StoryEditorOCM
Dalmacijapet glava, kosti...

Stravični prizori kod Makarske, pored crkve pronađene bačene životinjske lešine: 'Svašta sam u životu vidio i doživio, ali ovo još nisam!'

Piše Nina Glučina
17. listopada 2017. - 23:41

Djelatnici Gradskog centra "Osejava" iz Makarske zaprimili su anonimnu dojavu da je na području Kotišine, točnije kod crkve sv. Andrije između Makarske i Tučepa, nepoznati počinitelj bacio veliku količinu životinjskih lešina.

Komunalni redari Mate Brstilo i Siniša Mračević hitno su reagirali i izišli na teren te procijenili da se radi o 80-ak kilograma razbacanog životinjskog otpada, telećih glava i kostiju, za koje se vjeruje da su otpad kojeg su se obližnje klaonice htjele neprimjetno riješiti.

- Svašta sam u životu vidio i doživio ali takav smrad još nikada. Volio bih da me niste sjetili na njega. Pronašli smo pet glava i kostiju od krave i teleta, za koje se procjenjuje da su najvjerojatnije oko pet dana bile na tom prostoru koje je bez nadzora - zgraža se Mračević i dodaje da je čak i djelatnik sa zaštitnom maskom iz tvrtke "As Eko", koja je lešine na zakonit način zbrinula o trošku gradskog proračuna, od neugodnih mirisa jedva obavio posao.

Na istom mjestu redari su pronašli i starije, nagorjele životinjske ostatke koje je nepoznati počinitelj ili namjerno zapalio ili ostavio pa su "stradale" u ovosezonskim požarima koji ni taj dio Rivijere nisu zaobišli.

- Sve smo prijavili policiji kako bismo spriječili daljnje nezakonito rješavanje životinjskog otpada i kako bismo pronašli krivca. A za nekoliko dana ćemo postaviti i rampu za ulaz na taj put, koji je u stvari prošireni protupožarni put kojim će moći proći samo vozila hitnih službi - kaže nam makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić.

Rampu će postaviti u dogovoru s "Hrvatskim cestama" i "Hrvatskim šumama". Takvog načina rješavanja životinjskih ostataka komunalci i dogradonačelnik su se zgrozili, pogotovo iz razloga što se na lešine skupljaju divlje životinje i muhe koje šire kojekakve zaraze i bolesti.

Sreća u nesreći bila je samo u činjenici što u blizini puta koji nažalost zna poslužiti i kao i ilegalno odlagalište građevinskog šuta nema stambenih objekata.

- Ako se lešine nastave tu bacati, lisice i vukovi će se spuštati sve bliže stanovnicima, a ni mušice se ne smiju zanemariti - zabrinuto će Nemčić, koji sumnja da se u nekoj od obližnjih mesnica krije počinitelj.

Međutim, prstom ne upire ni u vlasnike ni u djelatnike makarskih mesnica, jer ne otklanja mogućnost ni da se netko iz susjednih mjesta i općina dovezao do Kotišine zbog rješavanja životinjskog otpada.

- Teritorij je lokacija za bacanje "šuta" i otpada jer je blizu ceste i ima veliko proširenje uz njega, a i zabačeno je od pogleda prolaznika - kaže dogradonačelnik i poziva Makarane da se aktivno uključe u zaštitu okoliša i prirode.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:51