StoryEditorOCM
Dalmacijasastanak kod bobana

Komunalni redari djelovat će po koncesijama i uvoditi red na plažama

Piše Sandra Barčot
Snimio Jakov PRKIĆ/HANZA MEDIA
13. srpnja 2017. - 19:38

Kako je i obećao tijekom svoje kampanje Blaženko Boban je i ispunio – održao je u četvrtak prvi povijesni sastanak župana splitsko-dalmatinskog sa svim gradonačelnicima i načelnicima, koje je odmah i oduševio, ali im i podijelio domaći rad, ljetnu zadaću.

Naime, svi čelnici jedinica lokalne samouprave, ukupno ih 55 od kojih su bili predstavnici svih 16 gradova, te od 39 općina njih 35, dobili su zadaću ovo ljeto proučiti novosti iz prijedloga "Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave", te na osnovu svog iskustva i onog s terena, iznijeti argumente za i protiv, kako bi Vlada na jesen mogla kvalitetnije Zakon i urediti.

Upravo će taj novi Zakon krojiti budućnost mnogih gradova i općina, što je posebno istaknuo dožupan Ante Šošić kao izlagač prve dvije od šest točaka koje su bile teme ovog sastanka.

Prva točka o kojoj se raspravljalo je nova "Strategija regionalnog razvoja" u tri segmenta: društva, gospodarstva te prostora i okoliša, a novina je i uspostava "Fonda za ravnomjeran razvoj" gdje će se poseban akcent, kao i kod financiranja, staviti na načelo solidarnosti.

- Treća točka je ona koja je obilježila ovu kampanju a to su koncesije – uveo je župan Boban prisutne u izlaganje Stipe Čogelje, pročelnika za turizam i pomorstvo SDŽ, koji je kao i svi županijski pročelnici uz ravnatelje RERA-e bio prisutan na ovom važnom druženju.

- Odgovorno kažem kako su županija i sve jedinice lokalne samouprave partneri u davanju koncesija i bez suglasnosti JLS ne izdajemo koncesiju, iako nam to Zakon i ne nalaže. No opet moram ponoviti, jer se u javnosti non-stop špekulira sa krivim činjenicama: gradovi i općine daju koncesijska odobrenja, a županija koncesije na pomorskom dobru. No kako smo partneri, za sljedeći sjednicu Skupštine pripremamo i dvije novine, a to su "Pravilnik o koncesijama" gdje u ugovorima vraćamo mogućnost da komunalni redar djeluje po koncesiji koja je dobivena za pomorsko dobro, uz uvođenje reda na plažama, njih ukupno 345 od kojih je 60 pod koncesijom a 180 imaju koncesijska odobrenja.

Druga novina je sastav "Stručnog tijela za ocjenjivanje koncesija", gdje će se sedam članova birati iz jedinice lokalne samouprave, iz županijske Skupštine jedan predstavnik oporbe i jedna vladajućih, te Lučke kapetanije, kao i Sveučilišta i udruga, uz nositelja certifikata javne nabave.

Ujedno je župan Boban te pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić oduševio čelnike izdvajanjem novca za kupnju udžbenika za sve učenike prvih razreda osnovne škole, njih 4500, kojima je županija osnivač ali i za školarce iz Splita i Makarske kojima su ti gradovi osnivači.

Osigurat će se rebalansom proračuna u rujnu za 93 škole 2,74 milijuna kuna za kupnju knjiga, dok je programom Ministarstva rada osigurano 400 milijuna kuna za projekt "Zaželi", odnosno upošljavanje tisuću osoba koje će se brinuti za starije i nemoćne, redom u Zagori kako je istaknuo dožupan Luka Brčić.

- Molim vas i da što ažurnije dostavite ministru državne imovine Goranu Mariću redoslijed vašu prioriteta što se tiče državnih objekata i zemlje na vašem području – zamolio je župan Boban za kraj, najavljujući i novi radni sastanak u listopadu.

Problem s Domom zdravlja i Hitnom pomoći

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan, zamolio je pomoć u svezi rada Doma zdravlja te velike gužve u turističkoj sezoni u Hitnoj pomoći, koja nema dovoljno vozila, a postojeća imaju na "celeru" preko 30.000 kilometara.

- Oprema im je starija od mene – požalio se poteštat grada podno Bikova, dok je župan promtno reagirao:

- U ponedjeljak sastanak kod mene, uz dožupana Brčića, bit će i ravnatelji županijskog Doma zdravlja i Hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:31