstvu prošle godine, organizator natjecanja u big game ribolovu splitski ŠRK „Big Game Croatia“  i ove se godine odlučio za  Komižu i akvatorij Visa.

U nazočnosti Mire Kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede zaduženog za ribarstvo, natjecatelja, turista, Komižana i Višana, natjecanje je u srijedu navečer u ime pokrovitelja svečano otvorio Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma RH.

Što se tiče natjecateljskog dijela tiče on je manje-više sličan prošlogodišnjem, natjecanje  u lovu na veliku plavu ribu (tunj, igluni te  još neke pučinske ribe) na otvorenom moru  odvija se u tri ribolovna dana (četvrtak, petak i subota). Pobjednik kvalifikacijskog natjecanja u lovu na veliku plavu sudjelovat će  na svjetskom prvenstvu u Meksiku u svibnju 2013. godine. Tijekom natjecanja na komiškoj rivi svakodnevno se organizira i niz popratnih kulturno-zabavnih manifestacija na kojima ove godine nastupaju grupe TBF, Kopito i Colonia, te klapa Libar.

U sklopu  Big Game natjecanja, u subotu 14. srpnja od 18 sati na komiškoj rivi održat će se natjecanje ekipa u kuhanju brujeta, a stručni sud od pet članova proglasit će pobjednike i dodijeliti vrijednu nagradu, gumenjak Maestral 310 sa plastičnim dnom i vanbrodskim motorom TOHATSU M 5 KS.

Bogoljub Mitraković
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:46