StoryEditorOCM
Dalmacijaodmor uz bagere

Stigli turisti, a Makarani plažu nasuli - zemljom! Zašto? Čekalo se premijera Plenkovića koji nikad nije stigao, a onda više nije bilo vremena za 'čišći' postupak...

Piše NIna Glučina
10. svibnja 2017. - 11:15

Začuđeni gosti hotela "Osejava" i Makarani jučer su se okupili na makarskom lukobranu, gdje je preko noći osvanuo bager, a na još uvijek nedavno postavljenom kamenu – brdo od zemlje i kamenja. Riječ je o postupku nadohrane plaže Osejava koju Grad Makarska redovito obavlja svake godine, ali prije početka turističke predsezone, a ne sada kad su turisti već u gradu.

– I ove smo godine uredno podnijeli zahtjev i ishodili lokacijsku dozvolu za nasipanje i uređenje plaže Osejava. Plan je bio da zahvat na plaži obavimo tako da jedan dio kamenog zida privremeno ispilimo po fugama kako bismo omogućili prilaz kamionima.

Od županijske Lučke uprave, od koje smo morali dobiti suglasnost, bili smo obaviješteni da će oko 20. travnja premijer Andrej Plenković doći svečano otvoriti lukobran i da pričekamo s radovima. Međutim, to se nije ostvarilo.

Izgleda da je premijer odustao od otvaranja lukobrana, a kad nam je to javljeno, tada je već preostalo malo vremena za planirani postupak zahvata na plaži – upućuje nas dogradonačelnica Lori Veličković otkud bager i zemlja na lukobranu.

Nije više bilo vremena za "čišći" postupak nadohrane plaže, kažu nam. Pa su iz Grada pribjegli klasičnoj metodi – izgradnji privremene rampe od zemlje i žala na zidu lukobrana preko koje će se žalo nasipati, što Gloryan Grabner, ravnatelj makarskoga Crvenog križa, strogo osuđuje.

– Crveni križ ima zakonsku obvezu brinuti se o priobalju i uopće me ne zanima tko je naredbodavac ovoga. Zemlja ne smije ići u more, to je protuzakonito. A i hotel "Osejava" je pun gostiju – ljutio se Grabner.

I Andrea Perlit iz Njemačke, koja je sa suprugom na odmoru u gradu pod Biokovom, jučer je s upitnikom iznad glave zastala ispred zemljanog brdašca na lukobranu.

– Mislila sam da se gradi cesta za planinu Biokovo. Prvi put smo u Makarskoj, smješteni smo u hotelu "Park" i tu nam se jako sviđa. Ali ova nasuta zemlja malo nam je pokvarila sliku grada – doznajemo od gošće iz Njemačke.

Na kraju zamjenica Lori Veličković napominje kako imaju usmenu suglasnost vlasnika hotela "Osejava". Iako im radovima smetaju, priznaje nam, iz hotela se slažu s tim jer nadohrana plaže odgovara i gostima njihova hotela.

– Radovi će trajati otprilike dva dana, a nakon završetka lukobran će se uredno očistiti i neće biti tragova zemlje – uvjerava nas Lori Veličković.

A u poslijepodnevnim satima Grabner je u društvu desetak istomišljenika odlučio sabotirati daljnje nasipanje zemlje na lukobranu, a pozvali su i gradske komunalne redare da izvide situaciju. Međutim, izvođači radova pobunjeničku ekipu su nakratko zaustavili u njihovom naumu, tvrdeći da se zemlja više neće dovoziti na lukobran - nego samo žalo za nasipanje plaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:34