StoryEditorOCM
Dalmacijapremijer u jelsi

Milanović: Na škojima se ne može živjeti samo od turizma

Piše PSD.
14. kolovoza 2013. - 17:56
/ Očekivanja ljudi na otocima su oduvijek bila opravdano visoka i sada su, s čim se i ja slažem, jer se na našim škojima ne može živjeti samo od turizma, a naročito ne od ovakvog kakav je trenutno u Jelsi i Starome Gradu, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na proslavi Dana Općine i blagdana Velike Gospe u Jelsi na otoku Hvaru.

Ta grana gospodarstva, kako je rekao, na ovom je području zapravo nedefinirana, hoteli su još uvijek ni tamo, ni amo, i u njih treba puno ulagati. Hvar tu nešto postiže, ali ni taj grad koji se diči s čak 145 godina turističke tradicije još nije tamo gdje bi trebao biti, izjavio je Milanović.

Na novinarski upit odgovorio je kako nas Talijani nisu ni do sada zaustavljali na putu u Europsku uniju te da je ZERP na snazi, ali ne prema članicama koje pripadaju toj zajednici.

- A tko god govori ili sugerira da će biti, prodaje maglu, no mi ćemo se boriti za zaštitu našega mora, tj. da ono što imamo maksimalno iskoristimo, pa tako i potencijale ovog otoka - dodao je Milanović, pojasnivši da ne bi ništa postigli proglašavanjem ZERP-a prema zemljama EU-a i da se to ne smije činiti.

Jadran općenito nije uništen, Jadran je očuvan i o njemu će se ulaskom u Europsku uniju voditi još veća briga, napomenuo je dodavši kako je Italija članica EU-a isto kao i Hrvatska.

Našu situaciju ne bih uspoređivao s Maltom jer se ona, kako je rekao, za svoj poseban status uspjela izboriti tijekom pregovora, a praktično je bliža Africi nego Europi.

Što se tiče prosvjeda seljaka u kontinentalnom dijelu zemlje ocijenio je kako ministri dobro rade svoj posao te dodao da suosjeća s ljudima koji se susreću s poteškoćama u poslovanju.

Istaknuo je kako će se pomoći ono što se bude moglo, ali i naglasio da su se unaprijed znala pravila te se znalo koliki je proračun. Već ove, ali i slijedeće godine, otvara se 'europska omotnica' i poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada, njihov status bit će sve bliži njihovim kolegama iz drugih zemalja EU-a, rekao je Milanović.

Proslavi Dana Općine Jelsa nazočio je i ministar uprave Arsen Bauk te mnogi drugi gosti i uzvanici, a općinski načelnik Nikša Peronja i predsjednik OV-a Jakša Marić naglasili su potrebu za nastavkom rekonstrukcije državne ceste Sućuraj - Hvar (D-116), obnovom jelšanske luke, te boljih i kvalitetnijih veza s kopnom, u čemu i država može pripomoći sredstvima iz državnog proračuna.

(Hina)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:25