StoryEditorOCM
Dalmacijaboranka

Premijer zasukao rukave, dohvatio mašklin i primio se posla: Plenković u Kučinama posadio sadnicu pinjola

27. listopada 2018. - 15:19
kucine_plenkovic7-271018

Boranka', akcija pošumljavanja područja ogoljenih u prošlogodišnjem katastrofalnom požaru koju volonterskim radom već šestu subotu za redom provodi Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama dobila je potporu s najvišeg nivoa: na lokaciju zvanu Kučinski gaj, između Kučina i Žrnovnice, nedaleko mjesta predviđenog za buduću POS-ovu gradnju, u subotu je stigao i premijer Andrej Plenković, zasukao rukave, dohvatio mašklin u ruke te u mosorsku zemlju uboo sadnicu pinjole, koju mu je dodala djevojčica Luca.

Potom je dječak Bartul, dok su školjacali fotoaparati i zujale televizijske kamere, pristupio sadnici i zalio je bocom vode, a nazočnima, među kojima su bili i ministar Lovro Kuščević, župan Blaženko Boban, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević i Emily Nicholson, zamjenica Veleposlanika Kanade u RH, oteo se aplauz.

- Koliko često ćete je zalijevati? - začulo se pitanje nekoga od okupljenih.

- Župan će se pobrinuti za dalje, trebamo voditi računa o decentralizaciji - odgovorio je premijer, te u kratkom obraćanju novinarima istakao kako je došao pozdraviti akciju, a djeci posavjetovao da porazgovaraju s ovdje prisutnim vranjičkim vatrogascima kako raditi na prevenciji od požara.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Ninčević izrazivši nadu da će za koju godinu čitavo ovo područje za koju godinu biti sasvim zeleno.

- A na posao, uzmite motike u ruke, sadnice su već pripermljene - pozvao je Igor Spetič, predsjednik Odreda izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Solina, 'akcijaše', izviđače iz Solina, Splita i s Hvara, te učenike triju solinskih osmoljetki, često u pratnji roditelja, i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita da počnu raditi ono zbog čega su se ovdje okupili.

Za posao u Kučinskom gaju pripremljeno je tisuću sadnica pinjole, čempresa i bagrema, što će, kako se čulo od organizatora, s obzirom na masovan odaziv subotnjoj akciji biti nedostatno. Boru, prema savjetu šumarsek struke, ovdje više nije mjesto.

. Ovako animirati djecu i njihove roditelje može samo Solin - bilježi komentar jedne majke vaš novinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:52