StoryEditorOCM
DalmacijaSramota

Čemu služe gradske službe: nakon što su građani gasili požar, sada su sami organizirali kuhanje toplih obroka za vatrogasce

20. srpnja 2017. - 16:39

Da puno toga nije štimalo u koodrinaciji između brojnih službi uključenih u direktno ili indirektno gašenje požara potvrđuje i činjenica da je organizacija prehrane za hrabre vatrogasce pala na inicijativu građana, baš kao što su građani i mještani na mnogim mjestima sami gasili vatru.

Nakon iscrpljujuće borbe s požarima u više mjesta, domaćim vatrogasnim snagama stigli su u pomoć kolege iz drugih mjesta i gradova. No, da bi oni dobili tople obroke sjetili su se prvo građani i to preko facebooka. Selma Katunarić i Elizabeta Bego pokrenule su lavinu dobrote i uključile čitav niz ljudi koji su se odazvali kuhanju. Među prvima je tu bila Alma Harašić Bremec, supruga poznatog kuhara Nevena Bremecai voditeljica Kuharske akademije koja je animirala sve kolege iz SKMER-a koji su se okupili u hotelu Le Meridien Lav i počeli pripremati tople obroke za tisuću ljudi. Odazvali su se i iz Oštarije Viđakovi, Gusara, kafić Peppers, Baletne škole, pekara u Sućurcu, veliki broj Splićana, Solinjana i Kaštelana.

- Kao udruga smo reagirali kad smo u ponedjeljak navečer kasno čuli da nije organizirana prehrana za vatrogasce i to od Selme i Elizabete, te krenuli u pripremu, kako bi u utorak ujutro vatrogasci dobili zasluženi topli obrok. Pripremali smo tisuću porcija, u utorak njih 500, a za srijedu, prema dogovoru s Ivanom Kovačevićem, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, osigurano je oko 200 porcija. Kuhari, šefovi kuhinja i prijatelji, pod vodstvom SKMERa i Željka Nevena Bremeca kao predsjednika nisu ni trenutak dvojili, stavili su na rapolaganje sebe i sve resurse. Kao udruga smo nabavili sve potrebne namirnice, a hotel Le Meridien Lav nam je na raspolaganje stavio kuhinju - rekla nam je Alma zahvalivši se svima koji su se angažirali i podržali akciju, kao i pojedincima koji su donirali ono što su mogli i imali, došli svojim vozilima pomoći prevoziti hranu, sjeckali, kuhali, pakirali, čistili.

- Ako postoji protokol u ovakvim situacijama, s njim nismo upoznati. Zabrinuti smo jer nije bilo organizirano djelovanje unaprijed predviđeno od strane nadležnih službi i institucija, ali gdje ima volje, ima i načina. Sreća da nismo ostali bez interneta i telefonskih signala jer bi sve bilo puno teže. Toliko smo ovisni o tehnologiji da bez struje ne možemo uzeti ni meso koje stoji u komori, zamislite! - kazuje nam.

Ono što bi bio red da se nakon svega odradi jest da Županija ili Grad nadoknade troškove namirnica koje su kuhari kupili, a ne da trošak snose volonteri i neprofitne udruge.

Iz SKMER-a pozivaju sve kuharice, kuhare i one koji mogu sudjelovati u akcijama koje s epokrenu u slučaju bilo kakve nužde da se jave u Kuharsku Akademiju, Jobova 2, u Spinutu, registriraju se tamo i da zajednički razrade sustav djelovanja u kriznim situacijama u kojem će svaki pojedinac imati svoje mjesto. Zainteresirani se mogu javiti na broj mobitela +385 99 3198 961 ili e-mail: info@skmer.hr.

Kad neće službe, hoće civili.


O ovoj priči treba svakako kazati da su se brojni pojedinci, udruge i institucije samoinicijativno uključili u pomoć vatrogasnim postrojbama aktivnim u Splitu i okolici. Spomenimo samo Sveučilište Split koje je one najteže večeri poslalo 2000 litara vode i sokova te tisuću sendviča koje su radnici Studentskog centra dijelili uz vatrenu liniju od Žrnovnice do splitskog naselja Kila. U studentskim domovima oslobođeno je 500 postelja koje su bile spremne za vatrogasce i policajce, odnosno građane koji su morali napustiti svoje domove. Osim smještaja, osigurana im je hrana te usluge praonice rublja. Crveni križ osigurao je ležajeve i hranu u Spaladium Areni, nosila se suha hrana u Žrnovnicu, no teško je za očekivati da će umorni i gladni vatrogasci tamo krenuti. Stoga građanima opet kapa dolje za brzu reakciju i solidarnost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:38