StoryEditorOCM
Dalmacijabijesni zbog spornog plana

Makarska na nogama: građane nije briga za planove poznatog poduzetnika, velikim prosvjedom glasno poručili - ne gradnji na Osejavi!

Piše H
23. ožujka 2018. - 18:55
prosvijed_makarska15-230318

U organizaciji makarske Građanske inicijative SOS Osejava pod motom "Makarska može bolje, nek' se čuje glas građana", ispred zgrade Gradskog poglavarstva u petak je održan skup na kojem je oko 200 građana prosvjedovalo protiv najavljene izgradnje sportskih terena na poluotoku Osejavi, predjelu Platnom.

Od makarskoga gradonačelnika i Gradskog vijeća traži se da izvan snage stave zajedničku odluku o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja "Sportsko-rekreativne zone Platno", donesenu na sjednici tog vijeća krajem prošle godine.

Na tom predjelu hotelijer Jako Andabak trebao bi izgraditi sportski centar s terenima za nogomet, rukomet, košarku, odbojku i tenis, bazene te stadion s atletskom stazom i tribinama za pet tisuća gledatelja.

Nakon što je peticijom prikupljeno oko 3800 potpisa protiv sustavnoga i nepovratnog uništenja poluotoka Osejave, Građanska inicijativa zahtijeva njegovu trajnu zakonsku zaštitu te zaštitu Sv. Petra u kategoriji Značajnog krajobraza s jasno naznačenom zabranom bilo kakve gradnje.

Od gradske uprave i Gradskog vijeća zahtijeva se da službeno pokrenu i provedu propisanu proceduru njihove zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

U otvorenom pismu poslanom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću stoji kako je volja građana Makarske potvrđena potpisima na peticiji iznad političara i lobista, a prirodno naslijeđe je neponovljivo prirodno bogatstvo, te da je Makarska jasno rekla 'ne' planu Platno, 'ne' gradnji na Osejavi i gromoglasno 'da' trajnoj zaštiti Osejave i Sv. Petra.

Prosvjedni skup održan je uoči tematske sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - "Područje sportsko-rekreativne zone Platno i zaštita Osejave".  Sjednica još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:40