StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt vrijedan 50 milijuna eura

Predsjednik Josipović u pogon pustio vjetroelektranu Jelinak iznad Trogira

Piše PSD.
6. listopada 2013. - 15:37
/ Sigurno su španjolski investitori iskusili i dobre i loše strane poduzetničke klime u Hrvatskoj, ali projekt je sada konačno priveden kraju – rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nekoliko trenutaka prije nego će pritiskom na dugme svečano staviti u pogon novu, 50 milijuna eura vrijednu vjetroelektranu Jelinak, u vlasništvu španjolske korporacije Accione Energia, smještenu u trogirskom zaleđu nedaleko mjesta Bristivica.

Predsjednik je vjerojatno aludirao na činjenicu da je španjolskim investitorima trebalo punih deset godina da se probiju kroz džunglu hrvatske birokracije i ishode sve potrebne potvrde i dozvole, dok je sama vjetroelektrana, snage 30 MW, izgrađena lani u svega nekoliko mjeseci.

Potpredsjednik uprave španjolske tvrtke Juan Ignacio Entrecanales istaknuo je da će s godišnjom proizvodnjom od 81 milijun kWh vjetroelektrana Jelinak osiguravati električnu energiju za oko 30.000 kućanstava, te je naglasio da je u gradnji vjetroelektrane sudjelovao konzorcij hrvatskih tvrtki, dok je svih 20 čeličnih 80-metarskih stupova izgrađeno u splitskom škveru, najavivši usput da njegova tvrtka priprema gradnju još dva vjetroparka u Dalmaciji.

Inače, ovo je treća vjetroelektrana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nakon Končarevog vjetroparka Pometeno Brdo kod Dugopolja i Siemensovog kod Kamenskog, dok je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u svom govoru istaknuo kako županija ima još 61 predviđenu lokaciju za gradnju vjetroparkova i solarnih parkova, ukupno predviđene snage 350 MW.

Time bi se Dalmacija, skupa s ostatkom Hrvatske, približila cilju koji je postavila Europska unija, a to je da do 2020. godine najmanje 20 posto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Uz navedene govornike, svečanost otvaranja vjetroelektrane Jelinak uveličao je i španjolski veleposlanik Rodrigo Aguirre de Carcer.

Promet od sedam milijardi eura

Španjolska tvrtka Accione Energia jedan je od najvećih svjetskih proizvođača čiste energije, koja svoja postrojenja ima u 14 zemalja. U vlasništvu tvrtke su ukupno 232 vjetroelektrane, 80 hidrocentrala, šest termosolarnih postrojenja, jedna od najvećih fotonaponskih elektrana na svijetu te tri postrojenja na biomasu.

Tvrtka pripada grupi Acciona, jednoj od najvećih španjolskih korporacija, koja ima 33.000 djelatnika, a lani je ostvarila promet od sedam milijardi eura..

D. Pilić
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:22