StoryEditorOCM
Dalmacija'uvik je gužva'

Kaos na staroj solinskoj cesti, vozači na rubu živaca zbog zastoja koji traju po cijeli dan: Znamo po uru vrimena čekat jer radimo blizu i nema nan druge nego ovuda proć!

12. svibnja 2017. - 21:06

Kroz prozor kamiona viri zajapurena glava bijesnog vozača dok nervozno trubi vozaču ispred sebe jer se nije na vrijeme priključio beskrajnoj koloni koja se svakodnevno stvara na staroj Solinskoj cesti na izlazu iz grada.

Razlog prometnom krkljancu su radovi na izgradnji plinovoda, koji bi, prema najavama iz koncesionarske tvrtke "EVN Croatia plin", trebali potrajati do 27. svibnja, zbog čega je privremeno zatvorena Ulica salonitanskih mučenika, prometnica usporedna sa Solinskom, koja povezuje Dujmovaču i solinski "Tommyjev" prodajni centar, a u normalnim okolnostima barem donekle rasterećuje spomenuti glavni pravac.

Frustrirajuća je činjenica da su zastoji stalni tijekom gotovo cijelog dana pa stoga nije čudno da su vozačima živci tanki, a strpljenje na izmaku.

- U zadnje vrime, kad god ovde prolazin, uvik je gužva, a to je baren jednon do dva puta dnevno. Čeka se u koloni minimum petnaest minuti, tako da mi se često zna dogodit da zakasnin tamo di moran ić - jada nam se Josip Kokeza, kojeg smo, upravo zahvaljujući prometnom čepu, uspjeli uhvatiti da nam kaže nekoliko rečenica dok se uključivao na Solinsku s "Lukoilove" benzinske postaje.

Kao sušta suprotnost nervoznom gospodinu s početka priče, Ivanu Jukiću gužve na sjevernom izlazu iz grada prema susjednom Solinu, jednako "začepljenom" zbog radova u glavnoj Radićevoj ulici, začudo, uopće ne smetaju.

- Ja vam radim za sebe, a ne za druge i meni kolone uopće nisu problem. Radio sam i živio u Pragu, ovo je ništa kakve su tamo gužve. Svakako, nastojim izbjegavati ovaj potez koliko mogu, ali nekada je to naprosto neizvedivo - kaže vozač kojeg smo doslovno zaskočili na cesti.

Dok naš kolega Nikola Vilić fotografira tu masu vozila koja sporo gmiže Solinskom još od zavoja iznad Sjeverne luke u dužini od nepuna dva kilometra, naišli smo na odobravanje dijela vozača koji su nam, shvativši da je u pitanju medijska priča, pokazali palac gore ili su nam samo u znak podrške - potrubili.

Takvi su bili dobro raspoloženi Mateo i Dino, koji tuda prolaze svakog dana i suočavaju se s uskim grlom.

- Ovo je ajme majko! Znamo po uru vrimena čekat jer radimo blizu i nema nan druge nego ovuda proć! - složni su bili kolege.

Da ne bi bilo zabune, ne prolaze bolje ni vozači koji se kreću suprotnim smjerom, prema gradu, a dolaze Matoševom ulicom u kojoj je solinski "Tommy" pa skreću lijevo na staru cestu. I oni dijele istu sudbinu.

U svakom slučaju, da bi se izbjeglo prometno ludilo koje vlada na granici dvaju gradova, preporučujemo vozačima da izbjegavaju Dujmovaču te da, ako ih obveze vode upravo tamo, dođu s druge strane, preko Brda i Neslanovca.

Mala ulica, veliki problem
Da su gužve i kolone svakodnevne, posvjedočila nam je Jadranka Tolić, zaposlenica "Lukoilove" postaje.

- Gužve više ne vladaju samo kada se ide na posao i vraća doma. Stalno su čepovi, cijelog dana, tek se navečer situacija malo pročisti. Zanimljivo je kako zatvaranje za promet jedne tako male ceste (Ulica salonitanskih mučenika, nap. a.) može izazvati tako velik problem - ističe naša sugovornica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:01