StoryEditorOCM
DalmacijaHAT-TRICK

Momci iz Kostrene treći put zaredom osvojili Višku regatu

14. listopada 2018. - 21:33
viska_regata5-141018

Nakon pet sati i 32 minute jedrenja, krstaš "Molo Longo Tutta Trieste" (na slici) skipera Rajka Kujundžića, iz kostrenskoga kluba "Galeb", prvi je projedrio ciljnu liniju druge etape 74. viške regate krstaša, koja se jedrila na ruti Vis – Split.

I time su momci sa sjevernog Jadrana treći put zaredom bili najbrži u jedrenom vremenu na ovoj svima zanimljivoj muškoj regati, pa su s posebnim zadovoljstvom otvorili pjenušac slaveći svoj morski hat-trick.

Na ACI-jevu mulu slavljenički pokal i pjenušac vlasniku broda Danielu Pavloviću i skiperu Rajku Kujundžiću uručila je Rudolfa Širola Kliškić, tajnica JK "Labud", organizatora ovog prestižnog nadmetanja podno jedara na kraju sezone, pa su nam obojica uglas rekli samo ovo:

– Prezadovoljni smo vrhunskim jedrenjem u odličnoj konkurenciji među 172 posade, no naš "Molo Longo", brod od 16,2 metra, savršeno jedri po svim uvjetima iako ima u rebrima, doduše karbonskim, punih 18 godina. Iako je punoljetan, to je fantastičan brod izvanrednih performansi, a mi ga dobro održavamo i imamo uhodanu, premda mladu posadu, i odličnog skipera. I to je tajna dobrih rezultata.

I tako su momci, njih 12: Daniel Pavlović, Joško Marochini, Jan Pećina, Nik Frlan, Joško Galović, Frane Grego, Paško Baričić, Fran Žarak, Pepi Jardan, Filip Baričević, te Marko Matić, uz "logističara" Alena Pavlovića (srebrni olimpijac Tonči Stipanović jedrio je s njima samo prvu etapu), iskoristili najbolje jugo koje je puhalo 5-6 čvorova ispred viškog Hosta, pa zapadnjak koji ih je pratio kod Pelegrina, Vodnjaka te do Splitskih vrata, gdje je prijetila i bonaca, no na kraju je ipak bilo dovoljno čvorova da lagane jurilice stignu do Splita i cilja udaljenog 28 nautičkih milja.

A drugo jedreno vrijeme piše se Mati Arapovu, skiperu "Fatamorgane 2" iz splitskog "Mornara", s četiri minuta iza prvoplasiranih, dok je treće mjesto u jedrenom vremenu pripalo Nikoli Deškoviću i momcima na "Poletu Furioso" (JK "Labud"), ispred "Full pelta" Ante Antunovića (JK "Split"), koje ni rasparani genaker nije omeo u dobrom jedrenju.

Kao peti u cilj su ušli jedriličari na palubi "Overloada" Siniše Kaliterne iz JK "Split", šesti "Toto travel" Mario Hrvoj (JK "Špinut"), te "Marina Kaštela" Joška Berketa iz istoimenoga kluba, te osmi "Dubrovnik" Denisa Vukasa iz JK "Orsan".

Ovo su rezultati prolaska kroz cilj, a nagradit će se i pobjednici po grupama na ovoj, po sudjelovanju, rekordne regate, na kojoj jedri 172 posada s 1200 jedriličara iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Crne Gore, Rusije, Ukrajine i Hrvatske.

Jurica Pađen prvi put na regati

Mnogi obožavaju jedriti na Viškoj regati, među njima i brojne poznate osobe, a mi smo "sinjali" Juricu Pađena, pjevača legendarne grupe Aerodrom.

– Prvi put sam na regati, iako i sam imam dozvolu za upravljanje brodom, no do sada nisam bio na nadmetanju. Baš je užitak i vidimo se i dogodine – zadovoljan je svojim morskim regatnim krštenjem Pađen, koji je jedrio na brodu "Zlatan" skipera Luke Tatesa iz JK "Endemi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:57