StoryEditorOCM
DalmacijaPSI, LAŽI I VIDEOVRPCE

Uzgajivač labradora: Pogledajte moju 'zaklanu' Bleki...

1. srpnja 2016. - 00:50

Otok Hvar stalno ima problema sa zbrinjavanjem pojedinih životinja, osobito pasa i mačaka, a gotovo je žalosno što se četiri jedinice lokalne samouprave (dva grada i dvije općine) već duže vrijeme ne mogu dogovoriti o financiranju gradnje barem jednog zajedničkog azila, čime bi se koliko-toliko riješilo sadašnje stanje.

Međutim, ovih je dana pravo zgražanje javnosti izazvalo objavljivanje videa na YouTubeu Ante Šimere, kojim upozorava da u uzgajivačnici labradora i zlatnih retrivera Željka Dulčića iz Rudine psi one najslabije naprosto kolju, jer su izluđeni i gladni.

Nakon toga su se, među ostalim i zaslugom Udruge "Dalmatiner" iz Šibenika, vrlo brzo počeli širiti e-mailovi na mnogobrojne adrese, kojima se tražila što učinkovitija zaštita životinja, tako da smo nakon žurne intervencije policije i inspektorice Zorice Lupi iz Županijskog ureda Veterinarske inspekcije Split bili u ovom mjestu nadomak Staroga Grada kako bismo provjerili o čemu se zapravo radi.

- Kada sam nekoliko puta uzastopno, s ugašenim zvukom, pregledao taj strašni video, ustvrdio sam da je stvarnost ipak puno bolja. Nekome na veselje, a nekome na žalost, "zaklano" štene Bleki živo je i zdravo. Doduše, ima izgrebano uho na dva mjesta, tj. rane koje su nanesene štenećim zubićima. Majka crnih štenaca, žuta kuja Ita, prava je lavica i od početka je pokušavala držati situaciju pod kontrolom, ne dozvoljavajući da joj se nešto ozbiljnije dogodi. I ostali veliki psi su poslije intervenirali i ni u jednom trenutku nisu ni pokušavali ubiti štene, jer da jesu, znamo da bi to potrajalo tek nekoliko sekundi - govori Željko (52), starogrojski taksist koji se uzgojem pasa bavi već dva desetljeća.

Dakle, na kraju se, kako veli, sve završilo relativno dobro, maloj Bleki sanirane su dvije rane na uhu i dobila je antibiotike. Trenutačno ima sedamnaest pasa, jednog mužjaka, deset ženki i šest štenaca, među njima je i žuto-crna mješanka Bella koju je prije godinu dana "pokupio" pregaženu na cesti sa slomljenom bedrenom kosti, smrskanom zdjelicom i prekinutom uretrom.

Bila je osuđena na smrt, no on je ustrajno liječio kod poznatog veterinara Delonge u Splitu, gdje su troškovi liječenja znatno premašili desetak tisuća kuna i, na svu sreću, sada je dobro.

 

A i sami smo se uvjerili da psi žive na nekih 800 kvadrata vanjskog prostora, no uskoro će biti preseljeni na obližnji teren od oko sedam tisuća četvornih metara žicom ograđenog prostora, gdje će uživati, a imat će čak i svoju vlastitu plažu.

- Priznat ću da ni kod mene nije sve idealno, kao i drugdje, ali radim na svakom problemu i uspješno ga rješavam. Psi imaju sve što im treba: kvalitetnu hranu, vodu, lijekove i veterinarsku skrb. Ljeti hlad, zimi sunce, šetnje koliko stignemo, topli dom... i najvažnije ljubavi u neograničenim količinama.

U najgore doba kupovao sam mjesečno i do 1800 kuna lijekova u apoteci, sad je to palo na znatno manje jer su najstariji i najbolesniji, nažalost, uginuli ovog proljeća. Godišnje na pse, po mojoj procjeni, potrošim barem oko 70.000 kuna, dok od prodaje uprihodim samo dvadesetak posto tog iznosa.

Ipak, najveća zamjerka nam je bila na neredovito cijepljenje protiv bjesnoće, jer su nam hrana i veterinarski troškovi na prvome mjestu, no u utorak smo i to sve obavili - pripovijeda ovaj uzgajivač, koji je čak sedam svojih pasa prihvatio natrag u zadnjih desetak godina budući da nije bio zadovoljan njihovim tretmanom kod novih gazda.

Što se tiče samog objavljivanja videa, smatra da je autor išao na njegovu osobnu diskreditaciju zbog loših susjedskih odnosa, no puno bi ga više cijenio da je u svezi s ovim događajem obavijestio nadležna tijela, pa da u zajedništvu i miru riješe sve ono što nije po propisima u ovom poslu.

Veterinar: Psi su u dobrom stanju

Sada smo proveli sve ono što je u smislu cijepljenja naložila inspektorica, a na ulazu u dvorište sa psima vidimo 12-13 vreća pseće hrane koja spada u super premium grand hranu. Količinski je to oko 300 kilograma. Vidim da je većina u dobro ugojenom stanju, tek 2-3 psa su mršava, međutim, ja kao veterinar smatram da je problem u njihovu metabolizmu, jer je i sam vlasnik izjavio da su u posljednje vrijeme dosta povraćali. Iz njegova iskaza proizlazi da je do posljednjeg incidenta došlo zbog toga što je ostao bez alfa ženke, te je stoga poduzeo mjere opreza (razdvajanja pasa) - kazao je dr. Prosper Vlahović iz Veterinarske ambulante "Ormondo" u Starome Gradu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:19