StoryEditorOCM
DalmacijaICH LIeBE DICH

Od ovih gostiju teško ćete naći vjernije: Kad smo prvi put došli ovdje, prije 44 godine, nismo baš bili dobrodošli, kao momku i curi rečeno nam je da ovdje primaju samo - registrirane parove

Piše Ivo Sikavica/Makarska kronika
6. listopada 2018. - 00:51

Zaista je rijedak slučaj da se pojedini gosti vraćaju ljetovati 44 godine u isto mjesto, u istu kuću i kod istih domaćina. Zabilježili smo, međutim, takav slučaj u Baškoj Vodi kod obitelji Dobrile – Libe i Ante Jurišića, koji često primaju svoje goste preko trideset godina uzastopno, a Gabriele i Peter Martin iz Münchena kod njih su prvi put došli 1974. godine.

– Tada smo kao mladić i djevojka prvi put došli u Bašku Vodu kod obitelji Mirka Staničića i primili su nas sumnjičavo jer nismo bili vjenčani. Mirkova žena nam je rekla da oni primaju samo registrirane parove, a mi smo rekli da ćemo to uskoro postati i uvjerili je, tako da nas je primila u svoju sobu na samoj obali. Kasnije smo se premjestili kod naše Libe i tu smo se skrasili već 39 godina, svake godine u rujnu, osim u vrijeme Domovinskog rata, kada se nije moglo doći do Baške Vode – govore Nijemci, registrirani.

Kad su trideseti put došli u Bašku Vodu, Općina im je dodijelila plaketu i medalju za vjernost, što im je jako drago.

– Na naš nagovor dosta je naših prijatelja i poznanika došlo u Bašku Vodu, a puno mještana poznajemo, pa i izgovorimo poneku rečenicu na hrvatskom – kaže nam simpatični Peter.

– Ovo je naš drugi dom, a Libe i Ante su nam kao sestra i brat. Toliko se dobro poznajemo da smo kao u svojoj kući. Koliko su nas samo puta počastili lijepom i kvalitetnom ribom, pašticadom, domaćim rafiolima i drugim dalmatinskim delicijama. Što nam god zatreba, oni su tu na usluzi. Vrhunski su domaćini i dolazit ćemo kod njih koliko god budemo u mogućnosti – zaključuje Peter.

Libe Jurišić, nadaleko je poznato, vrsna je domaćica koja niz desetljeća ugošćuje svoje goste koji se stalno vraćaju, a za svoju je sposobnost 2002. godine nagrađena i Plavim cvijetom na priredbi "Čovjek – ključ uspjeha u turizmu", kao najvećim državnim turističkim priznanjem, a dobila je i druge vrijedne nagrade županijske i općinske turističke zajednice.

– Moj muž je već rekao da je na prvome mjestu razloga zbog kojih godinama dolazimo u Bašku Vodu izrazita gostoljubivost naše sestre Libe i brata Ante. S njima smo obišli gotovo sva značajnija mjesta u Dalmaciji i Hercegovini, bili su nam turistički vodiči, a da o njihovu muzeju školjaka i ne. Cijenimo i ponudu vaših restorana, ukusnu i raznoliku hranu, jer dalmatinska jela i vina jako nas privlače – veli Gabriele.

Što se tiče izgleda Baške Vode, od prvih godina njihovih dolazaka do danas razlika je, napominju, ogromna.

– Sedamdesetih godina turizam je na vašem području bio tek u začetku, ali nagla izgradnja i napredovanje u turističkoj kvaliteti dovelo je do ovoga danas, tako da je Baška Voda vrlo poznato i priznato turističko odredište na zadovoljstvo svakoga gosta – tvrdi Gabriele.

Njemački par, registrirani, pohvaljuje brzi turistički napredak, izgradnju lijepe lučice, a naročito šetnice uzduž cijele zapadne i istočne plaže, za koju vjeruju da će se uskoro spojiti s Baškim poljem i tako ukomponirati cijelim područjem općine Baška Voda. Pohvaljuju i urednost te čistoću mjesta, a primjedbi baš i nemaju, tek spominju prevelik broj ležaljki na plažama, zbog čega je otežan pristup moru ostalim kupačima, te na bučnu glazbu iz ugostiteljskih objekata koji rade noću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:55