StoryEditorOCM
DalmacijaNove ideje

Burna sjednica Vijeća u Vrgorcu: Pranić predstavio pravilnik za nagrađivanje dobrih radnika, oporba ga optužuje zbog slučaja Pandžić

9. listopada 2018. - 01:43

Vrgorački vijećnici održali su redovitu sjednicu na kojoj je gradonačelnik Ante Pranić predstavio svoje izvješće i širok spektar aktivnosti tijekom prve polovice ove godine.

No, kad je došao do točke izgradnje kolektora u poduzetničkoj zoni Ravča i njegova spajanja sa šest kilometara udaljenim pročišćivačem u Ajdanovcu, zaiskrilo je između njega i dr. Nade Jelavić iz HDZ-a.

– Bivša vlast na čelu s gradonačelnikom Borisom Matkovićem (HDZ) projektirala je kolektor u zoni za kapacitet od 20 "kubika", to vam je dovoljno za dvije stambene zgrade. Nije se razmišljalo ni o čemu i sad te greške moramo ispravljati i plaćati. Nama danas treba kolektor od 150 "kubika" – kazao je Pranić.

– Nije baš tako, ja sam se čula s Matkovićem i on mi je sve objasnio u detalje. Nije on projektirao taj kolektor, nego struka, tada se nije znalo da će Mesna industrija "Braća Pivac" na široka vrata ući u zonu. Ne pada mi na pamet da mi ovdje i građani Vrgorca plaćamo kolektor i ostale stvari za tvrtku koja pliva u novcu. Što s tim dobivamo? Koliko će novootvorenih radnih mjesta biti u tom pogonu koji će se preseliti iz Vrgorca u Ravču? – kazala je HDZ-ova vijećnica.

Pranić je uzvratio da će, kad to dođe na red, sazvati tematsku sjednicu i upoznati javnost s detaljima te priče. Dogradonačelnik Mile Herceg dodao je:

– Koliko mi je poznato, sad proizvode 150 tisuća pršuta godišnje, a planiraju to u Ravči podići na 300 tisuća. Valjda će to donijeti i neko novo radno mjesto.

Vijeće je donijelo pravilnik po kojem će "dobre zaposlenike nagrađivati". Pročelnik Goran Ćulav kazao je da će on davati ocjene, a gradonačelnik na osnovi toga potpisivati povišice za dobre radnike.

– Ministarstvo uprave zatražilo je od nas taj pravilnik na uvid, zanima ih tema. Ocjene će biti od jedan do pet. Nećemo nagrađivati one s dovoljan i dobar, nego s ocjenama četiri i pet. Bit će nagrađeni i službenici koji rade prekovremeno, mijenjaju nekog kolegu ili su angažirani na većim projektima – ustvrdio je Ćulav.

– Zar ne postoji zakoni za to? Nije mi baš jasan vaš pravilnik koji može biti predmet manipulacija jer ćete ga vi i gradonačelnik voditi. Može se dogoditi da to bude vaš stranački pravilnik po kojem ćete vaše kadrove "gurati" i stimulirati, a druge zaobilaziti – istaknuo je Goran Jelavić (HDZ).

S devet glasova, osam NLM-a i SDP-a te "rukom" dr. Jelavić (HDZ) prošla je sudska nagodba između gradske uprave i Ivice Pandžića, bivšeg šefa lokalnog HDZ-a i savjetnika tadašnjega gradonačelnika Borisa Matkovića, po kojoj Grad treba Pandžiću isplatiti 200.000 kuna, čime bi prestali svi sporovi.

– Nisam trebao dati ovu nagodbu na Vijeće, ali dao sam zbog transparentnosti. Ljute me pojedini napisi u kojima me se proglaša krivcem za ovu situaciju. Zdravko (bivši dogradonačelnik, op.a.), ti dobro znaš tko je kriv za ovu situaciju, gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ) koji je donio rješenje o otkazu, a Upravni sud poništio to rješenje. Ja sam mu napravio protutužbu i blokirao imovinu. Mi smo sad u situaciji da možemo proći s plaćanjem 200 tisuća kuna ili 480 tisuća, a možda bi nas to koštalo, kako vrijeme bude odmicalo, i do 800 tisuća kuna – kazao je Pranić, a onda je Jelavić zatražio riječ:

– Što ne kažete istinu? Grljušić mu je napisao rješenje koje je Upravni sud poništio i vratio Pandžića na posao, a onda ga niste htjeli primiti i dali ste mu otkaz. Krivi ste i vi, jer da ste htjeli, mogli ste, ako je Grljušić napravio loš potez, vratiti Pandžića i tada bi Grad prošao s 40 tisuća kuna troška.


Restoran 'Tin' kupljen
Javili se potencijalni koncesionari
Grad je, inače, od tvrtke "Trgovina" u stečaju kupio kultni restoran "Tin" za nešto više od pola milijuna kuna. Za takvu odluku glasalo je osam lokalnih zastupnika iz redova NLM-a i SDP-a, dok je troje HDZ-ovaca bilo suzdržano.
– Dobili smo sjajan prostor u centru Vrgorca za 370 eura po kvadratu, mislim da je to sjajna prilika da zaokružimo priču o kulturnoj i gastronomskoj ponudi. Javilo nam se nekoliko ljudi za koncesiju, vjerujem da će to donijeti i nekoliko novih radnih mjesta – poručio je gradonačelnik.
– Ne želim u tome sudjelovati, "Trgovina" je tužna vrgoračka privatizacijska priča, u kojoj je jedan dobar dio dioničara, među kojima sam i ja, ostao bez svojih potraživanja zahvaljujući marifetlucima pojedinaca – kazala je dr. Jelavić, dok je njezin stranački kolega Goran Jelavić rekao da Grad nema u ovom trenutku toliko novca da se razbacuje s tim investicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:06