StoryEditorOCM
DalmacijaDi su pare?

USKOK-ovi inspektori u Trogiru nakon prijave oporbe: Mladež HDZ-a počela naplaćivati karte za Kamerlengo pa promet naglo pao za 800.000 kuna?

Piše Gordana DRAGAN
2. studenog 2016. - 08:18

Dokumentaciju Pučkog otvorenog učilišta u Trogiru koja se odnosi na prodaju karata u kuli Kamerlengo od 2011. godine do 2016. godine 'češlja' USKOK. Potvrdio je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ravnatelj te ustanove Nenad Belas nakon što ga je nezavisni vijećnik Mario Derossi pitao je li to istina, a i isto je kazao i za Slobodnu Dalmaciju.

- Istina je da je sredinom rujna djelatnik MUP-a za gospodarski kriminalitet bio u prostorijama naše ustanove te zatražio Ugovore između Grada Trogira i Učilišta vezano uz prodaju karata u kuli s obzirom na to da je Grad njezin vlasnik te osnivač - kazao je ravnatelj Belas.

Dodao je kako je djelatnika MUP-a najviše zanimala evidencija prodaje karata od 2013. godine do 2015. godine, ali da je zatražio i podatke iz ove godine.

-To se dogodilo polovinom rujna, a naknadno je još jedan put tražio neke dokumente isto vezano uz prodaju karata. Otada službeno me više nitko nije kontaktirao - rekao je ravnatelj Belas, koji je na to mjesto imenovan 23. studenog prošle godine.
Na upit kako je došlo do toga da je USKOK zatražio spomenutu dokumentaciju rekao je da je prema njegovu saznanju povod tomu bilo vijećničko pitanje Marija Derossija koje je postavio lani na sjednici Vijeća o čemu je pisala i "Slobodna". Derossi je tada pitao gradonačelnika Antu Stipčića (HDZ) je li 2014. godine nestalo 200.000 kuna ljetnog inkasa u kuli do kojeg je saznanja došao istražujući podatke koje je službeno dobio iz Učilišta.

Ravnatelj Belas tvrdi da za ono što se događalo prije njegova imenovanja ne želi govoriti, a ni snositi odgovornost.
- Na mjerodavnima je - veli - da o tome daju svoje mišljenje koje će on kao ravnatelj poštovati.

Osim Derossija ovoga puta i trogirski SDP se upustio u istraživanje o tome gdje je nestajao novac od prodaje karata u tvrđavi Kamerlengo.

Ružica Jakšić, vijećnica te stranke, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, prije mjesec dana zatražila je od ravnatelja Belasa da joj proslijedi podatke o naplati ulaznica prošlog i ovog ljeta kada im je cijena od 25 kuna po osobi bila ista. Dobila je odgovor kako je taj iznos lani bio 1.057.205 kuna, a ovoga 1.844.490 kuna. Stoga, se SDP u svom priopćenju koje je ovih dana uputio javnosti pita gdje je nestala razlika od 787.285 kuna?

- Nitko od vlasti nije reagirao na te podatke, nikome nije sumnjivo da se u 2015. godini zaradilo 100.000 eura manje nego u 2016. godini, a uz iste parametre. Prema Ugovoru Grada i Pučkog otvorenog učilišta 30 posto novca od prodaje karata u kuli ostaje Učilištu, a ostatak Gradu. Gradonačelnik Stipčić dobro je upoznat s prihodima Grada, ili bi pak trebao biti. Zašto nije reagirao, ili zatvara oči i drži vreću lopovu? - oštro će SDP-ovci.

Naveli su kako su lani kada je „nestalo“ 100.000 eura na naplati ulaznica radili članovi mladeži trogirskog HDZ-a, dok ove godine nisu. Time su izrazili sumnju da je novac "odlazio" u njihove džepove. Nadaju se da bi to USKOK trebao uskoro istražiti.

Znatno veći prihod od prodaje ulaznica ovo ljeto ravnatelj Belas pripisuje povećanju broja posjetitelja. No, potvrdio je da je bio i veći nadzor kako se ulaznice prodaju.

- Od otvaranja kule 11. svibnja radile su kamere u kuli, a početkom srpnja instalirali smo još bolji videonadzor. Svakodnevno sam osobno nadzirao rad osoba koje prodaju karte. Na naplati su jedno vrijeme radili naši djelatnici, a nakon što smo proveli natječaj taj posao je povjeren momcima i curama preko student-servisa - istaknuo je ravnatelj Belas.


Stipčić: Nemam službenog saznanja

Gradonačelnik Ante Stipčić kaže kako nema složbenog saznanja o Uskoku ili bilo kojoj inspekciji u Pučkom otvorenom učilištu, dok ravnatelj Nenad Belas tvrdi da ga je o tome neslužbeno upoznao na jutarnjoj kavi.


Ognjenović: Prihodi skoro uvijek isti

Prije Nenada Belasa dužnost v.d. ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta obavljala je od studenog 2014. godine do studenog 2015. godine Tamara Ognjenović. Od 2010. godine do kraja 2014. godina na čelu je bio Slaven Jažo. Ognjenović kaže kako su prihodi od ulaznica za njezino vrijeme bili približno isti kao i ranijih godina. Za nju ništa nije sporno. Potvrdila je da su neke osobe koje su prodavale ulaznice bili članovi mladeži HDZ-a.


'Nedopustivo blaćenje Mladeži HDZ-a'

Na priopćenje SDP-ovaca reagirao je predsjednik GO HDZ-a Trogira Sandro Hrabar. Aktualna gradska vlast koju čine HDZ i koalicijski partneri imenovala je Nenada Belasa (HDZ) ravnateljem Učilišta, a prije njega na toj funkciji su bili Tamara Ognjenović i Slaven Jažo pripadnici drugih političkih opcija. Odlučno demantiramo da je mladež HDZ-a ikada vodila naplatu ulaznica u kuli. Za taj posao Učilište putem javnog natječaja zapošljava studente, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost ističe Hrabar. Zaključio je kako se HDZ zalaže da institucije pravne države rade svoj posao. Ako je netko doista kriv neka mu se to i dokaže. Blatiti mladež HDZ-a na takav način je nedopustivo, pa ćemo tražit ćemo javnu ispriku SDP-a zaključio je Hrabar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:28