StoryEditorOCM
Dalmacijapotpora dr. leu pivcu

Dr. Petrica tužili Povjerenstvu za etiku jer je "uvrijedio sve zubare"!

Piše PSD.
10. prosinca 2012. - 08:59
Punu podršku makarskim zubarima, koji su izrazili ogorčenje postupanjem prema mladom kolegi dr. Leu Pivcu, sinu uglednog dentista dr. Joška Pivca, koji je zbog hrvatskih zakona nakon očeve smrti izgubio pravo nasljedstva ambulante i pacijenata, te završio na Zavodu za zapošljavanje, te hitnim otvaranjem ordinacije Doma zdravlja, koja bi trebala prihvatiti pacijente ambulante Pivac, došli su u srijedu poslijepodne dati kolege iz Hrvatske komore za dentalnu medicinu.

Posebno su osudili izjavu ravnatelja Županijskog doma zdravlja dr. Dragomira Petrica “kako će Makarani konačno moći besplatno popravljati zube”, te kako makarski zubari “lažu i grintaju, jer se boje konkurencije”, smatrajući je uvredom za sve kolege.

- Zbog neprimjerenih izjava Hrvatska komora dentalne medicine uputila je protiv dr. Petrica tužbu Povjerenstvu za etiku Hrvatske liječničke komore. Kao dobar domaćin u ime svih nas dr. Petric se često u medijima žali kako nema novca za rendgen, specijalizacije, dugove dobavljačima...

Toliko sredstava nedostaje, a s nevjerojatnom revnošću, pet dana nakon smrti kolege Pivca, ulazi u građevinske radove i otvaranje dviju zubnih ordinacija, za koje je vrlo upitno spadaju li u prioritetan problem - rekao je dr. Ivica Jakšić, predsjednik Komore dentalne medicine Splitsko-dalmatinske županije.

‘Kaos među pacijentima’

Dr. Ivan Bučan dodao je kako dr. Petric često izlazi u medije s neistinitim cijenama, kao prošlog puta da je nadoplata za “bijele” plombe 50 kuna. - To je u direktnoj suprotnosti s važećim cjenikom Komore dentalne medicine i HZZO-a, čista njegova umotvorina. Bijele plombe iza očnjaka nisu ugovorene usluge s HZZO-om, te se naplaćuje cjelokupan iznos kao privatna usluga po cjeniku, s minimalnom cijenom od 212 kuna pa naviše, ovisno o veličini plombe - pojašnjava dr. Bučan.

Svojim izjavama dr. Petric stvara kaos među pacijentima. Pitanje je hoće li zaposleni zubar Doma zdravlja uistinu naplaćivati protuzakonito 50 kuna. Predsjednik Područne komore u Splitu dr. Neven Vidović komentira kako je iritantna skrb za pacijente dr. Pivca te pita tko dva mjeseca brine o njegovih 2800 pacijenata, gdje su sredstva od “glavarina” koje za njih HZZO plaća, tko koristi taj novac, kada će ordinacije koje se preuređuju u makarskom Domu zdravlja ući u funkciju, hoće li se raspisati natječaj za stomatologe ili se unaprijed zna tko će u njima dobiti posao.

Zakoni o koncesiji u hrvatskim županijama različito se tumače i primjenjuju, ali svima je zajedničko da u slučaju smrti žena ne može naslijediti muževu ordinaciju, kao ni njihova djeca. U inozemstvu je regulirano nasljeđivanje prakse. Brend jedne ambulante, kao što je bila dr. Pivca, smatra se kapitalom.

ana dragičević
Snimio ivo ravlić / cropix

Inicirana je promjena u Zakonu

Predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine dr. Hrvoje Pezo zatražio je od ministra dr. Rajka Ostojića još 16. studenog mišljenje o zakonskoj regulativi koncesije za obavljanje javne zdravstvene zaštite i osiguranju mogućnosti prijenosa prava i obveza iz ugovorenih odnosa. Inicirana je promjena u Zakonu i omogućavanja prijenosa koncesije u već opremljenoj ordinaciji.

Od glavne tajnice Komore Jadranke Polić doznajemo kako su, vezano za probleme u Makarskoj, liječnici dentalne medicine širom Hrvatske izražavali ogorčenje izjavom dr. Petrica. On je prekršio načela tržišnog natjecanja dovodeći u zabludu zubare i pacijente, kaže ona.


Dr. Petric: Ne dobivamo glavarinu za tu ambulantu

Dr. Dragomir Petric, ravnatelj Županijskog doma zdravlja, demantira navode kako dobivaju glavarine za ambulantu danas pokojnoga dr. Joška Pivca u Makarskoj.

- Nije istina, radi se o tome da ministar još nije dao suglasnost za otvaranje ambulante. Zakon vrlo jasno kaže da se, kada koncesija prestane zbog viših razloga, mora ponovno otvoriti ambulanta, uz obveznu suglasnost Ministarstva. Dakle, to rješenje za ovu ambulantu mi još uvijek nemamo. Problem je i u tome što su sve ugovorne ambulante u Makarskoj u koncesiji – navodi dr. Petric. Cijeli problem je, kaže, nastao jer privatnici ne žele konkurenciju, premda im je on kao ravnatelj kazao da su sve usluge u tim ordinacijama besplatne. – Što se tiče navoda da dobivamo novce od HZZO-a, moram reći kako to nije točno, jer budući da nemamo suglasnost, ne možemo dobivati ni glavarinu za pacijente – napominje dr. Dragomir Petric.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:25