StoryEditorOCM
DalmacijaTAMNA STRANA KALE

Od tragedije je prošlo više od mjesec dana, a iz kuće u centru grada i dalje se širi nesnosan smrad gareži: prozori su turistima postali atrakcija, problem su i imovinsko-pravni odnosi...

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
11. srpnja 2018. - 23:10

Mjesec dana je prošlo od kada je u požaru kuće u makarskoj Kalalargi život izgubila 52-godišnja sugrađanka Jasna Pavlović. Tragedija u kojoj je izgorjela cijela unutrašnjost stare kamene kuće sa prizemljem, dva kata i potkrovljem još se prepričava po Kali, ali sada je u prvom planu izgorena nekretnina.

Naime, turisti koji prolaze Kalalargom svakodnevno se zgražaju izgledom kuće koja im je postala glavna atrakcija za fotografiranje i to posebno dva crna nagorena i još uvijek otvorena prozora kroz koja se može vidjeti grozan izgled unutrašnjeg dijela, razbacana i vodom natopljena odjeća pokojnice.

Sa sjeverne i zapadne strane vlasnici susjednih ugostiteljskih objekata su zatvorili otvore i vrata daskama jer se danima mogao osjetiti nesnosan smrad, a bilo je očajno i za vidjeti.

Obzirom da se preko puta izgorene kuće nalazi kuća Melite Galić koja je i dalje ogorčena činjenicom što se Jasni moglo pomoći, a nije jer je ljudskost izgleda zaboravljena, gospođa Melita se dopisom obratila gradonačelniku Juri Brkanu i pročelniku Odjela za komunalne djelatnosti Matku Lovreti sa zamolbom da naprave nešto po pitanju sanacije, odnosno zatvaranja dvaju prozora u najmanju ruku daskama.

Kako je navela, u okolnim kućama pored izgorene, borave turisti, ali ni oni ni vlasnici prozore i balkonska vrata ne mogu otvoriti od smrada gareži.

 

- U Makarskoj je bio brat pokojne Jasne koji je želio sanirati krov i zatvoriti prozore pa je pronašao i izvođača radova, ali je cijela sanacija zaustavljena. Ne želim ulaziti u imovinsko-pravne odnose suvlasnika kuće, ali nije u redu da zbog njih moramo trpjeti taj smrad, a doznali smo da sanacija do daljnjega neće biti izvršena jer je namjera budućeg kupca srušiti kuću do temelja. Ne zaboravite da je to Kalalarga, na početku ulice postavljen je znak da je ista zaštićena stara gradska jezgra i da nije ničija ''prčija'' - kazala je Galić sugeriravši Gradu da je ona sama voljna platiti troškove postavljanja drvene ploče na prozore ili nekih jeftinijih grilja.

Na koji način bi se mogla izvršiti sanacija prozora izgorene kuće u centru grada prije njezinog rušenja, pokušali smo doznati od dogradonačelnika Dražena Nemčića.

Kako kaže, za sada još nije upoznat s informacijom prema kojoj se izjalovio plan sanacije koji mu je izložio brat pokojne Jasne.

- Brat tragično preminule sugrađanke obavijestio nas je da namjerava sanirati kuću te da je već sve riješio sa izvođačima radova tako da nisam upoznat s nastankom problema oko imovinsko-pravnih odnosa. Grad na privatnoj kući ne može intervenirati o svom trošku, mada smo uvijek spremni pomoći ako zatreba, ali doista nisam upoznat s novonastalim problemima, kazao je Nemčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:08