StoryEditorOCM
Dalmacijastigla i policija

'Od sutra si bez mobitela i ičega. Ti si nitko i ništa i nemaš nikakve ovlasti': nakon napada na sjednici u Dicmu jedan vijećnik prevezen u bolnicu

1. prosinca 2018. - 17:51
Na dnevnom redu sjednice nalazio se općinski proračun za 2019. godinu

Početak protekle sjednice Općinskog vijeća Dicma na kojoj se odlučivalo o proračunu za 2019. godinu obilježio je verbalni napad zamjenika načelnika Ivana Burova na načelnika Ivana Maretića.

O tomu nas je izvijestio Petar Maretić, nositelj istoimene nezavisne liste.

- Zamjenik načelnika Ivan Burov na početku je zatražio odgodu sjednice iznoseći ozbiljne optužbe o zloupotrebama i pogodovanjima od strane načelnika Ivana Maretića. Kako je Burov bio uporan, načelnik Maretić je zbog ometanja rada Općinskog vijeća pozvao policiju da oni interveniraju.

- Kada je stigla policija, Ivanu Burovu je pozlilo pa je na intervenciju pozvana i hitna medicinska pomoć i odvezla ga u bolnicu. Mi smo poslije toga tražili odgodu sjednice, a kada je to vladajuća većina odbila, naši vijećnici napustili su zasjedanje – kazao nam je Petar Maretić.

Da se dogodio incident, potvrdio nam je i načelnik Ivan Maretić.

- Već duže vrijeme ja sa svojim zamjenikom Burovom nemam komunikaciju i suradnju kakvu smo imali. Pokušavao sam s njim razgovarati i saznati o čemu se radi, ali on je svaki razgovor odbijao. Ovo što se dogodilo uoči odlučivanja o prijedlogu proračuna općine za 2019. godinu smatram igrokazom u režiji moga zamjenika i dijela oporbenih vijećnika koji su htjeli spriječiti održavanje sjednice. Predsjednik Općinskog vijeća, kao najodgovornija osoba, kada više nije imao izlaza, morao je pozvati policiju.

- Međutim, policija nije postupala jer nije bilo potrebe. Poslije, kada ja nisam bio u vijećnici, mome zamjeniku je navodno pozlilo i došla je hitna pomoć. Nakon toga mi smo nastavili s radom. Dio oporbenih vijećnika je napustio sjednicu, što im nije prvi put, oni to uobičajeno čine - kazao nam je načelnik Ivan Maretić.

Svoje viđenje događaja dao nam je i Ivan Burov, koji kaže da on ni s kim nije radio nikakav igrokaz.

- Ranije sam od općinskog službenika Drage Jukića, zaduženog za financije, tražio podatke o svim isplatama plaća i naknada od 2013. godine do danas jer mi je poznato da su neki mjesecima dobivali plaće, a nisu dolazili na posao. Drago mi je rekao da mi te podatke ne može dati jer da mu je tako zapovjedio načelnik Ivan Maretić. Kako podatke nisam dobio, uoči početka sjednice Općinskog vijeća od predsjednika Dražena Grčića zatražio sam odgodu. Grčić mi je odgovorio da ne može odgoditi sjednicu, a tu nazočni načelnik Maretić je dodao: "Tko si ti da ti Drago daje podatke?" Ponovno sam zamolio Grčića za odgodu i kazao da sjednica neće početi dok ne dobijem tražene podatke.

- Na te moje riječi načelnik Maretić je kazao: "Od sutra si bez mobitela i ičega. Ti si nitko i ništa i nemaš nikakve ovlasti." U tom trenutku sam osjetio bol u prsima. Prije nego sam se srušio na pod, čuo sam načelnika da spominje policiju. Što je poslije bilo, ne znam, osim da me odvela hitna pomoć. Ja svoju borbu za pravdu nastavljam. Od ponedjeljka u 12 sati ispred zgrade Općine Dicmo počinjem štrajk glađu koji neću prekinuti sve dok ne dobijem tražene podatke kako bi se vidjelo kako se troši novac građana Dicma i kome su sve išle isplate plaća i naknada – kaže Ivan Burov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:51