StoryEditorOCM
DalmacijaZA USPOMENU

Drveni falus "piško" rastjerao rode i čaplje

Piše PSD.
15. kolovoza 2014. - 10:38
Nakon godina dominacije roda i čaplji kao svojedobno najtraženijeg suvenira u Trogiru, gotovo dva su desetljeća prošla a da se trogirski kulturnjaci i turistički djelatnici nisu izjasnili što bi bio autentični suvenir UNESCO-ova grada.

No, za razliku od njih, trgovci na veliko koji opskrbljuju ljetne štandove na kojima se nude razni proizvodi puno brže su reagirali i dosjetili se što bi to moglo biti: na trogirskom pazaru nudi se novi “hrvatski suvenir” – drveni falus s ugraviranim natpisom “Croatia & Trogir”.

Neki se zgražaju kako je moguće da se ime Trogira, grada spomenika, uopće nalazi na takvom “suveniru” koji služi kao otvarač za boce, budući da obezvrjeđuje njegovo nemjerljivo kulturno-povijesno značenje. Drže da bi tom “suveniru” trebalo zabraniti prodaju jer je sramotan, te vulgarna reklama koja mu samo šteti.

Međutim, isto mišljenje ne dijele vlasnici štandova. Jedan od njih, koji je inzistirao da mu navedemo samo inicijale I.Ć., tvrdi kako nije riječ o klasičnom suveniru, nego o slobodnom artiklu koji se nabavlja u veleprodaji pod nazivom “piško”.

– To što na njemu piše “Croatia & Trogir”, nismo mi krivi. Pa, zar niste vidjeli da je na Sv. Duju u Splitu taj artikl bio također u ponudi i pisalo je “Croatia & Split”. Riječ je o čistoj trgovini. Kad mu prodaja ide dobro, zašto se ne bi prodavali? – pita naš sugovornik.

– Slobodno napišite kako su carinske inspekcije svaki dan u Trogiru, obavljaju kontrolu proizvoda, porijeklo, račune... Nikakve primjedbe nisu imale na taj proizvod. To što na njemu piše “Croatia & Trogir”, to su trgovci veleprodaje osmislili jer su “nanjušili” dobru maloprodaju. Kad turisti kupe “piška”, možda im je do zabave i smijeha. U tome nema ništa loše – uvjeren je vlasnik štanda.
G. Dragan

Nakit i grbovi

Zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović kaže kako će raditi na tome da se odredi koji je autentični trogirski suvenir. Pretpostavlja da bi to mogle biti replike trogirskog nakita i mnogobrojnih grbova.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:43