StoryEditorOCM
Dalmacijadugačak je popis dužnika

Na poreznoj 'listi srama' našli se i bivši prvotimac Hajduka, poznata splitska odvjetnica te javnosti malo poznat Kinez

9. studenog 2017. - 09:02

Porezna uprava objavila je najnoviju listu dužnika. Za poreznike je i dalje Mirko Rapić, vlasnik remontnog brodogradilišta s prebivalištem u Ljubitovici, u općini Seget, najveći dužnik s potraživanjem države od vrtoglavih 49.127.796,32 kune.

Iako mu je Upravni sud u Splitu u srpnju dao za pravo u ključnoj točki dugotrajnog spora s poreznim činovnicima poništivši rješenja Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak i Područnog ureda Dalmacija Porezne uprave, koji su ignorirali Rapićev zahtjev za utvrđivanjem zastare u njegovu predmetu, te vratio predmet na ponovno odlučivanje, Rapića se vodi kao dužnika poreza na dodanu vrijednost (12,7 milijuna kuna), poreza na dobit (2,5 milijuna kuna), poreza na promet nekretnina (113.700 kuna), poreza i prireza na dohodak (4,6 milijuna kuna), te doprinosa za obavezna osiguranja od gotovo 30 milijuna kuna. Kad se sve zbroji, dolazi se do vrtoglavih 49 milijuna kuna.

U "topu 10" poreznih dužnika među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost nalazi se još jedan neuredni platiša s područja Dalmacije. Riječ je o Dragi Sunku, šibenskom građevinaru, koji je nakupio 6,2 milijuna kuna duga prema državi po različitim stavkama.

Drago Hackl iz Slanog je 23. na "listi srama" s dugom od gotovo 4,3 milijuna kuna, 42. je Makaranin Radovan Novak (2,97 milijuna kuna), a sljedeću poziciju drži poznata splitska odvjetnica Doris Košta s 2.960.648,89 kuna.

 
U kategoriji "građani" Dalmatinaca nema među prvih pet dužnika, ali se zato od 10. do 13. pozicije natiskalo njih troje. Predvodi ih Solinjanka Sanja Čudina, vlasnica obrta za gradnju i popravak brodova, koja je "natukla" 15,7 milijuna kuna neplaćenih poreza.

Javnosti malo poznati Yong Lin s prebivalištem u Segetu Donjem, čija se tvrtka "Lin-lin" bavila trgovinom i turizmom, 11. je na tom popisu i duguje 15,3 milijuna kuna, dok 14. Vedrana Jurišić iz Podstrane, za koju se čulo zbog prijava zbog nezakonitog vađenja kamena tijekom gradnje autoceste, nije platila ukupno 13,8 milijuna kuna poreza i drugih davanja u državni proračun.

Na istom popisu kao 19. figurira Želimir Morović iz Kukljice (8,3 milijuna kuna), a 20. je još jedan dužnik iz Zadarske županije – Miodrag Lacić (8,1 milijun kuna duga).

Inače, u ovoj kategoriji državni dužnik broj jedan je Željko Matelić iz Labina, koji je kao vlasnik obrta za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge došao do nevjerojatnih 268,7 milijuna kuna dugova.
 
Listajući najnoviju "listu srama", može se, kao i prije, naići i na niz vrlo poznatih imena. Jedno od takvih jest svakako ono Jeana Evrarda Kouassija, bivšeg prvotimca Hajduka, inače podrijetlom iz Bjelokosne Obale. On danas igra u Kini za tamošnji Wuhan Zall, a kao podsjetnik na dane u Poljudu ostalo mu je 806.134,36 kuna duga hrvatskoj državi. Od tog iznosa gotovo sve je na ime PDV-a, a samo 105 kuna tiče se doprinosa za obvezna osiguranja.

'5R' i 'Dalvin'

Poduzeća koja su završila u stečaju najveći su dužnici što se tiče pravnih osoba. I dalje tu iskače "5R", iza čijeg se naziva vodio propali biznis s otkupom zlata, s više od 150 milijuna kuna nepodmirenih obveza. "Dalmacijavino" je peto (57,4 milijuna kuna), splitski "Garittus" 19. (dug 36 milijuna kuna), a tek par stotina tisuća kuna manje duguje Nogometni klub Zadar, koji je 23. na neslavnoj ljestvici neplatiša poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:15