StoryEditorOCM
DalmacijaINICIJATIVA s otoka

Bračani žele izmjene Zakona: Djeci s teškoćama u razvoju i osobama s težim invaliditetom treba osigurati besplatan prijevoz do kopna!

5. prosinca 2018. - 00:08

S Brača je prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture krenula inicijativa da se izmijeni Zakon o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prijevozu na način da se otočnoj djeci s teškoćama u razvoju i osobama s težim invaliditetom osigura besplatan pomorski prijevoz do kopna, i to za njih, njihove pratitelje i automobil.

U obrazloženju inicijative koju su potpisali načelnici svih sedam bračkih općina, prevođeni supetarskom gradonačelnicom Ivanom Marković, te čelnici udruge "Brački pupoljci", koja skrbi o djeci s teškoćama u razvoju, i predstavnici bračke organizacije Crvenog križa, stoji kako postojeći zakon ni u kojem slučaju nije prilagođen djeci s posebnim potrebama, koja su prisiljena na kopno putovati i nekoliko puta tjedno.

Istodobno ne pripadaju ni jednoj kategoriji stanovnika koja ostvaruju pravo na besplatan prijevoz te moraju plaćati kartu kao i svi ostali radno sposobni stanovnici otoka. Takvim osobama je u pravilu potrebna pratnja jednog ili oba roditelja, što višestruko povećava njihove troškove.

Udruga "Brački pupoljci" broji 53 člana, od kojih je tridesetak djece s većim teškoćama u razvoju.

Brojne potrebe

– Život na našim otocima obiteljima s takvom djecom je dvostruko teži. Tu su uvećane zdravstvene i rehabilitacijske usluge koje ta djeca zahtijevaju, ali i ozbiljan nedostatak stručnih obrazovnih institucija koje bi im ponudile primjereno obrazovanje – pojasnila je iz vlastita primjera Mirjana Nižetić, dopredsjednica "Bračkih pupoljaka".

Među članovima Udruge, dodala je dopredsjednica Nižetić, i djeca su s poremećajima iz spektra autizma. Zbog prirode svojih poteškoća, mnogi od njih nisu u stanju proboraviti sat vremena u trajektnom ili brodskom salonu za putnike pa su roditelji prisiljeni putovati s automobilom na kopno.

Doduše, Zakonom je regulirao da takve osobe u unutarnjem putničkom prometu imaju pravo na povlasticu od 75 posto za osobni prijevoz i prijevoz automobilom u željezničkom i brodskom prijevozu.

– To je za otočnu djecu s invaliditetom premalo. Ima roditelja koji moraju svoju djecu voziti automobilom četiri puta tjedno – ustvrdila je Mirjana Nižetić.

Darivatelji krvi

Potpisnici inicijative smatraju da su djeca s teškoćama u razvoju na određeni način diskriminirana pa tu nepravdu treba ispraviti i zakonski pravednije regulirati.

Isto tako brački čelnici podržali su inicijativu Crvenog križa Brača prema kojoj bi se osigurao besplatni pomorski prijevoz otočnim darivateljima krvi na način da tu povlasticu mogu koristiti muškarci koji su krv dali 36 puta i žene s 25 davanja.

Taj prijevoz, kazao je Mate Mladina, tajnik bračkog Crvenog križa, treba tretirati kao gradski prijevoz jer je otočanima veza s kopnom zapravo najbolji gradski prijevoz, a takve beneficije uvedene su u više hrvatskih gradova.

On je odao posebno priznanje načelniku pučiške općine Marinu Kaštelanu oko pomoći u provođenju ove inicijative.

– Obje inicijative svesrdno podržavamo i učinit ćemo sve da nađu svoje mjesto među zakonskim propisima. Mlade obitelji na našim škojima moramo zadržati pa im je ovakva pomoć i te kako potrebna. Nadalje, svima nam je dužnost da svoj djeci osiguramo sigurno, bezbrižno i radosno djetinjstvo. Život na otocima, naime, ne može se mjeriti kopnenim mjerilima – kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:59