StoryEditorOCM
DalmacijaEUROPSKO SRCE

'Dobre vile' u Seget donijele namještaj: trogirska humanitarna udruga u suradnji s Nizozemcima darivala školu Kralja Zvonimira

Piše Gordana Dragan
20. ožujka 2017. - 13:58
received_967586756711600.JPG

Nakon što je prije mjesec dana humanitarna udruga "Dobre vile" iz Trogira uspostavila suradnju s Osnovnom školom Kralja Zvonimira iz Segeta Donjeg, uslijedila je ovih dana prva donacija toj školi vrijedna oko 150.000 kuna.

Riječ je o 650 stolica i 200 stolova za školske učionice i vrtiće te izložbenim panoima i školskim ormarićima. Budući da je udruga partner nizozemskoj udruzi "Portagora-Centar za europsku suradnju", koja djeluje još od 1982. godine, namještaj je prikupljen u Nizozemskoj te šleperom dopremljen u Seget.

Volonterka "Portagore" Viktorija Krstić kaže kako je pravilo da se u nizozemskim školama namještaj mijenja svake tri godine. S obzirom na to da su stolovi i stolice izuzetno dobro sačuvani, a na prijedlog udruge "Dobre vile" odlučili smo ga darovati segetskoj školi - kazala je Krstić.

- Kako se u toj školi lani u svibnju urušio strop u jednoj učionici, pretpostavljali smo da im je potrebna pomoć. Ovo je znak našeg suosjećanja i podrške naglasile su Viktorija Krstić i Zdravka Kreković, predsjednica udruge "Dobre vile".

Ravnatelj škole Dominik Matković potvrdio je da se radi o prvoj većoj i značajnoj donaciji poslije prošlogodišnjeg nemilog događaja u kojemu, na svu sreću, nitko nije stradao, ali je bilo puno posla prilikom sanacije.

- Iznenadio sam se kako je od uspostave suradnje s udrugom "Dobre vile" donacija brzo stigla. Planiramo obnavljati učionice, pa će nam ovaj skoro potpuno novi namještaj donijeti pravo osvježenje. Izložbeni panoi su nam također prijeko potrebni te se uklapaju u projekte kreativnih likovnih radionica koje provodimo s učenicima i roditeljima. Na njima ćemo izvjesiti radove naših učenika - istaknuo je Matković, zahvalivši se trogirskoj i nizozemskoj udruzi koje su brzo reagirale i uspješno organizirale tu donaciju.

Dodao je da je nazvao Anu Belas, ravnateljicu Dječjeg vrtića "Trogir", da jedan dio manjih stolova i stolica odvezu u trogirske vrtiće te one u Okrugu i Žednom, a dio njih je otpremljen u vrtić u Segetu i Marini.

- U tom lancu dobrote koji se zakotrljao od Trogira do Nizozemske pa u Seget i mi smo htjeli biti solidarni i manje stolove i stolice ustupiti vrtićima. Neka se i oni najmlađi raduju - zadovoljno će Matković.

Do uspostave kontakta između udruge "Dobre vile" i OŠ Kralja Zvonimira došlo je, doznajemo, sasvim slučajno kada se predsjednica udruge Zdravka Kreković obratila defektologinji škole Iris Alajbeg Vukelić za suradnju u projektu udruge "Izvaninstitucionalna skrb o starijim osobama".

- Htjela je vidjeti jesu li učenici voljni volontirati u tom projektu na način da obilaze starije osobe u segetskom i marinskom zaleđu te na trogirskim otocima Drveniku Velikom i Malom. Dakako, učenici su to prihvatili i tako je krenula priča koja se neće zaustaviti na ovoj vrijednoj donaciji.

U planu su nam veliki zajednički projekti koje još razrađujemo, te su vrlo zanimljivi. Među njima je i onaj o razmjeni učenika naše škole sa školom De Wegwijzer iz Tilburga u Nizozemskoj - otkriva Alajbeg Vukelić.

Učenici nisu krili zadovoljstvo donacijom koju su dobili, pa im nije bilo teško ni pomoći iskrcavati stolove i stolice. Pomoć im je pružio i ravnatelj Matković.

U razgovoru s Viktorijom Krstić doznali smo kako su u šleperu trebali biti dopremljeni i medicinski kreveti za bolesne te nepokretne osobe, ali da nisu mogli stati od brojnih stolica i stolova. Najavila je kako će uskoro i njih dopremiti u Seget. Podsjetila je da su u ovom šleperu dovezli i sportsku opremu za trogirski nogometni klub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:20